adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (4)

In apartamente, Design Interior

Au mărit locuința cu 20 de mp, construind pe verticală

Chiar și cei mai experimentați oameni în amenajări interioare pot avea parte de surprize atunci când sunt în căutare de locuințe. La ce mă refer? La faptul că poți da peste un spațiu la care te gândești cum să-l organizezi, ca pe timpul șantierului să constați că poți face cu totul altceva, cum ar fi să te înalți, să concepi ceva pe verticală. Designerul polonez Ida Mikołajska, care împreună cu mama ei au propriul birou de design și arhitectură Mikołajska Studio, a pățit asta. Ida își căuta un loc pentru ea și partenerul ei, ceva mic, dar care să le răspundă nevoilor lor, pentru că la partea de design urma să se ocupe ea. Deși cei care i-au vândut locuința i-au spus că aceasta are în jur de 40 de metri pătrați, după ce a îndepărtat plafonul suspendat și-a dat seama că totul poate altfel conceput decât și-a imaginat inițial. Cum? Prin folosirea înălțimii spațiului, care măsura la gri circa 465 cm, pentru a concepe o supantă, adică încă un etaj retras. Și asta a și făcut, dar hai să-ți spun mai multe.

Vizualizare 3D conform proiectului refăcut de designerul Ida Mikolajska

Vizualizare 3D conform proiectului făcut de designerul Ida Mikolajska

Inițial locuința avea o chicinetă, o baie mică și o cameră lungă și îngustă, care beneficia de ferestre înalte pe o întreagă latură a ei. În timpul șantierului, însă, au constatat că deasupra ferestrelor, înălțimea spațiului era mult mai mare. Au îndepărtat întregul plafon prin care vroiau inițial să traseze instalația de iluminat și designerul și-a dat seama că poate reorganiza întreaga suprafață altfel. Dacă inițial se gândise la un loc de dormit cu canapea extensibilă, după debarasarea spațiului i-a venit ideea ca dormitorul și biroul să fie la supantă, să creeze o platformă din metal și lemn solidă care să devină locul de odihnă și de studiu, urmând ca ferestrele înalte să asigure aportul de lumină naturală și în partea superioară. Scara de legătură între niveluri putea foarte bine fi făcută pe o latură a locuinței, unde își dorea o bibliotecă încăpătoare. Pe partea opusă bibliotecii i-a venit ideea de a folosi un tapet conceput de ea pentru a îmbrăca toată suprafața, inclusiv fețele ușilor interioare.

Vizualizare 3D conform proiectului refăcut de designerul Ida

Vizualizare 3D conform proiectului făcut de designerul Ida Mikolajska

În locul chicinetei și a băii a reorganizat spațiul, astfel încât să obțină o cameră de baie cu duș, o cameră cu rol de spălătorie (loc pentru mașina de spălat și masa de călcat), plus loc de depozitare închis cu uși culisante cu oglinzi care să țină loc de cuier. De ce? Pentru că după renovare bucătăria urma să fie deschisă către spațiul livingului, iar hainele să fie la adăpost. Astfel, de cum se intră în casă, primul spațiul este bucătăria, având pe latura stângă separate cu uși interioare spălătoria și baia, iar între ele zona de dulap-cuier. Mai departe, la vedere este zona de living, iar la supantă dormitorul și locul de birou. Practic, după renovare a obținut o suprafață utilă de 60 de metri pătrați.

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (4)

Este armonioasă amenajarea, una în care tapetul ce include o hartă veche suprapusă peste un decor colorat, domină ambianța. Deși majoritatea oamenilor s-ar feri de o astfel de abordare, cu o suprafață mare de perete îmbrăcată cu tapet, designerul a știut că impactul vizual va fi unul plăcut. În plus, din punct de vedere cromatic, nuanțele de turcoaz și smarald prezente în tapet se combină frumos cu parchetul auriu care este ridicat și pe parapetul ferestrelor, ceea ce amplifică senzația de căldură a spațiului. Structura neagră a supantei este bine integrată cu biblioteca neagră, care, ocupând o suprafață mare, dă impresia de adâncime. În plus, biblioteca a devenit practic un fundal neutru pentru mulțimea de cărți, evident colorate.

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (7)

La etaj, patul a fost configurat astfel încât să existe spațiu și pentru birou, respectiv a fost așezat cu o latură la perete. Dar asta nu incomodează atâta timp cât accesul este facil pentru ambele persoane, lățimea lui fiind mai generoasă (este un pat de 2 x 2,20 metri). Tăblia patului este întoarsă pe două laturi, ceea ce transformă imaginea locului de dormit, care dă impresia unui culcuș. La finalul amenajării au ajuns la cu totul altceva decât își imaginaseră inițial, dar evident mult mai bine. O soluție practică de a lărgi spațiul util prin construirea supantei și o modalitate plăcută de amenajare prin materialele și nuanțele folosite. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (5)

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (12)

Vizualizare 3D cu zona de birou de la supantă conform proiectului refăcut de designerul Ida

Vizualizare 3D cu zona de birou de la supantă conform proiectului făcut de designerul Ida Mikolajska

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (6)

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (10)

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (13)

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (8)

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (11)

adelaparvu.com despre locuinta 40 mp cu supanta, Loft Lubelska, design Mikolajska Studio, Foto Hanna Dlugosz (9)

Foto: Hanna Dlugosz/ Cztery Katy, Vizualizări 3D – Mikolajska Studio

3 raspunsuri pentru Au mărit locuința cu 20 de mp, construind pe verticală

  1. Marina spune:

    Imi plac astfel de amenajari tineresti, moderne. Imi place cum culoarea cartilor transforma aspectul industrial, dand o nota jucausa (chiar e de luat aminte, daca ai multe carti colorate nu mai colora in plus spatiul cu altele).

    Imi place baia, cu acea marmura (?) verzuie si cu robineti negri pe care mi-i doresc de mult timp si inca nu-i vad la magazine.

  2. Marius spune:

    Foarte frumoasa amenajarea, sincer pentru o buna perioada din viata nu mi-a placut verdele deloc, in ultima vreme am inceput sa dezvolt o simpatie pentru aceasta culoare.

    Referitor la bucatarie, va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie unde pot gasi gresie si faianta hexagonala? multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *