Am alături de mine oameni tare frumoși, dar mai presus de toate creativi și cu inițiativă. Marius Zaharia este din Bacău și mi-a scris ca să mă întrebe ce părere am despre mobila pe care singur a făcut-o împreună cu soția sa Elena, reciclând practic piese mai vechi primite de la mama și bunica lui. Normal că mi-a plăcut! Cum sunt tineri căsătoriți și au cheltuit deja mulți bani pentru achiziția casei lor, s-au gândit că pot face economii tranformând mobila veche. Și s-au gândit bine! Dar pe lângă asta au trecut și la treabă. Mi-a plăcut că nu le-a fost teamă să încerce, dar mai mult au fost de acord să-ți spună și ție cum au procedat. Stai că-ți zic, dar înainte să-ți postez o poză în care-i poți vedea pe cei doi tineri frumoși.
Marius și Elena Zaharia din Bacău
M-a amuzat când Marius mi-a spus că bunica Elenei a fost de acord să le doneze o piesă de mobilier cu oglindă, dar a ținut să puncteze: „aveți mamă grijă de oglindă”. Nu doar că au avut grijă de ea, dar au scos-o și mai mult în valoare. Dintr-o piesă închisă la culoare au obținut una romantică, albă, care să fim serioși te costă circa 1000 lei în magazine dacă e să iei ceva similar de-a gata, dacă nu mai mult. Cum a procedat Marius? A demontat mai întâi oglinda, că doar trebuia să aibă grijă de ea. Apoi a șlefuit suprafețele mobilei, care erau lăcuite, și la final a degresat totul cu oțet. A așteptat să se usuce bine totul, a vopsit interiorul cu o nuanță de verde pastelat, iar la exterior cu vopsea albă. A folosit un email mat de la Oscar care arată foarte bine. A vopsit desigur și rama oglinzii, și după ce totul a fost gata a montat la loc piesele, iar acum au o mobilă frumoasă cu oglindă. Dar nu s-a oprit aici.
Dintr-un ansamblu vechi de dulapuri Marius și Elena s-au gândit că pot avea o bibliotecă nouă, una modernă chiar. Cum au procedat? Marius a ținut cont de înălțimea dulapurilor, apoi de uși, de rafturi și a calculat totul astfel încât din două corpuri să poată obține o bibliotecă simplă, cu goluri pătrate. Pentru asta a transformat ușile vechiului dulap în rafturi, după ce le-a șlefuit și le-a debarasat de ornamentele aplicare și a îndepărtat placajul de pe spate. Le-a tăiat la dimensiunile calculate cu atenție înainte. Desigur, a chituit golurile rămase de la prinderile vechilor balamale și a cumpărat mici accesorii pentru susținerea rafturilor. Apoi a mai șlefuit încă o dată și apoi a aplicat vopseaua, tot email de la Oscar. Cât i-a luat să facă totul? Circa două săptămâni, din care cinci zile șlefuitul, curățatul și asamblatul.
Desigur, a făcut asta în timpul liber, după serviciu, și a avut răbdare și cu uscatul și cu retușatul vopselei. Unelte și scule electrice a avut, iar vopseaua a fost o nimica toată. S-a apucat de treabă după tutoriale de pe internet. Dar zău că i-a ieșit totul foarte bine. Deci, se poate să transformi mobila veche, dar îți trebuie puțin curaj și să treci peste teama că ai putea greși. Până la urmă cât de grav ai putea să greșești? Da, a fost atent la mânuirea uneltelor și s-a documentat bine înainte de a începe treaba. Așa că dacă te-ai gândit și tu la o transformare de genul acesta eu zic să-i dai bătaie. Și uite, dacă ai nelămuriri îl poți întreba pe Marius, sunt sigură că-ți va răspunde la comentarii. Eu nu pot decât să-i felicit pe cei doi tineri pentru inițiativă și rezultatul final. Bravo lor! Sper să te inspire și pe tine!
Foto sus comoda cu oglindă de la bunica înainte de a fi transofrmată. Foto jos comoda transformată într-o piesă romantică vopsită în alb.
Foto sus dulapurile vechi de la mama așa cum arătau inițial. Foto jos biblioteca modernă obținută după transformarea pieselor vechi.
aproape ca mi-au dat lacrimile cand am citit ” aveti mama grija de oglinda”, a tinut bunica la oglinda si a pastrat-o bine iar daca le-a dat-o lor asta inseamna ca ai iubeste enorm………respect munca depusa pentru a transforma ceva vechi in ceva nou…..felicitari tinerilor…imi place BIG LIKE!
Va multumim frumos pentru ca apreciati munca noastra si speram ca prin aceasta „indrazneala” sa incurajam si alti tineri sa ofere o a 2 a sansa mobilierului uzat. La fel multumim foarte mult si Adelei care ne-a dat incredere in noi.
Buna! Cum va pot gasi pe facebook pt a va cere sfaturi?
Multumesc!
[…] Adela Parvu Am alături de mine oameni tare frumoși, dar mai presus de toate creativi și cu inițiativă. […]
Foarte frumos le-a iesit.
Eu sunt curioasa de unde e parchetul si din ce, imi place mult 🙂
parchetul este de la Proges se numeste Quick Step clasic http://www.proges.ro/parchet-quick~step/parchet-laminat-quick~step-~-classic-qsm034-687/
ne-a placut si noua foarte mult pentru ca nu exista nici o placa asemanatoare, fiecare placa are modeul ei de imitatie de lemn.
Multumim pentru aprecieri.
Foarte frumos! Si noi avem in garaj o astfel de comoda lacuita de la bunica sotului, momentan depozitam in ea chestii de garaj, dar prin acest articol ne-ati incurajat ca se poate renova chiar si de noi! Asadar pe aceasta cale, va multumim ca ne-ati incurajat cu acest articol atat de interesant si util totodata! Tot din Bacau suntem si noi 🙂
Ne bucuram ca am reusit sa va incurajam. Noi va sustinem sa aveti incredere in creativitatea voastra si daca intampinati probleme va ajutam cu drag.
Multumim tare mult ! Sigur vim apela, daca intampinam dificultati 🙂
Felicitari,sunteti grozavi!succes in continuare.Eu chiar apreciez mai mult transformarile,mai ales daca le fac eu,decat lucrurile noi cumparate.
Felicitari! Banuiesc ca mobila este din lemn masiv, adica, nu este
finisata cu furnir. Oare cele care sunt furniruite pastreaza vopseaua
pe ele sau se cojesc?
Buna Mariana,
Mobila este finisata cu furnir, de fapt tot mobilierul pe care l-am reconditionat este finisat cu furnir. Daca slefuiesti bine partea din furnir nu are cum sa se cojeasca vopseaua,.Mobilierul care era facut in anii 80 era foarte bine lipit si se desprinde mai greu daca este ferit de umezeala. Am avut probleme la patratelele pe care le-am facut sa imi sara furnirul dar am incercat sa le repar cu aracet si rumegus fin.
Multumim pentru felicitari!
Marius si Elena
Cu ce ati slefuit furnirul, cu smirghel sau cu o masina speciala? A iesit super frumos, toata admiratia!
[…] poți ajunge să ai locuința mult visată fără să mai cumperi mare lucru. Cum adică? Adică să transformi ceea ce ai și să completezi numai cu câteva accente locuința pentru a reîmprospăta decorul. Am ales […]
Felicitari!! Piesele au iesit asa de bine incat zici ca asa au fost de la inceput:)Ce vopsea ati folosit pt noptiera?
Multumesc Adelei pt toate informatiile care ni le ofera!
Isabela
elena, tu ai absolvit liceul pedagogic din Bacau,promotia 2000?
Felicitari pentru initiativa 🙂 Foarte misto ideea. De ceva vreme ma tot bate si pe mine gandul de a reconditiona mobila veche a bunicii mele , singura mea problema este ca nu prea stiam cam ce am de facut ,cu ce trebuie sa incep . Pasul 1 este sa-mi achizitionez o masina de slefuit 🙂 cu degresatul am inteles cum sta treaba si nu e atat de complicat precum credeam , iar de restul ma voi documenta pe parcurs . Felicitari pentru realizari si pentru articol .
[…] place să bricoleze pentru că o relaxează foarte tare, așa că a vopsit și a antichizat singură scaunele de la sufragerie pe care le-a cumpărat dintr-un târg. La fel, a croit singură […]
[…] de la corpuri de iluminat la diverse țesături textile (perne, draperii, storuri). Dacă vrei să vopsești însă piese de mobilă sau obiecte vechi din lemn care au și crăpături sau defecte, le poți corecta cun chit foarte fin dedicat […]
V-a ieșit grozav recondiționarea, dragilor! De ceva vreme mă tot gândeam dacă să recondiționez mobila din camera băiatului sau să-i cumpăr alta, la modă. Însă cum el nu vrea să-i schimb mobilierul pentru că s-a atașat sufletește de el, tot stăteam în cumpănă, până când am citit articolul. Acum știu care va fi următorul proiect pentru vacanța de vară, ca să mă ajute și băiatul la recondiționare.
Mă bucur că am aflat informații prețioase, că am descoperit idei noi și că am găsit vopseaua potrivită cu care să lucrăm. Promit că voi trimite poze!
[…] răbdare și determinare pot avea unii oameni pentru a lua la pigulit fiecare vechitură care le cade în mână și câtă imaginație să combine totul, să aleagă fără ezitare […]
[…] aiurea. Reutilizează piesele de mobilier sub o altă formă sau dacă nu-ți mai plac cum arată schimbă-le aspectul, finisajul și ajungi astfel să faci cheltuieli mai puține. Inspiră-te de pe Internet, dar adaptează totul […]
Buna ziua.
Ce vopsea ati folosit? E satinata mata sau lucioasa?
Daca puteti da si numele brand-ului ar fi perfect.
Multumesc.
Si eu as dori sa reconditionez niste usi furniruite si m-ar ajuta numele vopselei, ce fel este, pe baza de apa, mata sau nu, va rog raspuns
Poți folosi fără probleme vopseaua pe bază de apă Aqua Matt de la Oskar.
Felicitari!! Piesele au iesit asa de bine incat ma incanta si pe mine, trebuie sa incerc :)Ce vopsea ati folosit pt noptiera cu oglinda?
Mersi