Mi-a plăcut nu doar conceptul grădinii, axat pe ideea de vindecare, de remedii naturale, ci și modul cum a fost amenajată, începând de la aleile cu piatră de râu și cărămidă, varietatea și coloristica plantelor, modul de îmbrăcare a zidurilor ce formează gardul de separare și terminând cu organizarea simetrică a întregului ansamblu. Este un proiect conceptul de peisagista Jekka McVicar și prezentat în cadrul RHA Chelsea Flower Show 2016, unul dintre cele mai prestigioase competiții de design peisagist din lume. Grădina ei, denumită A Modern Apothecary, sponsorizată de St John’s Hospice, fost premiată cu medialia de argint în cadrul concursului menționat. Dar hai să-ți spun mai multe.
Proiectul din faza de randare pentru amenajarea grădinii A Modern Apothecary
De peste 30 de ani peisagista cultivă la ferma sa plante medicinale și este preocupată de toate aspctele curative ale plantelor. De altfel, ea crede că planeta cu toată flora sa poate supraviețui fără oameni, dar oamenii n-ar putea supraviețui fără plante. Și da, este clar că are dreptate, dar ea vrea să aducă în atenția oamenilor faptul că o grădină poate fi cu adevărat și farmacia casei. Bazat pe tot mai desele discuții legate de remediile naturiste, de descoperirile și observațiile oamenilor de știință vizavi de efectele benefice ale plantelor și extraselor din acestea, conceptul Jekkei McVicar vine să se concretizeze într-o amenajare plăcută, relaxantă, liniștitoare și vindecătoare.
Schița peisagistei cu denumirea în latină a principalelor plante medicinale folosite în amenajarea grădinii
Pe lângă prezența plantelor medicinale, inspirat alese și frumos combinate coloristic și volumetric, peisagista a avut în vedere ca grădina sa să fie amenajată ca un loc terapeutic în sine. Ca atare totul este simetric gândit în jurul unei fântâni cu apă, o alee circulară care invită la dialog și meditație. Mi-a plăcut tare mult și modul în care zidurile, ce delimitează grădina, sunt decorate cu plante, respetiv cu arbori și arbuști ce imprimă senzația de oază verde. Aleiile, cu piatră de rău, par să-ți ofere un binevenit masaj tălpilor, iar băncuțele să te invite pentru a admira și a adulmeca parfumul plantelor.
O grădină mică, dar absolut încântătoare din toate punctele de vedere. Plus o idee nemaipomenită aceea de a folosi plante medicinale pe care să le poți folosi imediat pentru ceaiuri, în salate sau pentru diverse amestecuri care să-ți facă bine. Ți-am postat mai jos și un mic filmuleț în care poți vedea principalele etape din amenajarea grădinii. Sper să te inspire și pe tine!
3
O gradina minunata numai buna de lectura , odihna,visare……………..
Un mic paradis!
Frumoasa si folositoare! Ce suprafata are? Lxl=?
Ce idee formidabila! Si ce parfum trebuie sa fie in gradina aceasta, deoarece multe dintre plantele medicinale au miros foarte placut… Nemaipomenita idee!
Superb
Super! Visez la ea pentru curtea mea.
Extraordinara si complexa