adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

In Gradina, Sfaturi plante

De ce se usucă Azaleea?

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

 

Întrebarea din titlu este una care framântă pe mulți iubitori de Azalee, iar răspunsul ține foarte mult de cunoașterea cerințelor biologice ale plantei. Orice abatere de la nevoile sale se repercutează negativ asupra vieții plantei. Este adevărat că Azaleea este foarte greu de îngrijit, dar nu imposibil. De la bun început trebuie să știi ca preferă spațiile răcoroase cu 10-12℃ și un maxim de 18 ℃, unde se va simți excelent. În acest fel nu va manifesta nici simptome cauzate de stresul modificarii condițiilor de mediu, adică să piardă frunzele sau florile să se ofilească rapid, din cauza unei temperaturi prea ridicate și a aerului uscat.

adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (3)

Cel mai important aspect din buna evoluție a Azaleei este ca imediat ce a terminat procesul de înflorire să fie transplantată într-un ghiveci mai mare cu un substrat special pentru Azalee și Rhododendroni, substrat ce are un pH acid. Vei observa că balotul de pământ apare ca o pâslă, acest lucru se datorează sistemului radicular foarte fin dar bine dezvoltat (vezi video).

adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

În momentul în care faci transplantarea trebuie să rupi din balot astfel încât să determini stimularea ramificării rădăcinlor în noul loc de plantare. Dacă nu vei face acest lucru să știi că din cauza densității mari de rădăcini și lipsa pământului, apa nu va fi reținută de nimic, se va scurge rapid, iar rădăcinile se vor deshidrata, ceea ce în final va determina moartea plantei. După transvazare este bine să tasezi solul și s-o uzi abundent, astfel încât contactul rădăcinilor cu noul substrat să fie cât mai intim.

adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

La udare trebuie să ai mare grijă să nu folosești o apă prea calcaroasă, deoarece aceasta în timp va determina scăderea pH-ului solului, aspect ce se manifestă prin cloroza ferică. Acest lucru înseamnă că rădăcinile nu vor fi capabile să mai absoarbă ionii de fier (Fe) din sol. În momentul instalării clorozei ferice vei observa că nervurile rămân verzi, iar restul frunzei se îngălbenește. Este bine ca la udare să folosești apă fiartă și răcită la care să adaugi și câteva picături de oțet sau apă distilată sau cu osmoză inversă. Mare grijă, după udare nu se lasă ghiveciul să stea în apă, chiar dacă Azaleea preferă solul ușor umed în permanență.

adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (4)

Atunci când se udă în exces să știi că rădăcinile pot putrezi și atunci se instalează o ciupercă numită Phomopsis, care se manifestă prin uscarea completă a câtorva lăstari din interiorul tufei. Imediat când observi o asemenea manifestare este bine să îndepărtezi părțile afectate și să aplici rapid un tratament cu Mancozeb, medicament pe care-l poți cumpăra de la farmaciile fitosanitare.

Însă, pe lângă cele enumerate mai sus, cel mai mare pericol pentru viața Azaleei vine din altă parte, dar hai să vezi despre ce este vorba în filmulețul pe care l-am realizat pe canalul meu de Youtube/Carli Marian!

10 raspunsuri pentru De ce se usucă Azaleea?

  1. About spune:

    Tu stii ca eu am zis si intr-un articol ca toate mamele ar merita statuie. Nu stiu cum de faceti fata. Practic nici de visat nu-ti permiti sa visezi prea des.

  2. Rodica Patrascu spune:

    Buna seara. Am o azalee care are 4 ani. Vara sta in curte la semiumbra, iarna in casa la racoare si lumina. Asta iarna a avut un val de flori dar de cand am scos-o afara infloreste ca nebuna si nu pot sa-i schimb substratul. Oare la iarna mai infloreste? Multumesc.

    • carli spune:

      Buna ziua! Dupa terminarea valului de inflorire se va opri cu siguranta! Recomandare sa-i schimbati ghiveciul in primavara devreme cu substrat special pt azalee.

  3. Macrineanu Veronica spune:

    Bună seara ,am o azalee cumpărată în toamna 2019 in luna octombrie am avut-o în casă acum am dat-o afară dar tot nu are frunze,are muguri florali dar frunze nu nici una ,oare are vreo problema sau așa trebuie sa fie.va mulțumesc frumos,frunze nu a avut de când am cumpărat o.

    • carli spune:

      Buna ziua! Daca are boboci, inseamna ca in curand va avea si frunze. Important este sa-i schimbati si ghiveciul dupa inflorire cu un substrat proaspat special pentru azalee! Cel putin o data pe sapt sa scufundati ghiveciul intr-o galeata cu apa,pt a se umecta bine pamantul!

  4. Mirela spune:

    Am o azalee acum o lună i-au trecut florile și nu a mai inflorit

  5. Madalina spune:

    Bună! Am cumparat si eu o azalee în martie a fost foarte înflorită iar acuma florile sunt pe trecute mai are doar câteva dar problema este ca frunzele au început la varful lor sa se inegrească si sa cada i-am schimbat si ghiveciu si nu stiu ce are.

  6. Alina spune:

    orhideele mele au un strat cleios pe flori si frunze, iar florile sunt atacate ca niste mici bobite maronii, lipicioase si dulci. ce tratament pot folosi?Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *