adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (8)

In Amenajari Gradina, Gradina

Încântătoare grădină cu plante medicinale

Mi-a plăcut nu doar conceptul grădinii, axat pe ideea de vindecare, de remedii naturale, ci și modul cum a fost amenajată, începând de la aleile cu piatră de râu și cărămidă, varietatea și coloristica plantelor, modul de îmbrăcare a zidurilor ce formează gardul de separare și terminând cu organizarea simetrică a întregului ansamblu. Este un proiect conceptul de peisagista Jekka McVicar și prezentat în cadrul RHA Chelsea Flower Show 2016, unul dintre cele mai prestigioase competiții de design peisagist din lume. Grădina ei, denumită A Modern Apothecary, sponsorizată de St John’s Hospice, fost premiată cu medialia de argint în cadrul concursului menționat. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (12)

Proiectul din faza de randare pentru amenajarea grădinii A Modern Apothecary

De peste 30 de ani peisagista cultivă la ferma sa plante medicinale și este preocupată de toate aspctele curative ale plantelor. De altfel, ea crede că planeta cu toată flora sa poate supraviețui fără oameni, dar oamenii n-ar putea supraviețui fără plante. Și da, este clar că are dreptate, dar ea vrea să aducă în atenția oamenilor faptul că o grădină poate fi cu adevărat și farmacia casei. Bazat pe tot mai desele discuții legate de remediile naturiste, de descoperirile și observațiile oamenilor de știință vizavi de efectele benefice ale plantelor și extraselor din acestea, conceptul Jekkei McVicar vine să se concretizeze într-o amenajare plăcută, relaxantă, liniștitoare și vindecătoare.

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (4)

Schița peisagistei cu denumirea în latină a principalelor plante medicinale folosite în amenajarea grădinii

Pe lângă prezența plantelor medicinale, inspirat alese și frumos combinate coloristic și volumetric, peisagista a avut în vedere ca grădina sa să fie amenajată ca un loc terapeutic în sine. Ca atare totul este simetric gândit în jurul unei fântâni cu apă, o alee circulară care invită la dialog și meditație. Mi-a plăcut tare mult și modul în care zidurile, ce delimitează grădina, sunt decorate cu plante, respetiv cu arbori și arbuști ce imprimă senzația de oază verde. Aleiile, cu piatră de rău, par să-ți ofere un binevenit masaj tălpilor, iar băncuțele să te invite pentru a admira și a adulmeca parfumul plantelor.

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (14)

O grădină mică, dar absolut încântătoare din toate punctele de vedere. Plus o idee nemaipomenită aceea de a folosi plante medicinale pe care să le poți folosi imediat pentru ceaiuri, în salate sau pentru diverse amestecuri care să-ți facă bine. Ți-am postat mai jos și un mic filmuleț în care poți vedea principalele etape din amenajarea grădinii. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (16)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (1)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (3)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (2)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (6)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (17)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (8)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (5)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (9)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (10)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (11)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (13)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (15)

adelaparvu.com despre gradina cu plante medicinale, designer Jekka McVicar, A Modern Apothecary Garden, RHS Chelsea Flower Show 2016 (14)

 

9 raspunsuri pentru Încântătoare grădină cu plante medicinale

 1. Adina spune:

  O gradina minunata numai buna de lectura , odihna,visare……………..

 2. Millena spune:

  Un mic paradis!

 3. Marina spune:

  Frumoasa si folositoare! Ce suprafata are? Lxl=?

 4. Doina spune:

  Ce idee formidabila! Si ce parfum trebuie sa fie in gradina aceasta, deoarece multe dintre plantele medicinale au miros foarte placut… Nemaipomenita idee!

 5. estera spune:

  Superb

 6. Elena spune:

  Super! Visez la ea pentru curtea mea.

 7. Laurie spune:

  Extraordinara si complexa

 8. […] mixtă, unde există legume pe care le consumi cu ai tăi. Așa că adio gazon și bun venit ierburi aromatice, trandafiri, pini, brazi, arbuști de nenumărate feluri și varietate de plante cu flori. O […]

 9. […] mai multe zone umbroase cu fântâni și trandafiri, cu iasomie, iriși și smochii. Da, absolut încântătoare grădina, una care i-a inspirat și pentru decorul casei. Au făcut totul la interior cu grijă pentru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *