Am primit multe e-mailuri în care sunt întrebată despre idei pentru living, mai exact mobila din living care să fie atât bibliotecă, cât și loc de televizor. Acum, soluții există pentru fiecare situație, dar cert este că o bibliotecă trebuie configurată și în funcție de numărul volumelor din colecția personală. Contează și cum își dorește fiecare organizarea bibliotecii pentru că un cititor împătimit vrea să aibă acces la volume, le grupează pe autori sau pe subiecte similare din domeniile cunoașterii. Ca să răspund mai multor dileme privind modurile cum pot fi concepute bibliotecile cu loc de tv în diverse spații, ai mai jos 30 de idei materializate de arhitecți și designeri din întreaga lume. De asemenea, la finalul articolul vei putea vedea și biblioteca mea de acasă, unde soțul meu, scriitorul Adrian Pârvu, și-a putut aranja cele circa 2000 de volume de cărți cum și-a dorit. Și da, nu contează să ai cărți multe, ci bune, cu un conținut care să te ajute să evoluezi, să afli despre lume, cărți care să-ți deschidă inima, mintea sau pur și simplu să te încânte și să te facă să te abandonezi în poveștile din paginile lor. Una dintre ele cu siguranță este primul roman al soțului meu „Sângele apă nu se face”, despre care poți afla în video-ul de la final chiar de la autor și pe care-l poți precomanda de AICI. Dar până să-ți completezi colecția de cărți, hai să vezi soluțiile de mai jos.
Spațiu mic? Păi biblioteca poate fi continuată și deasupra locului de canapea. Pe partea unde este tv-ul se configurează cât încape, dar până la nivelul tavanului, de unde, pe linia de deasupra ușii, mai departe, pe alt perete poți avea un singur raft lung prins în console ascunse, perfect pentru mai multe volume de cărți.
Când spațiul este mic se pot găsi alte modalități de grupare a bibliotecii cu locul de tv. Aici partea de jos a bibliotecii se continuă sub forma unei comode pentru tv, totul sub imaginea unui ansamblu gândit în L.
Biblioteca gândită nu ca și ansamblu de mobilă, ci ca o grupare de rafturi deasupra comodei tv.
Biblioteca este pentru unii oameni o modalitate de a colora spațiul. Cum? Prin gruparea volumelor de cărți după nuanțele cotoarelor. Televizorul pus la mijloc pe o placare similară texturii rafturilor și zona de bibliotecă este deja una mai deosebită.
Într-o amenajare actuală, cu influențe industriale, biblioteca poate fi gândită ca un ansamblu multifuncțional inspirată de picturile lui Piet Mondrian. Părți din bibliotecă sunt închise, altele deschise, inclusiv un loc de lectură, dar baza este în aceeași culoare, deci un ansamblu în care televizorul apare ca o zonă de nuanță închisă.
Contează mult și forma unei biblioteci, designul ei. Într-un apartament contemporan, o bibliotecă cu structură metalică face ca încăperea să nu devină încărcată, iar pe lângă locul de tv se poate configura și o masă de birou (condiția este ca partea de jos a bibliotecii cu uși închise să aibă circa 70-75 cm înălțime).
O modalitate inedită de-a coordona elementele arhitecturale de la nivelul plafonului cu biblioteca din zona de zi. Practic, totul se leagă aici, iar structurile închise cu volumele de cărți colorate atrag atenția mai mult decât prezența televizorului.
Biblioteca poate fi gândită și ca element decorativ, un fundal cu forme geometrice interesat jucate pentru ca televizorul să fie montat central.
Într-un living unde biblioteca este una dominantă și unde nu se dorește ca televizorul să fie prezent ca obiect tot timpul, o ușă culisantă rezolvă două probleme: să devină o suprafață liberă care să mai estompeze din multitudinea de cărți și apoi să camufleze televizorul.
Într-o amenajare modernă o bibliotecă cu linii curate, ordonate este soluția cea mai bună. Și atunci când volumele de cărți sunt foarte multe, locul de tv poate fi configurat ca o nișă mai largă pentru ca întregul ansamblu să nu sufoce încăperea, mai ales că volumele de cărți sunt diferit colorate și ele se simt în ambianță.
Locul pentru tv este de multe ori limitat fie de arhitectura spațiului (prezența ferestrelor), fie de instalația electrică (priză alimentare, priză tv și internet). Dar cu ajutorul unor rafturi pentru cărți toată zona de tv poate fi echilibrată. Astfel, ecranul își poate găsi locul în ansamblul rafturilor care formează biblioteca. Secretul este să-ți imaginezi un dreptunghi mai mare pe perete, formă în care s-ar încadra toate elementele. Chiar dacă nu respecți fidel forma imaginară a dreptunghiului, faptul că așezi în această formă, în mod asimetric, obiectele, face ca rezultatul final să fie coerent.
Dacă nu e loc în cameră pentru un corp de mobilier mai adânc de 30 cm poziționat pe pardoseală se pot face rafturi suspendate pentru cărți. În desenul rafturilor poate fi inclus și televizorul.
Poți avea o bibliotecă realizată dintr-un material neconvențional, cum este OSB-ul. Desigur, un televizor mai mic va fi mai ușor de integrat în ansamblu.
Dacă în living sunt prezente scafe ori grinzi, e important ca piesa masivă de mobilă cu rol de bibliotecă și loc de tv să fie în acord cu aceste elemente. Înălțimea până sub scafă face ca tot ansamblul de mobilă să fie armonios, chiar dacă în lateralele lui spațiul nu este egal împărțit.
Îți poți dori un loc de birou aproape de biblioteca din living. Ce faci cu televizorul? Ei bine, îl poți amplasa într-unul dintre corpuri. Dacă ai un tablou de impact deasupra mesei de birou atenția va fi asupra lui și nu asupra televizorului.
Ferestrele pot fi amplasate asimetric într-un spațiu, așa că biblioteca poate fi gândită cu un desen asimetric. În cazul de față, prezența bârnelor de la nivelul tavanului, fereastra pe colț au provocat arhitecții să găsească o soluție simplă și de efect: rafturi orizontale și nu o împărțire a bibliotecii pe verticală pentru că sigur nu s-ar fi putut coordona perfect cu bârnele din lemn. Locul de tv? Într-un capăt convenabil al bibliotecii.
Biblioteca poate deveni și element de separare între funcțiunile unui spațiu deschis, unde coexistă livingul și bucătăria, iar în ansamblul de rafturi poate fi inclus și locul pentru tv.
Biblioteca poate fi și un element de separare al spațiilor, inclusiv pentru scara interioară sau pentru delimitarea livingului față de hol.
Câteodată singurul loc potrivit pentru bibliotecă este între ferestre, la fel și pentru tv.
Îți dorești un living aerisit, fără bibliotecă pe toată înălțimea spațiului? O poți face mai joasă, similar unei comode mai înalte (circa 120-150 cm), iar locul de tv în ansamblul ei. Un tablou de impact deasupra bibliotecii și da, spațiul nu mai pare încărcat.
Spațiu modest ca dimensiuni în care s-au dorit mai multe elemente: bibliotecă, șemineu, loc de depozitare. Atâta timp cât există o bază comună pentru toate, cum ar fi soclul din piatră antracit, restul poate fi armonizat într-un joc de volume și culori.
Șemineul poate incomoda aparent locul pentru bibliotecă cu spațiul pentru tv. Dar doar aparent pentru că lateralele structurii șemineului pot fi completate de rafturi pentru cărți. În partea mai generoasă televizorul poate fi ușor poziționat.
Când spațiul pentru bibliotecă ar fi pe o latură a camerei, dar acolo sunt ferestre, iar pe mijloc șemineul, cărțile pot fi adăpostite pe rafturi configurate sub ferestre.
Vrei bibliotecă, vrei șemineu, dar vrei și un ditamai televizorul? Atunci musai să scoți unul dintre aceste elemente în evidență. În cazul de față placarea șemineului s-a făcut cu o piatră mai închisă la culoare pentru a căpăta greutate, iar în dreptul focarului partea de bibliotecă este închisă pentru ca atenția să fie asupra gurii șemineului și nu asupra cărților. Televizorul deasupra liniei șemineului și înconjurat de rafturi pentru cărți. Deci da, se poate rezolva.
Dacă șemineul este situat central într-o cameră cu formă atipică, locul bibliotecii poate fi pe colț, evident și televizorul integrat în ansamblu. În cazul de față ecranul mare a fost poziționat deasupra liniei superioare a focarului șemineului pentru a nu-l concura.
Biblioteca poate fi frumos armonizată cu alte elemente din amenajare, cum ar fi în acest caz cu plafonul. Simetria bibliotecilor ajută și la o poziționare centrală a televizorului.
Simetria contează pentru o amenajare clasică, rustică sau tradițională. Ce faci ca televizroul să nu apară prea evident într-o bibliotecă din lemn masiv? Poți avea alte piese mari și negre în încăpere, cum sunt aici fotoliile.
În amenajări clasice și rustice, biblioteca cu loc de tv poate apărea prea modernă, dar dacă partea de jos este închisă, iar deasupra ecranului tv sunt cărți, ansamblul pare deja mai bine integrat în ambient.
La mansardă forma ferestrei poate fi un bun prilej de a completa spațiul cu o bibliotecă în care este integrat și locul de tv. Lumina naturală este binevenită din spatele ecranului.
Când forma spațiului este una mai deosebită și soluțiile pentru bibliotecă pot fi inedite. Aici placarea de perete și biblioteca sunt gândite în continuarea tâmplăriei din lemn și urmând linia dată de panta acoperișului. O soluție simplă și elegantă, care însă ne arată cât de important este și spatele rafturilor și ce impact pot avea în amenajare.
Forma atipică a spațiului și o fereastră care pare să incomodeze. Soluția? Tot peretele tratat ca o bibliotecă, unde atât televizorul, cât și fereastra sunt integrate, astfel încât ambele să aibă baza aliniată (sezanțai este că se sprijină pe același raft).
Acasă la mine, unde soțul meu Adrian Pârvu a ajuns să aibă biblioteca mult visată, grație partenerei mele arhitect Andreea Beșliu, care a proiectat-o conform dorințelor lui și executată de către Movi Design.
Vezi mai jos video-ul unde Adrian Pârvu vorbește despre romanul „Sângele apă nu se face”, dar și video-ul unde editorul Andrei Ruse de la Hyperliteratura îți spune despre acest roman pe care-l poți precomanda AICI.
Buna Adela, multumim pentru aceasta idee care pe mine ma inspira si ajuta mult. Pe peretele unde voi avea mobila TV eu as vrea sa am un acvariu, iar aceasta idee de a construi biblioteca o pot aplica pe peretele lateral din dreapta usii. Ma poti sfatui cum as putea aranja piesele de TV si acvariul pentru a fi complementare: pe linie verticala sau diagonala? Multumesc pentru sfat!
Bună Crina! Contează mult dimensiunile ecranului și mărimea acvariului, apoi ce anume vrei să atragă atenția (bănuiesc că acvariul :)). Dă-mi niște dimensiuni și fii puțin mai explicită cu dreapta ușii că nu știu la ce te referi 🙂
Buna Adela, iti multumesc pentru acest articol- ca de obicei, m-ai prins la tanc-chiar caut idei pentru o biblioteca in living- dar mai ales, sa fie din pal sau mdf? A voastra din ce este? Producatorii in principiu mi-au spus Pal, am gasit si pe cineva care o facea din lemn de tei, insa nu pot ajunge pana la Buc pt montare. O biblioteca alba, deschisa, fara usi, pe un perete de 2.5×2.3m vreau si eu, adancime de 25.am atasat si un model😊. Multumesc mult
Buna Adela, multumesc pentru sfat! O sa tin cont de dimensiunile lor, recunosc ca nu prea m-am gandit la asta. 😊 banuiesc ca dimensiunile acvariului ar trebui sa fie aproximativ egale cu cea a TV-ului.
Crina, nu neapărat, dar contează mult ce-ți dorești. Am observat că mulți oameni nu știu exact ce-și doresc, nu se gândesc la detalii, ci doar enunță lucruri generale. Designul interior este despre detalii, multe dintre ele foarte tehnice. Înțelegi ce vreau să spun 🙂
Buna Adela! As dori sa-mi fac o biblioteca lunga, pe un perete de 5 m aproximativ, cu spatiu tv de aproximativ 1.3 m. Imi puteti recomanda pe cineva sau o firma? Mi-a placut mult biblioteca ta, Adela, ceva de genul acela as dori. Multumesc foarte mult pentru recomandari si iti doresc Sarbatori Fericite tie si cititorilor blogului tau plin de inspiratie! Ganduri bune si un an nou frumos!
Buna ziua! Ma puteti ajuta cu o idee pt un living care are doi pereti alaturati fara usa si geam? Multe idei prezentate dar pt cate un perete care nu are continuitate si pt cel din apropiere. E vb de un apart tineresc cu sufragerie aproape patrata de 4×5 si in care se doreste un TV mare
Aveti o biblioteca minunata, felicitari !
Am si eu una un pic mai mica, cartile sunt asezate pe 2-3 randuri. Atasez foto…
Mulțumesc pentru foto! Da, și soțul meu și le-a aranajat pe câte două rânduri 🙂
Buna Adela, multumim pentru aceasta idee care pe mine ma inspira si ajuta mult. Pe peretele unde voi avea mobila TV eu as vrea sa am un acvariu, iar aceasta idee de a construi biblioteca o pot aplica pe peretele lateral din dreapta usii. Ma poti sfatui cum as putea aranja piesele de TV si acvariul pentru a fi complementare: pe linie verticala sau diagonala? Multumesc pentru sfat!
Bună Crina! Contează mult dimensiunile ecranului și mărimea acvariului, apoi ce anume vrei să atragă atenția (bănuiesc că acvariul :)). Dă-mi niște dimensiuni și fii puțin mai explicită cu dreapta ușii că nu știu la ce te referi 🙂
Idei de biblioteci cu loc de citit în loc de tv ne puteți da? 😊
Ai deja câteva idei în articol, adică în amenajprile prezentate sunt și locuri de citit. Uită-te cu atenție 🙂
Buna Adela, iti multumesc pentru acest articol- ca de obicei, m-ai prins la tanc-chiar caut idei pentru o biblioteca in living- dar mai ales, sa fie din pal sau mdf? A voastra din ce este? Producatorii in principiu mi-au spus Pal, am gasit si pe cineva care o facea din lemn de tei, insa nu pot ajunge pana la Buc pt montare. O biblioteca alba, deschisa, fara usi, pe un perete de 2.5×2.3m vreau si eu, adancime de 25.am atasat si un model😊. Multumesc mult
Victoria, a noastră este din PAL. Având în vedere modelul simplu al bibliotecii tale nu merită să o faci din MDF, ci e mai ok și ca preț din PAL.
Multumesc Adela!
Salut Adela. Sint Mirela Sara, ma bucur sa te reintilnes cu drag
Buna Adela, multumesc pentru sfat! O sa tin cont de dimensiunile lor, recunosc ca nu prea m-am gandit la asta. 😊 banuiesc ca dimensiunile acvariului ar trebui sa fie aproximativ egale cu cea a TV-ului.
Crina, nu neapărat, dar contează mult ce-ți dorești. Am observat că mulți oameni nu știu exact ce-și doresc, nu se gândesc la detalii, ci doar enunță lucruri generale. Designul interior este despre detalii, multe dintre ele foarte tehnice. Înțelegi ce vreau să spun 🙂
Buna Adela! As dori sa-mi fac o biblioteca lunga, pe un perete de 5 m aproximativ, cu spatiu tv de aproximativ 1.3 m. Imi puteti recomanda pe cineva sau o firma? Mi-a placut mult biblioteca ta, Adela, ceva de genul acela as dori. Multumesc foarte mult pentru recomandari si iti doresc Sarbatori Fericite tie si cititorilor blogului tau plin de inspiratie! Ganduri bune si un an nou frumos!
Bună Ionela! Pot să-ți spun că eu mi-am făcut biblioteca la firma Movi Design http://movidesign.ro/
Buna ziua! Ma puteti ajuta cu o idee pt un living care are doi pereti alaturati fara usa si geam? Multe idei prezentate dar pt cate un perete care nu are continuitate si pt cel din apropiere. E vb de un apart tineresc cu sufragerie aproape patrata de 4×5 si in care se doreste un TV mare