Ce poți face într-un spațiu mic în afară de a te mulțumi cu puțin și a reduce toate funcțiunile la minimum? Ei bine, se pot face proiecte îndrăznețe prin care mobilarea să fie una ingenioasă pentru a fi transformabilă și a permite configurarea de piese care să deservească diverse funcțiuni. Dar înainte de a-ți da detalii despre această garsonieră din New York amenajată de arhitecții de la biroul MKCA, trebuie să-ți spun că genul acesta de amenajări se potrivesc persoanelor ordonate. În caz contrar, o persoană mai creativă, vizuală, va avea mereu probleme în accesarea diferitelor elemente ale unui mobilier compact multifunctional. Dincolo de asta însă, merită să vezi că se poate și mai ales cum se poate amenaja un spațiu mic de doar 21 de metri pătrați astfel încât să existe bucătărie, living, loc separate de pat, masă de sufragerie și loc de birou. Mai jos vezi planul arhitecților.
Garsoniera este situată la mansarda unei clădiri vechi și beneficiază de lumină naturală din trei părți, ceea ce contează foarte mult în ambientul general. Spațiul are o formă atipică în sensul că pe lângă camera și baia, cu înălțime potrivită locuirii, mai există o alveolă cu înălțimea de circa 152 de cm la intrarea în locuință. Această alveolă a fost folosită de către arhitecți pentru părți retractabile ale mobilierului. Practic masa, unitatea de lucru pentru ecranul calculatorului, o piesă de depozitare sunt glisante, ies în afara ansamblului de mobilier, dar ele au loc mai generos, grație acestei alveole din mansardă.
Cum au procedat arhitecții pentru organizarea spațiului? Au grupat bucătăria și baia într-un colț al locuinței pentru a fi folosite instalațiile de apă pentru ambele funcțiuni. Apoi au prevăzut camera ca un spațiu simplu cu loc de ședere marcat de o canapea, în lateral unde era disponibilă o suprafață de perete au gândit locul de tv, iar în rest au conceput un ansamblu de mobilier cu aspect cât mai simplu, dar care ascunde celelalte funcțiuni – loc de masă care este și birou, loc de dormit cu pat rabatabil și loc de depozitare.
Pentru că un astfel de mobilier este manevrat zilnic el trebuie să fie din materiale rezistente, dar mai ales să fie echipat cu feronerie și sisteme de acționare durabile și de calitate. Ca atare costurile sunt mari pentru o astfel de amenajare, numai dacă luăm în calcul faptul că arhitecții au folosit pentru bucătărie Corian, un material compozit, fără pori, deci și igienic, dar și foarte rezistent la acțiuni mecanice, temperaturi variate, acțiunea detergenților. Același tip de material a fost folosit și pentru interiorul patului.
Pentru ca tot ansamblul mobilierului multifuncțional să fie cât mai puțin prezent în ambientul locuinței, toate fețele de dulap și sertarele sunt echipate cu sisteme push și au muchii frezate pentru ca pe suprafața mobilierului să nu fie prezente mânere.
Masa retractabilă are dublă funcțiune și anume loc de sufragerie, dar și masă de birou.
Este o garsonieră gândită la centimetru, unde mobila realizată pe comandă este super echipată pentru a face față unei manevrări ușoare și repetate zi de zi. Costul pentru o astfel de amenajare poate ajunge și la 1000 de euro pe metru pătrat având în vedere calitatea materialelor și sistemelor folosite. De asemenea, este o locuință clar gândită pentru un cuplu foarte ordonat, care nu petrece mult timp acasă. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via MKCA
25
Foarte bine gândită întradevăr! Stilul minimalist, geamurile largi, integrarea mesei de dining, fără cabluri la vedere ..ce mai, foarte tare 😉 La mai multe postări similare! Cred că suntem mulți în căutarea de idei ingenioase pentru spații mici nu-i așa?
Cu siguranță! Am un sortiment cu doua camere de 40mp, iar de 6 luni de zile ma inspir de fiecare cm2 postat aici. La sfarsit cred ca o voi invita pe dna Adela la o vizionare.
Ma ajuta cineva cu cateva indicii si anume ce inseamna feronerie/accesorii de calitate in cazull patului rabatabil .
Marca de feronierie Blum poate fi un indiciu bun de pornire 🙂 https://www.blum.com/ro/ro/