adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (11)

In Idei pentru acasa

Schimbările mici au efecte mari, când sunt făcute de către noi toți

În urmă cu puțin timp ți-am spus că m-am decis să reciclez selectiv resturile menajere și am început să o fac mai întâi la birou, unde nu sunt șef, deci nu impun, ci sunt colegă, deci propun (acasă e altceva :)). Și propunerea mea pentru colegele și colegii mei a fost să selectăm gunoiul și să vedem dacă asta va fi dificil pentru noi. Așa că le-am spus că voi aduce câteva produse care să ne ajute la reciclat pe care să le punem și în open space, nu doar la bucătărie. Inițial colegele mele, arhitectele Ramona Isăcescu și Andreea Beșliu, nu prea vedeau ca fiind estetice recipientele pentru deșeuri puse la vedere, exact cum intri în birou, dar la final le-a plăcut (colegii Dragoș Isăcescu și Bogdan Balaban aveau treabă și nu și-au dat cu părerea). Sunt idei simple, care s-au dovedit și eficiente pentru că acum spațiul nostru de lucru arată plăcut, dar mai mult, ne-am obișnuit să selectăm gunoiul și cu această ocazie să observăm ce materiale aruncăm cel mai des. Vorba aceea #schimbarimici #economiimari. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (5)

Când am făcut selecția de produse din rafturile de la IKEA îți spun direct că m-am gândit la recipiente pe care să le putem folosi mult timp, să arate cât mai neutru cu putință și să fie folositoare și în alt context, nu doar la birou sau nu doar pentru reciclat. Uite, spre exemplu recipientele negre VARIERA au și capac și toartă. Sunt ușor de umplut, dar și ușor de deșertat. La nevoie, poți face dintr-un astfel de obiect și coș pentru fructe, iar la țară, nu mai spun că-l poți folosi cu succes la multe lucruri în gospodărie. Eu am ales să le folosim pentru deșeuri care se adună mai greu, mai ales într-un birou, cum ar fi becuri, baterii, sticle și borcane (sau vaze, pahare sparte), reviste și cataloage vechi (deși ne despărțim greu de ele). Am pictat simbolurile aferente și am pus recipientele într-o etajeră KALLAX, pe care am dotat-o cu un set de roți. Deasupra, am folosit spațiul pentru plante, așezate în ghivece de exterior GRÄSET. Astfel, am obținut nu doar un paravan, care separă spațiul de lucru față de holul de la intrare (așa cum își doreau colegii de birou), ci și o oază verde cu mesaj: dacă avem grijă de planetă și natură și ele au grijă de noi răsplătindu-ne cu plante frumoase și oxigen.

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (9)

Îmi plac mult plantele verzi, așa că nu întâmplător am ales și două ghivece mici și alte două mari cu rezervor, adică tăviță specială care asigură plantelor apa de care au nevoie. Nu de alta, dar mai ales când e cald, e important să existe apă, iar noi să nu ne trezim cu plantele ofilite. În plus, îmi place designul acestor ghivece și merg de minune și pe masă, nu doar la ferestre.

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (13)

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (7)

La bucătărie am organizat totul pe categorii de deșeuri, în funcție de obiceiurile noastre de consum și am folosit recipientele FILUR. Pe lângă băuturi la PET, la noi se beau și cele din doze de aluminiu, așa că am făcut pentru fiecare în parte loc. Plus hârtie, evident. Am și marcat locul cu un corp de iluminat cu LED, LJUSNING, care consumă puțin, dar care atrage atenția în cazul în care vine cineva nou la noi să știe cum stă treaba cu reciclatul. Și am marcat cu scris ambele fețe ale capacului fiecărui recipient ca să fiu sigură că, și dacă e lăsat deschis, nu uită nimeni unde e locul fiecărui tip de deșeu în parte.

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (1)

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (15)

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (2)

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (3)

Ce am constat, până acum, după două săptămâni de folosință? Că cel mai mult se adună în coș plasticul. De departe! De aceea am luat și un coș special pentru pungi, un dispenser VARIERA, deoarece pe lângă PET-uri se strâng și multe sacoșe, pungi și pungulițe. Apoi dozele de aluminiu (de la băuturi energizante, ca să nu crezi că bem bere) și la final de tot hârtia. Deci, măcar cu hârtia stăm bine, dar cu plasticul e ceva de groază!

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (4)

Deșeurile organice le-am lăsat separat pentru că mai ales acum vara ele arată urât și miros urât. Cert este că ne-am obișnuit cu toții să aruncăm fiecare deșeu separat. Nu e nimic greu în asta, ci chiar simțim o mare satisfacție că nu le mai aruncăm amestecat, adică nu le risipim. În plus, treaba asta cu selecția deșeurilor ne-a dat de gândit vizavi de ceea ce bem și mâncăm. Prea multe caserole, PETuri, pungi. Deci, clar că ne vom revizui atitudinea și la acest capitol. O să ajungem să ne facem sendivșuri la birou sau să ne aducem mâncare decât să cumpărăm.

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (12)

Și stai să vezi cum am procedat acasă. Dar despre asta îți voi scrie un articol separat. Până atunci gândește-te serios la treaba cu deșeurile selectate și dacă spui că n-are rost să le separi pentru că oricum nimeni nu le recilează, vezi că sigur în cartierul tău sunt oameni ai străzii, care trăiesc din vânzarea deșeurilor la punctele de reciclare. Noi am găsit astfel de oameni și ei se bucură că pot veni la noi în fiecare săptămână să le colecteze curat, fără a mai căuta prin gunoaie. Le facem și noi un bine, ne fac și ei un bine și toată lumea e mulțumită. Sper să te convingi și tu că orice gest mic în privința reciclării chiar contează! Sunt schimbări mici, dar cu efecte mari, mai ales asupra mentalității copiilor noștri și asupra viitorului lor! Și da, cu cât suntem mai mulți, cu atât efectele devin vizibile mai repede!

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (8)

adelaparvu.com despre produse IKEA care te ajuta la reciclat (10)

11 raspunsuri pentru Schimbările mici au efecte mari, când sunt făcute de către noi toți

  1. Daniel Balea spune:

    Buna seara.
    Cu un tocător resturi alimentare sub chiuveta bucătărie cred ca ați fi rezolvat definitiv una din problemele cu deșeurile. Parerea mea. Am de gând sa instalez unul. Mi se par foarte eficiente. Mai ales în condițiile în care romanul încă mixează tot gunoiul.
    Cu stima.

  2. simona spune:

    Frumos ! Dar ce te faci cu deșeurile separate, dacă în localitatea unde stai nu ai unde sa le duci ? Și cred ca ASTA e marea problema !

    • Adela Parvu spune:

      Simona, spune mai concret. Cum adică nu ai unde să le duci?

      • simona spune:

        Simplu..Nu exista acele containere pentru hârtie, plastic, etc….eu scoteam la poarta plasticul separat, iar ei il amestecau cu gunoiul menajer ! Și apoi nu toată lumea are mașină și putință sa care sacose cu deșeuri. ..

        • Dana spune:

          Si eu obisnuiam sa le sortez pana cand am intrebat baietii care se ocupa de masina de gunoi ce se intrampla cu gunoiul sortat de la colutul blocului. Raspunsul a fost simplu „La rampa, domnisoara! Nu se recicleaza”
          Asa ca am renuntat sa-l mai sortez

  3. Zoe spune:

    Super inspirație … Admir mult stilul dvs. Imi plac totodata foarte mult fotoliile/scaunele…vreo recomandare? Le putem găsi in Bucuresti ?

  4. BALAN FLORIANNA MARIA spune:

    Bravo Adela, e un inceput in toate! Articolele tale sunt inspiratie, incantare si iubire de frumos. Reusesti din plin sa ne faci noua celor care te iubim, viata asta: COLORATA!

  5. silvialuli spune:

    Intr-adevar, reciclarea este o problema pentru cei care aduna gunoaiele si reciclabilele. Eu pun totul separat, ei le amesteca pe toate la un loc. Oamenii sunt usor de convins sa recicleze si sa composteze resturile vegetale, mai greu sunt de convins primarii satelor si comunelor.
    Eu locuiesc intr-un sat si ma confrunt cu acest lucru.

  6. […] și Andreea Beșliu, plus colegii mei arhitecții Dragoș Isăcescu și Bogdan Balaban. Ți-am scris într-un articol anterior despre cum am procedat și ți-am atașat și imagini. Dar totodată ți-am spus că-mi doresc să […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *