adelaparvu.com despre mutarea arborilor in gradina, Text Carli Marian (3)

In Gradina, Sfaturi plante

Cum se mută corect un arbust sau arbore în grădină

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Se întâmplă de multe ori ca aspectul unui arbust sau arbore să nu aibă o dezvoltare armonioasă doar din cauza unei poziționări greșite față de soare sau pentru că la plantare ai omis să te gândești în perspectivă, iar acum plantele să fie prea îngrămădite. Așadar, pentru ca plantele să evolueze normal, se impune o mutare a acestora într-o altă zonă. La această mutare ai grijă să iei în calcul cerințele față de lumină, sol, distanțele de plantare față de plantele existente, ținând cont de dimensiunea la care va ajunge în perioada de maturitate. Aceasta operațiune o poți executa fie primăvara devreme, fie toamna târziu. Asta pentru că plantele se găsesc într-un ușor repaus, iar temperaturile scăzute nu vor stresa planta abia mutată, așa cum se întâmplă atunci când este prea cald afară (vara). Gândește-te  ce ar presupune ca tu să te muți într-o altă casă, doar așa vei întelege stresul la care sunt supuse plantele atunci când trebuie să-și schimbe locul obișnuit.

adelaparvu.com despre mutarea arborilor in gradina, Text Carli Marian (4)

Uneori prin mutarea unui arbust sau arbore, de fapt îi dai un nou start în viață. Pentru a porni această operațiune de mutare trebuie să alegi o zi uscată fără ploaie, deoarece săparea unui pământ umed nu va face altceva decât să distrugă structura solului și să faci mult noroi în jur. Înainte de a te apuca efectiv de lucru trebuie să identifici locul perfect pentru a executa noua groapă de plantare. Aceasta trebuie să fie suficient de largă și de adâncă astfel încât balotul de pământ să intre complet, fără să rămână rădăcini pe-afară.

adelaparvu.com despre mutarea arborilor in gradina, Text Carli Marian (2)

Așadar pentru mutarea unui arbust în grădină trebuie să te înarmezi cu o cazma și să începi să trasezi prin secționarea superficială a solului, un cerc în jurul tulpinii. Un cerc cu tulpina în mijloc, si cu un diametru de aproximativ 30-40 cm distanta pâna la locul săpării. Când începi să sapi efectiv, îți recomand să păstrezi același unghi de săpare, de la început până la finalizarea balotului. Prin tăierea cu cazmaua pe toata lungimea cercului vei stabili de fapt volumul balotului cu rădăcini. Prin săpare trebuie să încerci să formezi din rădăcina arbustului impreună cu pământul aferent, o sferă suficient de mare, astfel încât să nu rupi prea multe rădăcini. Arhitectul peisagist Dragoș Isăcescu spune că de regulă, atunci când arborele a crescut în condiții prielnice, balatoul de pământ ce conține rădăcinile se poate calcula astfel: se măsoară baza tulpinii arborelui și această măsurătoare devine raza balotului. Asta ca să știi cam cât de mare ar trebui să fie balotul de pământ care conține rădăcinile arborelui, atunci când sapi în jurul lui pentru a-l muta.

adelaparvu.com despre mutarea arborilor in gradina, Text Carli Marian (1)

La noua groapă de plantare îți recomand să faci o udare de aprovizionare a solului și doar după aceea să plasezi balotul cu rădăcini în mijlocul gropii, iar tulpina să fie la aceeași adâncime la care a fost plantată anterior. Apoi rămâne să umpli cu pământ spațiul rămas liber între balot și marginea gropii. Îți recomand să tasezi bine pământul adăugat, astfel încât contactul să fie cât mai intim între pământ și rădăcini, deoarece există riscul de uscare a rădacinilor atunci când rămân goluri de aer. La final, vei uda temeinic zona plantată, și-ți recomand să mulcești suprafața solului pentru a evita uscarea și formarea buruienilor. Dacă este nevoie să faci ceva mutări prin grădină, nu mai pierde timpul și profită de vreme încă bună pentru acest lucru. Spor la treabă!

adelaparvu.com despre mutarea arborilor in gradina, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre mutarea arborilor in gradina, Text Carli Marian (3)

4 raspunsuri pentru Cum se mută corect un arbust sau arbore în grădină

 1. Elena Al-Moushaly spune:

  Puteti sa-mi recomadati pentru Bucuresti un specialist in tratamentul arborilor ornamentali (artar japonez,albitia).

  Multumesc frumos!

 2. Melos Negros spune:

  Pana la ce varsta pot fi mutati arbori maturi ca: magnolia, stejar rosu american, tuia, molid, castan, taxus baccata?

 3. sfetcu spune:

  Buna ziua!

  am un magnoliu de 2 m si, acoperit de o Albizia uriasa. Credeti ca ar trebui mutat? daca da, cand anume? imi recomandati pe cineva care sa ma ajute?
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *