adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (1)

In apartamente, Design Interior

Soluții ingenioase într-un apartament amenajat în stil industrial

Amenajarea de față este concentrată pe ideea de a reuni familia într-un spațiu de zi amplu și a crea cât mai multe locuri variate pentru diverse activități. Deși soluția de amenajare cu zonă de zi deschisă pentru mulți occidentali poate părea ceva obișnuit, designerii de la biroul taiwanez Hao Design, care au făcut acest proiect, au venit cu o abordare nouă pentru țara lor. La ei, majoritatea bucătăriilor sunt spații mici înghesuite și insuficient luminate, așa că au propus o direcție diferită. Ca atare, pentru taiwanezi cu siguranță amenajarea apartamentului generos de circa 122 mp este inedită. Dar ce mi se pare mie special aici? Cred că soluțiile de amenajare cu separări ingenioase în living, combinațiile de materiale precum și amenajarea dormitoarelor merită studiate. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (24)

Deși e o abordare în stil industrial, locuința are un aer tineresc și deloc tehnic, chiar dacă vei vedea elemente și piese metalice din plin. Este mai degrabă un stil eclectic, unde finisajele din lemn de la nivelul pardoselii și mobilierului vin să confere o notă familiară, caldă, pe când pereții din hol placați cu cărămidă, iar cei din living lăsați la gri, din beton adaugă textură și varietate.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (19)

Designerii au reconfigurat compartimentarea interioară, au retrasat pereții astfel încât să rezulte o bucătărie mare deschisă către living, iar masa, ca loc de reunire a familiei, să fie așezată central. Mai mult, designerii au atras atenția asupra mesei prin alegerea unei nuanțe de galben pentru suporturile metalice, precum și prin poziționarea unui corp de iluminat suspendat, care coboară deasupra ei (și care are și rolul de suport pentru plante).

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design, plan

Planul locuinței înainte și după reamenajare. Cu roșu sunt marcați pereții care au fost desființați.

 

Pentru că de pe canapea, privind bucătăria, se vede și o parte din holul casei îmbrăcat cu cărămidă vintage, designerii au prevăzut încă din faza de proiect ca peretele din zona de lucru a bucătăriei să fie placat cu faianță de tip metro. Este vorba despre o faianță ce are forma unor cărămizi. Aceeași formă, dar textură și culoare diferite față de cărămizile de pe hol, însă ca și montaj ambele suprafețe sunt tratate similare. De aceea nu deranjează privirii, ci chiar imprimă senzația de ordine.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (5)

Apoi, pereții din zona livingului sunt lăsați cu finisaj din beton, dar există un tavan fals, o scafă ce coboară plafonul deasupra canapelei. Aceasta, fiind albă, contrastează cu pereții și subliniază zona dedicată relaxării. Câteva accente colorate, cum ar fi tabloul, cadrul canapelei, tapițeria fotoliului și covorul atenuează din caracterul industrial, marcat și prin prezența elementelor din metal.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (7)

Și dacă tot spuneam de metal e interesantă instalația de tip paravan care separă canapeaua de holul de la intrare. Nu doar că arată artistic, dar este și un paravan practic cu loc de ședere, la fix pentru a te încălța comod. Include și o oglindă, binevenită pentru o ultimă privire înainte de a ieși din casă.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (23)

Un alt element metalic interesant este suportul de tv dispus în fața ferestrei care permite ca ecranul să fie rotit fie către canapea, fie către sufragerie și bucătărie.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (10)

În toată zona de zi mobilarea este funcțională și are în cea mai mare parte un aer tehnic, industrial cu bucătăria la vedere, cu piese din metal finisate diferit, dar designerii au știut să introducă lemnul și pe verticală. La ce mă refer? La piesele de mobilă din holul de la intrare, respectiv un dulap cu trei uși pe suporturi metalice care maschează cuierul, iar apoi la ușile interioare și ușa armonică ce separă locul de birou față de living.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (22)

Da, suprafețele acestea din lemn, care au un design ușor rustic prin finisaj și imagine aduc un plus de căldură la interior. În plus, separarea locului de birou față de hol este realizată ca într-o galerie de artă cu rafturi din luminate (benzi LED inglobate in partea inferioara a rafturilor), ceea ce aduce o notă de inedit și spectacol într-un spațiu, de regulă, banal tratat. Pentru mai multă intimitate, un stor montat în fața etajerei asigură protecție vizuală.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (16)

Și holul către dormitoare este folosit pentru depozitare, dar și pentru un alt loc de studiu la nevoie. Peretele este placat cu un panou metalic peste care rafturi simple, albe se evidențiază frumos. Strălucirile metalului aduc un plus de luminozitate în spațiul îngust, iar albul vine să imprime senzația de ordine și curățenie și să pună în valoare lemnul ușilor interioare.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (15)

Dormitoarele sunt amenajate cu strictul necesar, dar combinația de materiale le schimbă imaginea. Spre exemplu, în dormitorul matrimonial, deasupra tăbliei patului peretele este placat cu panouri din MDF interesant intercalate ce formează un anamsablu decorativ. În spatele acestui ansamblu se ascund spații de depozitare utilizate mai rar. El se continuă cu un loc de masă de toaletă, foarte frumos încadrat ca într-o nișă.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (13)

În dormitorul copilului s-a dorit să se inducă senzația de căsuță din lemn, ca atare patul este amplasat în zona liberă de ferestre a camerei și îmbrăcată cu lambriuri, ceea ce-ți oferă impresia de nișă. O soluție simplă, dar de mare efect vizual.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (11)

Și băile sunt tratate minimal, cu plăci ceramice albe și obiecte sanitare contemporane, dar modul de montaj al plăcilor face ca dintr-o baie banală totul să fie mai ritmat și mai interesant din punct de vedere vizual.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (21)

Sunt multe soluții ingenioase aplicate aici, începând de la separările funcțiunilor în zona de zi, cea mai amplă din casă, cu paravanul din holul de la intrare, cu  așezarea mesei pe centrul spațiului și încadrarea ei cu scaune diferite, cu ușa armonică ce poate închide biroul, cu rafturile luminate către hol, dar și modul de alegere și montaj al finisajelor începând de la combinațiile de pereți din beton cu scafe din gips-carton vopsite în alb și terminând cu placări din lemn sau MDF în dormitoare. Mi-a plăcut simplitatea amenajării, dar cu mare atenție la detalii, mi-a plăcut combinația finisajelor și inserția accentelor de culoare, mi-a plăcut organizarea spațiului și modul de iluminare. Un proiect cu totul special. Uite, am să-ți ordonez din nou imaginile ca să-ți poți face o imagine mai clară asupra întregii amenajări. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design, plan

Planul de organizare al locuinței după reamenajarea gândită de designerii de la Hao Design

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (20)

La intrarea în casă zona de pardoseală este îmbrăcată cu plăci decorative din ciment, care aduc un plus de ornament, culoare și veselie la interiorul locuinței. Diferența de nivel față de parchet nu este deloc deranjantă, ci chiar pare voită și dă foarte bine din punct de vedere vizual.
adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (8)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (7)

Designerii au folosit aceeași nuanță de albastru prezentă în tablou și pentru cadrul metalic al canapelei și un ton asemănător pentru tapițeria fotoliului (mai departe și pentru zugrăveala din zona de birou).
adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (4)

Televizorul este montat suspendat pe un element metalic, o țeavă prin care au trase cablurile de alimentare. Modalitatea de prindere a ecranului permite rotirea acestuia fie către living, fie către sufragerie.
adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (10)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (1)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (5)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (6)

O ușă armonică poate separa locul destinat biroului de restul zonei de zi. Ea este concepută ca odată închisă să pară un perete placat cu lambriuri. În lateral, biroul este separat de holul către dormitoare printr-o etajeră închisă cu sticlă și iluminatp cu benzi LED la interior.

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (9)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (2)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (16)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (17)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (19)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (18)

Holul din zona dormitoarelor este și el exploatat ca spațiu pentru depozitare și pentru un alt loc de studiu.
adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (15)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (13)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (14)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (3)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (11)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (12)

adelaparvu.com despre locuinta in stil industrial, The Family Playground, design HAO Design (21)

17 raspunsuri pentru Soluții ingenioase într-un apartament amenajat în stil industrial

 1. IGOR spune:

  Un apartament superb! Nu este deloc in stilul taiwanez. Un apartament cu un design foarte „European”. Si bucataria este foarte europeana. In Taiwan, in cele mai multe din apartamente bucataria este una simbolica. Acolo oamenii nu gatesc acasa. Sectorul de alimentatie publica (mancare in oras si livrare la domiciliu) este foarte dezvoltat si accesibil, iar oamenii sunt foarte ocupati, in sensul ca se lucreaza foarte mult. Concediile sunt scurte, inclusiv cel de maternitate! Salariatul european comparativ cu cel taiwanez sau chinez o tine din vacanta in vacanta… Ei, avand in vedere aceste aspect, taiwanezii nu gatesc pentru nu au timp, nu le place si nici nu stiu sa gateasca, din aceasta cauza nu au nevoie de o bucatarie in toata puterea cuvantului. Inclusiv aceasta bucatarie, sunt convins ca un taiwanez nu o va folosi nici la 20% fata de cum o foloseste un european mediu dpdv al gatitului… E suficient ca e frumoasa;)!

 2. Sandina spune:

  Buna Adela, ai idee cam ce dimensiuni are spatiul folosit pentru bucatarie si zona de living (fara birou)?

  • Adela Parvu spune:

   Sandina, e in jur de 26 mp. Poti lua in calcul o dimensiune de circa 4,7 metri de la birou la fereastra si circa 5,5 metri de la peretele din spatele canapelei la cel din spatele mobilierului de bucatarie. Asta ca sa-ti poti face o imagine de ansamblu. Masa din centru are in jur de 2,15 metri lungime si 80 cm latime, iar ca inaltime este in jur de 85 cm (mai mare cu 10 cm decat o masa obisnuita).

   • Sandina spune:

    Super, multumes mult, e o veste foarte buna 🙂 Noi vom avea de aranjat un apartartament prin toamna. Avem un spatiu de 28mp si ne gandeam la o amenajare similara (bucatarie/insula/living). Amenajarea aceasta ne ajuta sa vizualizam mult mai clar cat de aerisit/aglomerat pare spatiul. Multumesc!

    • Adela Parvu spune:

     Cu drag Sandina! Vezi ca trebuie sa iei in calcul si pozitia usilor si a ferestrelor, plus instalatiile, in special calorifere, electrice, instalatiile de la bucatarie (gaze, apa). Succes cu amenajarea!

 3. FLOREA MIHAIL spune:

  Buna ziua,
  Pentru a obtine un spatiu cat mai mare al camerelor si de scapa de inconvenientul tevilor incalzitoare ce alimenteaza caloriferele, eu va recomand sistemele electrice de incalzire in pardoseala cu Ribon din metal amorf de la AHT.
  Mai multe detalii pe http://www.teknovolti.ro

 4. Irina Anghel spune:

  Acum, ca a detaliat si Igor, imi aduc aminte ca, intr-o ilustra emisiune de gen, am sesizat si eu ca bucatariile asiatice au dimensiunile unei debarale si, socant, nu au prevazute ferestre. Nu stiu cum le gasesti, Adela, dar aceasta este o ambientare cu totul originala si am retinut instalatia multifunctionala, ce mi-a amintit de proiectul curajos al lui Ghildus — panoul pt biciclete. Admir designerii care au idei atipice si reusesc sa le impuna clientilor. Plus ca panoul cu leduri l-am vazut in casele unor colectionari de antichitati; aici, intr-o locuinta prea putin pretentioasa si cu utilitate pragmatica, concentreaza atentia pe zone mai putin studiate, cum sunt holurile. Inca o data, Adela, ai punctat ca fiecare incapere trebuie tratata functional, dar si estetic.

 5. Irina Anghel spune:

  Inca ceva: diferenta de nivel din holul de intrare este, cum ai sesizat si tu, o abordare studiata. Ca si cum ar fi descoperit placile dintr-o amenajare anterioara — zici ca e arheologie domestica — genial!

 6. Irina Anghel spune:

  … Si manerul de cada montat pe post de cuier, in dormitor, este iarasi o solutie inedita. Gata, mi-am facut tema, da-mi 10 pupici, te imbratisez pt energia aceasta, a ta, cu sau fara vitamine!

 7. irina spune:

  Grozava solutia pentru holul de la intrare. Placile de ciment (sau gresie?) arata fabulos! Tare m-ar tenta sa incerc si eu, e o idee care vine chiar la momentul potrivit, cu conditia sa gasesc asa ceva! Oare exista si prin magazinele de pe meleagurile noastre?

 8. Doina spune:

  Da, este o abordare europeana a spatiului, dar se pare ca este de mare interes in zona Asiei. Chiar si dormitul in pat, care este un obicei dincolo de granitele Far East-ului. Zona de ceramica de la intrare, insa, are o justificare strict asiatica: acestia nu umbla incaltati cu pantofii de strada in casa ! In zona de ceramica, intentionat denivelata, se pastreaza papucii (chiar apare ceva incaltaminte la un moment dat in aceasta zona) pt. a ii pune imediat ce intri in casa si te descalti,si se lasa incaltamintea de strada. Obligatoriu!! Este un obicei ramas (si aplicat inca) de cand se culcau numai pe jos si interiorul casei trebuia sa fie permanent curat pt. a intinde asternutul de noapte la momentul potrivit. Este ca un fel de zona de igienizare! Oricum aceasta delimitare, chiar si ca adancime, mie mi se pare foarte utila. Iar panoul care o delimiteaza de restul camerei este foarte ingenios: este o combinatie de functiuni si idei. Sageata amuzanta de directionare, oglinda reglabila f utila, la fel si ceasul, iar bancuta care aminteste de un sac de box sau de o zona de antrenament este super! Vitrina luminata mi se pare ca vrea sa aminteasca vizitatorilor, ca in acea casa este si un copil (deoarece obiectele sunt destinate lui) sau te trimite cu gandul la copilarie… Oricum multe idei bune si simple! Felicitari Adela pt. a mia oara!

 9. Ana spune:

  Buna ziua! Aveti idee unde pot gasi la noi faianta tip metro colorata? Pe cea alba am gasit-o intr-un final insa pe mine m-ar interesa una de culoarea mentei.Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *