adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (26)

In Constructii, Gradina, Gratare, Mesteri, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Sunt frumoase plăcile de ciment, dar și mai frumoasă e povestea soților Birișu de la Manolo Manufactura

Este o poveste de viață despre curaj, riscuri asumate, despre dorința de-a face lucruri frumoase și durabile, despre muncă asiduă, nereușite transformate în succese și despre mentalitatea de-a nu te lăsa pradă deznădejdiilor, ci de a te întrece în primul rând pe tine. Mi-au plăcut la nebunie soții Ionel și Mihaela Birișu, cei care sunt în spatele atelierului Manolo Manufacktura, singurul pe care-l știu la noi în țară să facă plăci decorative din ciment. Meșteșugul acesta provine din zona orientală și s-a extins treptat în întreaga Europă prin spanioli. A venit ca o alternativă la plăcile ceramice și mozaic, dar și ca o modalitate de decorare frumoasă și durabilă a interioarelor și exterioarelor. Dar până să-ți spun despre plăcile decorative din ciment, merită să afli povestea atelierului, care se confundă cu personalitatea celor doi soți și mai ales a lui Ionel. Înainte de asta îți pun o poză pe care am făcut-o împreună ca să-mi aduc aminte de întâlnirea asta ce m-a bucurat nespus.

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (27)Alături de Ionel și Mihaela Birișu, proprietarii Manolo Manufaktura, în pizzeria lor Casa Pizza

Ionel este din Sighișoara și prima lui slujbă a fost de barman. Când un italian a deschis o pizzerie în oraș, singura de altfel din urbea ce găzduiește Festivalul Medieval, coada în fața ei se întindea mult și bine, trezind interesul tinerilor care-și doreau să muncească la pizzerie. Ionel, îndemnat de un prieten s-a dus să se întâlnească cu patronul italian pentru un loc de muncă, dar îl tot amîna. Ionel nu s-a lăsat și după două luni de zile italianul l-a luat în echipa lui. Motivul? A dat dovadă de consecvență și stăruind așa de mult timp să lucreze în pizzerie l-a convins pe italian că își dorește cu adevărat asta. Ce a făcut Ionel prima dată? Curățenie în bucătărie! Spune că italianul plecase în țara lui natală pentru aprovizionare și el nu l-a mai așteptat să-și dea acordul pentru renovare. A făcut el singur totul pentru nu i-a plăcut niciodată, cu atât mai puțin acum când e și părintele unui fiu de 8 ani, să fie dezordine în jurul lui. Italianul a rămas cu gura căscată și drept răsplată pentru inițiativa lui l-a învățat cum să facă și să coacă pizza ca la mama ei acasă. Și după un timp, vara, a fost invitat să meargă la mare să lucreze ca pizzer în sezonul estival. Ar fi putut sta acasă în Sighișoara, dar a vrut să învețe și să experimenteze mai multe. Ei bine, la mare Ionel n-a stat degeaba, a tras cu ochiul la cei care făceau cuptoarele de pizza.

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (20)

Ca și pizzer a observat ce mult contează modul cum e construit cuptorul. S-a lovit în munca lui de multe greșeli de execuție a acestora și s-a ambiționat să învețe nu doar cum să facă cea mai bună pizza, ci și cum să construiască cele mai bune și eficiente cuptoare pentru ele. A învățat meserie de la fiecare meșter pe care l-a întâlnit și n-a ezitat să întrebe patronii italieni despre ele. Cu prima ocazie cu care a strâns bani mai mulți s-a dus în Italia numai ca să vadă mai multe cuptoare și să afle secretele lor. Așa că, în scurt timp, nu doar că a ajuns un pizzer cunoscut, dar și un meșter priceput în a face cuptoare de pâine, pizza și preparate din carne. Omul acesta nu s-a mulțumit niciodată doar cu ceea ce știa, ci și-a dorit mereu să fie nu cel mai bun în rândul pizzerilor sau meșterilor, ci cel mai bun pentru oamenii care gustau preparatele sale. Și vestea i s-a dus peste tot în rândul patronilor de restaurate, ajungând să lucreze în capitală. Și de la pizzer l-au chemat și pe post de sobar tot cei din HoReCa. Ajunsele la un moment dat să se întâlnească cu potențialii clienți în restaurantele clienților lui, pentru că le putea arăta ceea ce făcuse, dar și-a dat seama că incomoda. Așa că și-a spus că trebuie să aibă pizzeria lui. Și a făcut-o!

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (23)

L-am întrebat dacă a avut bani puși de-o parte, dacă și-a calculat pașii și mi-a mărturist că nu. Singurul lucru pe care-l avea era credibilitatea. A putut să se împrumute de bani pentru că era cunoscut ca specialist și om serios, și n-a ratat nicio ocazie să-și pună în aplicare visurile. Ionel nu s-a întrebat niciodată dacă un vis poate deveni realitate, ci s-a întrebat cum poate face visul posibil. O atitudine care l-a ajutat enorm și din care putem învăța cu toții! A deschis Casa Pizza, căreia inițial i-a pus o denumire în italiană, ca mai apoi s-o facă mai pe înțelesul tuturor. Și n-a greșit pentru că el chiar asta face – case pentru pizze și pizze în casa lui. Da, a reușit să aibă nu doar un restaurant, ci mai multe și a ajuns să fie nu doar specialist în acest preparat italian, ci și consilier pentru cei care vor să-și facă un local cu specific de genul acesta. De ce? Pentru că știe tot, de la barman, la pizzer, de la construcție la selecția de oameni, de la ingrediente la preparare, de la a alege oamenii potriviți la a-i motiva cum se cuvine, de la cât costă investiția la ce contează după ce ai deschis restaurantul.

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (21)

Dar ce legătură are pizza și cuptoarele cu plăcile de ciment? Ți-am spus că e o poveste pe cinste, ca atare e și lungă. Ei bine, într-un moment în care era într-un restaurnt ce se dorea a fi renovat, a fost prezent și arhitectul Cristian Corvin, care recomanda pentru placări plăci de ciment decorative. Ionel, n-a stat pe gânduri, a intrat în vorbă și a spus că și el face așa ceva. Adevărul însă era undeva pe la mijloc, însă arhitectul i-a făcut prima comandă. Ionel începuse cu soția lui Mihaela să încerce să fabrice aceste plăci, dar se aflau într-un mare impas. Le văzuseră, le studiaseră în Italia și li s-a părut că totul merge ușor și repede. Au constat însă contrariul. Aplicaseră pentru un proiect finanțat cu fonduri europene, dar suma de 10.000 de euro s-a dovedit a fi infimă față de toate cerințele privitoare la deschiderea unui atelier. Li s-a impus să aibă tehnologii noi, ori o presă nouă costa de trei ori mai mult decât suma pe care o primeau. Ce-au făcut? Au dat banii înapoi și s-a împrumutat la cunoscuți pentru a demara lucrările la atelier.

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (18)

Au găsit utilaje second-hand, dar bune, și s-au apucat de treabă. Însă dezastrul părea iminent. Nu le ieșea nimic. Nopți pierdute, rețete de ciment experimentate și eșuate, sute de kilograme de materiale aruncate. Salvarea? Venită de la arhitectul Cristian Corvin, care atunci când a fost sunat de către Ionel și a auzit că acesta nu poate onora comanda, n-a accepat asta. I-a spus lui Ionel că pe el nu-l interesează de probleme, el vrea plăcile (multe din imagini sunt din localurile proiectate de către arh. Cristian Corvin). Asta l-a ambiționat pe sighișorean și împreună cu soția, frații lui (pe care-i iubește nespus) și muncitorii din mica fabrică au stat nopțile până le-a ieșit. Un băiat din echipa lor le-a păstrat o placă din cele ratate ca amintire și ea este expusă acum pe pereții de la Casa Pizza, cea de pe Calea 13 Septembrie. Deci cum e asta? Să spui că poți înainte de știi că e chiar așa? Riscuri asumate, curaj, ambiție? Nu, nebunie curată! Dar una faină! Pfff…ador oamenii ăștia! Ionel spune că dacă vede că cineva poate să facă ceva, fie el și italian, spaniol, german sau altă nație, trebuie să poată și el ca și român. Și da, nu s-a gândit niciodată la bani, nici la cât primește, nici la cât cheltuiește. Când vrei să faci lucruri, banii vin pentru că pur și simplu ai nevoie de ei și atunci identifici și unde să-i găsești. Dar banii nu sunt scopul, ci ceea ce vrei să pui în practică, ceea ce construiești și lași în urma ta folosindu-te de ei.

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (24)

Da, încercările și nopțile nedormite au dat roade. Și plăcile au fost terminate și alte modele au început să apară. Ionel spune că fără Cristian Corvin ar fi renunțat la acest atelier, chiar dacă pierdea banii investiți până atunci pentru mica fabrică, dar că arhitectul a fost cel care l-a motivat și cel care i-a făcut cea mai bună reclamă. După nenumărați meșteri la care au apelat, mulțime de rețete cu pigmenți încercate, forme de metal bătute la mână, modele încercate după proiectele Mihalei, căci ea e arhitect, au ajuns la Manolo Manufaktura. De ce numele ăsta? Pentru că vine de la Manole, numele de fată al Mihaelei și i-au spus mai italienește pentru că nu exclud să facă și export la un moment dat. Au reușit să ajungă la rețeta lor secretă și cu siguranță Ionel și-a folosit abilitățile de bucătăr într-o altă formă și aici. Folosesc ingrediente de calitate pentru că secretul plăcilor de ciment se bazează mult pe compoziție, dar și pe tehnica de manufacturare. Trebuie turnate cum trebuie și cu atenție în forme, lăsate la uscat, scufundate în apă și apoi iarăși uscate timp de două săptâmâni. E un proces lung și totul se face manual, de aici mi se pare și inspirată denumirea atelierului lor, te duce cu gândul la plămădeală făcută cu mâinile.

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (46)

Și acum au pierderi mari de material pentru că aleg numai plăcile impecabile, dar lui Ionel i-a venit deja altă idee pentru o reciclare creativă, așa că nu aruncă nimic, pregătindu-se pentru niște produse mai speciale destinate exteriorului. Deși sunt groase și grele, plăcile de ciment pot fi folosite și pentru placări de pereți, iar pentru pardoseli merg și la interior și la exterior. Avantajul lor este că și dacă se tocesc sau se ciobesc (ceea ce e greu), modelul rămâne același pentru că nuanțele acestuia sunt prezente în toată adâncimea, grosimea plăcii. Iar dacă îți dorești anumite culori, anumite modele, ele pot fi făcute pe comandă, grație matrițelor pe care Mihaela Birișu pe le proiectează. Poate să-ți arate simulări înainte de producția efectivă. Prețurile pentru plăci sunt între 44 și 79 de euro pe metru pătrat, în funcție de mărime, numărul și diversitatea culorilor folosite ca și dimensiunea plăcii. Uite aici, ai site-ul lor www.manolo-manufaktura.ro și pagina lor de Facebook, iar dacă vrei să-l suni pe Ionel Birișu o poți face la telefon 0762.20.50.60. M-am uitat la plăcile astea și mi-am dat seama mie îmi par și mai frumoase, nu doar datorită modelului, avantajelor lor sau culorilor, ci pentru că pentru mine ele sunt materializarea unui spirit curajos, ambițios și creativ. Ionel Birișu fost barman, pizzer, sobar, este acum consultant și antreprenor. Cum să nu respecți și să admiri un astfel de om? Jos pălăria! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (51)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (42)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (49)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (35)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (48)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (32)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (30)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (31)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (28)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (29)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (50)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (39)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (41)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (40)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (36)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (43)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (47)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (44)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (45)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (37)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (35)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (34)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (33)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (25)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (22)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (19)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (1)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (7)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (2)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (16)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (17)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (16)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (15)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (14)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (13)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (11)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (12)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (9)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (8)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (10)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (3)

adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (4)Restaurantul acesta proiectat de biroul One Design ți l-am prezentat AICI.
adelaparvu.com despre placi decorative din ciment, Manolo Manufaktura (5)
Foto: Adela Pârvu / Facebook Manolo Manufaktura

20 Responses to Sunt frumoase plăcile de ciment, dar și mai frumoasă e povestea soților Birișu de la Manolo Manufactura

  1. Gabi spune:

    Super! Felicitari pentru creativitate si curaj! Avem nevoie de inspiratia oamenilor ca voi! Mult succes!

  2. Florin spune:

    Foarte multa munca si daruire in spatele acestor produse frumoase! Felicitari pentru abnegatie!

  3. bobural spune:

    exact asta caut acum…

  4. Radu spune:

    Adevarata poveste de viata. Si frumoasa pe deasupra. Un astfel de om merita nu doar laude ci si recunoastere. Ar trebui scos cumva in evidenta, cum e si acest articol, pentru ca lumea sa invete de la el, din experienta lui.

  5. Laszlo Zsolt spune:

    Felicitari. Produse deosebite si o poveste inspiranta.

  6. Marcel Lupse spune:

    Bravo !Bravo ! Felicitari !

  7. Paula spune:

    maini de aur, le dorim succes in tot ce fac

  8. Irina spune:

    Primeste ucenici?:)

  9. Alina cleuta spune:

    Induiosatoare poveste, minunata prezentarea, doar ca realitatea este exact opusa. Placutele sunt importate din Maroc momentan, si de fapt nu mai ajung la beneficiar niciodata. Am achitat integral valoarea contractuala, iar dansii nu mai raspund la telefoane/emailuri/mesaje

    • Adela Parvu spune:

      Alina, când am scris eu articolul le făceau în București. Am și folosit plăcile făcute de ei în amenajările noastre. Îmi pare foarte rău pentru că se comportă cum mi-ai semnalat. Am să sun și eu să văd ce se întâmplă.

      • Alina cleuta spune:

        Iti multumesc pentru raspuns si implicare. Faptul ca le-ai scris povestea a reprezentat o oarecare garantie, nu ma asteptam la o inselaciune de proportia asta. Da-mi de veste daca afli ca mai exista. Eu voi incepe demersurile legale, chiar daca nu-mi mai recuperez banii sau lunile pierdute de amenajare, poate reusesc macar sa impiedic pe altii sa ajunga in situatia mea.

  10. Adrian spune:

    Bună dimineața frumoasă doamnă,doamnă Adela îmi doresc să fac o casă de trei camere cu etaj două camere prevăzute la etaj iar una la parter și un grup sanitar prevăzut cu o cabina duș construcția casei doresc să fie mică, doresc o informație cu privire la acest subiect totodată un răspuns vă rog cât mă va costa costul total al acesteia, iar ultima întrebare de unde pot a face rost de plăci din beton cu modele multicolore, aștept un răspuns vă mulțumesc frumos doamnă Adela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *