adelaparvu.com despre top 5 arbusti cu flori frumoase, Buddleja weyeriana flower power, text Carli Marian (3)

In Gradina, Sfaturi plante

Top 5 arbuşti pentru o vară colorată

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

Suntem în plină vară şi, în cele mai multe cazuri, verdele din grădină a început uşor să pălească. Aşadar, dacă ai un loc de odihnă afară sau, de ce nu, în balcon, atunci merită să ai puţină culoare şi în această perioadă. Pentru a revitaliza situaţia, ţi-am pregătit un top cu cinci arbuşti care vor schimba vizual întreaga perspectivă. Cu o bună planificare să ştii că poţi beneficia de o succesiune a culorilor până toamna târziu. Odată fixaţi în pământ va trebui ca an de an să-i tunzi pentru a le menţine forma, pentru a creşte calitatea florilor şi  pentru a le prelungi viaţa. Merită încercat să-i plantezi în grădină sau la ghiveci. Și da, poți să găsești acești arbuști în pepiniere și sere, chiar și florării, dar fiind mai puțin cunoscuți îi vei găsi poate puțin mai greu decât alte plante mai populare. Însă asta mi-am și propus: să-ți atrag atenția asupra unor specii mai puțin mediatizate și promovate, dar care merită toată afecțiunea ta. Peisagiștii sunt familiarizați cu ele, tocmai pentru florile spectaculoase și frunzișul lor deosebit.

Buddleja weyeriana `flower power`. Este favorita verii și foarte iubită de către peisagiști datorită florilor sale portocaliu-roz-mov, extrem de spectaculoase. Să ştii că este musai să o tunzi primăvara devreme pentru a creşte abudenţa florilor din timpul verii. Iubeşte soarele şi rezistă fară probleme la frigul din timpul iernii.adelaparvu.com despre top 5 arbusti cu flori frumoase, Buddleja weyeriana flower power, text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre top 5 arbusti cu flori frumoase, Buddleja weyeriana flower power, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre top 5 arbusti cu flori frumoase, Buddleja weyeriana flower power, text Carli Marian (2)

Fuchsia magellanica `versicolor`. Este o specie de cerceluş rezistentă la frig în zonele sudice, uşor de îngrijit şi care colorează grădină spre sfârşitul verii. Frunzişul acestei varietăţi este superb, deoarece la început este verde, gri şi alb, apoi se pigmentează cu roz-mov, iar în final capătă coloraţie verde-închis mărginit cu crem. Florile sunt tubulare, coloarate în roşu şi mov. Pentru perioada de iarnă îţi recomand să-i aplici o protecţie antiîngheţ.

adelaparvu.com despre top arbusti cu flori frumoase, Fuchsia magellanica versicolor, Text Carli Marian (1)

Kolkwitzia amabilis. Este un arbust originar din China, formează o tufă înaltă de până la 2,5 m, cu ramuri lungi şi lăstari acoperiţi de perişori fini. Decorează grădina prin înflorirea abundentă din iunie-iulie, cu florile roz- deschis. După înflorire, îţi recomand să tai tijele florale la o treime din lungimea lor. Preferă solurile revene şi însorite, dar se adaptează şi la semiumbră.

adelaparvu.com despre top 5 arbusti cu flori frumoase, Kolkwitzia amabilis, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre top 5 arbusti cu flori frumoase, Kolkwitzia amabilis, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre top 5 arbusti cu flori frumoase, Kolkwitzia amabilis, Text Carli Marian (3)

Lavatera rosea. Este un arbust extrem de atrăgător datorită florilor mari şi roz ce se proiecteză perfect pe un frunziş de culoare verde-gri. Pentru rezultate deosebite îţi recomand amplasarea lui într-un loc însorit, ferit de vînturile reci din timpul iernii. Să ştii că necesită o tundere primăvara- devreme.

adelaparvu.com despre top 5 arbusti cu flori frumoase, Lavatera Rosea, Text Carli Marian

adelaparvu.com despre top 5 arbusti cu flori frumoase, Lavatera Rosea, Text Carli Marian 2

Phygelius x rectus `winchester fanfare`. Iubeşte spaţiile scăldate de soare şi oferă flori colorate în roz-orange. Florile sunt asemenea unor trompete ce atârnă pe tijele lungi ce se formează separat din tufă. Deşi este o plantă perenă cu aspect de arbust, să ştii că îşi păstrează frunzişul peste iarnă. Doar în cazul unor ierni mai severe poate pierde frunzele complet, caz în care trebuie tăiat foarte scurt în primăvară. Sper ca informaţiile mele să te ajute să aduci culoare în grădină!

adelaparvu.com despre top arbusti cu flori frumoase, Phygelius x rectus, winchester fanfare, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre top arbusti cu flori frumoase, Phygelius x rectus, winchester fanfare, Text Carli Marian (3)

3 raspunsuri pentru Top 5 arbuşti pentru o vară colorată

  1. mariana spune:

    Foarte frumoase si foarte decorative…dar de unde le achizitionam? Iti multumim ca te gandesti la noi si ne dai mereu idei noi si f frumoase si f utile…

  2. Claudia spune:

    Alte doua plante superbe care infloresc vara sint Caryopteris, cu flori de un albastru electric si frunze verzi sau variegate (inaltime cam 1 m, latime tot cam asa) si Potentilla (sint mai multe soiuri, cu flori albe, roz, galben sau rosu). Ambele tufe rezista la ierni de Bucuresti si la secete… tot de Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *