adelaparvu.com despre Anthurium pete maronii pe frunze, text Carli Marian (2)

In Gradina, Sfaturi plante

VIDEO. De ce apar petele maronii pe frunzele de la Anthurium?

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

 

În ultimul timp, sunt tot mai des întrebat de ce apar pete maronii sau chiar necrotice pe frunzele de la Anthurium, foarte repede după ce planta a fost cumpărată. Anthurium este o plantă plăcută, deseori fiind folosită și în aranjamente florale. Dar da, ea se găsește la ghiveci și este foarte decorativă și ușor de îngrijit. Însă mulți paionați de plante au constatat că odată cumpărate și duse acasă, frunzele strălucitoare par să fie atacate, devenind galbene și ulterior maronii. De la bun început trebuie să știi că sunt mai multe cauze care pot concura la apariția acestui fenomen neplăcut. Pentru a preîntâmpina această problemă trebuie să cunoști mai multe detalii despre biologia plantei. O bună cunoaștere a plantei te va ajuta să-i oferi condițiile cele mai bune și să eviți pătarea necrotică a frunzelor.

adelaparvu.com despre Anthurium pete maronii pe frunze, text Carli Marian (4)

De cele mai multe ori, dacă pe limbul frunzei apar, în interior sau pe margine, pete neregulate, dar rotunjite, necrotice acestea sunt de fapt arsuri produse de soare. Așadar, ai grijă să nu expui planta în soare pentru că Anthuriumul are nevoie de un loc luminos, multă lumină, dar fără soare direct.

adelaparvu.com despre Anthurium pete maronii pe frunze, text Carli Marian (3)

O altă situație ce generează pete maronii pe frunze cu halou galben are legătură cu acumulările mai mari de săruri rezultate în urma unei fertilizări excesive. Pentru a evita acest exces de nutrienți, trebuie să-ți spun că Anthuriumul este o plantă epifită ce nu are nevoie de fertilizari frecvente cu concentrații prea mari de substanțe minerale. În mediul natural își procură substanțele nutritive din apa de ploaie, praf etc., iată de ce îți recomand să folosești un îngrășământ obișnuit, dar doza să fie diluată la jumatate față de ce este specificat pe flacon, sau să folosești batoanele cu îngrășământ. Cele mai bune batoane sunt cele de la Osmocote 14/14/14, care vor elibera gradual substanțele nutritive. Pentru spălarea sărurior din sol îți recomand să-i aplici un volum de apă echivalent cu volumul de sol, și să-l lași să se dreneze bine, repeți operația, iar lucrurile ar trebui să fie în regulă după aceea.

adelaparvu.com despre Anthurium pete maronii pe frunze, text Carli Marian (1)
O altă problemă frecventă de apariție a petelor maronii este cauzată de o udare excesivă a unui substrat impropriu pentru Anthurium. De regulă, producătorii de Anthurium folosesc la plantare un substrat pe bază de turbă, ceea ce nu este tocmai bine. Anthuriumul fiind o plantă epifită care preferă ca rădăcinile să-i fie udate și ulterior să se usuce rapid, plus o bună circulație a aerului la nivelul acestora, reclamă un amestec de substrat specific orhideelor, turbă și perlit, care să asigure o drenare rapidă a aerului și un aspect aerisit al amestecului. În consecință dacă planta se găsește plantată în turbă trebuie s-o schimbi într-un substrat în care se va simți mult mai bine. În plus, ai putea realiza câteva găuri și la nivelul pereților ghiveciului, pentru o mai bună circulație a aerului.

Pețiolul unei frunze sătăoase în stânga și cel al unei plante afectate în dreapta.

Pețiolul unei frunze sătăoase în stânga și cel al unei plante afectate în dreapta.

Atacul bacteriei Xanthomonas în fază incipientă (stânga) și în stare avansatp (foto dreapta).

Atacul bacteriei Xanthomonas în fază incipientă (stânga) și în stare avansată (foto dreapta).

Poate cea mai periculoasă afecțiune cauzătoare de pete galbene și maronii la nivelul frunzei este boala produsă de bacteria Xanthomonas. Este ușor de identificat deoarece petele maro cu bordură galbenă apar pe marginea frunzei și, în mod frecvent, afectează frunza în forma literei V. De regulă, boala se instalează atunci când mediul ambiant este foarte umed, lipseste circulația aerului, iar noaptea temperatura scade prea mult, comparativ cu ziua. În aceste condiții planta începe să elimine apa la nivelul frunzelor, prin așa numita gutație sau plânsul florilor. Aceasta apă reprezintă o hrană bună pentru bacteria Xanthomonas, care se instalează la acest nivel și intră prin celule hidatode (cele prin care se elimină apa) în sistemul circulator al plantei. Imediat după instalare apar petele galbene, apoi necrotice, iar frunzele încep încet-încet să se îngălbenească complet. Xanthomonas va acționa în ultima fază la blocarea căilor de nutriție a frunzelor și ulterior întreaga plantă este sortită pieirii. Este obligatoriu să intervi cu un bactericid, fie Melody compact 48 WG, fie Manoxin C50 PU sau Champ 77. Mai jos ai și explicațiile mele într-un material video. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Abonează-te la canalul meu video pentru a fi pe fază cu sfaturi pentru îngrijirea plantelor tale dragi:  YouTube/CarliMarian

22 Responses to VIDEO. De ce apar petele maronii pe frunzele de la Anthurium?

 1. COTYS spune:

  LEGAT DE ANTHURIUM, AM O ÎNTREBARE CARE DIN CÂTE AM OBSERVAT, FRĂMÂNTĂ PE MULŢI IUBITORI AI ACESTEI MINUNĂŢII: AM ORIMIT O VARIETATE DE ANTHURIUM PITIC, CE FACE MINUNATE FLORI ROŞII MICI. DIN PĂCATE, ÎN TOAMNA ANULUI 2016, A AVUT CEVA ŞI DE ATUNCI, N-A MAI ÎNFLORIT DECÂT F.F. RAR ŞI DOAR 1-2 FLORI! DEŞI AM FERTILIZAT-O CU ÎNGRĂŞĂMÂNT LICHID AGROL UNIVERSAL NPK 3,6-2,3-2,7 NU MAI ÎNFLOREŞTE PRECUM ÎNFLOREA CÂND AM PRIMIT-O ÎN VARA LUI 2016. VĂ ROG, AJUTAŢI-MĂ! MULŢUMIRI ANTICIPATE!

  • carli spune:

   Buna ziua! Va astept cu o fotografie pentru a vedea cum se prezinta! Sa-mi spuneti daca ati schimbat pozitia lui, sau ce modificari a suferit!

 2. roxana spune:

  Buna ziua,
  Am un Anthurium care a avut „florile” de o nuanta frumoasa, rosu foarte intens, dar acum nu mai are decat cateva flori de o nuanta rosietica/ verzuie.
  Cum as putea sa fac ca florile sa recapete coloratia rosu intens ?
  Multumesc

  • carli spune:

   Multa lumina, soare bland filtrat,fertilizant special pentru plantele decorative prin flori, si din cand in cand Atonik!

 3. Irina spune:

  Bună. Am și eu întrebări referitor la Anthurium-ul meu. A început să se schimbe culoarea.la frunze. Se fac parca cafenii. Are multa lumină, dar nu direct la soare. Care ar putea fi problema?

  IMG_20190322_213701

  • carli spune:

   Buna seara! Daca este in ghiveci cu autoudare, radacinile au o problema. Va recomand s-o transplantati in substrat pt orhidee intr-un ghiveci normal!

 4. Mirela spune:

  Buna imi poti spune din CE cauza e ASA?

  1554064890886-556004174

  • carli spune:

   Anthuriumul arata asa, din cauza faptului ca radacinile stau in apa prea mult timp si este posibil ca o parte din ele sa fie afectate! Transplantare in substrat orhidee si verificare permanenta a portghiveciului sa nu aiba apa!

 5. Petrescu Daniela spune:

  Buna ziua . Am un rododrendron cumpărat si frunzele au inceput sa aibe pete maronii , bobocii de floare s-au uscat si au devenit lipiciosi.
  Nu stiu ce sa-i fac ca sa-l salvez de la un centru de plante mi-a dat sa-l stropesc cu dithan + thiametosam plus un ingrasamant foliar. Oare este ok.

  • carli spune:

   Da, este ok! Thiamethoxam este substanta activa de la insecticidul Actara. Intrucat dc este lipicios are afid in zona de varf. Iar Dithane pentru boli. Aveti grija sa nu udati exagerat si din ac cauza sa apara petele pe frunze. Atentie si la pH-ul solului care tr sa fie acid!

 6. Enica Paul spune:

  buna ziua Am si eu 2 arbusti de moringa oleifera ce indicatii imi puteti da ii tin in ghiveci in casa unul a inflorit si nu a tinut nici o pastaie si unul nu a inflorit dar nu stiu cum sa ma comport cu ei ,as dorii mai multe informatii multumesc

 7. carli spune:

  Buna ziua! O planta este adulta atunci cand are 5 ani. Prefera locurile insorite, solul nisipos si udat mai rar. Adica, udati bine acum si se asteapta solul sa se usuce binisor pt a doua udare. Nu rezista peste iarna afara!

 8. Ioana spune:

  Bună ziua! Va rog dacă este posibil sa ma ajutați cu un răspuns, am aceasta planta dar din păcate nu știu cum se numește, peste vara a fost f frumoasa avea frunzele colorare uniform și face flori roșii dar prin noiembrie au început sa ii apară aceste pete pe frunze(devine frunză maro și după cade)si la unele fire sa uscat și tulpina. Am tăiat aceste doua fire în speranța că mai pot salva ceva din ea. Mulțumesc

  bty

  • carli spune:

   Cred ca este Kohleria iar petele sunt rezultatul unei udari excesive pt nevoile ei si drept urmare au aparut si ag patogeni. Dupa inradacinare un tratament cu Dithane!

 9. Dana spune:

  Buna ziua. Vă rog să-mi spuneți care este cauza uscării frunzelor la acest anthurium și ce aș putea face sa remediez asta. I-am pus îngrășământ pt plante cu flori o data la 3 saptamani si e pus intr-un ghiveci care nu are farfurie si nici găuri dedesubt; si nu pot sa-l mut intr-un ghiveci normal pt ca floarea nu e a mea, eu doar am grijă de ea. Se poate ca unui anthurium sa-i meargă bine intr-un astfel de ghiveci? O sa-i schimb si substratul cu pamant pt orhidee dar oare o sa-i mearga bine dacă nu o mut intr-un ghiveci cu farfurie dedesubt? Mulțumesc.

  20210123_165402-1

 10. Crivat spune:

  Bună seara am un Anthurium și așa l-am cumpărat cu pete maronii am fost de unde am luat-o și a zis că nu are nimic dar din ce in ce frunzele sunt afectate va rog un răspuns cum pot sa o salveze mulțumesc anticipat

 11. Crivat spune:

  Bună seara am un Anthurium și așa l-am cumpărat cu pete maronii am fost de unde am luat-o și a zis că nu are nimic dar din ce in ce frunzele sunt afectate va rog un răspuns cum pot sa o salveze mulțumesc anticipat nu km

 12. Ecaterina spune:

  Bună!
  Am primit în dar această plantă, iar peste 2 zile am mutat-o într-un ghiveci mai mare, peste o zi pe frunze a apărut pete maronii și parca se usucă. Ce pot să îi fac să o salvez ?

 13. carli spune:

  Buna ziua! Tr folosit substrat pt orhidee si nu udata foarte mult! Este important ca aerul sa fie cald si umed! Gasiti mai multe info pe canalul meu de Youtube/ Carli Marian

 14. Alina Deac spune:

  Bună!
  Am primit o cală de ziua mea și acum pe flori au apărut pete maronii, ce să fac cu ea?

 15. Carli spune:

  Buna ziua! Este udata prea mult! Si o recomandare de schimbarea substratului cu unul de orhidee, pentru un drenaj mai bun!

 16. Iulia spune:

  Buna ziua.
  Am ingrijit orhidee dupa sfatul dumneavoastra si sunt superbe. Doar am urmarit videoul cu sfaturile.
  Asa ca, acum vin cu intrebare pentru Anthurium. Toacmai am primit o planta. Si, evident, am cautat repede cum sa o ingrijesc. Vad ca cele din sere trebuiesc schimbate in substrat de orhidee. Bun. Dar a mea este inflorita si inca mai da flori. Cand va putea fi schimbata in alt substrat? Si are exagerat de multe frunze. Se pot taia din cele mici/batrane? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *