adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (1)

In apartamente, Design Interior, Romania Mea

Apartament de 60 mp, în București, amenajat în stil industrial

De multe ori, când ai o idee clară despre cum ți-ai dori să arate locuința ta, ai încredere să te apuci singur de proiect, dar intervine un moment în care te apucă disperarea. De ce? Pentru că sunt multe întrebări care vin din partea echipei de constructori și la care nu poți răspunde. Așa a fost și în cazul de față, unde proprietarul, un tânăr întreprinzător s-a apucat de remanajarea apartamentului său de două camere (60 mp) situat într-un bloc interbelic din București, dar care în plin șantier s-a simțit copleșit. Soluția? A apelat la arhitectele Sorana Leru și Mihaela Lozovanu de la biroul Miso Architects care au dus la bun sfârșit tema de locuință în stil industrial, dorită de către proprietar, dar mai mult decât atât au reușit să rezolve problemele de mobilare și organizare a spațiilor, care nu au fost ușor de reamenajat. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul cu organizarea gândită de cele două arhitecte.

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (19)
Proprietarul a visat la o locuință mai masculină și la un confort sporit, respectiv să schimbe toate instalațiile și să refacă finisajele. Și-a dorit să păstreze aerul interbelic al spațiilor și să recupereze pe cât se poate din finisaje, cum ar fi parchetul vechi, care a fost rașchetat și lăcuit. Dar când a fost vorba despre instalații, mai ales într-o clădire veche, s-a lovit de probleme. Locuința era deja debarasată de straturile vechi de tencuială și instalațiile scoase la vedere, când a apelat la cele două arhitecte. Sorana și Mihaela au oprit puțin lucrările pentru a face proiectul de amenajare și a gândi fiecare încăpere în parte. Problema majoră a fost legată de faptul că nu puteau fi desființate ziduri, iar bucătăria era mică, circa 7 mp și unde se doreau o mulțime de electrocasnice. În plus, bucătăria avea și două uși de acces, o instalație electrică insuficientă, necesitatea instalării centralei termice, prezența unei țevi de gaze ciudat montate, deci numai și numai dificultăți de rezolvat într-un spațiu mic.

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (7)
Cum au procedat arhitecele în privința bucătăriei? Au ales să zidească una dintre dintre uși, au păstrat fereastra către curtea interioară în fața căreia au prevăzut corpuri de mobilă (și locul pentru chiuvetă), dar cu posibilitatea de-a deschide fereastra pentru ventilarea spațiului. Au conceput o mobilă în formă de L, exploatând spațiul la maximum și au creat un loc de luat masa minimal pe care l-au accentuat prin intermediul unor lamele din lemn continuate și pe plafon din care coboară corpurile de iluminat. Desigur, toată partea de mobilă a fost la comandă realizate de ctre Movi Design conform proiectului arhitectelor.

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (6)

Pentru a nu mai fragmenta spațiul între corpurile de mobilă au prevăzut finisarea peretelui cu o vopsea mai specială rezistentă la umeazeală de la Benjamin Moore, iar mobila este gândită fără mânere, cu sisteme push, pentru o imagine cât mai ordonată.

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (4)

Electrocasnicele alese sunt albe, ceea ce contează în imaginea ordonată rezultată, dar cel mai important aspect este acela că în acest spațiu mic arhitectele au reușit să înglobeze: spaţiu cuptor şi plită, centrală termică, maşină de spălat rufe, chiuvetă şi uscător, coş de gunoi şi spaţii de depozitare. Cărămida pe peretele opus mobilei este din zidăria originală a locuinței și a fost vopsită în alb, iar calorfierul cu aspcet vintage este singura pată de culoare.

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (5)
Cea mai mare încăpere a locuinței este livingul, care a fost reamenajat cât mai aerisit și care este clar în stil industrial prin prezența placărilor cu cărămidă aparentă și a mobilierului realizat la comandă (la Movi Design) ce include și elemente din țeavă. Corpurile de iluminat sunt aduse de către proprietar din Grecia (găsești ceva similar la The Home și pe Combic.ro, dar vezi și piesele arhitectului Ștefan Albu), iar canapeaua Chesterfield cu tapițerie verde este tușa elegantă din încăpere, o piesă de asemenea achiziționată de către proprietar. Măsuța din living a fost realizată la comandă la Massa, iar blatul din lemn masiv de stejar a fost tratat termic pentru un aspect vintage. Perdele, draperiile au fost și ele realizate la comandă și alături de covor ele aduc nota de confort într-un spațiu auster, în stil industrial.

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (1)

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (2)

Dormitorul este de asemenea o încăpere destul de generoasă, dar aici exista o problemă în mobilarea lui: dispoziția ușii, plus ferestrele situate pe colț. Mai mult, proprietarul și-a dorit un loc de birou în spațiul de odihnă. Așa că singurul perete pe care putea fi configurat un dulap generos a fost cel cu ușa, iar arhitectele de la Miso au gândit un ansamblu coerent și armonios care să dea impresia unei placări, preluând și spațiul de deasupra ușii. Astfel, în zona ferestrelor a putut fi configurat locul de birou. Mobila a fost realizată la comandă după proiectul arhitectelor, de asemenea, conform proiectului peretele din spatele patului a fost placat cu cărămidă aparentă.

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (12)

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (14)

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (11)

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (15)

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (13)
Baia a prezentat și ea probleme, în special din cauza spațiului mic destinat ei din construcție și a instalațiilor vechi. Ea a fost ușor mărită cu o nișă (fosta debara) în care s-a poziționat vasul wc. O soluție ingenioasă care separă zonele în baie, prima parte a acesteia fiind mai aerisită. Lavoarul este pozițonat pe un blat susținut de un suport al unei mașini vechi de cusut Singer, ceea ce le-a dat și arhitectelor ideea de a denumit lucrarea lor: apartamentul Singer. Pentru că era dificil de poziționat un dulap deasupra lavoarului, arhitectele au prevăzut un corp de mobilă mai înalt, de sine stătător realizat la comandă (tot la Movi Design). Zona de duș a fost construită și delimitată cu panouri de sticlă pentru a putea folosi la maximum fiecare centimetru pătrat.

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (16)

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (17)

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (18)
Dar și holul spațios a fost bine exploatat, căci aici arhitectele au prevăzut alte spații de depozitare, dar și un ansamblu de mobilă original, un concept modular care permite configurarea unui loc de luat masa mai generos. Pe lângă dulap, pantofar și cuier coerent și frumos concepute, evident realizate la comandă după proiectul arhitectelor, zona de masă este surprizătoare. La o primă vedere ai impresia că este o comodă, dar care la nevoie poate deveni o masă încăpătoare pentru 8 persoane.

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (8)

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (9)
Cu ajutorul arhitectelor proprietarul a ajuns să aibă casa visată în stil industrial, dar mai mult decât atât este o locuință funcțională și cu elemente de mobilier unicate. Chiar dacă pare simplă amenajarea, ea a durat circa șase luni de zile, din cauza viciilor pe care orice clădire veche le ascunde, de la instalații la zidărie, iar bugetul cheltuit pentru întreaga transformare, inclusiv cu mobilare și obiecte decorative textile a ajuns la 35.000 de euro. Cu siguranță mici obiecte de decor și plante verzi vor schimba ambianța, dar cert este că apartamentul a ieșit unitar, funcțional, plăcut și unde proprietarul se simte excelent, grație ideilor arhitectelor de la Miso Architects. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (10)

adelaparvu.com despre apartament 60 mp Bucuresti, Ap Singer, design Miso Architects (3)

Foto: via Miso Architects

6 raspunsuri pentru Apartament de 60 mp, în București, amenajat în stil industrial

  1. Maxx spune:

    In general nu sunt un fan al stilului industrial, pentru ca mi se pare prea rece pentru o casa, dar acesta a iesit chiar frumos. Comoda cu scaune este extrem de suprinzatoare si…wow! Imi mai place foarte mult si baza pentru lavoarul din baie: un suport pentru masina de cusut. Felicitari arhitectilor!

  2. Laura spune:

    Buna Adela!

    O singura complerare:Masuta de cafea este facuta de brandul Massa, din stejar masiv ars si slefuit de 3 ori.

    Multumesc si spor,
    Laura

  3. Maria Stroie spune:

    Buna Adela! Te rog sa imi spui cum sunt prinse, sa zicem lambriuri ca nu le gasesc nicio denumire, din bucatarie? Este vorba de cel care pleaca de la blatul din bucatarie si se continua pana la corpul de iluminat. Vad ca au folosit ceva aproximativ si in dormitor. Sunt facuti din lemn sau din altceva? Imi place ideea dar nu vad cum ai putea sa prinzi de perete fara sa dai gauri, suruburi, iar daca folosesti un lipici special poate exista resicul sa cada. Ma lamuresti, te rog? Multumesc tareeeee mult!

  4. Oana spune:

    Caloriferele vintage de unde pot fi achiziționate? Multumesc!

  5. Florentina spune:

    Buna ziua! Foarte frumos realizat! Cu ce este vopsita caramida?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *