adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (10)

In Case, Pensiuni, Romania Mea

În Bucovina, dintr-o șură veche au făcut Loft Chalet

Viața este plină de situații neprevăzute, dar dacă ești atent, ceva ce se dovedește a fi dificil poate constitui de fapt o oportunitate. Cu astfel de ochi au văzut experiența prin care au trecut și tinerii soți Andreea Și Cristian, care au mers la Mănăstirea Humorului, locul de unde se trage el, pentru a construi o casă de vacanță pentru familia lor. Gândul a pornit de la a transforma o gospodărie veche, uitată în paragină de mai bine de 30 de ani, într-o locuință actuală pentru care să refolosească ceea ce exista. Cristian Moroșan, de profesie designer, s-a lovit de nenumărate vicii ale construcției vechi, așa că pe parcursul lucrărilor, care au durat circa doi ani și jumătate, a trecut prin numeroase încercări. O amploare a lucrărilor pe care nu a anticipat-o, în ciuda expertizei sale, pentru că de la casă evident s-au extins și la curte. Cert este că în timpul reconversiei, la îndemnul prietenilor, s-au reorientat pentru a face un loc pe care să-l poată închiria și altora, mai ales că investiția inițială s-a dovedit în final de trei ori mai mare. Și da, acum cine intră pe șosea cu mașina, în Mănăstirea Humorului, încetinește ca să poată vedea mai bine acest nou loc, denumit de cei doi tineri, deveniți între timp părinți, Loft Chalet. Dar hai să afli mai multe.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (5)

Pe lângă terenul pe care-l aveau, în timpul lucrărilor au aflat că o parcelă învecinată este de vânzare. Erau în dubiu cum să procedeze, dacă să folosească din banii bugetați pentru construcție și să achiziționeze terenul sau să construiască pe suprafața pe care o aveau. Au riscat și au cumpărat, chiar dacă asta a însemnat o depășire a sumei estimată inițial. Dar s-a dovedit că au riscat bine, pentru că acum construcțiile ridicate beneficiază de o curte generoasă, unde este amenajat un foișor și un loc de foc, ambele mult dorite de către oricine visează la o vacanță relaxantă.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (4)

Casa propriu-zisă, este ridicată pe amprenta vechii șuri, care avea lângă ea o altă anexă. Pentru cea din urmă a fost nevoie de autorizație de demolare, astfel ca viitoarea construcție, acum finalizată, să beneficieze de panoramă frumoasă pe toate laturile ei. Cristian Moroșan, designer și beneficiar în același timp, a planificat dinainte poziționarea golurilor. La parter sunt ferestrele și uși de acces cu ferestre generoase, iar la mansardă lumina naturală și perisajul se văd prin ferestre Velux.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (19)

Inițial, grupul de clădiri gospodărești, ridicate pe la 1903, cuprindea o șură, grajd și anexe, fiind cele care au supraviețuit în urma unui mistuitor incediu din 1940 în care casa tradițională existentă aici a ars. Din ceea ce mai rămăsese, vechii proprietari au reușit să ridice o căsuță cu două camere, locuită o vreme, după care ulterior a rămas părăsită, alături de anexele gospodărești. Ceea ce i-a atras pe tineri și în special pe Cristian, au fost bârnele vechi din lemn ale șurii, pe care și-au propus să le refolosească.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (18)

Așa arăta înainte de începerea lucrărilor interiorul șurii, construcție care nu mai fusese folosită de zeci de ani de zile, dar care la vremea ei fusese ridicată din lemn masiv uscat natural și prelucrat manual după tradiția meșteșugurilor din zonă. Un asemenea lemn nu mai poți prelucra în ziua de azi astfel încât să aibă patina, dar și consistența celui vechi. Designerul Cristian Moroșan a petrecut tot timpul pe șantier pentru a se asigura că fiecare bârnă și bucată din lemn va fi pusă în valoare în noile construcții.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (17)

Procesul de dezasamblare a construcțiilor vechi din lemn nu este deloc ușor. Bârnele trebuie notate și apoi demontate în ordine, astfel ca ulterior, dacă vrei să recompui ziduri din ele să le poți îmbina la loc. De ce? Pentru că nicio bârnă nu este dreaptă, iar modul cum s-a tasat în timp și s-a petrecut peste cealaltă este similar unui puzzle. Dacă vrei să le pui în altă ordine, cu siguranță vei întâmpina probleme.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (20)

Când lucrările au avansat, tot ceea ce era lemn vechi a fost protejat pentru a nu fi alterat sau pătat de alte finisaje. O muncă migăloasă de protecție, după cea de curățare atentă și de recompunere a elementelor. Designerul Cristian Moroșan, spune că pentru o astfel de construcție în care se refolosește lemnul vechi, recuperat, e absurd să-ți dorești linii perfect drepte sau îmbinări perfecte. Șarmul este dat exact de liniile tremurate de vreme și de amprenta timpului lăsată în textura lemnului. Una din marile provocări a fost întărirea structurii de rezistență cu piese metalice, care să fie mascate de cele din lemn. Înainte ca totul să arate bine, contează siguranța construcției, în toate aspectele sale, de la structură la instalații.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (12)

Designerul Cristian Moroșan, atât din postura de specialist, cât și cea de proprietar spune că l-a ajutat enorm să aibă o bună planificare dinainte și îi sfătuiește pe toți cei care vor să facă astfel de lucrări să apeleze la designeri și arhitecți. Chiar dacă a avut un plan, pe parcursul lucrărilor a trebuit să fie flexibil, astfel ca rezultatul final să fie conform viziunii inițiale. Acum, după finalizare, totul este actual, contemporan, dar mai mult, pregătit pentru viitorul unei case inteligente. Instalația electrică a fost gândită încă din faza de proiect în acest mod, astfel ca atunci când va fi necesară o retehnologizare a casei, totul să fie pregătit. Nici nu bănuiești asta, când vezi interiorul atât de curat, ordonat, plăcut unde materialele naturale, cele recuperate sunt armonios îmbinate cu cele contemporane.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (10)

Deschiderea către natură este ceea ce fascinează maxim la interiorul gândit de către designerul Cristian Moroșan. Ai impresia că exteriorul face parte din ambianța spațiului interior, unde lumina naturală pătrunde din plin peste tot. Și da, pardoseala simplă, cu textură similară betonului, lasă loc să respire finisajelor din piatră de pe pereți și să pună în evidență structura din lemn a casei. Mobilierul actual este și el cu tapițerii simple, unitare cromatic, neutre în tonuri de gri, dar câteva accente colorate pe suprafețe mici (fotoliul, perne decorative) înviorează totul. De ce? Pentru că designerul a avut în vedere culorile ce se vor vedea pe ferestre.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (7)

Tâmplăria ferestrelor este inspirat aleasă în nuanță de antracit, care pune în evidență lemnul la interior. Pare că totul ar fi desenat, frumos conturat. Ca atare, pe această idee grafică, designerul Cristian Moroșan a marșat și în privința scării interioare, cu trepte din lemn, dar fără contratrepte, ceea ce lasă lumina naturală să circule fără probleme, punând în valoare texturile lemnului vechi.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (15)

Când vezi totul spațiul zonei de zi deschis îți dai seama de unde vine denumirea de loft, dar realizezi și cât de echilibrat și proporționat este gândit spațiul, dar și relația dintre interior și exterior marcată de succesiunea inspirată de finisaje. Cei doi soți spun că erau prinși cu lucrările și nu se gândeau să ajungă să închirieze casa, dar o prietenă arhitect le-a sugerat asta. Ba mai mult, ea a venit și cu ideea denumirii de Loft pentru că spațiul vorbește direct despre acest tip de design interior.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (8)

Deasupra livingului un alt spațiu de relaxare și destindere, protejat de balustrade grafice cu panouri din sticlă, care lasă totul la vedere. Pe traseu mai sunt locuri de ședere, excelent plasate sub panta acoperișului.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (13)

O instalație cu cercuri și lumini a fost gândită, manufacturată și montată chiar de către designerul Cristian Moroșan, care a pus astfel în valoare supanta existentă aici, fără a încărca vizual. Ferestrele de mansardă Velux vin să ofere lumină naturală, dar și o panoramă frumoasă a peisajului natural din jur, care completează cromatic ambientul.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (3)

Și cine spune că nu poți combina piese tradiționale cu unele contemporane? Ei bine, designerul Cristian Moroșan a alăturat inspirat covoare vechi, mici piese de mobilier precum lada din lemn cu fotolii și canapele actuale. Secretul este să nu exagerezi, ci să lași obiectele să respire, să se evidențieze reciproc, ca atare suprafața pereților este albă, pentru a fi un adevărat fundal neutru și luminos pentru restul – de la bârnele din lemn la nuanțele și imprimeurile alese aici.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (16)

Proporția dintre suprafețele lise și cele cu texturi este excelentă, de aceea spațiul se simte foarte plăcut pentru că simți că poți respira. Mai mult, lemnul vechi chiar este pus în valoare, iar vechiul și noul conviețuiesc armonios împreună.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (6)

Spațiul bucătărei este gândit în registru actual, dar pentru a fi cât mai luminos și spațios, designerul Cristian Moroșan a renunțat la corpurile suspendate, lăsând loc ferestrei largi să devină principala zonă de culoare și punct de atracție. Câteva scaune vechi, masă și ușa interioară realizate din lemn recuperat amintesc de reconversie.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (14)

Fiecare dormitor are mici intervenții personalizate, de la ușa interioară la tăblia patului și noptiere. Și da, în toate dormitoarele există ceva tipic bucovinean, în special țesăturile și covoarele.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (11)

Lemnul recuperat este folosit în variate moduri, iar în unele dormitoare, designerul Cristian Moroșan l-a folosit pentru placarea peretelui care marchează tăblia patului.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (1)

Și băile sunt în acord cu restul casei, aici la nivelul lavoarului, suportul este dintr-un buștean vechi. Nu trebuie multe piese deosebite, ci ajunge una singură care să dea o notă originală ambientului. În rest finisaje simple, dar frumos combinate.

adelaparvu.com despre Loft Chalet, Bucovina, designer Cristian Morosan, Fotograf Vlad Ilas (2)

Pe lângă interiorul casei, unde pot fi găzduite până la 14 persoane, exteriorul este și el frumos amenajat. Un foișor generos, cu loc de grătar, dar și un loc de foc în curte, completează reușit destinația de casă de vacanță. Pentru fiecare construcție ridicată, designerul Cristian Moroșan a refolosit materiale vechi recuperate și le-a combinat într-un mod ingenios, astfel încât arhitectura să vorbească despre tradiție, dar totul să fie ancorat în actualitate. Nimic ostentativ, nimic izbitor ca și culori, ci totul gândit la scară umană, în nuanțe naturale, care sugerează tradiționalul, dar oferă confortul contemporan. Un loc de poveste pe care mă bucur că cei doi soți au decis să-l deschidă și altora, după ce au fost provocați de către prieteni să o facă. Nu s-au așteptat la atâta muncă și efort, la doi ani și jumătate de lucrări, timp în care au devenit și părinți, dar rezultatul final este absolut minunat. Un adevărat exemplu de reconversie a unei gospodării vechi, un loc renăscut cumva la propriu din cenușa altuia vechi. Și da, se vede că a fost gândirea și implicarea unui specialist, pentruc că ochiul avizat al designerului Cristian Moroșan se simte în fiecare detaliu. Iar el spune că mai are de pus de punct niște lucruri. Eu zic că arată extraordinar și sunt sigură că și cei care-i vor închiria camerele aici vor spune același lucru. Uite, găsești detalii despre modalități de cazare, dar și mai multe imagini cu toate camerele pe Booking , dar și pe pagina lor de Facebook/LoftChalet. Minunat totul. Bravo lor! Sper să petreci momente de neuitat la Loft Chalet din Mănăstirea Humorului!

Foto: Vlad Ilaș

 

9 raspunsuri pentru În Bucovina, dintr-o șură veche au făcut Loft Chalet

 1. Zancu Paraschiva spune:

  frumos, puteti sa-mi spuneti ce firma va executat bucataria?

 2. Andreea spune:

  Mobila de bucatarie (mai putin masa) este din Ikea iar blatul este facut la comanda, local. Numai bine!

 3. Ovidiu spune:

  Buna ziua! Mana curenta cu cine a fost executata? Multumesc!

 4. Mariana Ditru spune:

  Servus Adela,
  Îmi place foarte mult acoperișul, însă nu îmi dau seama exact din ce material este făcut și se încadrează minunat cu ideea de rustic. Te rog să-mi dai și mie mai multe amănunte, dacă poți. Mulțumesc anticipat. Mariana

 5. Marian spune:

  3.600 lei doua nopti, in august. O suma la care tocmai am gasit si o saptamana la Viena, sapte nopti de cazare, si asta la un hotel mai cu pretentii, ca altfel gasesc fara probleme si mai ieftin. Nu mai vorbesc ca de suma aia vad ca pot atinge si Monaco. Turism romanesc de 2 lei. Au, scuze… de foarte multi lei!
  Asa ca ma duc eu frumos in continuare sa vad ce este pe afara. Pe aici, pe la noi, este clar, sunt smecheri. De ani de zile am renuntat sa fac turism romanesc, sa dau bani astora din Romania si uite, un asemenea material imi aduce din nou aminte de ce am decis asta.

 6. ADA spune:

  pentru articolul ” ÎN BUCOVINA, DINTR-O ȘURĂ VECHE AU FĂCUT LOFT CHALET”.

  Buna ziua. Totul arata minunat. Nu ma mai satur sa admir. Puteti sa-mi spuneti unde pot sa gasesc fotoliile si canapeaua, precum si mesele din living si bucatarie?

  Multumesc

 7. Claudia spune:

  Ma bucur enorm cand vad astfel de initiative si in Romania, de reconditionare a cladirilor vechi din mediul rural. Avem atata cladiri care merita o viata nou.
  Se vede ca au investit multa munca si bani iar rezultatul este pe masura. Cred ca au imbinat armonios noul cu vechiul, iar peisajele din jur sunt superbe.
  Iar tie Adela iti multumesc ca ai postat aceasta minunata casuta de vacanta 🙂

 8. Andreea spune:

  Astfel de inițiative sunt foarte bine primite, zic eu.. România are prea multe locuri frumoase de văzut astfel încât să nu profităm de ele și cu o cazare pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *