Majoritatea locuințelor actuale sunt gândite ca spații deschise, unde de cele mai multe ori lipsesc încăperile mici, obișnuite pe vremuri, adică debarale și cămară. De ce? Pentru că stilul actual de viață s-a schimbat. Frigiderele noastre sunt mai încăpătoare, obiectele pe care le avem le schimbăm mai des, mai ales în privința vestimentației, iar soluțiile de amenajare sunt mult mai variate. În plus, majoritatea oamenilor își doresc locuințe aerisite și luminoase. Cea mai la îndemână variantă de aranjare funcțională rămâne conceperea unui mobilier încăpător pentru depozitare, dar fără a încărca spațiul sau a obtura ferestrele. Și în acest sens mi-a atras atenția acest apartament de 61 de metri pătrați, cu două camere, unde spațiul zonei de zi este unul deschis, unde dintre dintre ferestre poate fi mascată de bibliotecă. Hai să vezi planul locuinței și să-ți spun mai multe.
Da, mulți oameni întâmpină probleme atunci când vor să-și amenajeze locuința pentru că se lovesc de goluri, adică ferestre și uși interioare. Dintr-o dată spațiul care părea generos pare să nu ofere suficient loc pentru mobilă. Aici, designerul care a amenajat locuința s-a lovit de această situație, pentru că livingul avea două ferestre, iar dispoziția mobilierului pentru tv era destul de dificilă? Soluția? Unul din corpurile prevăzute pe colțul livingului este culisant, mascând fereastră mică, dar permițând ca ea să fie expusă dacă se dorește. Practic, între cele două ferestre ale livingului există un corp de mobilă ce poate fi mutat cu ușurință, o idee îndrăzneață și destul de dificil de pus în operă, dar pe placul proprietarilor, care nu mai sunt deranjați la gândul că totul e fix, bătut în cuie.
Bucătăria și holul sunt la vedere dinspre living, dar fiecare zonă funcțională este bine mobilă și fiecare spațiu exploatat la maximum. Dacă în holul de la intrare un perete întreg, cel după ușă, este folosit pentru un ansamblu mare de mobilier, în bucătărie chiar și deasupra frigiderului este conceput un raft de depozitare pentru ca fiecare loc disponibil să servească nevoile proprietarilor. Mobila, cu fronturi din MDF, este aceeași ca și nuanță și stil, dar mai mult, ea este concepută până în tavan, cu o mică zonă deasupra lăsată liberă (ca să poată fi montate corpurile), dar închisă frumos cu o pazie, un element care asigură ansamblului de mobilier o continuitate plăcută vizual. La bucătărie, când ai spațiu mic, renunți la rafturi sau la vitrine în favoarea corpurilor închise cu uși pentru că astfel totul arată ordonat, dar îți oferă și mai mult loc de depozitare și posibilitatea să încastrezi frumos electrocasnicele (să ai totul al linie dacă vrei).
Tot pentru a mări senzația de spațiu, finisajele au fost alese unitar, adică în toată zona de zi atât la bucătărie, cât și în hol și living nuanța pereților este aceeași, iar la nivelul pardoselii, gresia din zonele sensibile (bucătărie, hol) are aceeași plintă albă elegantă ca și în living, unde e montat parchetul. De altfel, cu ajutorul baghetelor decorative de la nivelul plafonului, a încadrării ușilor și a plintelor, locuința a căpătat un aer mai aparte
Personalizările diverselor funcțiuni sunt făcute cu ajutorul tapetului (vezi hol intrare) sau a unui sticker decorativ (living). Mobila în cea mai mare parte este în stil provensal, dar accente mici precum corpurile de iluminat și decorațiunile sunt tipice stilului industrial. Astfel, s-a combinat frumos totul, pe fondul unitar de gri, care domină ambientul, inclusiv la baie (aici s-a folosit faianță doar pentru zona de duș). La final locuința arată plăcut, îngrijit, cu tușe elegante, dar nu formale. Le conferă proprietarilor o stare de bine, având tot ce e nevoie la îndemână și vizual armonios rezolvat. Sper să te inspire și pe tine!
Foarte frumos!!! Covorul din living este de iuta si de unde a fost cumparat? Multumesc
Ioana, nu este din iuta, este din materiale artificiale, dar rezistente. Am văzut de curând modele similare la Casa Rusu, dar sigur ar trebui să găsești și la Proges, Kika, Mobexpert.