adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (14)

In Design Interior, DIY/ Inainte si dupa, Garsoniere

Genial amenajată garsoniera de 20 mp

Există multe materiale video pe Internet cu tot felul de piese de piese de mobilă care se pot transforma pentru diverse funcțiuni. Deseori, la prima vedere ele par a fi o soluție bună, dar adevărul este că oamenii sunt comozi, iar când spațiul este mic nu ți-ai dori să muți nimic din ce ai deja ca să obții o nouă funcțiune. Gândește-te că până și canapeaua exensibilă pare o corvoadă pentru mulți. Ei bine, există și soluții atipice, iar una dintre ele este să te folosești de verticala camerei. Am ales să-ți exemplific despre ce vorbesc prezentându-ți garsoniera de 20 de metri pătrați amenajată după proiectul designerului Patricia Coignard. Acesta a fost rugată de tânăra proprietară să-i gândească în micul spațiu un dulap încăpător, neapărat un pat cu saltea de 140 cm, living. Proprietara s-a gândit ca bucătăria și baia să rămână pe poziție pentru ca renovarea să nu o coste prea mult. Dar cum să faci loc de dulap, pat și living cu canapea în doar 20 de metri pătrați? Ei bine, soluția designerului sigur te va inspira. Dar hai să vezi planul cu unghiuri dificile, dar și imagini de dinainte de renovare.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (19)

Prima transformare a fost în privința holului. Inițial acesta era separat de cameră printr-o ușă, la care ulterior s-a renunțat. Asta a făcut ca lumina naturală să ajungă și către zona de intrare în garsonieră. Designerul a folosit o nuanță închisă, care dă efectul de profunzime, aceeași nuanță fiind folosită și pentru pereți și pentru ușa de la intrare, care este astfel mai bine camuflată. Pardoseala a fost îmbrăcată cu plăci ceramice care să semene cât mai mult cu parchetul din cameră.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (10)

Și ușa de la baie a fost regândită de tip culisant pentru economie de spațiu, iar geamurile din ansamblul ei lasă să circule lumina.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, plan

Forma atipică a planului a fost o reală problemă pentru că în garsonieră există o singură fereastră, iar unghiurile ascuțite dădeau impresia că locuința este și mai mică. În plus, pe colțurile camerei existau stâlpi și ghene pentru nstalații, deci cu atât mai greu de mobilat. Dar ideea genială a designerului a fost să păcăleascp unghiurile și să creeze o platformă – deasupra ei să fie zona de living, dedesubt un pat care să se tragă precum po sertar uriaș. Bucătăria și baia au fost păstrate pe poziție, dar evident finisajele și mobila au fost înlocuite. Înălțimea spațiului este standrad de 2,40 metri, dar totul este excelent organizat pentru a fi la fix vieții cotidiene tinerei proprietare.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (20)

Bucătăria a fost păstrată pe poziție, dar prin modul de finisare, iluminat și mobilare imaginea ei s-a schimbat radical. Boilerul montat aici a fost mascat în colțul din stânga cu o mobilă la culoarea peretelui, pardoseala aleasă dă senzația de covor, iar locul de frigider și cuptor sunt mascate dinspre cameră cu o bibliotecă. De asemenea, masa de tip bar vine să ascundă zona de chiuvetă, deci să estompeze caracterul tehnic al bucătăriei.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (12)

Înainte, imediat pe stânga la intrarea în cameră, exista singurul perete drept și oarecum liber. Când designerul a propus ca pe acest perete să vină un ansamblu de dulapuri, proprietara inițial a ezitat, gândindu-se că va ocupa mult din cameră, dar până la urmă i-a acordat încredere designerului care a venit cu o soluție și în privința locului de tv.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (9)

Între coloana cu ghena de instalații și stâlpul din colțul camerei, designerul a gândit un ansamblu de dulapuri decupate la mijloc cu o nișă pentru tv. Acesta este montat pe un suport care permite rotirea ecranului, după dorința proprietarei. Gura de vizitare de pe coloană a fost îmbrăcată cu un panou, care acum este folosit de proprietară pentru poze. Mobila fără mânere, în combinație de materiale alb-textură lemn, conferă un aer luminos și ordonat acestei zone din cameră.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (2)

Designerul a propus ca întreaga amenajare să fie în alb și lemn, dar s-a folosit de accente de albastru și gri închis pentru a da senzația de profunzime. Totodată, aceste nuanțe intense, închise, sunt potrivite stilului dorit de către proprietară: scandinav. De ce? Pentru că prin contrast, pun mai bine în evidență albul și textura similară lemnului din garsonieră, deci totul pare de fapt mult mai luminos.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (5)

La îmbinarea dintre plăcile de gresie și parchet s-a folosit un profil cu secțiunea T, astfel ca totul să fie la același nivel și să nu incomodeze manevrarea scaunelor. În amenajarea de față, fiecare detaliu a fost luat în calcul pentru ca aspectul final, dar mai ales funcționalitatea să nu aibă de suferit.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (1)

Unghiurile ciudate ale locuinței au fost rezolvate atât prin finisaje, respectiv culorile acestora, cât și prin mobilare. Spre exemplu, în dreptul scaunelor de bucătărie, mobilierul platformei a fost gândit pentru a permite manevrarea obiectelor. Dar și în această zonă, designerul a găsit loc pentru încă un sertar destinat depozitării.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (13)

Riflajele care separă parțial locul de canapea față de cel al mesei din bucătărie sunt cu rol decorativ, dar și de semnalizare vizuală vizavi de diferența de nivel. De asemenea, din punct de vedere vizual, designerul a prevăzut îndulcirea unghiului ciudat al camerei prin vopsirea oblică a unuia dintre pereți. Astfel, s-a obținut imaginea de cuib pe platformă.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (4)

Canapeaua este una de două locuri, deci cu lungime mai mică pentrua fi potrivită în spațiul îngust. Culoarea tapițeriei este aleasă cât mai apropiat de nuanța vopselei pentru ca locul să aibă cât mai puține fragmentări pe zone mari. Mici accente luminoase sunt aduse prin prezența pernelor, dar și prin pardoseala albă și covorul deschis care păcălesc vizual asupra înălțimii spațiului.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (14)

Platforma are înălțimea de 60 de centimetri, iar în capăt ea se termină cu trepte de 20 cm înălțime (puțin mai mai mari decât standardul 17-18 cm), dar e un compromis absolut minor, având în vedere avantajele. Înălțimea disponibilă de la platformă la tavan este de circa 180 cm, absolut suficientă pentru un loc destinat șederii.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (16)

Partea frumoasă este că patul se poate trage direct de sub platformă, fără a fi nevoie să fie mutate alte obiecte. Designerul a avut o idee genială de a gândi patul cu lungimea de doi metri și lățimea saltelei de 140 cm.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (15)

Patul este tratat ca un sertar imens susținut de roți, iar înălțimea de la interior este perfectă inclusiv pentru a fi păstrate lenjeria și pernele. Odată tras, patul este orientat către fereastră, deci totul este foarte bine conceput din mai multe puncte de vedere.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (6)

Fiecare zonă a platformei are un rol clar definit, inclusiv accesul dinspre zona ferestrei, treptele fiind la rândul lor tratate ca spații de depozitare.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (7)

Treptele sunt gândite similar unor cutii, în care la final proprietara a decis să-și țină pantofii.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 20 mp, designer Patricia Coignard, Foto Sabine Serrad (18)

Foarte ingenios gândit tot proiectul, o adevărate provocare și din punct de vedere al realizării lui, mai ales a platformei, dar finalizarea vorbește despre faptul că dacă ai resurse, până la urmă aproape orice este posibil. Designerul a gândit totul în detaliu astfel ca proprietara de 24 de ani să aibă tot ce și-a dorit și a considerat că are nevoie în cei 20 de metri pătrați. Costurile pentru amenajare nu sunt deloc mici, ele au ajuns la circa 45.000 de euro, dar renovarea a fost completă, de la instalații, electrice, tâmplărie, finisaje, electrocasnice, mobilă etc. Locuința este situată în Franța, deci prețurile sunt occidentale, dar adevărul este că nu contează dimensiunea spațiului, ci complexitatea proiectului, iar suma, deși da, pentur mulți este mare, reflectă de fapt realitatea. Spațiile mici necesită un efort mai mare din toate punctele de vedere pentru a putea fi amenajate, atunci când proprietarii doresc să aibă multe funcțiuni disponibile. Dincolo de costuri însă, proiectul este absolut genial, iar designerul merită toate felicitările. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Atmospheres Design/ Sabine Serrad

 

10 raspunsuri pentru Genial amenajată garsoniera de 20 mp

 1. Vero spune:

  Excelenta amenajarea si prezentarea!
  Corpurile de iluminat ai idee de unde sunt? Multumesc!

 2. Nicu spune:

  Si pana la urma unde a pus cuptorul? ca nu prea il vad pe nicaieri.

 3. Elena spune:

  Nu am inteles unde sunt depozitate hainele de zi cu zi.

 4. gina spune:

  felicitari pentru toate articolele.
  foarte ingenios amenajata garsoniera. colorata si foarte practica.
  unde as putea sa gasesc un corp de iluminat ca cel de pe hol?
  multumesc

 5. Adelq spune:

  Bună ziua, aveți idee cine poate confecționat astfel de riflaje de lemn?

 6. Andreea spune:

  Super proiect! De unde au fost achizitionate scaunele din bucatarie? Multumesc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *