adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (4)

In Idei pentru acasa

Renovare spectaculoasă a unei terase

Dacă ai o casă cu terasă, iar această terasă dă înspre curtea din spate, cu siguranță ideile de amenajare pe care le vei vedea aplicate aici îți vor prinde bine. De ce? Pentru că este vorba despre o renovare de efect, unde finisajele existente au fost păstrate, dar s-a intervenit asupra lor, iar delimitarea terasei a fost regândită. Proprietarii îți doreau să petreacă timp de calitate pe terasă, mai ales că era umbrită și cu acces ușor către interiorul casei. Visau să transforme terasa într-un spațiu de zi în aer liber, însă nu știau cum să procedeze. Când au făcut casa au turnat și scările din beton către grădină, dar nefiind placate la timp aceastea s-au degradat, Apoi, spațiul de la interiorul terasei părea trist și nu știau cum să-l facă mai primitor, căci plantele nu prea reușeau să se prindă aici. Așa că acești proprietari s-au înscris ca participanți într-un show tv, în cadrul căruia designerul Elena Ilyukhina a remodelat întreaga amenajare. Dar hai să-ți spun mai multe despre cum a procedat, nu înainte de a-ți posta imaginile cu terasa așa cum arăta înainte de renovare.

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (25)

În imaginea de sus terasa înainte de renovare, mai jos terasa după renovare.

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (23)

De unde aspectul inițial dezordonat al terasei? Clar și de la treptele de beton degradate, dar mai mult, finisajele din cărămidă aparentă încărcau spațiul, iar plafonul din lemn, deși părea că s-ar potrivi cu finisajele pereților în ideea de stil rustic, nu ieșea cu nimic în evidență. Apoi, în loc de balustrade erau zone zidite, care opreau ventilația naturală, dar care și îngrădeau imaginea către grădina din spate. Ce a făcut designerul? A prevăzut desființarea zidăriei dintre stâlpi terasei. Ce a pus în loc? Obloane! O soluție ingenioasă și estetică totodată pentru lateralele terasei. Dacă partea de jos este fixă, cea superioară se poate deschide, astfel încât terasa să bneficieze de ventilație naturală, dar și lumină, atât cât se dorește pe parcursul zilei.

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (13)

Către grădină, parapeturile din zidărie au fost înlocuite cu balustrade simple, care lasă lumina să pătrundă la interiorul terasei, dar oferă și o deschidere către spațiul verde. Astfel senzația de spațiu de tranziție între intrior și exterior este mult amplificată.

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (12)

Ulterior desființării parapeturilor, designerul a prevăzut refacerea plafonului terasei, astfel încât acesta să înglobeze o nouă soluție de iluminare a terasei, gândită pe zone funcționale (loc de conversație,loc de masă, loc pentru lectură și relaxare). Plafonul este realizat din OSB vopsit în negru.

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (19)

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (2)

Apoi, peretele de cărămidă al casei a fost vopsit într-o nuanță apropiată de cea a tâmplăriei, adică un maro închis. Pe această suprafață închisă a aplicat riflaje din lemn pentru a corecta golurile de ușă și de fereastră atipice, așa cum erau inițial. În plus, s-a folosit de aceste riflaje pentru a îngloba o bancă suspendată, al cărei suport este unul metalic, bine camuflat în ansamblu.

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (9)

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (3)

Pardoseala terasei, precum și scările vechi din beton, au fost îmbrăcate cu deck. Acesta este montat pe o structură metalică cu ajutorul căreia s-au preluat toate neregularitățile. Pentru coerență și rezistență, deck-ul a fost montat pe lungime, iar marginile au muchii întărite la scară pentru o fixare suplimentară și rezistență în timp.

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (22)

Organizarea interioară a terasei este similară unei zone de zi, respectiv cu loc de luat masa, ca o sufragerie în aer liber, loc de canapele pentru conversație și banca ce pare să plutească ca zonă de relaxare. În fața canepelelor, modele alese cu tapițerie din ratan artificial, o veche valiză găsită pe terasă a fost transformată de către designer într-o măsuță simpatică. La interior se pot adăposti mici obiecte sau reviste, care se doresc a fi la îndemână.

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (10)

În zona de sufragerie locul este marcat de corpul de iluminat suspendat, dar în apropiere este și o etajeră realizată simplu din cadre metalice și blaturi de lemn. Ea poate poate fi folosită pentru servirea mai facilă a mesei, dar și pentru a depozita volume ce se doresc a fi la îndemână în zona de lectură.

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (6)

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (24)

Din punct de vedere cromatic, obloanele vopsite într-o nuanță pastelată de turcoaz sunt în contrast plăcut cu texturile din lemn și finisajele din cărămidă prezente pe stâlpii terasei. Prin obiecte mici colorate la nivelul decorațiunilor, dar și prezența jardinierelor cu flori, ambianța a fost întregită, iar atmosfera a devenit mai veselă i optimistă. O terasă frumos transformată care dintr-un spațiu anost, bătrânicios a devenit cea mai plăcută zonă a casei pe timpul verii. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (16)

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (18)

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (5)

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (3)

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (7)

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (14)

adelaparvu.com despre renovare terasa casa, Designer Elena Ilyukhina, Foto Olga Olyushina (20)

Foto Olga Olyushina

4 raspunsuri pentru Renovare spectaculoasă a unei terase

 1. Florin spune:

  Buna Adela!

  Acel „deck” pare a fi lemn compozit – WPC (Wood Polymer Composite). Asa este?

 2. Andreea spune:

  Buna Adela!

  Foarte fromos a iesit!Imi plac foarte tare pernele . De unde le-as putea achizitiona

  Multumesc

 3. Maria spune:

  De unde sunt obloanele? sunt cele de la Hornbach vopsite? sau sunt ceva special pt exterior? Ma gandesc ca poate se cojesc in timp astea vopsite…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *