adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (3)

In Case, Romania Mea

Andreea și Bogdan au deschis propria cabană oaspeților

Ți-am tot prezentat case de vacanță făcute de diverse familii, care ulterior au devenit și pensiuni ori case de oaspeți, dar foarte rar am avut ocazia să-ți spun despre astfel de situații la noi. Și mă bucur că acum chiar am acest exemplu de arătat pentru că sunt mulți oameni care ajung să-și ridice o casă de vacanță, dar să nu o exploateze la potențialul ei maxim. Andreea și Bogdan au decis, în urmă cu aproximativ trei ani, ca vechea casă ridicată de bunicul ei acum 50 de ani să fie transformată și să modernizată pentru ei. Însă, după discuții cu constructorul, care le-a spus despre avantaje și dezavantaje, au decis să ia totul de la zero. Inițial s-au gândit să-și facă o casă de vacanță pentru ei și pentru prietenii apropiați, dar la finalul derulării lucrărilor le-a venit ideea de cabană turisitică pentru ca și alți oameni să se bucure de frumusețea sălbatică și pitorească a locului, adică de peisajul de la poalele munților Baiului de pe Valea Doftanei. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (13)

Cabana Sub Bai este construită în pantă, iar de departe se zărește drumul până la ea.

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (3)

Andreei îi este tare drag acest loc pentru că mare parte din copilăria ei și-a petrecut-o aici, unde a învățat să iubească animalele, să se bucure de natură și să fie mai apropiată de bunicii ei. Desigur că atunci când a moștenit de la bunicul ei tenerul generos de 10.000 metri pătrați și-a dorit să păstreze memoria clipelor magice ale copilăriei și să se bucure în continuare, alături de soțul ei Bogdan, de minunăția acestui loc, mai puțin cunoscut. Cel mai apropiat vecin este la 600 de metri distanță de proprietate, așa că atunci când ajunge acolo chiar simte că a evadat din zgomotul orașului.

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (9)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (12)

Ultimii doi ani și jumătate din viața celor doi soți a însemnat preocuparea și implicarea efectivă în finalizarea acestei case. Evident că s-au îndrăgostit iremediabil de ea și de locul ei pentru că implicarea lor a fost încă din faza de proiect. Andreea mi-a spus “Proiectul a fost făcut de noi, după diferite schițe care ne-au plăcut, pe care le-am văzut pe internet. Ne-am consultat cu un arhitect din Focșani până la faza cabanei la roșu (partea de structură)”. Parterul cabanei este din cărămida, iar etajul este din lemn, desigur ambele niveluri fiind consistent izolate. Și pentru a-i conferi cabanei (care măsoară circa 200 mp la interior) șarmul rustic specific zonei, cu exceptia tâmplăriei de exterior (una termoziolantă), au folosit doar materiale naturale, adică preponderent lemn și piatră.

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (4)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (6)

Pentru că îi știa încă din copilărie pe mulți dintre oamenii locului, împreună cu soțul ei, Andreea nu a ezitat să apeleze la ei pentru a ridica noua construcție. Așa că, după ce au apelat la un arhitect pentru structura casei, s-au lăsat pe mâna constructorului, care a ridicat toată casa. Practic, la construcția și amenajarea casei au participat doar meșterii locali: tâmplarul din sat, pietrarul din stat, instalatorul din sat, dar cea mai mare contribuție a avut-o constructorul care, conform Andreei și a lui Bogdan, a ridicat practic de unul singur cabana, fiind ajutat de către trei ucenici pricepuți în lucrul cu lemnul.

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (2)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (5)

Pe timpul construcției vechea cabană (vezi foto sus) ridicată de bunicul lor le-a prins foarte bine. De ce? Pentru că a servit ca și depozit de materiale, dar și pentru găzduirea meșterilor, care au avut un plăcut loc de luat masa. Când au terminat noua cabană, vechea construcție păstrată a fost integrată în ansamblul proprietății, fațadele ei fiind îmbunătățite și finisate în ton cu lemnul de pe cabana nouă. Deși momentan nu este funcțională, Andreea și Bogdan se gândesc pe viitor să găsească o utilitate și acestei construcții. Până atunci însă prioritatea a fost cabana nouă pe care au denumit-o Cabana Sub Bai de la munții Baiului.

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (29)

La interiorul noii cabane au făcut tot ce și-au dorit pentru sufletul lor. Andreea mi-a mărturisit: “Dorința noastră cea mai mare a fost să creăm un loc intim, retras, motiv pentru care ne-am implicat, atât cât ne-am priceput, la toată partea de design interior. Am achiziționat sau confecționat toate obiectele de decor, iar munca ce nu a necesitat pregătire de specialitate a fost făcută de noi cu familia și prietenii (lăcuit, vopsit, asamblat, împletit, cuiere, lustre, măsuța din living).” Și chiar s-au priceput foarte bine. Combinația de lemn și piatră de la interior conferă un șarm aparte, completat excelent de ferestre generoase orientate către munții Baiului.

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (34)

Deși spațiul zonei de zi este unul deschis, el are un punct de atracție central, care este evident șemineul, îmbrăcat, ca și în restul zonei de zi, cu piatră de râu de pe Valea Doftanei.

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (35)

Dar ceea este foarte frumos gândit și amenajat nu e doar la interior, ci și pe terasa ce prelungește pe timpul verii zona de zi. Are 60 de metri pătrați și fiind suspendată pe stâlpi de lemn pare să plutească în peisajul montan pitoresc. În plus terasa are și scară separată de acces din grădină, unde există și o zonă de foc, unde se creează o atmosferă de tabără pe timpul nopții, iar atunci când e senin pot fi admirate stele pe cer.

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (20)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (16)

Este un loc foarte frumos și se simte că este amenajat cu suflet, iar dacă te gândești că nu au apelat la un designer de interior, ci au făcut totul singuri, chiar e de admirat toată munca lor. Când au terminat cu totul lucrările, la sugestia prietenilor, le-a venit și ideea să deschidă turiștilor cabana. Aveau cinci dormitoare cu paturi matrimoniale, așa că s-au gândit că închirierea ar putea fi o idee foarte bună. Și-au făcut calcule și au ajuns la concluzia că merită ca această cabană să fie închiriată doar integral și pentru minimum două nopți. Deși au deschis-o în vara asta (lui 2017) au deja familii care se întorc, ceea ce-i bucură enorm pentru că simt că toată munca lor este apreciată. Dacă vrei și tu să închiriezi cabana poți afla despre prețuri și pe pagina lor de Facebook/CabanaSubBai și despre perioadă când poate fi închiriată pe mailul [email protected] (sau vezi AICI pe turistinfo.ro). Și, până ajungi acolo, merită să te bucuri de imaginile de la interior și de la exterior captate de către fotograful Corneliu David. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (15)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (21)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (18)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (19)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (17)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (30)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (31)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (28)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (33)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (32)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (24)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (27)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (25)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (22)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (26)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (36)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (37)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (38)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (40)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (39)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (41)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (14)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (7)

adelaparvu.com despre cabana de unte, Valea Doftana, Cabana Sub Bai, Foto Corneliu David (8)

Foto: Corneliu David pentru Cabana Sub Băi

13 raspunsuri pentru Andreea și Bogdan au deschis propria cabană oaspeților

 1. Margareta spune:

  Minunata amenajarea felicitari !

 2. Gabi spune:

  Foarte frumoasa amenajarea! Puteti sa-mi spuneti, va rog, de unde a fost achizitionat mozaicul din zona cabinei de dus? Multumesc!

 3. Radu Camelia spune:

  Foarte frumoasa cabana! felicitari.
  As dori sa stiu ce lac si bait ati folosit pentru barnele din interior si pentru cele exterioare, deoarece detin si eu o casa dotata cu barne care sunt acum in curs de slefuire. Mentionez ca este o casa veche pe care o reconditionam, iar la parter barnele sunt din vechea constructie, dar barnele de la etaj sunt noi, montate anul trecut odata cu reconstructia acoperisului.
  Multumesc si as fi incantata sa primesc si mai multe sfaturi de la dvs in aceasta privinta.

  Cu multumiri anticipate,
  Camelia Radu

  • Cabana SubBai spune:

   Va multumim 🙂 Atat la interior, cat si la exterior am folosit linia de produse marca ICA (pe baza de apa). Ele se aplica foarte usor, in 2 straturi baitul, si un strat lacul (dupa caz). Cei mai in masura sa va spuna cum le puteti folosi corect sunt chiar distribuitorii acestor produse, noi am gasit pe cineva la Ploiesti. O zi frumoasa!

 4. CAMELIA spune:

  Foarte frumos, ce am vazut!!!! Felicitari!
  Imi puteti da numele arhitectului din Focsani?
  Multumesc anticipat!…si: Succes la inchiriere!

 5. Abraham Magdalena spune:

  Excepțional. Eu sunt fericită când văd că românii fac ceva frumos, de care se pot bucura și alții. Mi-aș dori sa vad ca în Austria, atenție și pasiune pentru fiecare construcție . Arata demențial. Felicitări. Spor și la cât mai mulți oaspeți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *