Am primit și primesc încă multe întrebări referitoare la plinta parchetului mai ales că la parchetul laminat plintele sunt unele de plastic, iar la parchetul stratificat și din lemn masiv există dubii dacă să fie sau nu din lemn, MDF sau alte materiale și dacă să fie în aceeași nuanță cu parchetul. Da, există mai multe tipuri de plinte, dar și soluții de amenajare. Ceea ce-ți pot spune este că, atunci când nu știi ce să alegi, plinta alba este o alegere sigură. Arată bine indiferent de stilul de amenajare, chiar și atunci când tâmplăria ușilor interioare sau a ferestrelor este închisă ca și nuanță și, da, arată de minune atunci când tâmplăria și ușile interioare sunt albe. Poți încadra ușile închise la culoare cu pervaze albe, dacă ții neapărat să fie legate, dar la fel de bine le poți lăsa cum sunt, chiar dacă vor fi încadrate în partea de jos de plinte albe. Și da, există plinte albe din mai multe tipuri de materiale, dar spre exemplu cele din MDF se zdrențuiesc pe margini, la colțuri dacă nu sunt tăiate cum trebuie, iar cele din lemn sau plastic nu sunt suficient de flexibile pentru a se mula cum trebuie pe perimetrul pereților, mai ales că aceștia nu sunt întotdeauna perfect drepți. Dar fiecare alege varianta cea mai potrivită pentru bugetul său și situația sa.
Din experiență îți spun că plintele albe care arată foarte bine sunt dintr-un duropolimer. Acesta se poate chitui frumos la colțuri și nici nu se mai văd îmbinările și sunt suficient de flexibile pentru a urma conturul încăperilor. Sunt suficient de rezistente pentru a face față loviturilor (cum ar fi spre exemplu cu peria aspiratorului) și pot fi reparate în timp dacă e nevoie. În plus, se pot vopsi în orice culoare, adică atunci când le vrei albe le poți împrospăta fără probleme cu un nou strat de vopsea lavabilă. Desigur, nu sunt cele mai accesibile și nici nu le găsești peste tot. De regulă, sunt comercializate de către firmele care oferă profile decorative de pereți, adică și baghetele pentru plafoane și diversele elementele din polistiren.
Prețurile plintelor din duropolimer ponersc undeva de la 27 lei metru liniar în sus, în funcție de model, înălțime, canale pentru cabluri. La prețul lor se mai adaugă chiturile (circa 20 lei tubul), adevizul pentru lipire (circa 26 lei tubul) și adevizul pentru îmbinare (circa 80 lei tubul). Spre exemplu la o locuință cu trei camere unde ar fi nevoie de 70 metri liniari de plintă, sunt necesare 12 tuburi de lipire, 2 tuburi de imbinare și 4 tuburi pentru chituit. Pe lângă plintă, materiale necesare de montaj, se plătește separat manopera care este de 15-17 lei pe metru liniar.
Acum, indiferent de ce plintă alegi nu te uita doar la prețul pe metru liniar al ei, ci gândește-te și la cum vine montată, cum se întreține și cum rezistă în timp. De asemenea, când îți faci calculul musai adăugă pe lângă prețul materialelor și pe cel al manoperei. Și atenție! Sunt meșteri specializați pentru montajul plintelor pentru că cei mai mulți dintre meseriași se feresc de o treaba ca asta, chiar dacă pare simplă. Motivul? Necesită multă atenție și migală pentru că plinta se montează la final, când finisajele sunt deja existente și curate, iar ele nu trebuie să fie murdărite. Ți-am făcut mai jos o selecție de imagini ca să vezi plinta albă (de 8, 10 și chiar 15 cm înălțime) montată în diverse interioare și ambientate în variate stiluri de amenajare. Sper să te inspire și pe tine și să-ți prindă bine informațiile oferite!
1
SUPERB TOT CE VAD LA VOI.
VA DORESC UN AN PLIN DE PROSPERITATE SI SANATATE!
Exact la plinta alba ma gândeam si eu ca se potrivește cel mai bine 🙂 Sincer, nu am văzut la nimeni dar dupa acest articol sunt sigura ca vom avea plinta alba la casa. Mulțumesc Adela!
Foarte utila postarea. Totusi, nu mi-am dat seama daca sceste plinte permit si cablarea si pozarea de prize. De la intrarea fibrei optice in casa pana la alte locuri unde avem nevoie de ea, e cale lunga. Iar prize, nu am niciodata de ajuns…
Exista modele speciale pentru asa ceva Otilia. Daca apelezi la cei care comercializeaza plinte iti vor indica modelul potrivit.
Buna, Otilia! Plintele din duropolimer au spatii dedicate trasarii cablurilor. De asemenea, se pot decupa pentru prize sau spoturi cu ajutorul unui fierastrau pentru rigips.
Multumesc pentru raspuns, cand incepem reparatiile ne auzim 🙂
Ai pus punctul pe i 🙂 Si noi suntem de aceeasi parere in privinta plintelor albe, sunt calea cea mai sigura, mai ales pentru ca se pot vopsi ulterior in orice nuanta. Cele din duropolimer pot fi montate inclusiv in bai sau bucatarii, fiind rezistente in medii umede, si sunt prevazute cu spatii pentru cabluri, ca si plintele din plastic.
Si apropo de flexibilitatea plintelor din mdf sau plastic, noi recomandam plintele din poliuretan flexibil pentru pereti curbi, si ele putandu-se vopsi la fel de usor ca cele din duropolimer.
Iata cateva modele de inspiratie: http://elegance-decor.ro/plinte-decorative-podea?limit=100
De multe ori se solicita plinte care sa fie o „continuare” a pervazului usii … aceeasi forma, acelasi finisaj … si nu arata rau deloc, mai ales daca se urmareste si un joc de culoare
Noi ne-am comandat plinte la culoarea parchetului, parchet stratificat, plinta lemn. Daca as fi citit articolul tau mai devreme, probabil ca as fi ales plinte albe. Arata foarte bine.
Delia, cum arata combinatia de plinta si parchet in aceeasi culoare? Si eu le-am comandat la fel, dar nu am ajuns inca la montaj si ma intreb daca merita sa fac o cheltuiala suplimentara pt plinta alba.
A, in plus, am comandat si usile la fel, tocmai urmeaza sa fie vopsite- parchetul e stejar polar satinat, triplustratificat, deschis la culoare.
Adela, tu ce parere ai, ar merita sa vopsesc usile in alb si sa pun si plinta alba? Sunt din stejar si producatorul spune ca ar fi pacat sa le acoperim cu vopsea alba.
Multumesc.
Poti sa lasi usile cum sunt, dar sa pui plinta alba si tot o sa arate bine 🙂
Nu le-am montat inca dar avem parchet triplustratificat stejar, plinte si usi in culoare cappuccino. O sa arate bine si cu aceeasi culoare dar probabil cu plinte albe ar arata mai deosebit.
Buna seara, Adela. de ce nu mai pot intra pe adresa ta , pt a viziona frumoasele interioare pe care le expui?
Nu inteleg care adresa Rodica. Daca mi-ai scris pe blog inseamna ca poti vedea blogul.
va admir pentru toate creatiile voastre, va urmaresc fiecare postare, felicitari
Buna Adela,eu am vazut in Anglia acest gen de plinta alba si inalta;la fel vreau sa pun si eu acum in casa.Poti sa imi spui de unde as putea achizitiona?Multumesc
Orac Decor este singurul producator de plinte din Duropolimer avand marca inregistrata la nivel international pentru acest material / termen. Aceste plinte se regasesc pe site in categoria plinte decorative dar si prin distribuitorii Orac Decor din Romania.
Daca vreți calitate optați pentru plintele de la Orac Decor , cele de la elegance decor sunt făcute pe sub mana cum se zice si sunt de o calitate indoielnica îmbinările acestora nu o sa se potrivească.
Plinte decorative albe se pot găsi și la FabricaDeProfile. Sunt realizate în România din poliuretan, un material superior asigurând rezistență la șocuri mecanice, precum lovituri și zgârieturi. Panourile au o suprafață netedă foarte aderentă la vopseluri lavabile. Pentru mai multe detalii și oferta completă vă rugăm să ne contactați la 40 214 570 338, office@fabricadeprofile.ro sau la showroom, str Mitropolit Nifon nr. 32 Bucuresti.
Plinta alba duropolimer , am comandato de pe site ul http://www.parchetsiplinta.ro , este superba , cu sina de prindere la perete , fara adeziv si alte materiale . A ajuns foarte repede , eu fiind din Oradea . Ii recomand cu mare placere .
Buna ziua
In cazul unui parchet stejat laminat natur ce usi si plinta s ar potrivi?
Majoritatea peretilor sunt albi .la fel si mobila.
Multumesc
Buna Adela.Poti te rog, sa.mi recomanzi o firma de unde pot sa cumpar plinta albă din duropolimer,la un pret decent?
Multumesc frumos.
Plinta din duropolimer nu este tocmai ieftină, la fel nu este ieftin nici montajul. Eu lucrez pentru clienții mei din privat cu CoArtCo http://www.profiledecorative.ro/
Buna Adela, am nevoie de parerea ta in urmatoarea problema: urmeaza sa ma mut intr-un apartament-constructie noua si imi doresc sa pun plinta MDF, insa constructorul mi-a sugerat sa nu aleg aceasta varianta, deoarece umezeala din pereti si sapa poate deteriora plinta. Intr-adevar este nevoie sa astept 1-2 ani pentru a monta acest tip de plinta? Multumesc frumos.
După cum ți-am spus și pe mail, am impresia că domnul constructor nu are chef să monteze plinta din MDF pentru că e o treabă migăloasă.
Eu recomand celor care-și permit plintă din duropolimer.
Buna Adela, vrem sa montam plinta alba in apartament, dar nu stim daca sa folosim si in hol sau bucatarie( peretele fara mobila) unde o sa fie gresie pe jos.Ce sfat ne poti da?Multumesc.
Oana, poți pune fără probleme aceeași plintă albă peste tot.
Buna Adela,
Super tot ce faci! Plinta alba se potriveste si in zonele cu marmura/travertin/gresie? Parca nu as fi adepta bordurilor din material aferent, insa te intreb pe tine ca specialist ca sa nu fac vreo gafa punand plinta alaturi de astfel de materiale.
Multumesc!:))
Bună Jia! Da, plinta albă se potrivește și cu pardoseala din piatră.
Buna Adela,
Multumesc pentru informatii sunt foarte utile!
Aceste plinte sunt destul de noi, incat meseriasii sunt foarte reticenti si vin cu contrargumente. Doresc sa te intreb daca aceste plinte se pot aplica pe peretii care nu sunt 100% drepti, adica au denivelari decativa milimetri. Eu as opta pentru o plinta cu sina de prindere si ma gandeam ca se poate chitui diferenta care ramane la perete, acei cativa milimetri. Crezi ca o plinta din polimer dur se poate adapta la denivelari minore de 1-3 milimetri sau ar trebui sa caut o plinta flexibila (din pacate singura flexibila gasita este cea din PVC, iar eu imi doresc o plinta alba, astfel ca cea din PVC alba nu arata foarte bine.
Plinta din duropolimer este cea mai indicată pentru pereții cu denivelări pentru că este ușor flexibilă, deci se poate mula pe suprafața lor.
Buna, Adela! Te rog frumos, un sfat: urmeaza sa amenajam holul unui apartament de bloc, in forma de L, cu laturile aproape egale, 2.70/2.50cm, latime de 1.45cm.
Varianta mea:acelas parchet melaminat(fir alpin) ca si in cele doua camere, plinta alba simpla(si in camere va fi), tapet pe fond alb cu decor floral de acuarela(nuate de bejuri si griuri), cornise albe/simple.
Varianta sotului este diferita fata de a mea doar prin inlocuirea parchetului cu gresie bej/crem, cu apect de f. uzat, 60cm, plinta alba.Motiveaza ca fi mai practica, mai usor de intretinut, mai rezistenta in timp, va da destul de bine…Parchet sau gresie? Sunt bune ideeile noastre? Multumim mult!
Dacă parchetul laminat este de cel puțin 10 mm grosime puteți să-l puneți fără rezerve în hol. Arată mai bine dacă există o continuitate către living. Nu e greșit nici cu gresie, dar contează mult cum este montată. Într-un hol în L merge ca plăcile care au formă pătrată să fie montate cu rosturi foarte fine și în romb. De asemenea contează cum se face îmbinarea dintre gresie și parchet.
Multumim pentru raspuns! Mai vin cu niste completari: parchetul este de 8mm, holul are continuitate catre living iar gresia(care este in planul sotului) e din placi dreptunghiulare, de 60 pe 20 cm ce imita parchetul uzat. Ne cerem scuze pentru insistente…va rugam un ultim sfat.
multumim pentru intelegere!
Liliana, aș zice să mergeți pe varianta cu parchetul, chiar dacă nu e de 10 mm grosime. Plăcile care imită parchetul uzat nu merg chiar oriunde 🙂
Multumim pentru sfaturi.
Sunteti o persoana foarte draguta si de treaba.Toate cele bune, va dorim!
Buna ziua, Adela! Felicitari pentru noul sezon, Visuri la cheie!
Noi ti-am urmat sfatul in legatura cu alegerea parchetului si pe hol.
Ne lovim de o alta problema legata de tapetul aplicat. Camerele sunt una langa alta, sufrageria si dormitorul. Dorim sa facem cate un perete accent in fiecare. Va da bine sa fie acelasi decor identic(floral, romantic, de pictura in ulei cu puternice texturi in relief) dar in nuante total diferite, griuri si bejuri? Poate da o senzatie de incoerenta?
Te rugam ajuta-ne ce sa alegem pentru hol, vis-a-vis de alegerea facuta pentru camere (decor/textura). Noi am avut o idee, dar am renuntat la ea. Am comandat o mostra si am fost foarte dezamagiti de raportul calitate/pret. Tapetul nu este achizitionat, doar am vazut niste cataloage. Multumim!
Buna ziua,ce dimensiuni ar trebui sa aiba plinata,daca vrei sa pui si cornisa camera avand inaltimea de 2.5 metri.
Nu există o regulă. Dar poți pune, în funcție de stilul de amenajare, plintă de 8-10 cm înălțime.
Buna seara. M ar interesa sa aflu de unde asi putea achizitiona ( sau la comanda) usa rotunda pentru usa exterior. Si ce material ar fi indicat ( metal, lemn, pvc)
Multumesc
PS: vb de a cincea poza de sus in jos, dupa titlul materialuli.
Buna. As dori sa îmi pun plinta alba de 10 cm înălțime, dar problema mea e că nu știu ce grosime sa aleg la plinta. Pe jos e parchet din lemn masiv și exista o variație între distanta de la perete și parchet intre 1 și 2.5 cm. Eu as opta pt 2.5 dar mesterii zic sa îmi iau de 3.5 (nu gasesc) sau sa pun 2 plinte una mai subțire și una mai groasa(nu prea sunt de acord cu varianta asta).Ce mă sfătuiți? Mulțumesc
Buna, as dori un sfat referitor la nuanta plintelor dar si la nuantele de mobila pe care ar trebui sa le folosesc, astfel incat usile de interior culoarea light ivory( care din pacate bat spre galbui😔) sa para mai deschise la culoare. Multumesc!
Bună Ramona! Ușile vor părea mai deschise la culoare, dacă pereții vor fi într-o nuanță ușor mai închisă decât ușile și într-o nuanță cu tente de gri. Plinta și mobila nu-mi dau seama în ce relațiile sunt cu ușile, adică dacă ai uși încadrate de mobilă și atunci s-ar putea crea un contrast în ceea ce le privește astfel ca să le percepi ca fiind mai deschise. Dar de asemenea, poți camufla ușile alegând aceeași nuanță și pentru pereți, mobilă și plintă și în lipsa contrastelor totul va părea luminos.