adelaparvu.com despre eliminarea paduchelui lanos de pe orhidee, Text Carli Marian, Foto Coles Florist

In Gradina, Sfaturi plante

Cum scapi orhideea de păduchele lânos?

 

 

 

 

 

 

 

Am primit multe mailuri în care am fost rugat să spun cum poate fi combătut păduchele lânos care atacă deseori orhideele. Înainte de asta, trebuie să-ți spun că păduchele lânos atacă mai multe tipuri de plante, nu doar orhideele, așa cum ți-am scris și în urmă cu ceva timp (vezi AICI) despre trandafiri. Cert este că această insectă este un parazit care se hrănește cu seva plantelor. Dacă ai o plantă infestată cu păduchele lânos, trebuie neapărat să intervii pentru că el poate ataca și celelalte plante din casa sau grădina ta. Îl poți recunoaște ușor pentru că este o insectă albă, pufoasă, de mici dimensiuni (vezi AICI), care depune multe ouă și a cărei larve formează la baza frunzelor și tulpinii plantelor atacate un soi de substanță ca o pânză fină de vată de bumbac. Apoi, în urma lui, pe frunze, rămâne o substanță lipicioasă, aceasta fiind rezultatul metabolismului insectei.

adelaparvu.com despre eliminarea paduchelui lanos de pe orhidee, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

În imaginea de jos se poate obsrva prezența păduchelui lânos la baza bobocului orhideei.

adelaparvu.com despre eliminarea paduchelui lanos de pe orhidee, Text Carli Marian, Foto Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre eliminarea paduchelui lanos de pe orhidee, Text Carli Marian, Foto Carli Marian (2)

Urmele lipicioase la fel ca și pânza subțire ca de vată de bumbac de pe plantă indică faptul că orhideea a fost atacată de către parazitul păduchele lânos.

adelaparvu.com despre eliminarea paduchelui lanos de pe orhidee, Text Carli Marian, Foto Carli Marian (4)

Cum poți proceda pentru îndepărtarea păduchelui lânos? Ai să vezi în materialul video de mai jos exact cum să procedezi, dar îți și scriu ca să știi pașii. 1. Îndepărtezi cu ajutorul unui bețișor cu vată îmbibat în alcool sanitar toți indivizii maturi, pe care-i poți observa pe suprafața frunzelor și pe plantă, în general. 2. Pentru a elimina larvele și ouăle păduchelui lânos trebuie să aplici un insecticid. Poți folosi insecticitul Actara și un adjuvant, al cărui rol este ca efectul insecticidului să fie mai rapid. Soluția obținută în urma amestecului insecticidului cu fiola de adjuvant o aplici pe toată planta prin pulverizare. Acest tratament îl repeți după 7 zile. Dacă după două aplicări problema persistă, trebuie să intervii cu un alt tip de insecticid, mai puternic, cum este Karate Zeon sau Reldan. Sper ca sfaturile mele să-ți fie de folos!

Fii pe fază cu sfaturile video pe care le găsești pe canalul meu de YouTube/Carli Marian

9 raspunsuri pentru Cum scapi orhideea de păduchele lânos?

  1. Liliana Flecheanu spune:

    Foarte eficient este un insecticid numit ”PERFECT PLANT”, sub formă de spray, care are ca efect și lustruirea frunzelor. Ușor de folosit, rapid și eficient. Vă recomand să-l încercați.

    • Mihaela spune:

      De unde il cumpăr ?

    • Elena spune:

      Este o porcarie toxica, care doar ataca planta! Mie mi-a ingalbenit si „gaurit” frunzele acolo unde a atind spray-ul, la fel si bobocii existenti si neatacati de paraziti, au cazut, ingalbenindu-se si mai apoi cazand! Este intr-adevar „Perfect Killer Plant” !!!!!!!!
      Nu recomand asa ceva, asta doar daca vreti sa scapati cu desavarsire de acea planta!

  2. Lenuta39 spune:

    Foarte interesante sfaturile !
    Multumesc !

  3. ddd spune:

    ce fac daca paduchele lanos s-a instalat si la radacina orhideii?

  4. carli spune:

    Buna ziua! Va astept cu o fotografie pe mail: carlimarian2004@yahoo.com exact cu radacinile afectate!

  5. Luciana spune:

    daca orhideea este inflorita trebuie sa-i tai tijele si sa-i schimb si pamantul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *