adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (3)

In Cum sa..., Design Interior, Designeri si Arhitecti

Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 2 – Proiectul

Majoritatea oamenilor sunt stresați când își amenajează casa pentru că se gândesc exclusiv la costuri. În primul rând ar trebui să te bucuri când ai ajuns în acest stadiu pentru că ai realizat ceva important în viața ta: ai propria casă! Și asta nu e deloc puțin lucru. Acum vine partea când trebuie să-ți amenajezi locuința și ai nevoie de ajutor. Cine ți-l poate oferi? Evident un designer de interior. Designerul de interior este un specialist ce te poate ajuta să-ți organizezi locuința, să o mobilezi și să o decorezi, scutindu-te de cheltuieli aiurea și de timp irosit. După ce ți-ai stabilit un buget pentru amenajare și ai un panou de idei apelezi la un designer așa cum ți-am scris AICI. Ce se întâmplă mai departe? Păi hai să o iau pas cu pas. Am să folosesc pentru ilustrarea articolului câteva exemple de schițe, planuri și randări create de diverși designeri ca să vezi că fiecare are propria manieră de lucru.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (1)
Randare pentru un living de bloc

Fiecare designer de interior are propriul stil de lucru, dar procedează similar în privința etapelor. În general, pentru o primă discuție, fie față-n față, fie telefonică, majoritatea designerilor vor dori să aibă și planurile locuinței în față. Pentru că trăim în era comunicării online, poți să pregătești, pentru o primă discuție cu designerul, planul casei și câteva imagini și să le trimiți pe mail. De ce e bine acest lucru? Pentru că mintea unui designer de interior este setată să caute soluții, iar din prima poate sesiza unele aspecte la care nu te-ai fi gândit (extinderea vreunei camere către balcon sau holul casei, desființarea unora dintre ușile interioare sau înlocuirea lor cu unele culisante etc.). Când designerul vede planurile, dar și imaginile le poate lega de informațiile aflate din discuția cu tine privind stilul tău de viață, obiceiurile familiei tale, nevoile tale etc. Și da, e important să-i spui designerului în ce buget ți-ai dori să te încadrezi cu amenajarea.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (15)
Schiță desenată pentru o propunere de bucătărie

Da, la prima întâlnire designerul stă de vorbă cu tine și află ce-ți dorești și cum visezi viitoarea ta casă. Rar va exista vreun specialist care să se abțină să nu-ți dea idei, să nu facă o prima sugestie. Această primă întâlnire este practic o consultație care trebuie plătită. E ca și cum te-ai duce la un avocat care să te lămurească asupra unui contract sau la un medic pentru o primă investigație ori la un psiholog. Te-ai prins cum vine treaba, nu? Prețul unei astfel de consultații variază, în funcție de designer, dar și de situație (dacă mergi tu la biroul lui sau vine la tine) și este de regulă cuprinsă între 100 și 200 de euro pe oră. Ce plătești de acești bani? În primul rând experiența și timpul designerului, apoi alte cheltuieli care-l ajută să-și facă meseria (transport, electronice etc.)

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (8)
Panou de prezentare pentru un dormitor realizat de către designer în care a inserat si obiecte personale ale clientilorr, cum ar fi fotografii de familie, sau chiar obiecte pe care clienții le aveau deja și ar dori să le păstreze în noua amenajare

După prima etapă, consultația, un designer de interior agreat de tine ar urma să te ajute cu următoarele servicii: 1.PROIECTARE (pe baza măsurătorilor pe care le face singur la fața locului sau trimite pe cineva din echipa sa), 2.RECOMANDĂRI ȘI SELECȚIE PRODUSE din magazine (cu sau fără tine ca și client alături la cumpăraturi) 3. URMĂRIRE ȘANTIER și implementarea proiectului. Deci, sunt trei etape mari și late, toate solicitante, dar care te vor scuti pe tine de timp, cheltuieli nejustificate sau neinspirate.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (3)

Ca să fie clar pentru toată lumea ce are de făcut, cel mai bine este bine să închei un contract care va fi unul de prestări servicii. În acest contract sunt trecute drepturile și obligațiile părților, dar foarte important de trecut etapele pe care ți le dorești a fi prestate de către designer, fie doar una, fie două, fie toate trei. Poate că vrei doar un proiect și mergi apoi singur în magazine să alegi, să comanzi sau să cumperi ceea ce e conform proiectului. Poate că vrei primele două etape, dar a treia ți-o asumi singur.

Atenție! Un designer de interior nu face și execuția, nu vine cu o echipă de meșteri. El poate lucra cu o firmă de construcții sau cu o echipă de meșteri și îi poate recomanda, dar asta intră la un alt capitol și un alt contract și anume cel de execuție (pentru că aici ai nevoie și de garanția lucrărilor pentru fiecare specializare în parte – electrice, sanitare, termice, zidării, finisaje). În plus, de multe ori clienții aleg deja meșterii sau au firmele de amenajări care le asigură partea asta. Există, deci, mai multe variante, dar cu un designer de interior contractul este de regulă pentru cele tipurile de servicii enumerate mai sus. Am să-ți explic mai jos în ce constă cel mai important serviciu: proiectarea.

TV-Home-Floor-Plans-01

Plan cu propuneri de compartimentare, poziționare mobilier și sugestii de culori

Proiectul este foarte important pentru că e baza la care se vor raporta toți cei implicați în amenajare, de la tine, care îți poți da seama cum va fi organizată locuința, și până la meșteri care au în față planurile și vor ști cum să procedeze. De asemenea, este o etapă care durează. Nu te aștepta ca un proiect să fie gata peste noapte doar pentru că se folosesc programe pe calcutor. Programele sunt menite să ajute designerii să calculeze mai ușor spațiile, să corecteze anumite inadvertențe, dar ei trebuie să introducă datele și să-și stoarcă creierii pentru a ține cont de fiecare amănunt. Uite, spre exemplu, dacă uită să treacă o singură priză, cum ar fi cea pentru aparatul de aer condiționat e greu de corectat pe șantier așa ceva. Sau dacă prevăd o ușă care se deschide spre dreapta în loc de stânga înseamnă că va trebui înlocuită o ușă cu tot cu toc. Deci, trebuie timp pentru ca acest proiect să fie făcut ca la carte, în acord cu bugetul tău. Un proiect bine făcut poate dura 2-3 săptămâni pentru o locuință de bloc și mult mai mult pentru case mai extinse.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (7)

Propunere de mobilare a unei bucătării cu indicații privind sursa de cumpărare a obiector

Ce conține proiectul? Va conține planuri în care sunt punctate compartimentarea spațiilor, modul de deschidere al ușilor, al ferestrelor, poziția prizelor, întrerupătoarelor, surselor electrice pentru corpuri suspendate (și poziția electrocasnicele și alte corpuri de iluminat), poziția gurii țevilor pentru obiectele sanitare, pentru chiuveta de la bucătărie, poziția centralei termice, a caloriferelor, a boilerului dacă e cazul. Apoi va conține așezarea în plan a mobilierului cu dimensiunile corecte și prezența unor elemente ambientale fixe dacă e cazul – paravane, dulapuri înzidite, nișe etc.

De regulă, pentru mobila la comandă se fac proiecte separate cu cote și cu vederi bidimensionale, adică mobilă văzută din față. Dacă proiectul prevede recompartimentări și locuința este una de bloc, pe baza proiectului trebuie obținute autorizațiile de la primărie, care pot dura circa 30 de zile până sunt obținute. De aceea e indicat să începi proiectul iarna, când e timp de așa ceva și când primăriile nu sunt foarte solicitate, așa cum se întâmplă din primăvară până în toamnă când e sezon de construcții. Proiectul se face având în vedere bugetul tău și va ține cont și de elemente din panoul de idei pe care i l-ai oferit designerului (din panoul tău poate să adapteze sugestii de culori, forme ale mobilierului etc).

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (12)

De regulă, un designer de interior pornește de la partea practică (compartimentări, poziționare dotări, electrocasnice, mobilă etc.), după care trece la partea de culori. Adică mai întâi are grijă de funcționalitate și face un proiect în alb negru dacă vrei, după care vine și creează combinațiile de culori. Proiectul de amenajare interioară nu e obligatoriu să conțină planșe 3D sau randări. La noi în țară, în lipsa unei proceduri clare de lucru, mulți designeri de interior, în special cei tineri, s-au gândit că le va fi mai ușor să-și ofere serviciile dacă fac randări, acele imagini 3D în care poți să vezi cum va arăta amenajarea. Dar aceste imagini durează foarte mult până sunt realizate și presupun un consum enorm de energie și timp pentru ele, iar clienții din păcate nu le apreciază.

Mulți oameni cred că aceste randări sunt făcute de către calculator, așa automat, și nu de către un om care creează cu ajutorul calculatorului. Personal, cred aceste randări de cele mai multe ori aduc un soi de dezamăgire pentru proprietari și pentru designeri. De ce? Pentru că sunt perfecte, iar o amenajare reală n-are cum să iasă ca într-o imagine randată. Lumina pică altfel, materialele au altă textură, culorile n-au cum să fie exacte și mulți proprietari ajung la final să spună că amenajarea lor nu e ca în propunere, iar designerii sunt dezamăgiți pentru că știu cât au muncit și știu care va fi și rezultatul, dar constată că munca lor nu e apreciată și înțeleasă. Pe scurt, o randare nici n-are cum să fie exact, exact la fel, ci e doar o sugestie menită să te ajute pentru vizualizare în viitorul spațiu al locuinței tale.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (14)Randare pentru un living deschis către bucătărie

Mie îmi plac mai mult propunerile cu schițe sau cu panouri de idei în completarea proiectului, planului casei. De ce? Pentru că acolo e un colaj mai uman, mai aproape de senzații și se vede mai clar conceptul – tema amenajării, stilul, culorile de bază, chiar și mostre de materiale. În plus, schițele de mână sau panourile de idei pot fi mai ușor înțelese și mai ușor de folosit atunci când se caută materialele și produsele în magazine. Ai ceva palpabil cu ce să compari ceea ce vrei să cumperi.

Oricum ar fi maniera de prezentare, designerul de interior vine cu proiectul (planurile) și cu schițele sau randările sale să ți le prezinte. În acest proiect a ținut cont de bugetul tău și vei găsi inclusiv indicații de culori și texturi, dar nu vor fi toate finale, adică exacte. Cum adică? Adică dacă ai bani puțini nu-ți va propune marmură pe pardoseală, ci un parchet laminat de o anumită culoare, dar acest parchet urmează a fi ales în funcție de banii tăi (același tip de parchet poate fi mai ieftin sau mai scump în funcție de magazin). De asemenea, nu-ți va propune perdele și draperii dacă ai buget mic, ci rolete, dar și acestea vor fi alese din magazine unde au cel mai bun preț. La fel, dacă ai buget mic nu va prevede desființarea de pereți (care costă), ci doar debarasarea de anumite uși. Există diferențe și pentru mobila pe comandă. Același model poate fi realizat din PAL sau PAL cu MDF sau din panouri speciale. De asemenea, mobila din aceleași materiale, să zicem PAL, poate avea un preț la o firmă de execuție pe comandă și alt preț la altă firmă. Pe scurt: unele obiecte sau finisaje vei ști exact cât costă din proiectul designerului, altele urmează a fi alese, dar stilul, propunerile țin cont de bugetul tău general.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (10)

Cu proiectul în fața ta, designerul de interior îți va explica cum a gândit amenajarea pentru tine și cum a ținut cont de nevoile, visurile, dar și de bugetul tău. Este faza în care se pot face modificări, ajustări în cazul în care sunt necesare. După ce și acestea sunt finalizate trebuie să fii pregătit să răsplătești efortul designerului pentru că practic ai totu proiectul. Cei mai mulți designeri percep o sumă în avans care poate reprezenta 50 sau chiar 70 % din munca lor. Costul proiectului de amenajare interioară este o combinație între timpul alocat proiectului și altor servicii (selecție produse din mgazine) cu un cost raportat la suprafața de amenajat. Mulți designeri percept tarife raportate la metru pătrat, iar aceste tarife sunt cuprinse între 25-50 euro pe metru pătrat. Dacă proiectul conține randări, tarifele raportate la suprafață pot ajunge și la 50-100 de euro pe metru pătrat. Există și designeri care percep sume mai mici de 25 euro, dar ei nu au cum să țină cont de bugetul tău (pentru asta le trebuie timp de documentare), ci îți vor oferi doar un plan minimal în care ai soluția despre cum să compartimentezi locuința, cum să așezi mobila și ce culori ai putea folosi pentru obiecte și finisaje, dar nu vei avea spre exemplu un plan de mobilier. De ce? Pentru că e multă muncă pentru așa ceva, iar în lipsa ei și prețul pe metru pătrat de proiectare este mai mic. Există designeri care calculează prețul serviciilor lor exclusiv pe oră și nu pe metru pătrat, iar prețurile pot fi între 80 și 250 de euro pe oră, în funcție de complexitatea proiectului, dar și de experiența specialistului ori de numărul de oameni implicați în proiect (pentru unele proiecte lucrează mai mulți arhitecți sau designeri). Spre exemplu, la o garsonieră, chiar dacă sunt puțin metri pătrați, timpul alocat proiectului poate fi același, dacă nu chiar mai mare, decât pentru un apartament mai generos. Și asta pentru că sunt multe detalii de care trebuie ținut cont astfel încât spațiul să fie exploatat la maximum.

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul

Proiect complet de mobilare pentru un living cu indicații privind cotele, așezarea în plan, prețul produselor și sursa lor

Deci, proiectul este cel mai important serviciu oferit de către designer. El include: compartimentarea spațiilor (cu cote, uși, tâmplării), poziția și așezarea dotărilor (electrice, sanitare, termice), poziția și așezarea mobilierului și obiectelor, proiect de mobilier pentru mobila pe comandă, indicații privind finisajele (texturi, culori, forme) și combinațiile de culori.

Cu ce te ajută un proiect de amenajare interioară? Păi, acum pe bune, te-ai fi gândit la toate aceste detalii pe care le conține un proiect? În plus, ai fi avut timp să le concepi, să înveți practic o nouă meserie? Te ajută pentru că știi cum să organizezi totul, știi care sunt etapele unei amenajări (instalații, finisaje, mobilare, decorare), știi unde îți permiți să cheltuiești mai mult și unde vei avea loc să economisești ca să te încadrezi în buget. Dar foarte important vei știi ce să cauți și ce cantități și ce tip de materiale să cumperi. Nu vei cumpăra mai mult, cum se întâmplă de regulă. Vei avea timp să aștepți comenzile speciale, dar știi exact ce să comanzi. Dincolo de funcționalitate și economie de bani, un designer te ajută să economisești TIMP. Da, tu nu ai timpul să faci treaba asta pentru că tu trebuie să mergi la serviciu sau să-ți vezi de afaceri. Dacă le sacrifici pe acestea nu mai ai când să-ți asiguri veniturile. Simplu!

Pentru etapele de recomandări și selecție produse din magazine (cu sau fără tine ca și client alături la cumpăraturi) un designer de interior știe pe ce merită să cheltuiești și unde poți să economisești astfel încât să te încadrezi în buget. Dar despre asta și despre etapa urmării șantierului pentru implementarea proiectului am să-ți scriu într-un articol următor. Sper că ți-au prins bine informațiile acestea!

VEZI AICI:

Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 1 – Bugetul

Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 3 – Execuția

adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (5)Soluție pentru o bucătărie mică în formă Uadelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (2)
Schiță desenată pentru un livingadelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (6)Schiță desenată și cu sugestie de stil mobilier și  culori pentru o zonă de zi.adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (13)
 Schiță desenată pentru o amenajare de living cu indicații privind poziția, forma și culorile finisajelor, mobilei și a decorațiunilor.adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (11)
 Panou de idei pentru o amenajare dormtior tineresc. Conține ideile de la proprietari  (sus), apoi din partea designerului culorile de bază, tema amenajării (circul) și propunerea de mobilare cu obiecte care se găsesc în magazine.adelaparvu.com despre cum se lucreaza cu un designer de interior si cat costa, Proiectul (9)
 Propunere făcută de către un designer pentru mobilare și decorare cameră bebeluș cu obiecte care se găsesc în magazine

169 Responses to Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Partea 2 – Proiectul

  1. aliz spune:

    Daca bugetul e mic, nu prea ‘merita’ osteneala de a face o randare buna. Ca sa redai o atmosfera prin randari, trebuie lucrat mult pe ele.

    • Adela Parvu spune:

      Pai cam asta spuneam si eu Aliz 🙂

      • iulia spune:

        Buna Adela,
        Am si eu nevoie de ajutor.
        Impreuna cu sotul am reusit cu greu sa ne cumparam un apartament in Bucuresti. Am cumparat un apartament de 2 camere, de 60mp de la dezvolator, la gri, cu gandul ca ne va ajuta familia sa il terminam de amenajat si mobilat (ma refeream la mana de lucru).Din pacate mi-am dat seama ca asa ceva nu se va intampla si ca, daca astept dupa ajutorul lor nu il voi termina prea curand sau chiar niciodata.

        Citind articolul tau am ajuns la conluzia ca doar o echipa de profesionsti in domeniu ne mai poate ajuta sa ne vedem visul implinit.
        Dilema noastra este unde sa gasim aceasta echipa? Orice sugestie va fii apreciata.
        Asteptam cu nerabdare sugestiile tale.

        Fam. Marin

        • Adela Parvu spune:

          Buna Iulia! Banuiesc faptul ca daca cumparati de la un dezvoltator el va sigura si finisajele interioare, corect? Spune-mi ce echipa cauti de mesteri sau de designeri?

          • iulia spune:

            Buna Adela, Am renuntat la finisajele oferite de dezvoltator deoarece nu merita (calitate/pret) si nu erau incluse in pretul initial al apartamentului. Am nevoie de o echipa de specialisti (designeri si mesteri) care sa ma ajute sa finalizez apartamentul la cheie.

          • Adela Parvu spune:

            Pai scrie-mi pe mail adelaparvu@gmail.com si spune-mi si din ce oras esti 🙂

      • Fintina Adina spune:

        Buna Adela!

        Te urmaresc cu mare placere si sunt de acord cu ceea ce spui.
        Care este criteriul dupa care sa-ti alegi designerul?Am vazut multe portofolii a designerilor din Timisoara si Cluj si toti au un stil care se regaseste aproape in toate portofoliile lor, frumoase de altfel dar destul de moderniste pentru ceea ce as vrea eu.Construiesc o pensiune langa castelul Huniazilor si studiez de ceva vreme acest lucru.In ce masura pot reconditiona cateva obiecte care au apartinut familiei si as dori sa le pastrez? Cum procedez cu designerul in acest sens? Nu le ingradesc imaginatia incercand sa le impun aceste lucruri?

        Este vorba de o biblioteca din lemn masiv, tablourile si o poveste a familiei din anii 1880, toate aceste amintiri se regasesc intr-o casa langa Bucuresti.

        Multumesc frumos!

        • Adela Parvu spune:

          Bună Adina! Criteriile de selecție ți le stabilești tu. De regulă, designerii nu se bagă la recondiționarea lucrurilor pentru că asta este o altă muncă, o altă specializare, dar pot include în proiectul pe care ți-l fac obiectele pe care vrei să le păstrezi. De asemenea, există birouri de design unde sunt oameni care pot face recondiționarea sau transformarea lucrurilor. Spre exemplu, eu am în echipa mea artiști vizuali cu ajutorul cărora am transformat frumos anumite obiecte vechi, integrate ulterior în ambient. Și nu sunt sigura 🙂 Așa că sfatul meu este să abordezi birourile ale căror lucrări îți plac, stabilește întîlniri și află exact, în urma discuțiilor, cu cine și cum poți colabora.

      • Daniela 0745130923 spune:

        Buna,sunt în situația de a achiziționa obiblioteca…..este cea mai mare si vizibilă….nu pot da greș..să stau cu un eșec….în fata…v-am văzut și mi,ați plăcut la tv….un sfat e mult???..un pic de timp…va rog.

  2. buna ziua. daca as vrea sa fac o evaluare a unei case din chirpici ( paianta) cum ar trebui sa procedez. casa a fost renovata acum 2 ani dar ma batea gandul sa initiez o renovare mai ampla privind tot ce inseamna dusumele, pod, beci. este o casa mica, 2 camere, o baie mica, o bucatarie mica, o veranda mare si luminoasa, inchisa in termopan.

  3. Maria spune:

    Cu siguranta atunci cand voi avea casa mea/ apartamentul meu, voi apela la un designer. Ma gandeam la asta inainte sa citesc blogul, dar acum stiu exact cum functioneaza treaba asta. Foarte, foarte utile articolele!!

  4. Maria spune:

    Chiar ma gandeam sa optez pentru un designer de interior dar nu aveam nici cea mai mica idee cat o sa ma coste. Acum, datorita acestui articol si iti multumesc pentru asta, mi-am dat seama ca nu e deloc o optiune pentru mine. Mi se pare ca e o varianta doar pentru cei cu bani care oricum nu sunt prea atenti la bugetul casei si care chiar nu au timp sa se ocupe si prefera sa lase pe cineva de incredere sa le amenajeze casa. Pentru mine, romanca de rand mi se pare foarte scump. „Prețul unei astfel de consultații variază, în funcție de designer, dar și de distanța pe care trebuie să o parcurgă până la tine și este de regulă cuprinsă între 100 și 200 de euro. Ce plătești de acești bani? În primul rând experiența și timpul designerului, apoi alte cheltuieli care-l ajută să-și facă meseria (benzină, telefon etc.)” La cel mai bun doctor dermatolog din bucuresti si la privat platesti pentru o consultate cam 100e si acolo se duc si toate vedetele. Si totusi aici, e vorba de sanatate. Poate la un salariu de cateva mii de euro si daca am bani sa-mi fac o vila atunci mi s-ar parea o investitie buna.
    Pana la urma cu putin simt estetic imi pot decora si singura apartamentul meu micut, mai ales daca ma inspir dupa siteuri ca al tau, plin de lucruri frumoase.
    Folositor articolul. Toate cele bune!

    • Adela Parvu spune:

      Maria, daca e sa facem comparatia cu un medic iti spun ca la medic mergi de foarte multe ori si de fiecare data platesti, pe cand la un designer apelezi, in cel mai fericit caz, o data la 10 ani, daca nu cumva o singura data in viata. Asa ca n-avem cum sa comparam preturile, dar avem cum sa punctam faptul ca sunt servicii pe care e firesc sa le platim.

      • John Doe spune:

        Adela, am o ruda care are o mica firma de proiectare. Inginera, foarte competenta, stie meserie de nota zece, a facut si face proiecte industriale, comerciale, sociale, biserici, case, agricol-industriale, tot tacamul. Consultatia initiala, cand vine omul sau patronul si vrea sa priceapa, la urma urmei, ce vrea, costa ZERO lei. De ce ? Pentru ca asa este printre ingineri. Bunul simt prevaleaza, nu lacomia tipica taranului ajuns la oras. Daca ne-am lua dupa logica ta si a designerilor, ar trebui sa platim ca sa mergem prin magazine si sa privim marfa. Sau sa o incercam. Or, nu este asa. Sunt destui designeri pe piata, multi dintre ei asteptandu-si randul dupa tot felul de vedete care deja nu mai au chef de viata, ca deh, au facut banul la greu. Asadar, intr-o competitie, eu, clientul, aleg marfa. NU INVERS ! Iar marfa, adica designerul, poate sa ma convinga daca il aleg sau il trimit la plimbare. Genul asta de atitudine vedetista o sa dispara treptat, atunci cand veti realiza ca nu mai aveti bani de intretinere.

        • Adela Parvu spune:

          John Doe, din pacate faci o confuzie grava intre marfa si servicii. Daca mergi la doctor sau la avocat vei plati consulatia, la fel este si in domeniul nostru. Timpul noastru chiar e limitat si pretios. De aceea multi designeri au tarfi pe ora si nu pe metru patrat, ceea ce este foarte corect.

          • Monica Popa spune:

            Te contrazic doar pe această parte. Ne-am întâlnit cu un designer, dar nu ne-a taxat ca să stea de vorbă cu noi. A fost o discuție ne-am cunoscut si i-am spus ce vrem.
            Tocmai pentru că ne-a plăcut de ea vom merge mai departe.
            Consultanta nu ar trebui să coste. Vor veni și bănuții, dar la timpul lor nu înainte.

          • Adela Parvu spune:

            Monica, consultanța costă în orice domeniu, iar dacă designerul trebuie să se deplaseze cu atât mai mult e firesc să fie plătit. Nu e vorba doar de benzină, ci și de timpul lui. Și eu mă întâlnesc cu potențiali clienți pe care nu-i tarifez la prima întâlnire, dar e alegerea mea, chiar dacă cred că, în general, consultanța ar trebui să coste.

          • dragu ion spune:

            PRETURILE PRACTICATE DE VOI SUNT APROAPE SIMILARE CU PRETURILE DIN EUROPA DE VEST.NEJUSTIFICAT.TOTI VREM SALARII CA CELE DIN VEST.REFERITOR LA PRETUL CONSULTATIEI DE 100-200 DE EURO…SUNA CA O GLUMA PROASTA.DE FAPT DUMNEATA IMI VINZI PRODUSUL MUNCII TALE,MIE…CUMPARATOR.DECI DE CE AR TREBUI SA TE PLATESC CA SA MA CONVINGI SA CUMPAR DE LA DUMNEATA?POT SA CUMPAR DIN ALTA PARTE.ASTA ESTE MENTALITATEA DUPA CARE SE LUCREAZA IN VEST.PRIMA DATA SCHIMBATI MENTALITTEA DE LUCRU APOI ALINIATI SI PRETURILE NU INVERS.

          • Adela Parvu spune:

            Consultația înseamnă timp, iar timpul nu ți-l dă nimeni înapoi dragă Ion, de aceea, dincolo de cunoștințe și pricepere, prețul consulației reprezintă timpul specialistului. Dacă vrei e ca la avocați, medici, cei care oferă servicii în general, unde tarifele sunt pe oră. Gândește-te că pentru un arhitect sau designer o zi întreagă de întâlniri înseamnă potențiali clienți, dar nimic cert, înseamnă timp pe care nu-l poți folosi pentru a crea, așa că e firesc ca acest timp să fie tarifat.

        • Bogdan Avram spune:

          In primul rand, ruda ta ar trebui sa se opreasca din a mai proiecta. Aia e treaba arhitectului. Inginerii nu au ce cauta in proiectare, pentru ca nu au pregatrea necesara. In afara de structuri (daca e inginer structurist) ea nu are ce cauta in domeniul ala.
          Sunt arhitect, stiu ce vorbesc.
          Tu esti taranul ajuns la oras aici, dragule.
          Informeaza-te, documenteaza-te, educa-te, calatoreste si vorbeste cu oameni inteligenti.
          Te rog.

      • crina spune:

        Buna Adela ,eu sunt de langa Timisoara[cam 35 km] si as vrea sa mi amenajez bucataria cu sufrageria impreuna cam 60 mp .Constructia este in rosu cu curent apa calorifere etc.Imi poti lasa un nr de telefon eventual pt mai multe detalii?Multumesc

      • Alice spune:

        Draga Adela,
        Te rog sa ma ajuti cu un contact in Brasov in vederea reamenajarii interiorului cat si a gradinii ,care e un haos total. Multumesc!

  5. eliza spune:

    Eu am ramas cu un gust amar in urma contractarii unei firme de design. Casa construita este de lemn stratificat si mi s-a parut absolut necesar ajutorul unui designer in primul rand pentru fatada, tamplarie, acoperis (culori) si apoi pentru interior pe care l-am vrut rustic, cald, o combinatie de lemn, piatra, metal. Am reusit sa facem fatada impreuna, adica mi-au fost trimise randari si eu am propus variante de culori si detalii. Cand am ajuns la interioare am renuntat la colaborare pentru ca propunerile designerilor nu aveau nici o legatura cu ceea ce ne doream noi. Am pierdut 2000 euro (avansul achitat) si acum ne chinuim sa cautam pe net si prin magazine solutii pentru amenajarea interioara a casei noastre deosebite pentru aceste meleaguri. Ne uitam cu placere la postarile dvs, care sunt o sursa de inspiratie pentru multi si va multumim pe aceasta cale :).

    • Adela Parvu spune:

      Eliza, sa stii ca un designer de interior nu se ocupa de fatade. Cred, nu sunt sigura, dar asa cred ca ai apelat la o firma de arhitectura sau poate una de constructii care avea si arhitecti . Sunt multi arhitecti care se pricep excelent sa proiecteze o casa, sa o organizeze ca spatiu interior, dar nu neaparat sa si o decoreze. Probabil ca o fost o lipsa de comunicare, n-ati discutat destul d emult inainte si probabil ca a lipsit si panoul de idei. N-ati avut o baza comuna la care sa va raportati. Sunt sigura ca nici ei nu sunt fericiti si multumiti de situatie.

  6. Maria spune:

    Schitele sunt superbe, parca dau viata viitoarelor camere. Randarile mi se par impersonale.
    Intrebare: renovez un apartament in toamna (apreciez ca va dura intre 4-6 saptamani), bugetul il stiu cu aproximatie, acum lucrez la panoul propus de tine dar pentru ca un proiect dureaza 3-4 saptamani, pot sa abordez un designer din primavara? E o problema daca se finalizeaza proiectul inainte de a demola tot?
    Multumesc.

  7. Sallie spune:

    Si totusi, cam care ar fi plaja de cost daca apelez la un designer de interior? ar fi util si un indiciu cat de mic, sa zicem pentru o camera de 11 mp, la ce sa ma raportez, la zeci, sute de euro, la mii??? pentru ca am inteles ca proiectul este cel mai important si totdata prima etapa, asa ca o parte a pretului este oarecum independenta de pasii urmatori (produse, materiale)

    • Adela Parvu spune:

      Sallie, pentru o camera mica pretul este de 100 euro (consultatia) si alti 165 euro proiectul. Pentru o camera e mai usor ca in proiect sa ti se indice si ce ai de cumparat, dar sunt sigura ca pentru suprafata aceasta mica vei primi mai multe idei si pentru organizarea spatiilor apropiate, cum ar fi holul, balconul. Daca vrei sa gasesti doar o solutie de mobilare e mai usor si mai eficient pentru tine sa apelezi la o firma care face mobila pe comanda si te poate consilia si pentru proiect. In costul final al mobilei va fi si cel al proiectarii, dar tu nu il percepe ca pe un cost separat 🙂

  8. Razvan spune:

    Frumos articol, din pacate realitatea nu e chiar roza. Greu gasesti un designer care sa vina cu idei intr-adevar interesante, majoritatea se bazeaza doar pe umplerea spatiului cu mobilier… Experienta mea a fost una dezamagitoare, a trebuit sa schimb 2 firme de design (renumite), ca sa ajung la ceva cat de cat „interesant”. Am avut parte de : lipsa de comunicare, documentatie incompleta (fara recomandari de iluminat, explicatii detaliate, etc.), nu s-au luat in calcul toate detaliile apartamentului (prize, intrerupatoare, tevi de gaze, etc.) si nici macar coloristica si texturile pe care le-am cerut ca idee de baza…..
    In concluzie, practic am folosit un design ce mi s-a parut interesant gasit pe Houzz si l-am inmanat „designer”-lor ca inspiratie…si doar asa am reusit sa ajungem la un consens.
    Ca sa nu mai zic ca nu au experienta dpdv constructiv si unele „idei” nu se pot pune in practica de catre constructor sau producatorul de mobilier….

    Ca recomandare pt cei ce cauta un designer: aveti grija pe cine alegeti si nu le dati toti banii inainte de final, altfel riscati sa ramaneti cu proiectul incomplet cum am patit-o eu.

    Recomandare pt designeri: ceva mai multa comunicare cu clientul si mult mai multe cunostinte tehnice in domeniul constructiilor si productiei de mobilier … pt a veni cu un priect 100% posibil.

  9. cristina spune:

    Nu inteleg ce este anormal in a plati serviciile si timpul unui designer? Sau inca nu a iesit din mentalitatea nationala ca daca se poate ceva gratuit sau sa fentam, e cel mai bine. Consider ca e o chestiune de respect personal sa apelezi la un designer. Asa cum ai grija de sanatatea ta, de masina ta care trebuie sa miroasa frumos de tot felul de accesorii inutile, de ce nu as avea grija (mai ales) de casa mea? De spatiul unde dorm, ma relaxez, ma retrag. Nu avem „cultura casei” ca sa ma exprim asa. E bine ca facem un efort supraomenesc sa o cumparam si apoi nu mai pretuim ideea de „acasa”.

    • Adela Parvu spune:

      Dar de unde sa avem aceasta cultura Cristina? Te superi degeaba. Trebuie sa intelegem situatia si sa le explicam oamenilor mai multe. Unde suntem invatati macar despre culori? La scoala? Nu, asa ca eu nu ma supar daca oamenii nu cunosc anumite lucruri. Eu cred ca e firesc sa nu le stie, dar si mai firesc mi se pare sa gaseasca informatii despre aceste servicii 🙂

      • DANA spune:

        ADELA draga, unii oameni care te urmaresc pe blog, te pot felicita pentru micile informatii . pe care le oferi aici! in ceea ce priveste aranjarea unei locuinte sofisticate sa fi in tandem cu moda, trebuie sa ai si bani , sa/ti permiti sa cumperi informatii utile pentru acest lucru. Dar cine isi permite, nu se mai uita la cateva sute de euro ca a primit informatii bune si ajutor. Asa ca, iti dorim sa faci ceea ce sti mai bine si mai frumos, si fi convinsa ca acest job, iti va aduce satisfactii minunate in viata! ma voi stradui sa apelez si eu la tine cand voi fi pregatita financiar, fara ca sa fiu nevoita sa ma targui cu tine la pret> CAND VREI CEVA , FACI! TE PUP!

      • Magdalena spune:

        Salut. Spune-mi te rog, la ce facultate ai învățat ?
        Mai am un an să mă gândesc unde sa merg mai departe.
        Îmi place designul interior dar mereu mă opreste ceva, teamă că nu mă voi descurca. Ce sfat îmi dați?

        • Adela Parvu spune:

          Bună Magdalena! Poți face facultatea de arhitectură de interior de la Universitatea Ion Mincu, dacă ești din București. De asemenea, design interior poți face și dacă termini scenografie de teatru, arte vizuale (pictură, design textil) la Universitatea de Artă. Problema nu este ce universitate faci, ci cât ești dispusă să înveți singură, de la management, comunicare la viața pe șantiere. Nicio facultate nu-ți garantează că-ți găsești clienți după ce absolvi.

  10. alina spune:

    Dupa parerea mea, designul de interior este totusi un serviciu de lux, atat in Romania, cat si in strainatate.

    Proiectele de design interior pe care le vedem pe diverse situri sunt, de fapt, exceptia, nu regula de amenajare a locuintei la majoritatea oamenilor.

    Mai ales in actuala economie, tot mai multi oameni inteleg ca e nevoie sa faca o separare intre necesitate si dorinta/fantezie.

    Totusi, interesul oamenilor pentru acest domeniu arata ca exista o dorinta de autoeducare, ceea ce este un lucru bun.

  11. inbloom spune:

    Foarte utile aceste articole,multumim!

  12. Salut. La prima citire, comparatia demersului de design cu dermatologul e deranjanta. O ignor! Ai nevoie de o minima educatie pentru a recunoaste normalitatea colaborarii cu un designer de interior. Aceasta e o meserie la fel ca oricare. Sunt designer! Pentru un mic procent din investitia ta, eu o fac locuinta frumoasa, ii dau un stil. E locul unde tu iti petreci majoritatea timpului. Argumentul asta e justificat!? E viata ta, dincolo de un banal proces medical de scos punctele negre de pe fata. A lucra cu un designer e ceva real, nu un moft.

    • Adela Parvu spune:

      Blogul meu, comparatiile mele 🙂 Eu imi inteleg foarte bine cititorii si imi permit sa fac comparatii cat mai palpabile.

    • Ana spune:

      Multumesc Adela pentru articolul acesta! Zilele astea am nevoie de parerea unui designer! Oricum nu va fi doamna Izzy de mai sus fie si numai pentru tonul condescendent si incultura. Apropo, intr-o casa prost decorata poti trai, dar cu un cancer de piele mai greu!

  13. cristian spune:

    Buna ziua Adela!
    Ti-am scris si pe email ,inca de anul trecut din decembrie, in vederea unei colaborari sau a unor recomandari privind designul interior pentru o casa aflata in Bucuresti dar din pacate nu am primit nici un raspuns.In ceea ce priveste costul unui prioect , as vrea sa stiu daca se poate face partial,adica doar acele sugestii de decorare sau anumite parti ale locuintei ,fiindca sincer nu cred ca omul de rand (nu vb aici de cei cu multi bani) are toti banii pentru un asemenea proiect de anvergura …dar pentru creionarea ,indrumarea unui potential client privind amenajarea interioara ar fi mai benefic pentru toata lumea. Ar mai fi o solutie , un site dedicat potentialilor clienti unde cei de specialitate in amenajari interioare sa isi posteze realizarile ,preturile estimative sau alte detalii privind activitatea lor. Cu stima si consideratie pentru cei cu simt artistic in acest domeniu!Spatiul de locuit este refugiul unde familia se relaxeaza si isi reancarca bateriile pentru o noua zi!

  14. lulu spune:

    Buna Adela. Foarte interesante postarile tale despre lucrul cu designerii de interior, mai ales ca sunt explicate destul de pe intelesul celor care nu sunt din domeniu. Oamenii trebuie intr-adevar incurajati sa isi formeze o noua perspectiva asupra domeniului asta.
    Ca sugestie apropo de situatia cu randarile ar fi util daca ai gasi sa postezi un exemplu de randare si imagine cu varianta finalizata. Asta ar ajuta multi oameni, cred, sa-si dea seama care este diferenta intre o randare si realitatea – si asta in cel mai fericit caz, sa zicem – cand propunerea a iesit chiar asa cum a fost planificat. Asta ar putea fi un element util cred tuturor designerilor atunci cand eventual se prezinta unui client. Sa-i dea un exemplu concret de ceva ce a/au facut – cum s-a propus si cum s-a realizat. In alta ordine de idei partea cu plata la mp nu e tomcai in avantajul designerului. Imi imaginez ca probabil asa se practica -si probabil e un sistem deja bine stabilit. Dar ca si arhitect pot sa spun ca am avut multe ocazii in care am facut si amenejarile interioare ale clientilor si am calculat mereu la volumul de munca – respectiv plata la ora. Chiar si un spatiu mic poate fi o provocare ce se reflecta in volumul de munca si orele petrecute in planificare lui. Ca sa nu mai spun de situatia cand un client/clienta se razgandeste de 5 ori in privinta culorilor, materialelor pe care si le doreste sau imagineaza etc. Atunci ajungi sa planifici de exemplu 60 mp (15€/mp) la suma de 900€ in 5 variante pe o perioada de 3 luni eventual etc. Nu discut preturile in sine..unui potential client intotdeauna o sa i se para mult, in special in Romania. Dar modalitatea de calcul..la mp eu una as evita-o. Oricum foarte interesanta postarea. Parca imi vine s-o trimit tuturor oamenilor care s-au uitat asa intr-o dunga la mine sau la colegii mei si au zis…pai faceti si voi niste schitze acolo, nu? Ce mare lucru? :)) Dragutz.

  15. Amy spune:

    Buna, as dori sa aduc o completare: pe langa faptul ca fiecare lucrare este unica ca si concept si realizare, isi pastreaza unicitatea si prin problemele tehnice care apar pe parcursul desfasurarii procesului de executie. Designerul trebuie sa cunoasca deasemenea, toate etapele muncii zugravului, instalatorului, tamplarului, parchetarului, etc, adica a tuturor celor implicati in executia si finalizarea lucrarii, ceea ce nu e un lucru simplu si la indemana oricui. Daca nu ar fi atat de implicat, nici rezultatele nu ar fi pe masura: mai pe direct, e un fel de diriginte de santier.
    Din articol, munca desfasurata pare a fi facuta dupa un sablon, dar nu e. Si acest lucru nu il poate intelege orice posibil cliet-fac referire desigur, la postarea doamnei Maria.
    In concluzie, angajarea unei persoane avizate este absolut necesara si va fi facuta de catre cei ce chiar inteleg acest lucru, ceea ce e un lucru absolut favorabil noua, celor direct implicati, atat cu sufletul cat si cu trupul, cum se spune.
    Succes si recunoastere, voua celor ce visati si contribuiti din plin, la confortul fizic si psihic al celorlalti!

  16. Anto spune:

    Salutare
    As veni si eu la randul meu cu o completare, si anume ca toti cei care au ajuns in faza in care si-au facut un buget pentru o amenajare de interior, ar trebui sa considere pretul proiectarii ca facand parte din acest buget, si nu ca o suma pe care trebuie sa o aloce in plus. Mai mult, un designer, sau o firma de profil va eficintiza acest buget reducand costurile din executie, similar unui proiect tehnic de arhitectura, rezistenta, instalatii etc. Cu alte cuvinte, platind un proiect elaborat in detaliu, eviti costuri suplimentare in executie care de multe ori depasesc cu mult pretul de proiectare.

    Minunat articol Adela

  17. mjaww spune:

    buna,
    vin si eu cu o intrebare, poate puerila, dar nu am deloc niciun termen de comparatie. pt un apartament de 59 mp, cu 2 camere, cu finisaje gata (trebuie doar mobilat), care ar putea fi bugetul minim? Maxim poate fi fara numar, daca folosesti cele mai scumpe materiale+corpuri de mobilat, dar minim minim?
    Am niste bani disponibili, dar nu stiu daca sa apelez la un designer, cu riscul de a-mi zice ca e prea mic bugetul sau sa incerc sa amenajez eu,, eventual sa las una din camere semi-goale in caz ca nu ajung banii.

    multumesc,

    • Adela Parvu spune:

      Myaww, asa cum nu exista buget maxim asa nu poti spune un buget minim. De ce? Bugetul se calculeaza in functie de ceea ce ai nevoie si de pretentiile tale. Un designer talentat poate sa-ti faca ceva deosebit si daca ai un buget mic, important este ce asteptari ai.

    • Gabriela Popescu spune:

      Min 2500 euro – mobilier bucătărie,dormitor,canapea,mobilier living și hol

  18. claudiubucur spune:

    Buna Adela
    am ajuns in faza de stres , am cumparat o locuinta de 120 mp am pus parchetul si gresia in bai apoi m-am blocat la designul interior.

    Nu mi-a ramas un buget generos la amenajarea interioara dar totusi as intreba . Cam ce buget ar trebui sa existe pentru o amenajare , eleganta si minimalista.

    Nu as vrea sa merg la un designer si sa imi spun ca suma e prea mica

    • Amy spune:

      Buna Claudiu, sunt Amy (am intervenit mai sus)si ma ocup de design interior de aproape 12 ani. Pot sa te ajut daca ma contactezi la nr.0745.778918. Toate cele bune!

  19. Florentina Tagirta spune:

    Buna ziua! Designerul poate proiecta si mobila pentru a fi facuta la comanda? Sau designerul propune doar variante care se gasesc in magazine? Daca se intampla prima varianta, designerul se va ocupa de tot ce presupune executarea mobilierului(gasirea executantului, pastrarea legaturii cu acesta, etc)? Multumesc!

    • Adela Parvu spune:

      Totul depinde de situatie si cum stabilesti cu el Florentina. Dar de regula designerul atunci cand proiecteaza mobila stie cu cine o executa. Daca insa clientului ii se pare suma prea mare are libertatea ca pe baza proiectului sa ceara si alte oferte de la diverse firme si atunci desigur tine legatura cu firmele respetive. Daca mobila e proiectata de catre designer si stie cu ce firma o executa e bine ca legatura din punct de vedere financiar sa fie facuta direct intre client si firma de executie, dar pe partea de detalii tehnice, materiale legatura o tine designerul 🙂

    • Gabriela Popescu spune:

      Designerul tb să vă dea toate detaliile de execuție ale proiectului de amenajare interioară inclusiv producători,costuri,etc

  20. elena spune:

    Buna Adela, situatia mea este asa- apartament nou, livingul are undeva la 23mp, insa are o forma usor iregulata, oarecum trapez… sunt absolut blocata..nu am idee cum sa amenjez aceasta camera si chiar vreau sa aduc un specialist sa ma ajute cu ceva idei? orice…unde sa ma indrept? ma poti ajuta cu date de contact dar si tarife? Ma intereseaza sa obtin o schita.. o parere.. mobilierul il fac la comanda.. dar am nevoie de idei ref la ce mobilier, culori etc 🙂

    • Gabriela Popescu spune:

      Amenajarea spatiului respectiv ar trebui sa reflecte personalitatea dvs.Se pot face cateva schite de amenajare si foarte repede veti realiza ce culori,finisaj si proiect de mobilier, se potriveste cel mai bine cerintelor si personalitatii dvs.

  21. Cristina spune:

    Multumim foarte mult pentru sfaturile dvs, ne sunt de un real folos. Va urmărim cu interes tot ce ne explicati.

  22. Dan si Carmen spune:

    Buna Adela, suntem foarte incantati de tot ceea ce faci . Nu mai contenim sa ne minunam de realizarile tale in domeniul designului de interior ( si nu numai ). Noi suntem in stadiul de instalatii electrice, si sanitare la viitoarea noastra casa in Sibiu. Ne-am dori foarte mult in momentul in care o sa ajungem la partea cu finisajele interioare sa putem colabora cu un designer de interior. Am cautat in Sibiu , insa din pacate eu nu am gasit persoana corespunzatoare cerintelor noastre. Daca ai cumva o cunostiinta in zona noastra, pe care ne-ai putea-o recomanda ti-am ramana indatorati. Orice sfat in privinta aceasta ne-ar prinde tare bine.
    Multumim.

  23. Ioan spune:

    Buna Adela, as vrea sa stiu daca designerul se ocupa si cu partea de tavan adica rigips ( daca il cumpara si il aplica ? ) + incalzirea centrala ( calorifere si restu) ???? Astept raspuns. Multumesc!

    • Adela Parvu spune:

      Buna Ioan! Pai de partea de materiale de constructii si dotari se ocupa constructorul. Designerul poate prevedea ca tavanul sa fie placat, dar nu se ocupa el de asta, poate tine cont de locul centralei termice (care s emonteaza conform reglementarilor in vigoare si in functie de prezenta instalatiilor), dar nu o alege el. La fel, poate indica daca un calorifer merita sa fie montat pe verticala (pentru a nu ocupa din spatiul mobilierului, cum ar fi spre exemplu intr-o bucatarie mica) sau poate fi lasat sub fereastra, dar nu se ocupa de alegerea lui. Designerul de interior indica finisaje ca si texturi culori, mod de montare, poate alege mobila si decoratiunile, dar la partea de constructie si punere in opera a materialelor de finisaj sunt etape care revin constructorului.

  24. Raluca Ungurean spune:

    Buna seara
    Mi-ati putea recomanda o firma in Bucuresti care sa se ocupe de tot ceea ce inseamna amenajarea unui apartament de bloc de 4 camerea? Adica schimbat instalatii sanitare si electrice, gresie, faianta, proiectare mobila bucatarie, dressing, cu includerea unor piese de mobilier la care nu vreau sa renunt.
    Mi-e frica sa nu raman cu lucrarea pe jumatate facuta si cu banii dati, sau cu vreo lucrare facuta de mantuiala, pentru ca pana acum am lucrat cu diversi meseriasi care in final iti dau doar batai de cap.
    Multumesc

    • Irina SARGOV spune:

      Buna ziua,

      Felicitari, Adela, pentru blog!

      Sunt arhitect si lucrez foarte mult si design de interior.
      Referitor la cateva din intrebarile din postarile anterioare pot raspunde urmatoarele:
      – se pot contracta si parti dintr-un proiect: doar mobilarea sau design pentru pardoseala sau pentru tavane;
      – nu intotdeauna pretul este calculat la mp: spre exemplu daca este necesar doar un proiect pentru mobila se calculeaza in functie de volumul de munca;
      – arhitectii si designerii au contracte cu principalii furnizori de materiale pentru finisaje, instalatii, mobilier. Costul proiectului de design poate fi acoperit si chiar depasit de reducerile pe care le putem oferi clientilor nostri la cumpararea acestor produse;
      – majoritatea arhitectilor si designerilor colaboreaza cu echipe care pun in opera proiectul (constructii, finisaje, instalatii, mobilier etc.) si pot face recomandari in functie de particularitatile acestuia;
      – un designer serios nu solicita plata integrala a costului proiectului la inceput. Etapele de plata sunt aproximativ urmatoarele: releveul spatiului – avans (se plateste separat si ramane beneficiarului chiar daca acesta nu doreste sa continue colaborarea cu designerul); conceptul de design (idea book – care poate contine randari, imagini si informatii despre obiectele si materilele folosite, palete de culori si altele in functie de proiect si cerintele beneficiarului); detalierea tehnica si urmarirea santierului. Costul proiectului si etapele de plata vor aparea in contractul incheiat la inceput.
      – colaborarea cu un arhitect / designer in faza santierului presupune avantajul de a avea un „ochi” avizat in supravegherea muncii meseriasilor.

      O zi frumoasa!

  25. Alex spune:

    Stii multe pot sa iti spun am foarte multe idei in diferite sfere dar nu am cu cine sa le impartasesc …chiar azi ma gindeam sa fac citeva schite de mobilier dar imi este destul de greu pentru ca nu am studii in arte plastice si design….ceea ce tine de desing interior mi-am dat seama cit e de greu sa faci un proiect singur desigur unele etape depind de noi dar constructia lor …e alceva care implica multa bataie de cap…am deja putina experienta un desing interior cind proprietarul vrea desing frumos cu buget redus si astfel ..e destul de greu de satistfacut astfel de persoane…iti multumesc pentru material…poti sa te uiti pe blogul meu de pe pinterest am citeva idei frumoase despre desing-ul interior….

  26. OptiC spune:

    Salut,

    In primul rand felicitari pentru articol!

    As dori sa fac un sondaj de opinie cel putin aici pe acest site, si sa va intreb in ce program preferati sa lucrati atunci cand realizati un proiect? (intrebare adresata arhitectilor/designerilor)

    1. Chief Architect Home Designer Interiors
    2. Homestyler
    3. Cadsoft
    4. Altele: va rog sa specificati..

    PS: Nu poti fi bun la toate, cu siguranta avem nevoie de specialisti, iar daca acest aspect nu-l percepem costul va fi cu siguranta mult mai mare fara specialisti. (pana la urma tot acolo ajungem..)

    Multumesc,
    OptiC

    • Irina SARGOV spune:

      La multi ani pentru nou an!

      Fiecare arhitect / designer are o combinatie preferata in materie de soft. Pentru mine aceasta este urmatoarea:
      AutoCAD + Rhinoceros + PhotoShop + Illustrator + InDesign

      O zi frumoasa,
      Irina

  27. Claudiu spune:

    Buna ziua,

    Multumim pentru articol.
    Ne poti ajuta cu cateva recomandari de firme de desing/ arhitecti seriosi?

    Multumim anticipat,
    C

    • Adela Parvu spune:

      Claudiu, toti designeri si arhitectii romani despre care am scris pe blog si le-am prezentat lucrarile sunt seriosi. Asa ca ai de unde alege 🙂

      • Claudiu spune:

        Multumesc pentru comentariu rapid.
        Sunt incantat de ce am descoperit pe blogul dumneavoastra acesta e si motivul pentu care am apelat la ajutor. Ce am gasit pana in prezent sunt la preturi duble fata de cele mentionate in articol. Sunt dispus sa platim un pret decent insa nu sunt dispus sa experimentez, alegand desingeri fara o recomandare.

        Blogul este impresionant si acesta e motivul pentru care am mare incredere in recomandarile dumneavoastra. Ne-ar ajuta mult cateva date de contact ( adrese, nr. de telefon, etc) a unor oameni seriosi si pasionati.

        Multumesc anticipat
        Claudiu

  28. elena spune:

    Buna ziua ,avem o casa in curs de amenajare si am ajuns la placat peretii din living unde vrem sa facem si un mic bar ,nu stim sigur cum ar trebui sa fieCredeti ca ne trebuie un disigner sau un constructor? Multumim pentru informatii si idei.

  29. Sanda spune:

    Buna Adela,
    Multumim pentru informatiile atat de utile. Pare atat de simplu cand spui design interior si pe atat de complex in acelasi timp.
    Am o intrebare, daca apartamentil pe care il am are bucataria deschisa catre living si nu mi doresc acest lucru, crezi ca usile glisante pot fi o solutie?

  30. angela spune:

    Buna Adela, eu am o cameră de 3,70/3,40 care o folosesc ca și dormitor și sufragerie .Nu reușesc să o fac să arate cit de cit plăcut ochiului. Ce mă sfătuiești ca ar fi cel mai bine? Mulțumesc!!

  31. Vasile spune:

    Anul asta, daca actele vor fi gata, o sa incep constructia unei case si ma gandeam foarte serios sa apelez la un designer pentru partea de finisaje si decoratiuni. Problema este ca, din punctul meu de vedere, designerii se cred mai importanti decat e cazul. Cel putin in ultima vreme cam asa e. Sa ceri 200euro pentru ca te duci poate 3-4km in oras pana la casa omului mi se pare o tampenie. Ma iertati, doamna Adela, dar NU ASA. Tatal meu e instalator autorizat, are firma de peste 20 de ani si e printre cei mai cautati si buni meseriasi din oras. Lucreaza de dimineata de la 7 si vine seara la 8-9. Are cereri de lucrari mai multe decat poate sa faca indiferent de anotimp, dar niciodata nu a cerut bani pentru ca a mers la casa omului sa vada despre ce e vorba, sa faca masuratori, etc. Nu! Se duce la om, vede cum sta treaba, masoara si apoi vine acasa si isi face calculele. Cu calculele facute ii face o oferta scrisa clientului si apoi vezi daca omul e de acord sau nu. La designeri constat ca e pe dos. Eu trebuie sa-l platesc ca sa vina sa vada ce-i de lucru. De parca mie imi trebuie de lucru, nu lui. De unde atata tupeu? Si sa nu imi spuna cineva ca decoratiunile sunt mai importante decat instalatiile sau alte lucrari. Se duc pe pluta toti designerii daca iti curge apa din instalatia de incalzire din pardoseala sau ai scurgeri de gaz.
    Acum sa nu ma inteleaga nimeni gresit. Nu zic ca designerii nu trebuie platiti pentru munca lor. NU !!! Spun doar ca s-a ajuns la preturi exagerate. Ce sa mai vorbim de faptul ca 90% dintre oamenii pe care i-am intrebat si care au colaborat cu designeri, au dat mii de euro pentru niste schite si au ramas dezamagiti de faptul ca designerii nu au ascultat nimic din ce au zis ei si s-au gandit ca isi fac casa lor, nu a clientului. Omul i-a spus ca are buget de 16.000euro si solutiile designerului au costat 23.600euro + schitele. Sau ii spui designerului ca nu vrei un anumit lucru si fix ala il face. Si asta e doar un exemplu.
    Incet, incet incep sa renunt la ideea de designer pentru ca sa gasesti un om multumit de un designer e echivalent cu a cauta acul in carul cu fan. Si vorbesc aici de omul de rand, nu de cei care isi permit sa arunce 50.000 pentru amenajarea unui spatiu de nici 100mp.
    Am reusit sa fac minuni in ceea ce priveste amenajarea casei cu un laptop si o conexiune la internet. Sunt programe create special pentru asta. Trebuie doar cautate.
    In speranta ca cei care vor sa isi amenajeze locuinta vor gasi designeri seriosi si care nu doar va storc de bani, va urez mult succes! Eu inca mai caut. Speranta moare ultima.

  32. radu spune:

    Sarut mana doamna Adela . Eu constat la serviciu aproape zilnic ca sunt foarte multi oameni care nu au nici un pic de imaginatie. vin cu o idee si pleaca cu zece. pentru ca nu stiu ce vor, pentru ca nu avem un pic de cultura ,cum spunea cineva mai sus. Nu avem nici cultura, nici educatie.Dar nici nu vrem sa invatam ceva..Avem pretentii, pe gratis daca se poate.Asa ca nu trebuie sa ne suparam pe cei ce nu inteleg ca un designer cheltuie bani si timp sa invete sa faca frumos -coltul tau de rai-. in toata agitatia asta zilnica. Legat de designeri , oameni buni , nu aruncati cu bani,incercati sa le explicati clar si ferm ce doriti. cereti mai multe idei si alegeti ce va place. colaborati cu ei. Rom,anul are impresia ca daca da un ban va primi exact ce vrea. nu se poate din prima.Designerul nu este un ghicitor in stele. El vine cu niste sugestii-culori ,materiale,etc. Va doresc succes. Cu stima Radu.

  33. diana spune:

    hey, salut sunt clasa a 7 si foarte mult doresc sa fiu design interior…puteti sa-mi spuneti ce fel de studii trebuie sa am si in ce domenii

    • Anita spune:

      Buna Diana!
      Ar fi ideal sa urmezi un liceu de arte plastice care de obicei are sectie de design interior iar apoi sa te indrepti catre Facultatea de Arte Plastice tot la sectia de design interior.

  34. olimpiu spune:

    am si eu o intrebare, pt un jurnalist care scrie un articol in limba romana, ce e aia RANDARE? ca am cautat chiar si in dex si nu e de gasit cuvantul respectiv

    • Adela Parvu spune:

      Olimpiu, e adevarat ca nu toti oamenii au avut parte de experienta colaborarii cu un arhitect sau designer si e firesc sa nu fie familiarizati cu acesti termeni. Randarea este o imagine finala similara unei fotografii, care este rezultatul unui procedeu de modelare 3D a unor date privind modul cum arata o camera (volume, texturi, culori, lumini). Practic, arhitectul sau designerul recreaza spatiul si obiectele din spatiul unei incaperi, transpune proiectul sau intr-o imagine virtuala pentru ca acesta sa poata fie vizualizat tridimensional de catre client. Randare provine din cuvantul englezesc rendering. Sper ca am fost explicita 🙂

  35. Salut! Ţin să vă felicit p-u aşa articol minunat şi util cititorilor!!

    Eu vin cu o întrebare puţin mai diferită de cele citite mai sus:
    Noi am cumpărat un apartament cu suprafaţa totală de 60 mp, fiind cu hol ft mare, bucătărie, salon, şi balconul de-a lungul apartamentului, avem doar 2 geamuri.
    Am dori să replanificăm în bucătărie + living, şi 2 dormitoare mici! Avem câteva idei însă se primeşte un dormitor fără lumină!
    Ne poate ajuta cineva, am vrea să trimitim proiectul şi să ni se sugereze ceva idei, întrucât demolările vrem să le facem noi singuri!
    Merci anticipat! O zi frumosă tuturor

  36. Cosmin spune:

    Eu as recomanda sa va faceți voi niște ideii din reviste si de pe net,decât sa dați la asa ziși designeri care nu fac decât sa va ia banii si după aia sa stați după ei,aveti grija cu cine faceți contract ca va ia banii degeaba asa am pățit si cu firma Eproiecte de case sunt niște țepari…feriți-vă

  37. Catalin spune:

    Te costa ceva banuti sa angajezi un designer de interior dar si rezultatul este unul pe masura, profesional.

  38. Alex Marin spune:

    Buna.
    Imaginea bucatariei cu forma mobilierului in U nu este o randare, este chiar o fotografie a unui spatiu real. Sunt multe detalii ce demostreaza asta: lufturile inegale ale usilor de mobilier si chiar ale corpului suspendat fata de perete, oglindirea in usa cuptorului este imperfecta, dop la chiuveta, suportul pentru prosop este stramb, si multe altele. Cum spuneai si in articol, randarile sunt imagini 3D cu amenajari perfecte.
    Felicitari pentru articol, este perfect pentru viitorii clienti ce doresc colaborarea cu un proiectant de interioare (asa cum imi place mie sa ma numesc)

    O seara minunata,
    Alex

  39. Lisan Maria Dalia spune:

    Buna Adela, eu am o casă de aproximativ 600 m pătrați și trebuie amenajată. Cât costă metrul pătrat pentru a o amenaja cu ajutorul unui designer? Multumesc .

    • Adela Parvu spune:

      Depinde foarte mult ce-ți dorești Dalia și ce așteptări ai.

      • Horatiu spune:

        Buna Adela, ti-am trimis acum 2 saptamani un email in care te rugam sa ma ajuti si pe mine cu un designer de interior pentru bucataria si holul unui apartament din Bucuresti, insa nu am primit inca nici un raspuns. Noi suntem cu lucrul in curs de desfasurare si as fi dorit sa stiu daca pot miza pe ajutorul tau. Multumesc 🙂

  40. Nicoleta spune:

    Interesante comentarii. Eu am un apartament de 2 camere partial mobilat. Mi-ar prinde bine niste idei pentru completare ( eu cam stiu ce vreau) si nu stiu daca un designer ia si astfel de lucrari . Nu as modifica nimic din ce am deja. Ma sfatuiti sa apelez la un designer in aceste conditii?

    • Adela Parvu spune:

      Nicoleta, depinde ce-ti doresti. Daca tu consideri ca ai nevoie de un ajutor specializat sau nu ai timp sa pui cap la cap unele detalii, da, poti apela la un designer.

  41. adela spune:

    Buna ziua,

    Puteti sa-mi faceti o recomandare pentru un designer de interior din Ploiesti?

    Multumesc

  42. Alexandra Trif spune:

    Buna ! Am 12 ani si as vrea sa devin designer de interior .Am mai multe intrebari :
    1. Este foarte greu sa ajungi designer de interior ? Adica sunt foarte mlti ani de facultate si sunt multi concurenti pe un post ?
    2. Cam cat se castiga pe luna pe un proiect ? Sau castigul este pe proiect ?
    3. Daca nu stiu foarte bine sa desenez , trebuie sa invat pana ajung al facultate sau voi invata la momentul potrivit?
    Multumesc ,si sper sa-mi raspunzi cat mai repede!

    • Adela Parvu spune:

      Bună Alexandra! Dacă te gândești la câștiguri din start da, e greu să ajungi designer de interior pentru că vei fi mereu cu ochii după bani, ceea ce este epuizant. Dacă te gândești că prin această muncă poți face viața oamenilor mai frumoasă nu e greu, pentru că ai o motivație nobilă și vei știi ce ai nevoie ca să ajungi acolo. În plus, când ai o motivație nobilă, ești mult mai deschis să ajuți și ajutând, fără să-ți dai seama, îți creezi și o bază de pornire, adică oamenii te recomandă. Câștigi atât cât e nevoie să câștigi ca bani, dar când știi că ai dat ceea ce te-ai priceput mai bine, că ai făcut eforturi și sacrificii pentru ca locuința unei familii să fie frumoasă, îți spun eu că mulțumirea din ochii acelor oameni este dincolo de orice sumă de bani.

  43. adela spune:

    Imi poti recomanda, te rog, un designer de interior din Ploiesti ? Multumesc

  44. Cosmin spune:

    Buna, daca am o casa cu etaj. la parter se afla: baia, bucatarie, living,camara si un dormitor + casa scari … Iar la etaj: baie, 3 dormitoare unul mai mare si 2 mai mici … pereti sunt tencuiti pana la culoare as avea nevoie de mobilare completa, tavane din rigips, instalatia pentru caldura, parchet/gresie, pe trepte placi de lemn, si podul izolat, restul de decoratiuni (culori, perdele, covoare, tot ce tine de asta …. Sa ia si mesterii si tot eu sa spun ce imi doresc AS VREA SA STIU daca un buget de 20000- 25000€ este suficient pentru aceste lucruri? Are rost sa apelez la ajutor sau nu?

  45. Oana spune:

    Buna Adela. Detin un apartament cu 3 camere semifinisat (69mp) si as dori tare mult sa apelez la un designer. Imi poti spune daca ma pot incadra in bugetul de 15000 incluzand si designerul si si asistarea lucrarilor? Te rog tare mult sa-mi si recomanzi un designer bun in Cluj Napoca.
    Multumesc frumos.

  46. Oana spune:

    Salut Adela,

    Imi poti recomanda te rog un designer in Cluj Napoca?

    Mersi frumos,
    Oana.

  47. Nicoleta-Alina Bobe spune:

    Buna ziua,

    Am achizitionat in Bucuresti un apartament cu 2 camere in suprafata de 58 mp(este la cheie) dar as dori niste sugestii pentru amenajare interior(mobilier si detalii creere spatiu.
    Nu stiu care este procedura si doresc mai multe detalii.Va multumesc.

    • Gabriela Popescu spune:

      In funcție de necesitatile dumneavoastra se realizeaza un plan de amenajare cu mobilier si elemente decorative. Se alege stilul,finisajul,paleta cromatica.Urmeaza devizul care cu sigurnța va suferi ceva modificari..

  48. Paul spune:

    Buna ziua,

    Am cumparat un apartament cu 2 camere in Bucuresti, am terminat cu renovarea si am inceput sa il mobilez „dupa ureche”, iar acum am ajuns in impas cu amenajarea. As dori sa apelez la serviciile dvs., cum trebuie sa procedez?

    Va multumesc,
    Paul

  49. Gabriela Popescu spune:

    Vă trebuiesc cateva propuneri de amenajare cu mobilier si accesorii.

  50. Lucian spune:

    Bucataria mica in forma de U nu este o randare. Mai multa atentie pe viitor.

  51. Calin Furdui spune:

    Buna Adela, am si eu nevoie de ajutor in amenajarea unui apartament de doua camere, ma poti ajuta cu o recomandare la cine sa apelez, apartamentul se afla in Sibiu. Caut ceva pe stil minimalist, modern, contemporan 🙂 apartamentul e pe colt cu geamuri de jur in prejur de sus pana jos, la etajul 9. Multumesc!

  52. MonicaZ spune:

    Buna Adela,

    la ce specialist ar trebui sa apelez daca vreau o recompartimentare a casei (mentionez ca e vorba de casa, nu apartament), architect sau designer de interior?. Am „crescut” intre timp si ne trebuie spatiu individual, o recompartimentare/ utilizare inteligenta a spatiului existent (acum exista un dormitor comun pentru cei 2 baieti) . Cum extinderea casei nu este posibila, as opta pentru renuntarea la un balcon, un spatiu de recreere si impreuna cu un dormitor deja exitent, transformarea acestui spatiu (cca 50m) in 2 dormitoare pentru copii. Caut solutii tehnice pentru acest lucru si ulterior solutii de personalizare a camerelor.Sunt din Bucuresti, m-ar ajuta mult o sugestie.
    Multumesc mult

    • Adela Parvu spune:

      Bună Monica! Ar trebui să apelezi la un birou de arhitectură și design. Din câte îmi spui vrei să renunți la un balcon, ceea ce înseamnă modificare de fațadă, așa că ai nevoie de un arhitect pentru treaba asta, iar pentru amenajarea interioară te poate ajuta un designer. De aceea spun că poți apela la un birou care-ți poate oferi o soluție integrată. Poate n-ar fi deloc rău să iei legătura cu arhitectul care a proiectat casa 🙂

      • MonicaZ spune:

        multumesc mult pentru raspunsul prompt! As aprecia si niste recomandari de astfel de birouri in Bucuresti daca poti :).
        Prima optiune a fost arhitectul cu care am colaborat, insa din pacate nu prea iese din tipare, nu a livrat acea impartire optima a spatiului existent pe care o asteptam (si anume 2 dormitoare pentru copii functionale), de aceea cred ca un ochi fresh ar ajuta 🙂
        inca odata multumesc!

  53. Emilia spune:

    Buna seara doamna Adela!
    Imi puteti recomanda va rog un designer in Alba Iulia?
    Va multumesc frumos!!Astept un raspuns cand puteti!!

  54. Stanica Gigi spune:

    Buna seara doresc un nr de tel pt a sta de vorba cu cineva in masura sa ma ajute la decorarea casei ! Va multumesc

  55. VerdePePerete spune:

    Buna, Adela! Foarte interesant si util articolul tau. Ma bucur sa vad tot mai multe persoane interesate sa-si amenajeze locuinta apeland la un designer de interior. Felicitari pentru tot ce faci!

  56. Marinela Blendea spune:

    Buna Adela,

    De curând, eu împreuna cu soțul meu am reușit după mulți ani sa ne achiziționăm un apartament cu 2 camere, in jur de 60m pătrați. O, am uitat sa mentionez ca locuim in Fagaras (Jud. Brasov).
    Vin cu rugămintea de a ne recomanda un designer de interior bun in zona, pentru a ne ajuta sa ne amenajam intru-un mod frumos si plăcut apartamentul nostru.

    Multumesc

  57. todor dana spune:

    buna!as avea nevoie de ajutor…nu stiu ce usi de interior sa aleg!la exterioar am usi de culoare stejar auriu termopan si geamurile tot la fel.gresia din sufragerie este gri si parchetul din dormitoare este alb.astept raspuns

  58. Creola spune:

    Buna Adela,
    Eu împreuna cu soțul meu am reușit după 10 ani de rate sa ne cumparam un apartament cu 2 camere, in jur de 45m pătrați. Locuim in Tg-Jiu (Jud.Gorj). Acest apartament a fost cumva amenajat mai mult de noi si mai putin de oameni cu experienta in acest domeniu.Eu si fetita noastra se 8 ani urmarim emisiunile dumneavoastra cu mare drag.
    Vin cu rugămintea de a ne recomanda un designer de interior bun ca dumneavoastra,pentru a ne ajuta sa ne amenajam intru-un mod frumos si plăcut apartamentul nostru mititel.
    Multumesc frumos.

  59. Creata spune:

    Buna Adela esti minunata prin ceea ce creezi in jurul tau.Slava Domnului ca exista astfel de oameni ca tine!Am si eu o intrebare.Am achizitionat o casa noua cu 4 camere (60 mp pe parter +60 mp etaj) pe structura metalica anul trecut si din pacate momentan nu mai avem bani sa o si mobilam complet asa cum ar trebui.Am mobilat bucataria si asa strictul.necesar in dormitoare si pe hol.Eu mi-as dori o consultatie in ceea ce priveste decoratiunele,culorile si poate mobilare partiala cu ce a mai ramas.de mobilat.In acest caz preturile sunt la fel? Se face tot pe baza de proiect?

    • Adela Parvu spune:

      De regulă este mai dificil pentru un specialist să preia ceva parțial făcut și apoi să continue pentru a ieși ceva deosebit. Dar dacă aștepătările tale nu sunt mari cu siguranță rezultatul va fi reușit. Și da, costurile nu sunt la fel dacă nu te aștepți la toate serviciile.

  60. Creata spune:

    Cu siguranta rezultatul va fi mult mai bun cu aportul unui specialist fie el si partial.Tu ma poti ajuta in acest sens? Faci astfel de lucrari? Adica mi-as dori sa-mi faci o oferta de pret ca sa stiu la ce sa ma astept si ce buget trebuie sa am la momentul la care voi putea sa fac acest lucru.Sper in.cateva luni sa strang banii necesari.Eu locuiesc in Buftea.

  61. Mihai C spune:

    Buna Adela,

    Vreau sa-mi renovez o locuinta(casa-3 camere) situata langa Ploiesti si as avea nevoie de un sfat profesonist. Am mai renovat odata dupa ideile mele si nu a iesi cum trebuie.:) Daca mi-ai putea recomanda pe cineva din Ploiesti, pentru ca te-am ascultat la Andreea Esca si stiu ce viata ocupata ai.Iti mutumesc anticipat. Succes in toate activitatile tale.

  62. Balta Rares spune:

    Buna Adela,

    Cunosti vreo firma din zona Bucurestiului care ofera solutii la cheie in ceea ce priveste inchiderea teraselor descoperite de la apartamente aflate la ultimul etaj?
    Si aici ma refer la :
    – obtinere autorizatie de constructie ( certificat de urbanism, proiect, etc)
    – montaj ferestre termopan
    – montaj acoperis panouri izopan
    – hidroizolatie acoperis la imbinarea cu fatada
    – montaj jgheaburi, burlane , parazapezi
    – garantie minim 5 ani pentru montaj

    Multumesc,
    Rares

    • Adela Parvu spune:

      Bună Rareș! Cei care execută lucrări de regulă nu poți obține și aprobări pentru că asta ar însemna să aibă un arhitect angajat, un arhitect cu drept de semnătură. Pentru astfel de lucrări se procedează așa: 1. Se ia legătura cu un arhitect care întocmește un proiect. În timpul proiectării, arhitectul ia legătura cu firmele care ar putea pune în operă lucrarea. 2. Proiectul trebuie avizat de către primărie. 3. După ce există autorizația se poate face lucrarea. Cel mai bine e să cauți o firmă de construcții care are un arhitect angajat. Pe care le știu eu însă nu se bagă la lucrări mici cum e a ta. Ei fac de regulă case, blocuri și cartiere de locuințe. Poate vede cineva postarea ta și te ajută 🙂

  63. MM spune:

    Buna ziua,

    Avem un apartament vechi in Timisoara si dorim sa-l renovam, dar din pacate nu avem planurile locuintei.
    Stiti cumva unde putem solicita aceste planuri?

    Va multumesc!
    M.

    • Adela Parvu spune:

      Un arhitect sau un designer vă poate face releveul, adică să vă întocmească planurile conform cu realitatea. În mod normal planurile ar trebui să existe în actele de cumpărare ale casei pentru că în funcție de suprafața locuinței se plătesc și impozitele și taxele locale. Ar trebui să le găsiți la primărie.

  64. Dana spune:

    Buna ziua,
    Am mostenit o casa la țară, veche dar rezistenta , cel putin asa pare . Casa are 2 intrari , e structurata ca doua garsoniere lipite apoi pe o alta intrare are bucatarie si o alta cameră. Vrem sa o renovam si din cauza ca are atat de multe intrari iar noi vrem sa fie doar una nu prea stim de unde sa incepem si cum sa facem . Am avea nevoie de un arhitect sau un designer ? Casa e in Alexandria, Teleorman.
    Mulțumesc!

  65. roxana spune:

    am terminat gardul..e un gri deschis ce imi poti recomanda pentru casa..acum e verde deschis si nu are nici o treaba cu gardul

  66. roxana spune:

    iti trimit si poza cu garful..as dori tot verde..poate alta nuanta

    15333916041896197474819716988672

  67. Dana spune:

    Buna dimineata,urmeaza sa cumparam un apartament cu 3 camere, fara imbunatatiri si intr-un bloc comunist,suprafata de 67mp + 2 balcoane de 4,5 mp fiecare, incerc sa ma informez din timp despre ceea ce avem de facut. V-am urmarit emisiunea si ceea ce am vazut acolo mi-a placut foarte mult, schimbarile erau incredibile! Intrebarea mea: credeti ca se poate renova+amenaja+mobila complet, minimalist dar de calitate, cu un buget de 250 euro/mp? Pot sa va rog si de o recomandare? Va multumesc, Daniela.

    • Adela Parvu spune:

      Bună Dana, realist vorbind nu o să-ți ajungă banii decât pentru instalații și finisaje, dar nu și pentru mobilă și decorare. Practic de acești bani vei avea o locuință pusă la punct, dar goală.

  68. Mirela spune:

    Buna Adela, as vrea de la tine câteva sfaturi. Vreau sa renovez camera de zi, care are 20m/ p, este Bucătărie si sufragerie. Si as avea nevoie de câteva sfaturi legate de aceasta schimbare.
    Mulțumesc
    Mirela

  69. Andreea spune:

    Buna Adela. Daca as dori sa fac ceva modificati in apartamentul pe care il am deja mobilat, se poate lucra cu ce exista deja? Reamenajare redecoare ca sa fie mai luminos si mai primitor?

    • Adela Parvu spune:

      În principiu da, dar în realitate foarte rar pentru că eforturile sunt foarte mari. Nu se găsesc meșteri care să vopsească sau să modifice mobila, spre exemplu, apoi pentru că o reamenajare implică deseori și schimbarea poziție surselor de iluminat, a prizelor. Contează mult și ceea ce există, dar din experiență îți pot spune că nu este viabilă să faci ceva nou păstrând tot ceea ce există. E ca și cum ai avea niște haine pe care te gândești să le vopsești, să le croiești altfel, dar să te aștepți ca din ele să obții haine noi, când de fapt ele sunt tot vechi.

  70. Maria Ciocotişan spune:

    Dragã Adela eşti minunatã în tot ceea ce faci. Aş dori şi eu sã-mi recomanzi cîțiva Designerin pt renovarea unui parter de acasã.Sunt din Baia Mare. Mulțumesc.

  71. Carmen spune:

    Am și eu nevoie de o sugestie de cineva care să ajute la amenajarea unui apartament în jud. Bacău.

  72. Vasile daniela spune:

    Buna Adela am un apartament de 2 camere si a-si vrea sa il mobilez sunt din bucuresti dacă ai putea sa imi lasi Te rog frumos un nr de contact sau sa imi spui cum a-si putea loa legătura cu tine te rog ms mult

  73. Iulia spune:

    Buna Adela ! Imi poti recomanda un designer interior din Bistrita sau împrejurimi? As avea nevoie pentru amenajarea unui apartament de 3 camere . Multumesc ! O seara frumoasa !

    • Adela Parvu spune:

      Servus Iulia! Din păcate nu cunosc pe nimeni în Bistrița. O idee ar fi să întrebi la o firmă care are magazin cu finisaje mai deosebite. Sigur ei cunosc designerii din zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *