adelaparvu-com-despre-locuinta-in-8-mp-paris-design-si-foto-kitoko-studio-20

In Design Interior, Garsoniere

Ai putea să locuiești în doar 8 mp?

Poate ai spune nu din prima pentru că ai familie și copii sau pentru că s-ar putea ca doar bucătăria ta să aibă o suprafață mai mare ori pentru că pur și simplu pare că e vorba de prea puțini metri pătrați. Ei bine, cineva nu doar că poate, dar a și făcut acest lucru într-un mod ingenios. Este vorba despre o cămăruță din Paris, transformată într-o locuință multifuncțională, totul minimal, dar ergonomic gândit, o soluție de ambientare care te face să te întrebi de câte lucruri ai realemente nevoie. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu-com-despre-locuinta-in-8-mp-paris-design-si-foto-kitoko-studio-1

adelaparvu-com-despre-locuinta-in-8-mp-paris-design-si-foto-kitoko-studio-3

Parisul a cunoscut la final de secol XIX mari transformări arhitecturale, perioadă cuprinsă între 1855-1870 când s-au ridicat clădirile denumite Haussmann (după planurile de reconstrucție ale prefectului Georges-Eugène Haussmann). Acest clădiri aveau apartamente spațioase, generoase, dar pe lângă ele existau și cămăruțe destinate servitorilor. De-a lungul timpului aceste încăperi nu au mai fost folosite, ba chiar considerate nefolositoare fiind de regulă la mansardă sau în prelungirea holurilor. Dar odată cu crizele economice și cu prețurile absurde ale chiriilor, lumea s-a reorientat către aceste spații. Astfel, cei de la biroul de arhitectură Kitoko Studio au primit provocarea de-a amenaja o astfel de cămăruță pentru a servi unei studente ca locuință, deci cu chicinetă, baie, loc de dormit, loc de studiu, de depozitare. Deja pare că sunt prea multe? Hai să vezi cum au conceput totul.

adelaparvu-com-despre-locuinta-in-8-mp-paris-design-si-foto-kitoko-studio-23Ansamblul de funcțiuni organizate într-un mare dulap, vedere din față, plan întocmit de Kitoko Studio

adelaparvu-com-despre-locuinta-in-8-mp-paris-design-si-foto-kitoko-studio-22Planul pentru etajul din ansamblul dulapului, partea de sus cu loc de dormit. De remarcat că pe plan sunt trecute toate detaliile, la centrimetru. Cu roșu sunt marcate elementele din instalația electrică. Plan întocmit de Kitoko Studio.

 

adelaparvu-com-despre-locuinta-in-8-mp-paris-design-si-foto-kitoko-studio-21Planul pentru partea de jos, de sub pat a funcțiunilor cu dulap, wc, chicinetă. Plan întocmit de Kitoko Studio

Arhitecții au fost inspirați în conceptul de amenajare interioare de versatilitatea cuțitului de vânătoare, un obiect mic, dar care are multiple întrebuințări. Așa că și-au spus că un spațiu modest ca și dimensiuni trebuie să ofere toate cele necesare unui trai decent pentru o persoană. Culmea ironiei este că această cameră, atunci când pășești în ea, are jumătate din suprafață liberă. În rest, toate funcțiunile sunt gândite ca părți mobile dintr-un ansamblu mare de mobilier care ocupă jumătate din încăpere. Desigur, s-au folosit și de verticală, situând patul la înălțime, au rezolvat baia și chicineta într-o parte a camerei pentru a se folosi de alimentarea cu apă pentru ambele zone, iar dulapul, locul de studiu, de masă le-au gândit mobile. Uite, ai mai jos și un filmuleț despre cum e organizată camera, plus mai multe imagini. Sper să te inspire și pe tine!

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

Studio Kitoko.

adelaparvu-com-despre-locuinta-in-8-mp-paris-design-si-foto-kitoko-studio-20Foto și planuri Kitoko Studio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *