KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

In Gradina, Sfaturi plante

De ce se usucă Azaleea?

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

 

Întrebarea din titlu este una care framântă pe mulți iubitori de Azalee, iar răspunsul ține foarte mult de cunoașterea cerințelor biologice ale plantei. Orice abatere de la nevoile sale se repercutează negativ asupra vieții plantei. Este adevărat că Azaleea este foarte greu de îngrijit, dar nu imposibil. De la bun început trebuie să știi ca preferă spațiile răcoroase cu 10-12℃ și un maxim de 18 ℃, unde se va simți excelent. În acest fel nu va manifesta nici simptome cauzate de stresul modificarii condițiilor de mediu, adică să piardă frunzele sau florile să se ofilească rapid, din cauza unei temperaturi prea ridicate și a aerului uscat.

adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (3)

Cel mai important aspect din buna evoluție a Azaleei este ca imediat ce a terminat procesul de înflorire să fie transplantată într-un ghiveci mai mare cu un substrat special pentru Azalee și Rhododendroni, substrat ce are un pH acid. Vei observa că balotul de pământ apare ca o pâslă, acest lucru se datorează sistemului radicular foarte fin dar bine dezvoltat (vezi video).

adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

În momentul în care faci transplantarea trebuie să rupi din balot astfel încât să determini stimularea ramificării rădăcinlor în noul loc de plantare. Dacă nu vei face acest lucru să știi că din cauza densității mari de rădăcini și lipsa pământului, apa nu va fi reținută de nimic, se va scurge rapid, iar rădăcinile se vor deshidrata, ceea ce în final va determina moartea plantei. După transvazare este bine să tasezi solul și s-o uzi abundent, astfel încât contactul rădăcinilor cu noul substrat să fie cât mai intim.

adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

La udare trebuie să ai mare grijă să nu folosești o apă prea calcaroasă, deoarece aceasta în timp va determina scăderea pH-ului solului, aspect ce se manifestă prin cloroza ferică. Acest lucru înseamnă că rădăcinile nu vor fi capabile să mai absoarbă ionii de fier (Fe) din sol. În momentul instalării clorozei ferice vei observa că nervurile rămân verzi, iar restul frunzei se îngălbenește. Este bine ca la udare să folosești apă fiartă și răcită la care să adaugi și câteva picături de oțet sau apă distilată sau cu osmoză inversă. Mare grijă, după udare nu se lasă ghiveciul să stea în apă, chiar dacă Azaleea preferă solul ușor umed în permanență.

adelaparvu.com despre uscarea azaleei, Text Carli Marian, Foto Floradania (4)

Atunci când se udă în exces să știi că rădăcinile pot putrezi și atunci se instalează o ciupercă numită Phomopsis, care se manifestă prin uscarea completă a câtorva lăstari din interiorul tufei. Imediat când observi o asemenea manifestare este bine să îndepărtezi părțile afectate și să aplici rapid un tratament cu Mancozeb, medicament pe care-l poți cumpăra de la farmaciile fitosanitare.

Însă, pe lângă cele enumerate mai sus, cel mai mare pericol pentru viața Azaleei vine din altă parte, dar hai să vezi despre ce este vorba în filmulețul pe care l-am realizat pe canalul meu de Youtube/Carli Marian!

Un raspuns pentru De ce se usucă Azaleea?

  1. About spune:

    Tu stii ca eu am zis si intr-un articol ca toate mamele ar merita statuie. Nu stiu cum de faceti fata. Practic nici de visat nu-ti permiti sa visezi prea des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *