adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (4)

In DIY/ Inainte si dupa, Idei pentru acasa

Cât costă să-ți amenajezi la interior casa sau apartamentul?

Zilele trecute a venit la biroul meu o tânără care spunea că a cumpărat un apartament mic de două camere (circa 45 de mp) și că vrea să-l amenajeze cu totul, să schimbe finisajele, să aibă bucătărie nouă cu electrocasnice noi, mobilă nouă peste tot, în ambele camere, chiar și prize mai multe. Spunea că e o locuință mică și nu știe unde să-și facă dulapuri. Mi-a arătat planul și după ce am ascultat-o am întrebat-o în ce sumă vrea să se încadreze. A spus că ar avea două – trei mii de euro de la părinți. Acum eu ce era să-i spun? Adevărul, evident. Nu se poate! Nu ai cum să-ți renovezi, mobilezi, dotezi și decorezi locuința cu atât de puțini bani. De ce? Pentru că sunt costuri la care nimeni nu se gândește. Și tânara nu e singurul caz de care m-am lovit și mă lovesc. O altă tânără are un salon de înfrumusețare și își dorea o schimbare a acestuia. Bugetul ei? 2000 de lei. Păi nu ai ce să faci cu acești bani. Pe bune! Sunt mulți oameni care vor multe, să schimbe tot, să renoveze tot și nu știu să-și calculeze bugetul. Primesc sute de mesaje pe Facebook și alte sute pe mail legate de costuri, așa că m-am hotărât să-ți scriu pe această temă ca să-ți explic ce înseamnă un buget realist pentru amenajarea casei.

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (12)

Uite, când vrei să-ți amenajezi casa există în mare două situații clare: 1. Casa este la gri, deci construcție nouă 2. Vrei să modifici o locuință nouă. În primul caz ai deja toate aprobările și avizele necesare, în al doilea caz dacă vrei să schimbi ceva, cum ar fi reorganizarea spațiului, să dărâmi, să umbli la coloanele de la baie și bucătărie, ai nevoie de avize și aprobări. De multe ori ai nevoie și de o expertiză din partea unui inginer de structuri, absolut obligatorie, dacă blocul e construit înainte de 1977, când multe clădiri nu erau în regulă la capitolul structură de rezistență pentru seisme mari. Aceste avize de la Primărie costă, la fel și serviciile expertului în structuri. Mai mult, ele cer timp. În cel mai optimist caz 30 de zile de la depunerea cererilor. În funcție de locuință, de situație aceste costuri te pot duce în jur de 100-500 de euro.

Apoi, dacă vrei să apelezi la un specialist pentru amenajarea interioară, serviciile de proiectare te costă circa 10% din suma totală cheltuită pentru amenajare. Asta s-ar putea traduce aproximativ și în cost pe metru pătrat, care ar fi între 25 și 50 de euro pe metru pătrat (la preț mai mic nu ai parte de randări, la prețul mai mare ai putea avea și randări, deși ele se plătesc, de regulă, separat). După ce ai planurile de amenajare interioară, pe baza lor se face partea de instalații – electrică, sanitară, termică. Toată partea de instalații presupune să scobești pereții, să spargi, să dai găuri, să înlocuiești eventual țevi. Aici, pe lângă materialele necesare instalațiilor, e vorba despre manoperă, dar și de un cost neglijat de către mulți: molozul!

Da, molozul trebuie depozitat în saci și apoi aruncat numai la gropi de gunoi autorizate. Pentru această muncă de debasare a molozului sunt costuri de manipulare și transport. Atenție! Nu te gândi să arunci molozul oriunde pentru că amenzile sunt foarte mari și tu le vei plăti în cazul în care apelezi la oameni care fac acest lucru la negru. Dacă sunt prinși de poliție, fii sigur că le tine vor ajunge autoritățile. În plus, nu este deloc moral să arunci molozul oriunde pentru că poluezi mediul și totul se întoarce inclusiv la tine sub formă de praf pe care-l respiri, sub formă de apă poluată nu mai spun de câmpuri neșfârșite cu gunoi care sigur nu-ți plac, dar la care sigur ai contribuit.

Referitor la moloz trebuie să spun că n-am întâlnit niciun proprietar ca să poată estima corect cantintatea mare care se adună la o amenajare! Întotdeauna au fost nevoie de mai mulți saci, de mai multe transporturi pentru că estimările nu au fost niciodată corecte. Și dacă ai moloz în casă meșterii nu pot să-și facp treaba, deci șantierul stangnează. Deci alte costuri cu molozul, care nu sunt așa de mici cum te-ai aștepta. Cine te poate ajuta? Firma de salubritate din zona unde este locuința. Cere ofertă de la ei și vei primi un preț estimat la volum. Ba poți închiria și tomberoane speciale.

Și după ce instalațiile sunt trasate mai urmează costuri pe care nimeni nu le aniticipează ca fiind importante, cum ar fi să montezi prize și întrerupătoare. Păi când ajungi să calculezi câte prize ai în casă și câte întrerupătoare și ajungi la câteva sute de euro, vei zice că e mult. Dar vei dori să le ai sigure și estetice, însă nu te aștepți la costuri de 300-500 de euro pentru ele. Apoi nu mai spun de calorifere. Vrei ceva deosebit? Alte sute de euro. Și n-am amintit de baterii și obiecte sanitare. Nu mai spun de electrocasnice și dotări, de aerul condiționat, de centrala termică.

După ce partea de instalații este gata, urmează finisajele. Majoritatea oamenilor se uită la prețul materialor la modul următor: parchetul e, să zicem 80 lei mp, dar nimeni, niciodată nu ia în calcul plinta și colțarele pentru plintă spre exemplu, adevizul pentru parchet, foliile de sub parchet pentru izolație (nu mai spun de șapă, dacă trebuie refăcută), lucruri care toate costă și care ridică de fapt prețul inițial al pardoselii calculată strict în funcție de mp de material. La fel e și cu vopseaua lavabilă. Lumea se uită cât costă cutia, dar nu se întreabă de suport, de suprafața peretelui care trebuie îndreptat, gletuit, finisat și apoi dat cu o amorsă peste care vine vopseaua.

Pentru că tot ziceam despre pardoseli, sunt cazuri în care se dorește o plintă mai înaltă albă, din duropolimer. Ei bine, aceasta nu se găsește la magazinele de bricolaj, iar pentru ea se plătește separat și adezivul și chitul necesare, de asemenea și manoperă specializată pentru că meșterii zidari nu o montează, fiind o treabă foarte migăloasă. Deci, dacă e să iei în calcul o pardoseală de 80 lei mp de parchet laminat cu plintă din duropolimer ajungi cu siguranță la costuri mai mult decât duble pentru materiale și manoperă, deci ajungi cu siguranță de la 80 lei la circa 200-250 lei pe mp numai pardoseala materiale și manoperă. Cât ar veni în euro? Circa 45-50 de euro pe metru pătrat. Ai o cameră de 10 mp, păi numai pardoseala vine 500 de euro. Te-ai prins?

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (3)

Așa că pentru ca să nu o mai lungesc, ceea ce pot să-ți spun este următorul lucru: din experiența mea am realizat că un cost real pe metru pătrat pentru amenajarea casei ar fi în jur de 350-400 de euro+TVA. Și asta pentru lucrări oneste, cu materiale bune (PAL), în niciun caz de lux (lemn masiv, finisaje pe comandă). Ce ar include acest cost? Ar include instalațiile, finisajele, ușile de interior (normale, de serie nu la comandă sau culisante), mobila la comandă din materiale precum PAL și parțial MDF (la mobilă din lemn deja costurile cresc mult), electrocasnice medii, de firmă, dar nu colecții speciale cum ar fi cele vintage, decorațiuni medii, de serie, adică ce se găsește prin magazine (covoare, draperii, perdele) și evident manoperă pentru instalarea tuturor acestora, plus taxe de moloz și pentru autorizații, costuri de transport și manipulare pentru toate cele ce trebuiesc în casă. Deci, mă refer la un cost total pe metru pătrat de suprafață utilă.

Dacă vrei să schimbi tâmplăria ferestrelor, să închizi balconul, să refaci o terasă costurile amintite sunt evident mai mari (pot ajunge și la 900 de euro + TVA pe metru pătrat). Însă e bine să iei în calcul suma de 400 de euro + TVA pe metru pătrat pentru o amenajare făcută cu un designer și o firmă de construcții care lucrează legal, pe factură, pentru o amenajare coerentă și decentă unde totul se întâmplă la interior, fără schimbări de dotări importante – tîmplărie, aer condiționat, ușă de exterior, izolație exterioară etc.

Una dintre marile greșeli pe care le fac proprietarii de locuințe mici e să creadă că la o locuință mică costurile sunt mici. Greșit! De regulă aici e treabă mai migăloasă și în privința manoperei și în privința proiectării. Cum spațiile de depozitare trebuie foarte bine gândite sau soluții ingenioase de mobilare, toate aceste lucruri ajung să se reflecte în preț. Cu cât se dorește o amenajare mai specială, cu soluții inedite, cu atât costurile cresc pentru că e vorba despre sisteme de prindere, de extensie, de manevrare sau electrocasnice și dotări încorporabile care costă. Din contră, cu cât o locuință este mai generoasă, cu atât acest buget meționat de mine poate fi ținut mai ușor sub control pentru că nu e nevoie de soluții deosebite.

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (6)

Mai puțin de suma asta de 350-400 de euro +TVA nu te aștepta la minuni pentru că nu se poate. Desigur că până la urmă orice se poate, dar va arăta cum nu ți-ai dori și nici nu poți să finalizezi totul repede sau dintr-o dată, cum majoritatea speră. Și chiar dacă nu apelezi la un designer sau la o firmă de construcții până la urmă tot la acest preț ajungi pentru că vei plăti să se refacă lucruri, să se modifice, nu mai spun de timpul pe care singur îl pierzi ca să cauți soluții, materiale și alte cele necesare. Un designer te poate ajuta cu eficientizarea, cu economia de materiale, cu reduceri de la furnizorii cu care deja lucrează, iar o firmă de construcții care lucrează legal îți asigură garanția și calitatea lucrărilor, meșterii specializați, plus toate serviciile de transport, care nu sunt puține și nici ușoare. Mai jos câteva amenajări unde te-ai putea încadra în suma menționată de 350-400 de euro +TVA . Sper că te-am lămurit și te-am ajutat să-ți faci un buget real pentru amenjarea casei tale!

Poți să citești aici despre ce înseamnă colaborarea cu un designer:

Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 1 – Bugetul

Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 2 – Proiectul

Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 3 – Execuția

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (4)

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (5)

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (1)

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (8)

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (2)

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (10)

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (9)

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (7)

adelaparvu.com despre cat te costa amenajarea casei, Foto Delfi (11)
Foto: Delfi

44 Responses to Cât costă să-ți amenajezi la interior casa sau apartamentul?

 1. cristina spune:

  :)logic!!!

 2. Agapie iulian spune:

  Doamne ,cât de bine venite sânt parerile a oamenilor ca dvs doamnă adela,o sa fiu sincer si direct,DIN CACAT VOR BICI SI SĂ TRASNESCA,iertate sa-mi fie vorbele dar asta e realitatea,pun foarte mult sau multă presiune pe calitatea manoperei ,(e ce-a mai importantă)dar la materiale nu pun acent cele mai proaste posibile si ieftine,am plecat de la foarte multe lucrari din acest motiv calitatea materialelor,si cred ca si a oamenilor mai mult

 3. Andra spune:

  Din pacate cam asta e adevarul, luand in considerare totul „nou”. Micile savinguri de buget pe care le faci pe de-o parte ajungi sa le dai pe altceva, sau mai rau sa le dai pe reparatii in primii 3 ani de la o amenajare.
  Din pacate cand calculezi acest buget pentru un apartament de 45mp, ajungi la o suma ce reprezinta 30%-40% din valoarea apartamentului (considerand un apartament in Bucuresti).

 4. Mari spune:

  Ai mare dreptate si cine nu a facut nu stie. Si mai facem si o prostie mai mare majoritatea il luam pe prietenu lu prietenu ca mi-a zis vecina ca ce bine lucreaza si ieftin…. si ca prostu il iei fara sa-ti dai seama ca vecina nu are nici cea mai mica idee de constructii. Si asta pana la urma in loc sa faca ceva strica mai rau.In fine mare dreptate ai. Bravo

 5. Ana spune:

  Pentru un apartament de 2 camere de 54 mp in care nu am schimbat mobila de bucatarie si centrala, in rest absolut tot (scos gresie, faianta, turnat sapa si nivelat totul, schimbat sist electric, geamuri, fara spart pereti, mobila, electrocasnice, schimbat usi interior si exterior, etc.), in anul 2015 am cheltuit „frumoasa” suma de 18.000 euro, in aceasta suma intrand si mana de lucru. Noi am plecat la drum cu 10.000 euro crezand ca sunt mai mult decat suficienti dar nu a fost asa. Nu avem nimic luxos sau iesit din tipare, totul e cat se poate simplu si din nefericire, nu am avut un designer de interior. In concluzie nici atunci cand faci niste calcule detaliate (cum a incercat sotul meu sa faca la inceput de renovare) nu reusesti sa stii ce o sa fie la final 🙂 Eu pot sa spun ca ai nevoie de mult calm, rabdare si … bani 😛

 6. Simona spune:

  Ff mare dreptate Adela…in tot cea ce ai scris…de la mărimea apartamentului pana la partea finala..cu cât este mai apartamentul….cu atât mai greu este sa îl poți organiza…locuri de depozitare..etc.Sotul meu este constructor.
  …si în apartamentul nostru care este micuț …60 de m pătrați a fost singura lucrare unde nu a putut organiza baia mai bine….lipsește spațiul. …dar cu toate ca la gândit bine..ne costa totul mai mult …Mulțumesc pentru articolele tale…o duminică plăcută.

 7. estera spune:

  Da,numai,ca multi nu-si permit acestwe sume,asa,ca ramane tot cum a fost

 8. Samy spune:

  Pai normal… Am avut apart cu 1 camera 30 mp si apoi cu 2 camere 45mp, ambele renovate complet, si decent-ieftin, nu chiar cum as fi vrea acum, dar ok pentru atunci.
  Fara firme, plus ajutor de la prieteni/neamuri au costat 5000, resp 10.000. Multi prieteni se mira de treaba asta cand le-am spus ca acum iesi la cca 300 euro/mp fara firma, si facut decent, nu lux (oricum la lux sky is the limit :))
  Mai e si considerentul ca in apart de 2 camere, mai ales daca nu ai de gand sa locuiesti prea mult, nu se merita sa faci investitii masive, drept urmare nu il faci chiar cum ti-ar placea, dar atunci stii o treaba si ti-o asumi – faci minimul, si nu il personalizezi prea tare – il faci intr-un stil mai neutru ca sa fie usor de vandut.
  De exemplu in al doilea apart am stat mai putin de 1 an, dar a fost usor de inchiriat si apoi de vandut la pret bun.
  Daca vrei sa faci un apart de 2 camere de calitate, nu cu ieftineli dar nici lux, clar e cam 15.000, fara firme si proiecte cu randari, fara pereti daramati si autorizatii.
  Acum lux e un termen relativ – pentru unii asta ar insemna lux. Si mai e o varianta pentru cei care pun anunturi la apartamente de vanzare, unde lux inseamna ce inseamna 🙂 🙂

 9. Ady Manolache spune:

  Foarte bun articolul ! Multumesc !

 10. Da,parerea mea este ,ca eu pot face o economie de 30% la proiectare si la executie,alegerea mobilierului ,a gresiei si faiantei plus parchet este la alegerea clientului…

 11. dianafoc spune:

  Buna, eu momentan sunt in toiul renovarilor si pot sa spun ca este absolut real tot ce scrie in articol, partea buna este ca noi ne asteptam la asemenea costuri, deci am abordat realist problema. M-am regasit in partea cu molozul din articol, am umplut cred ca vreo 50 de saci si am si un pont sa va dau: firmele de salubrizare accepta cam 3 saci de moloz gratuit la centrele de colectare de persoana (operatiunea se poate face cam de 3 ori pe luna cred) asa ca, daca aveti familie mare sau prieteni saritori puteti economisi la acest capitol, totul fiind legal si fara sa daunati mediului.

  De asemenea recomand sa apelati la un designer de interior sau la un arhitect pentru ca oricat de specialist te-ai crede sunt anumite lucruri de finete pentru care nu esti niciodata pregatit.

  Succes!

  • Ana spune:

   Buna Diana , tu ai facut totul cu o singura echipa coordonata de un arhitect ? daca da te rog sa imi trimiti un contact . Am probleme cu echipele si nu mai reusesc sa ma organizez si cu locul de munca , doresc sa fac totul cu o singura companie . Merci . Ana

 12. Duse Manuela spune:

  Oare….? Depinde de gusturi.

 13. Bianca spune:

  Adela ,esti de un real folos pt noi.Eu am facut multe lucruri singura doar cu sotul meu dar am muncit fff mult.Fizic!Totul costa iar daca vrei sa reusesti singur cu costuri mici ai nevoie de rabdare,munca ideisi sfaturi=Adela.Multumesc

 14. Ilie Lupșor spune:

  Felicitari pentru articol.Chiar si la acest pret ,modic dealtfel,trebuie sa fim foarte atenti cum e gestionata suma .

 15. madyd spune:

  o casa se poate renova si cu costuri mici, daca esti dispus sa muncesti putin pentru asta. Noi am zugravit, pus parchet, gresie-faianta, montat mobila, imbracat pereti in lemn- singuri si a iesit totul superb. trebuie sa te documentezi bine inainte, sa stii exact ce vrei si sa urmaresti reduceri:).

 16. Andrei spune:

  Adela….am o corectie la articol….nu exista in nici o lege principiul ca daca blocul e inainte de 1977 si faci modificari iti trebuie experiza tehnica. Ideea e ca pentru orice interventie de compartimentare interioara iti trebuie autorizatie de construire cu expertiza tehnica si aviz ISC.

  • Adela Parvu spune:

   Da, ai dreptate Andrei ca nu exista nicio lege si ca e bine sa faca expertiza tehnica inainte de modificari, dar ca masura de precautie e bine sa stie oamenii inainte de a cumpara locuinte vechi la ceea ce se inhama ca si costuri.

 17. Flavius spune:

  Foarte bun articolul doamna Adela si este 100% realitate si pot confirma ce ati scris oricui. Acest articol trebuie sa il arat clientilor mei care viseaza la amenajari cum sunt prin telenovele…..dar cu faianta la oferta cu 12-15 lei m²

 18. Lore spune:

  Buna Adela! intr o locuita de 55 mp, am reusit sa amenajez cu 9000-9500 eur. Tot! spalat pereti pana la beton, dat huma jos, indreptat, carat moloz, instalatie electrica, sanitara, termopane 5 camere, mobila dedeman+ikea de calitate ok in toata casa, bucatarie pe comanda plus electronice, electrocasnice, balcon amenajat, parchet, lustre, aplice, becuri, etc. Rezultatul este fff ok, arata foarte bine! Totusi mi se pare mult estimarea de 350 Euro/ mp, se poate si cu mai putin insa intr-adevar fara pretentia de a arata ca in reviste. Insa rezultatul cu bani mai putini e mai mult decat decent!

 19. Otilia spune:

  Buna Adela, voiam sa share-uiesc si eu experienta mea de renovat, am renovat atat eu cat si sora mea, fiecare cate un apartament de 2 camere, bucuresti, 54-56 mp. am reusit cu 10 mii euro renovarea si inca 2-3-4 mii euro mobilare si utilare, este adevarat ca 1. nu am facut cu designer si 2. nici cu firma oficiala de renovari, avand niste cunostiinte de meserie, aici iarasi mai scutesti niste bani. De asemenea, nu am luat nici cele mai proaste produse, ma refer aici atat la gresie faianta, parchet, electrocasnice dar nici cele mai scumpe, aici oricum te poti duce oricat te tine bugetul 🙂 .. Aici niste poze 🙂 http://olx.ro/oferta/renovari-apartamente-integral-schimbat-instalatie-electrica-sanitara-ID5LvNg.html

 20. Irina Anghel spune:

  Din cele cateva proiecte de amenajari interioare executate, va sigur ca este imposibil sa dotezi si mobilezi cu „2-3-4 mii de euro” un apartament de peste 50 mp, daca nu ai facut compromisuri majore. La aceste sume, numai mobila va ceda in maximum 2 saptamani. Depinde si care este destinatia apartamentului. Cei care se gandesc sa scoata profit din inchirieri, fara sa-si respecte chiriasii, vor opta pentru solutii mai mult decat ieftine — finisaje de la firme spaniole intrate in faliment (patronii prefera sa-si vanda stocul de marfa cat mai repede, decat sa plateasca chirii si paznici la depozite), tamplarie care se va stramba odata cu fiecare anotimp, manopere platite unor amatori care, cel mult, au urmarit un tutorial pe site-uri DIY, materiale de constructie neomologate sau provenite din state asiatice, mobilier dubios, expus de retaileri intre raionul cu produse de carmangerie si cel cu lenjerie de pat (Cora, Auchan, Carrefour etc.). Mai este discutabil si daca Otilia si echipa ei la negru nu au o practica in a face locuibile spatiile pe termen scurt, urmand a fi chemati la re-re-renovari, pt a-si rotunji bugetul… Era o vorba prin batrani, conform careia suntem prea saraci sa ne batem joc de banii nostri si sunt de opinia lucrului bine facut si trainic. Cand imi vine una ca Otilia cu exemplificari foto si defalcari facute pe genunchi, stiu ca niciodata nu-i voi face recomandari catre terti.

  Acum sa se sesizeze acei cititori care au o durere privind provenienta banilor altora si care se erijeaza in critici acerbi, numai cand este vorba despre proprietari cu dare de mana si cu facturi la mapa!

  • Otilia spune:

   Doamna Irina, eu am facut sa locuiesc eu in apartament. La fel si sora mea. Pentru mine am vrut un raport calitate pret, pentru ca evident nu imi doresc sa renovez peste 1 an din nou. Aveti dreptate in masura in care da, nu am pus mobila scumpa, ci Casa Rusu, cu care stiu ca Adela lucreaza frecvent in colaborarea cu Visuri la cheie. Si tot de la Dedeman, cu care Adela lucreaza am luat tot ce inseamna gresie, faianta, sanitare. Dar repet, nu ma compar cu un arhitect / designer de interior, unde finisajele si preturile sunt total diferite si deja vorbim de cu totul altceva. Sa zicem ca eu ma refer la oamenii care nu au bugete asa mari de investit, dar care vor sa stea intr-o casa curata, renovata, decenta. Am vorbit doar din propria mea experinta de renovat. Multumesc.

 21. Daniela Stancu spune:

  Foarte util articolul! Multumesc!

 22. Miyouki Dor spune:

  Salutare tuturor !

  Mi se pare foarte bine punctat faptul ca atunci cand se incearca incropirea costurilor pentru amenajare trebuie cuprinse si acele costuri, care noi cei ne experti, nu le-am gandi din prima.
  Cand vrei sa refaci podeaua nu e de ajuns sa iei in calcul pretul parchetului, cand vrei sa mobilezi bucataria nu e de ajuns numai pretul mobilei.

  Dar tot din experienta spun ca multe lucrari se pot face si cu investitii minime insa aici trebuie compensat cu munca proprie si o planificare foarte foarte bine pusa la punct.
  Aceasta varianta mi se pare cea mai sustenabila. De ce ?

  In primul rand – cand faci planificarea iti propui un tel si daca iti iei timp suficient te poti interesa mai bine despre
  – materialele existente pe piata, ce e mai nou si mai eficient/frumos,
  – metodele de lucru (eventual unele le poti invata tu singur)
  – poti vedea mai multe design-uri sau exmple din alte case
  – poti gandi mai bine varianta cea mai potrivita casei tale

  Tot din experienta spun ca lucrurile facute in graba
  – ori au ceva scapari si ajungi sa iti para rau de unele rezultate/detalii
  – ori au fost bine facute de specialisti dar au costat extrem de mult

  In incheiere va prezint o casa in care proprietarul si-a realizat singur intreaga reconditionare si amenajare, aaa si lucreaza in IT.
  E drept ca a investit mult din timpul sau liber si a durat cativa ani insa stiti vorba aia „OMUL sfinteste locul !”
  https://www.airbnb.com/rooms/8249333

  Numai ganduri bune si brate cu spor !

 23. alipety spune:

  Noi tocmai ce ne-am mutat in apart de 114 mp cu 4 dormitoare, 2 bai, 2 balcoane, salon – cumparat in 2014.
  Un an a durat renovarea, fara bucatarie, pt ca inca nu ne permitem sa o schimbam si mobila + electrocasnicele sunt inca in stare buna. 40.000 eur a costat pana acum: instalatia electrica si sanitara de la 0, centrala si caloriferele, geamurile di usa dubla la balcon, parchet din lemn masiv, reconditionare usi ( sunt grozave, era pacat sa le schimbam) , baile de la 0 ( sanitare, gresie, faianta – una cu dus, alta cu cada, plus mobilier baie); peretii refacuti din dormitoare, holuri si salon ( inainte a fost tapet), usa de la intrare schimbata. Inca nu este mobilat! Avem doar 2 paturi pe care dormim. Dormitorul copilului l-am mobilat ieftin de la Ikea. Din pacate ieftin si nu prea calitativ.
  Estimam inca vreo 30.000 eur pt bucatarie si mobilat restul casei.
  Din nefericire am luat teapa cu prima echipa de muncitori ( zidari-vopsitori), pe care i-am concediat si cu care am pierdut 1000 eur avans si 4 luni. A 2-a oara am luat un tip genial, care are firma, dar care e si scump ? dar cat de cat suntem multumiti.
  Am apelat mai intai la o firma de amenajari care ne cerea 65.000 eur pt apart, exact ce am facut noi pana acum. Fara bucatarie si fara mobila. Am refuzat, evident.
  Am iesit mai ieftin, dar cu multa bataie de cap, nopti nedormite, alergatura sa alegem personal produsele preferate, scandal cu muncitorii, luni pierdute din cauza lor, timp in care am platit chirie in alta parte. Noi credeam ca in 3 luni vom rezolva totul, ce planuri nerealiste. ne-am mutat dupa 1 an, desi nu era gata, doar ca sa scapam de chirie.
  Un cosmar, va zic ??

  • Lore spune:

   ALIPETY, daca doresti te pot ajuta cu un contact pentru mobila de bucatarie. Am lucrat cu o echipa de 3 baieti, care fac o mobila f frumoasa, calitativa (alegere PAL, MDF, lemn, blat de piatra, mare varietate de culori, tot ce vrei) iar pretul excelent calitate-pret. Mi se pare incredibil cati bani ati bagat/pierdut cu aceasta renovare. Si noi am luat tzeapa cu prima echipa de muncitori care in doua zile ne a acoperit deja peretii cu glet, in conditiile in care noi aveam tapet vechi si mucegai. Am fost mai „norocosi”, si am pierdut doar 10 mil avans, spre deosebire de voi. Mult succes!

  • Flavius spune:

   Din pacate Romania inca este tara lui Dorel mare mester cu meserie ,,furata” ca asa avem noi romanii o vorba ca meseria se fura. Eu nu sunt de acord si pot face pariu cu oricine pe 1000 de euro ca meseria se invata si nu intr-o zi doua ci in ani de munca facuta cu simt de raspundere si nicidecum fusareala. Tipul genial trebuia sa faca lucrarea sa fiti supermultumiti si nicidecum cat de cat ca doar a fost scump. Ma mir cum afla ,,victime” astia scumpi si nu fac lucru de calitate ca eu nu am norocul asta sau Resita este un oras prapadit si cu oameni saraci.Eu pot arata oricui lucrarile mele facute in jud. Caras-Severin si pe bani putini din pacate si recunosc ca in ritmul acesta clachez si renunt si ii fac loc lui Dorel ca el face si mai ,,ieftin” ca mine si are si firma Prabusireacons…

   • alipety spune:

    simt ca trebuie sa revin cu completari. 🙂
    cand i-am dat calificativul de „genial” mesterului, m-am gandit strict la munca lui. el a lucrat baile si un hol si au iesit fara cusur. mi-ar fi placut sa pot atasa poze la comentarii.
    in schimb, la pereti au lucrat 2 oameni de-ai lui, de care nu sunt 100% multumita. de fapt le-am facut si lor reclamatii si sefului. dar nu ma cunoasteti, sunt fff exigenta si nici nu sunt la prima renovare din viata mea. am si eu habar de cum ar trebui sa arate o casa. tin minte ca m-am intersectat cu o echipa acum cativa ani, eu stateam langa ei si ii ziceam sa taie usor oblic o placa de gresie, el parca imi facea in ciuda, in fata mea a taiat 3 placi rau. tot cum voia el facea, desi eu eram cea cu banul. aceeasi echipa mi-a reparat tavanul din baie, care, imediat ce au iesit ei din casa, a inceput sa crape si sa cada varul…i-am sunat imediat si nici in ziua de azi nu au mai venit, desi asta au zis ca fac…am luat, evident, pe altcineva. cred ca mesterii romani au ceva cu femeile, sunt usor misogini. fff rar gasesc vreunul care sa accepte vreun comentariu sau cerinta de la mine. am impresia ca daca sunt femeie nu stiu care e mersul lucrurilor. dar asta e alta poveste.
    revin la povestea ultimei amenajari.
    v-am zis ca tipul asta „genial” are firma de amenajari. el a umblat dupa autorizari la primarie, el m-a scutit de multa alergatura. puteam face cu el absolut tot, la cheie, fara batai de cap. dar ar fi insemnat sa aleg totul din cataloage, ori eu am vrut sa caut, sa umblu prin magazine, sa aleg diferite obiecte, sa personalizez eu, sa simt ca este casa mea si ca am o contributie majora la amenajare, nu doar cu bani.
    Referitor la avansul pierdut. e adevarat ca sunt multi bani ( 1000 eur), dar raportand la pretul cerut, nu sunt chiar asa multi. mai mult m-a enervat timpul pierdut si atitudinea lui, amenintari si telefoane sumbre, de am ajuns sa imi instalez programe de inregistrat pe tel cu care am fost la politie. culmea e ca avea referinte fff bune, fost coleg cu tata ( care nu mai este) si cu unchiul.
    va doresc sa aveti parte de experiente mult mai placute decat ale mele si sa lucrati cu cap 🙂

    • Nnnn spune:

     Dacă ești o fandosita d aia super exigenta și care vrea lucrari pe bani putini cred și eu ca ai primit ce ai meritat. Amin !

 24. ExhibitD spune:

  Iata un caz des intalnit: povestea lui ALIPETY. Esti convins ca tu poti face mai ieftin si mai bine decat sa angajezi un profesionist. Riscul: sa te blochezi, sa depasesti mult bugetul, sa ai intarzieri mari sau greseli grave in executie. Bineinteles, exista si sanse de reusita, case care au iesit excelent din mana proprietarilor, dar… e o ruleta. Referitor la costurile proiectului de design, e simplist sa dati marja 25-50 euro/mp (desi multumim, daca am fi platiti toti cu cel putin 25 Euro/mp ar fi excelent :P). Pentru amenajarea unei singure camere, pretul pe mp va fi mare, pentru ca efortul depus presupune aceleasi etape. Cu cat suprafata creste, pretul/mp scade…. ca si la proiectarea de arhitectura: daca ai o casuta si o bibilesti te costa mai mult in timp si munca decat la un bloc la care ai 23 de etaje identice, sa zicem, la care poti face un discount pentru „repetitivitate”.

 25. Ariadna spune:

  Ap. meu – 2 cam, 53 mp, cumparat fara nici un fel de imbunatatiri, in care am inlocuit aproape tot: spalat pereti, dat jos vopsea ulei, geamuri termopan, scos parchet vechi, turnat sapa (2cam), schimbat parte electrică, schimbat usi, pus tapet si parchet peste tot, schimbat baie total, mobila de bucat. din pal lucios, la comanda, si cateva parti din mobilier – 2 dulapuri (unul f. mare), 1 coltar, 1 birou si alte mărunțișuri.
  Pret total – 7000 euro.
  Fara designer.
  Daca vrei …poți!! Am muncit si noi, dar a meritat.
  Recunosc, sunt „maestra” sa fac din rahat bici, si….chiar pocneste!!
  Cel mai usor este sa faci lucruri frumoase cu bani multi, oricine poate! provocarea este de a face ceva deosebit cu bani putini! Iar pt asta ai nevoie de talent, imaginatie si multa munca! Dar…se poate!

  • Ariadna spune:

   Am uitat sa mentionez ca emisiunea de design preferata este „merge” (casa pt doi). De acolo te poti inspira, si te motivează!
   Emisiunile de la noi?! Făcute de amatori, slab pregatiti.

 26. Total Design spune:

  Bună Adela!

  Ne dorim pe parte de renovare apartamente o colaborare cu tine. Cum putem lua legatura?

 27. David spune:

  Foarte util articolul! Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *