adelaparvu.com despre locul ferestrelor la mansarda, Foto Velux (4)

In Cum sa...

Unde se poziționează ferestrele la mansardă?

Sunt multe familii care și-au construit în regie proprie casa și au ajuns la final să aibă un pod suficient de generos. Dar când nu ți-ai planificat să amenajezi podul, însă constați că el poate fi valorificat, apar întrebări legate de amenajarea lui, în principal de lumina naturală, adică unde să așezi ferestrele și cum să împarți spațiul. Dacă apelezi la un arhitect scapi de neclarități, dar dacă dorești să faci în continuare lucrări de îmbunătățire pe cont propriu, merită să știi câteva lucruri legate de regulile de amplasare a ferestrelor de mansardă, care te vor ajuta și să amenajezi corect camerele. Astfel, am apelat pentru tine la specialiștii VELUX care îți asigură, pe lângă soluțiile funcționale pe care le oferă grație colaborării lor cu arhitecții, și sfaturi legate de optimizarea spațiului de la mansardă. Hai să afli câteva reguli de bază.

adelaparvu.com despre locul ferestrelor la mansarda, Foto Velux (2)

CÂT DE MARI TREBUIE SĂ FIE FERESTRELE? Circa 90% din timpul nostru îl petrecem în spații închise (acasă, la serviciu, în magazine, în mașină, în autobuz etc), spații în care trebuie să respirăm. O persoană are nevoie de circa 15 kg de aer zilnic pentru respirație. Ca atare, mai ales acasă și la serviciu, ferestrele prin care să intre lumina naturală sunt foarte importante, nu doar pentru starea noastră de bine, dar și pentru ventilarea aerului. Ca regulă generală, suprafața ferestrelor ar trebui să fie circa 10-15% din suprafața pardoselilor pentru ca volumul de aer să fie unul optim pentru sănătatea noastră. Alege, așadar, ferestre mai mari în locul celor mici, pentru că cele mai mari oferă mai multă eleganță unui spațiu, nu doar mai multă lumină. Și, pentru că VELUX încurajează creativitatea clientului, poți alege soluții mai îndrăznețe în materie de ferestre: poți combina mai multe ferestre, fie pe verticală, fie pe orizontală, asigurându-ți astfel benzi de lumină care vor da impresia mansardei tale de spațiu deschis și primitor.

adelaparvu.com despre locul ferestrelor la mansarda, Foto Velux (6)

UNDE SE POZIȚIONEAZĂ FERESTRELE DE MANSARDĂ? Fiind la ultimul nivel al casei, de la mansardă ai parte de cele mai frumoase priveliști, așa că merită să te bucuri de împrejurimi prin amplasarea inspirată a ferestrelor. Poți avea în vedere poziționarea ferestrelor de mansardă la minimum 90-110 cm de la podea la partea de jos a ferestrei și respectiv la maximum 220 cm măsurați de la podea la partea de sus a ferestrei. Dacă respecți aceste dimensiuni, vei putea să admiri priveliștea de la mansardă fie că stai pe scaun și lucrezi la birou, fie că ai un moment de relaxare și vrei să vezi cerul înstelat seara, fie că stai în picioare și savurezi o cafea dimineața și te bucuri de împrejurimile casei tale.

adelaparvu.com despre locul ferestrelor la mansarda, Foto Velux (1)

PE CE PARTE A ACOPERIȘULUI SE PUN FERESTRELE? Trebuie să-ți stabilești clar cum vrei să compartimentezi mansarda și ce fel de cameră sau camere vrei să ai aici. Apoi, să fii pe fază cum este orientat acoperișul în funcție de punctele cardinale. Uite mai jos ce recomandări fac specialiștii VELUX.
În living, sufragerie, birou alege să amplasezi ferestrele spre SUD sau VEST. Este știut faptul că lumina din Sud este foarte puternică. De aceea, pe timp de vară, ferestrele tale VELUX vor avea nevoie de parasolare în vederea reducerii căldurii.
La mansardă, când ferestrele sunt amplasate pe SUD, se recomandă ca montajul lor să se facă cât mai sus posibil, astfel încât lumina directă să fie reflectată de un perete, pentru a beneficia de o lumină blândă şi confortabilă.

adelaparvu.com despre locul ferestrelor la mansarda, Foto Velux (5)
Lumina dinspre VEST este caldă și aurie în a doua parte a zilei. Ferestrele e bine să fie dotate cu rulori parasolare când lumina este puternică pe timpul verii, de aceea se recomandă ca pe ferestrele expuse către Vest să fie montate rulouri parasolare sau rolete exterioare, cu rol de diminuare a căldurii, deoarece acestea împiedică formarea efectului de seră.
Pentru lumina care pătrunde dinspre NORD – spații de depozitare, anexe. Lumina din Nord este indirectă, rece și difuză și pătrunde direct doar pe timp de vară. Este bine ca în bucătărie, unde spațiul se încălzește de la gătit și aburii de la mâncare, spațiul să fie mai răcoros, de aceea orientarea către Nord este una recomandată de către specialiști.
Pentru lumina care pătrunde dinspre EST – dormitoarele și camerele copiilor. Din acest punct lumina este caldă şi aurie doar în prima jumătate a zilei, când soarele se află la înălţime joasă și când razele lui ne dinamizează pentru că dimineața avem nevoie să ne simţim plini de energie şi vitalitate.

adelaparvu.com despre locul ferestrelor la mansarda, Foto Velux (7)

UNDE AMPLASEZI MOBILA LA MANSARDĂ? Prin mobilare trebuie să ai în vedere să nu obturezi niciodată lumina naturală. Apoi, la mansardă e bine să fie amplasate în cele mai înalte zone următoarele: culoarele de circulație, adică pe unde poți merge în picioare fără probleme, dulapurile pentru haine înalte (paltoane, rochii), zona de bucătărie cu plită, hotă și locul de frigider (cele mai înalte lucruri care nu pot sta sub pantă) și de asemenea zona de cabină de duș. Sub pantă poți pune biblioteci, birouri, mobilă pentru depozitare obiecte, paturi, canapele, fotolii, desigur condiția este ca de la pardoseală la panta acoperișului să existe o distanță în linie dreaptă (parapet) de circa 90 cm, iar unghiul pantei să fie 45 de grade.

adelaparvu.com despre locul ferestrelor la mansarda, Foto Velux (3)

adelaparvu.com despre locul ferestrelor la mansarda, Foto Velux (4)

Dacă vrei să-ți amenajezi în regie proprie mansarda îți va fi de ajutor și aplicația MyDaylight (am scris AICI) care te va ajuta să-ți alege din stadiul de proiect numărul, dimensiunea și panta pe care să montezi ferestrele. Așa că acum ai toate motivele să te gândești serios să te bucuri de spațiul mansardei pentru că ai informații, dar și instrumente prin care să-ți planifici amenajarea ei. Sper să-ți prindă bine aceste sfaturi!

2 raspunsuri pentru Unde se poziționează ferestrele la mansardă?

  1. ALEXANDRU IOANA spune:

    Minunat total cum dau de dumneavoastra in legatura cu renovara unei case mici din paianta in Bucuresti multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *