Este genul de casă la care multe femei visează, căci are ceva romantic, delicat și inocent în fiecare colțișor. Și da, mansardele conferă această senzație de cuib inegalabilă, unde structura la vedere îți induce senzația de stabilitate și siguranță. Este locuința unei bloggerițe poloneze, arhitect de profesie, dar care este pasionată de hand-made și care în spațiul locuinței ei creează numeroase decorațiuni în nuanțe pastelate și prepară dulciuri și bricolează obiecte vechi, transformându-le ingenios. Și-a amenajat mansarda cu multe lucruri luate de la second-hand sau lucruri banale pe care le-a schimbat aspectul, dar amenajat totul în timp și și-a folosit talentul și abilitățile manuale pentru a personaliza diferite obiecte. Dar hai să-ți spun tructurile aplicate aici.
Locuința este practic o garsonieră mai generoasă care în total nu depășește 45 de metri pătrați. Pentru că era dificil de compartimentat din cauza stâlpilor din lemn ce susțin acoperișul, Ula, proprietara, a ales ca totul să fie deschis, inclusiv zona de living, bucătărie cu cea de dormit. Însă, s-a folosit de configurația mansardei în L pentru a grupa logic funcțiunile. Astfel, imediat după intrarea în casă se află baia, apoi dormitorul. Pentru a ascunde dormitorul privirii din holul de acces către zona de zi ce se vede direct în față, a creat în cea mai înaltă zonă a mansardei o bibliotecă.
Mai departe, către centrul mansardei, unde înălțimea era maximă, a amplasat bucătăria. Avea nevoie de înălțime aici pentru a putea compune un ansamblu de mobilă ce include și frigiderul încorporat. S-a folosit de structura locuinței pentru a crea o zonă de masă de tip bar, separând astfel bucătăria de living, chiar dacă ele coexistă în același spațiu. În partea opusă bucătăriei este amplasată masa rotundă, iar în spatele acesteia, un perete întreg este folosit ca și dressing.
Livingul este amenajat în cea mai joasă zonă a mansardei pentru că aici mobilierul, destinat șederii, este evident mai jos și nu se creează dezechilibru proporțional cu înălțimea camerei. De asemenea, așezând mobila perimetral, adică de-a lungul pereților, centrul spațiul care e mai înalt permite o circulație bună, deci nu riști să dai cu capul de ceva. Pentru a mări senzația de spațiu și lumină naturală, stîlpul dintre ferestre de aici a fost vopsit alb pentru a se pierde pe fundalul deschis. Și da, a ales albul pentru a masca toate imperfecțiunile și a-i fi mai ușor pentru retușuri și renovare. În plus, folosește diferite colțuri din casă pentru a-și realiza fotografiile pentru blog, ca atare avea nevoie de un fundal cât mai simplu, neaglomerat.
Dar cu mobila simplă, în majoritatea ei albă, a avut grijă la detalii, de la husa care schimbă aspectul canapelei, cu o laterală bine camuflată de o măsuță, la fronturile ușilor și profilele mobilierului de bucătărie, care după ce a fost vopsită a devenit una cu aer provensal. A știut să condimenteze totul cu obiecte mici, respectiv grupuri de tablouri, fotografii înrămate, decorațiuni cu texturi vintage pe perete la corpuri de iluminat inspirat alese (lămpi de masă, suspensii în zona de bucătărie, masă). De asemenea, pentru a sparge monotonia albului nu a ezitat să folosească corpuri de mobilier vechi, recondiționate în nuanțe de marouri. Acestea imprimă note calde ambientului alături de structura din lemn și parchetul deschise la culoare. Și da, într-un astfel de ambient orice pată de culoare, cum ar fi flori în vase, schimbă atmosfera. O locuință plăcută, aerisită, care inspiră tihnă. Mai jos ai să vezi imagini cu obiecte transformate chiar de Ula. Sper să te inspire și pe tine!
Inițial bucătăria avea un aspect rustic, fiind din fronturi cu textură de lemn. Ula însă a vopsit-o, lăsând blatul în nuanța lemnului și a obținut o imagine în stil provensal, apoi schimbând doar lustrele a dus-o în zona scandinavă.
Canapeaua cu forme simple și cu tapițerie inițială bej a fost transformată prin croirea unei huse ce-i conferă o imagine mai clasică. De asemenea și taburetul are o husă schimbă, tonurile de gri asortându-se mai ușor cu albul predominant acum al ambientului. Și lampadarul a fost schimbat cu o lampă de masă, a cărei alură provensală contează în atmosferă, alături de pernele decorative.
O veche comodă cu sertare a căpătat altă imagine prin montarea ei pe picioare și schimbarea finisajului și vopsirea mânerelor sertarelor.
Locul de luat masa a fost schimbat, chiar dacă s-a păstrat ideea unei mese rotunde. Achiziționate de la un magazin de antichități, noile piese, cu scaune retapițate de către Ula, se potrivesc mai bine ambientului.
Și ușa de la intrare a fost vopsită și transformată pentru a căpăta o imagine mai clasică. Au fost lipite profile peste cea veche și ulterior vopsite cu totul în alb. Mai jos o noptieră veche a devenit sub pensula Ulei o piesă simpatică. Vezi AICI mai multe obiecte transformate de către ea: ushiilandia.blogspot
13
foarte draguta, feminina si calduroasa amenajarea 🙂
Ma bucur ca existi Adela Parvu,ne faci viata mai frumoasa.