adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (6)

In Artisti, artizani, handmade, Romania Mea

Sursă de covoare românești autentice

Când vine vorba despre lucruri tradiționale, contează mult sursa lor de proveniență, ca să fii sigur de autenticitatea lor. Și da, ceea ce este autentic este vechi, iar covoare vechi înseamnă nu doar culori, materiale, modele, ci adevărate povești de viață țesute. Alina Mitrică avea în locuința ei de la București un covor de la țesut de bunica ei, iar interiorul actual căpătase dintr-o dată culoare, inclusiv emoțională. A postat câteva imagini pe Instagram și a văzut reacția entuziastă a oamenilor. Dar inițiativa de a recupera și a oferi și altora ocazia să cumpere un covor autentic i-a fost declanșată într-o vizită la Paris. Acolo a văzut un magazin cu chilimuri adunate din diferite colțuri ale lumii, iar cele cu modele geometrice i-au adus aminte de covoarele din Amărăștii de Jos, locul de unde se trage și unde fiecare familie are acasă zeci de țesături manufacturate de generații. Și-a dat seama că foarte multe modele de covoare oltenești sunt foarte frumoase și mult mai elaborat țesute, comparativ cu ce văzuse la Paris. Așa că la prima vizită în satul natal, a mers și casă în casă și le-a povestit sătenilor ce vrea să facă: să le ofere iubitori de folclor să poată cumpăra covoare autentice, totul sub numele de Made with love Romania. Dacă nu știai, covoarele și scoarțele tradiționale, de la noi din țară și din Republica Moldova, sunt din 2016 parte a patrimoniului cultural UNESCO (vezi AICI). Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (10)

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (5)

Alina Mitrică (în foto dreapta) alături de bunica și mama ei în expoziția organizată la Galeria Occidentului din București, expoziție organizată la lansarea Made with love Romania și cu gândul ca anul viitor să existe marcată Ziua Covorului și Scoarței Românești. Bunica Florea a țesut covoare în casă, o tradiție pe care Alina încearcă să o popularizeze, astfel ca prin oferta de țesături autentice, care mai există în casele din satul ei natal, să fie încurajată cererea. Alina spune că de fiecare dată când își privea covorul din locuința modernă de la București, își amintea de iernile petrecute la bunici, cu războiul de țesut în mijlocul casei și de mirosul de lână vopsită, momente dragi, personale pe care le simte cumva încapsulate în modelele velințelor și macatelor făcute de bunica ei.

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (4)

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (3)

Cum procedează Alina? Cu ajutorul mamei ei, care merge din poartă în poartă la familiile din satul natal, cumpără țesături tradiționale și află poveștile despre ele. Majoritatea familiilor au câte 30-40 de covoare și velințe, așa că sunt dispuse să vândă o parte din ele, mai ales când li s-a explicat că și acest lucru este un mod de promovare a lucrurilor frumoase care s-au făcut și se speră să se facă în continuare la noi. Dacă la început femeile erau oarecum reticente, după ce au înțeles scopul, și anume că nu e doar unul comercial, au început să facă și recomandări, dar și să scoată din nou războaiele. Cea mai mare cerere vine din străinătate.

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (9)

Toate covoarele sunt din lână, evident, vopsite și țesute manual, iar pe lângă modelele geometrice, cele florale sunt dominante. Fiecare covor are povestea lui, iar despre asta scrie și Alina pe site-ul ei – VEZI AICI. Faptul că sunt din lână are și dezavantaje, în sensul în care sunt mai sensibile la produse de curățat actuale. Pot fi curățate chimic, dar există riscul ca la anumite modele culorile să sufere modificări. Însă, dacă îți plac foarte mult, le poți expune pe perete, astfel încât să le protejezi de uzură și murădire.

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (2)

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (11)

Covoarele pe care Alina, mama și bunica ei le găsesc în satul natal și împrejurimi au toate o vechime cuprinsă între 30 și 100 de ani. Sunt selectate țesăturile aflate în stare bună și foarte bună, iar dimensiunile lor diferă de la cele similare unei carpete lungi și înguste la cele din mai multe bucăți care pot acoperi o pardoseala unei camerei de dimensiuni mici și medii.

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (7)

De la lansarea Made with Love Romania, Alina a avut prima comandă din Italia pentru amenajarea interioară a unei locuințe în Milano. Modelele florale, viu colorate sunt considerate foarte atractive, dar și cele geometrice sunt pe gustul designerilor. Pe lângă folosirea lor în amenajări interioare rezidențiale, Alina a constatat că cererile sunt și pentru showroomuri, dar și pensiuni și restaurante din afara țării.

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (8)

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (1)

Pe lângă covoarele tradiționale cunoscute spațiului etmografic oltenesc, cum este și cel din imaginea de mai sus, Alina, împreună cu bunica ei, care are 86 de ani, reușesc să identifice modele care aparțin și altor zone folclorice din țară. Există de asemenea și țesături ale căror simboluri sunt unele ce împletesc tradiția oltenească cu cea bucovineană, mai ales că în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au existat valuri de bucovineni care s-au refugiat în sudul țării, timp în care țesutul covoarelor nu a fost întrerupt, ci s-a lăsat cu influențe reciproce, femeile învățând unele de la altele, preluând astfel fiecare câte ceva din ceea ce știau.

adelaparvu.com despre covoare din lana romanesti, Oltenia, Alina Mitrica (6)

Cert este că fiecare covor este unic, iar faptul că mulți dintre noi le știm din casele bunicilor noștri ne facem să le tratăm ca ceva comun, ba chiar desuet. Dar adevărul este că această tradiție, chiar dacă face parte din patrimoniul cultural UNESCO, este una pe cale de dispariție, cauzată de lipsa celor care să-și dorească să învețe acest meșteșug și să creeze pe mai departe nu doar țesături, ci povești prin simboluri, adânc ancorate în cultura noastră. Într-o lume consumeristă, unde ceea ce se strică se aruncă și se înlocuiește, să ai ceva făcut manual de care să ai grijă, ceva ce vorbește despre credințe și cultura unii spațiu etnografic, pare mai de grabă o povară decât o asumare de identitate. În mod straniu, aceste covoare ajung să-și spună poveștile pe alte meleaguri, unde, chiar dacă nu sunt pe deplin înțelese ca obiecte folclorice, reușesc să surprindă și să emoționeze prin contraste curajoase, culorii vii și modele spectaculoase. De aceea, Alina pe site-ul în limba română promovează poveștile covoarelor, dar de vândut le vinde via Instagram sau pe site-ul pe etsy.com, unde sunt clienții străini interesați. Dacă-ți plac astfel de covoare, nu ezista să-i scrii Alinei pentru că ea îți poate procura ceva cu adevărat autentic. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Foto: Made with love in Romania

 

7 raspunsuri pentru Sursă de covoare românești autentice

  1. marcela spune:

    Multumesc mult , draga Adela 😉 sunt informații foarte prețioase si deosebit de ” frumoase ” ;

    Cu drag si recunostinta,

    marcela cosnean

  2. Adrian spune:

    Super tare!

    Vreau sa intreb daca nu ar exista posibilitatea ca unul sau mai multe modele sa fie realziate ca produs tip si in serie, la un pret accesibil pentru marea masa a populatiei. Ideea este ca sigur ar fi multi oamneni care ar dori un astfel de covor, dar unul original si l-ar permite putini.

    Multumesc!

  3. Mariana Isvoranu spune:

    Multumesc Adela, ca de obicei reusesti sa ne surprizi deosebit de placut cu informatii foarte utile. Este extraordinar sa aflam ca traditiile noastre reusesc sa supravietuiasca in ciuda tuturor necazurilor cu care se confrunta poporul nostru. Si eu mi-as dori sa comand covoare autentice romanesti. Snatate multa si la cat mai multe articole utile si interesante. Jos palaria!

  4. Lazăr Anca spune:

    Cât de frumoasă este această traditie românească,să- ti imbraci casa cu lucrurile facute cu propriile maini si mai apoi sa faci zestre la fată! Totul se vede pe mâinile bunicii!

  5. Susan Moskowitz spune:

    Hello,
    Beautiful! Rugs. I would very much be interested in buying one or 2. Please send me some pictures if you have any available?
    Thank you,
    Susan Moskowitz, sfm1836@gmail.com
    Hollywood, Florida USA

  6. Anca Pavel spune:

    Buna,
    Postarile tale sunt absolut minunate. Ti-am descoperit blogul intamplator cautand idei de a folosi covoarele traditionale primite de la bunica. Imi plac tare mult, dar nu stiu cum sa le integrez in decorul apartamentului, din punct de vedere cromatic. Ma pasioneaza traditionalul romanesc si sper sa mai vad postari in care sa ne explici cum sa integram traditionalul in tendintele actuale.
    Keep up the good work!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *