adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (18)

In Artisti, artizani, handmade, Romania Mea

Fabrica unde îți poți picta soba din cahle

Chiar dacă tehnologiile de încălzire a locuințelor s-au schimbat, prezența unei sobe sau al unui șemineu îmbrăcat cu cahle pictate, conferă un șarm aparte interioarelor. Sunt adevărate bijuterii sobele din teracotă cu cahle smălțuite, iar la noi în țară există mai mulți producători care fabrică modele absolut superbe. Ți-am scris despre cei de la Târgu Secuiesc (AICI), dar în vara acestui an, am avut ocazia să vizitez, împreună cu colega mea arh. Andreea Beșliu, fabrica Teracota Mediaș, la inițiativa bloggerul Răzvan Pascu, al cărui echipă promovează foarte reușit atracții turistice de la noi din țară. La fabrică am văzut cum se produc cahlele, conform unei tehnologii vechi, de peste 100 de ani, cu multă muncă manuală. Și când zic multă, nu glumesc. Abia după ce vezi cât efort se depune și în ce condiții, înțelegi de ce astfel de sobe n-au cum să fie pe buzunarul tuturor. Și partea interesantă este că poți testa și tu să vezi ce presupune o parte din munca pentru cahle, pentru că la fabrica din Mediaș poți alege să-ți pictezi chiar tu soba. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (17)

Înființată în 1906, fabrica Teracota Mediaș încă produce prin procedee mecanice și manuale cahle. O parte dintre ele sunt expuse încă de la intrarea în fabrică, chiar în curte. Aici îți poți face deja o idee asupra modelelor de cahle din care se poate face viitoarea sobă. Colega mea arh. Andreea Beșliu a reacționat la fel ca și alții, respectiv să fotografieze modelele care i-au plăcut.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (1)

Când auzi de fabrică, te aștepți la o clădire poate mai industrială, dar în niciun caz una cu o fațadă similară unei case. Clădirea este de fapt lungă și îngustă, ca atare, către stradă, ai putea să treci pe lângă ea fără să o observi. Însă, dacă ridici privirea, vei vedea emblema pe care scrie anul înființări.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (19)

La fabrica Teracota Mediaș, ca de altfel și la altele de profil, se fabrică cahlele, deci nu direct sobele. Practic, sunt manufacturate elementele pe care un sobar le folosește pentru a construi fața exterioară a unei sobe sau a unui șemineu. Comanda se face în funcție de model, iar apoi cahlele sunt produse astfel ca, odată montate, să formeze soba ori șemineul dorit. În imagini modul de preambalare a cahlelor ce urmează a fi livrate pentru construcția de sobe.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (7)

Cei de la fabrica Teracota Mediaș spun că folosesc aceeași rețetă de peste 111 ani pentru compoziția cahlelor, iar această compoziție este prelucrată într-o primă fază mecanic. Aproape că ai senzația că ești într-un muzeu viu în această fabrică, similar Muzeului Astra din Sibiu. 

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (8)

Sunt multe grupuri de turiști care calcă pragul fabricii Teracota Mediaș, atât de la noi din țară, cât și de peste hotare. Aici eram două grupuri, unul din România, celălalt din Ungaria, țară în care sobele de teracotă se bucurăde un mare succes și de unde provin mulți clienți ai fabricii din Mediaș.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (12)

Există și un atelier de creație, unde sunt concepute noi modele de cahle. În imagine un colț al acestui atelier unde sunt depozitare diverse modele pentru care s-au făcut teste de culori.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (11)

În maldărul de cahle grupate în atelierul de creație am ochit un model cu totul special, unul vechi, care s-a păstrat ca reper.

După pregătirea compoziției pentru cahle, pasta se tot frământă pentru a fi elastică și bine amestecată. Apoi, această pastă se întinde precum aluatul în bucăți dreptunghiulare cu o grosime prestabilită.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (10)

Mesele la care lucrează meșterii pentru a pune pasta bine frământată și întinsă sub formă de plăci (în spatele meșterilor) în șabloane.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (9)

După ce sunt scoase din șabloane, cahlele sunt lăsate la uscat în mod natural, în podul fabricii, unde temperatura este mai mare. Uscarea poate varia între 2 și 4 săptămâni în funcție de umiditate. În acest stadiu sunt încă fragile, iar unele chiar parțial umede.

Când cahlele sunt uscate în mod natural, se glazurează, apoi ele pot fi pictate. Aici este procesul unde tu, împreună cu familia, poți participa pentru aspectul viitoarei sobe, respectiv poți veni și picta în nuanțele preferate fiecare detaliu în relief al cahlelor. Acest proces durează în funcție de complexitatea decorului, de mărimea sobei de numărul culorilor folosite. Ca atare, pictarea cahlelor poate dura de la o zi la trei.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (13)

La final, după ce sunt  și pictate (dacă se dorește acest lucru), cahlele sunt băgate la cuptor, proces în care devin rigide, lucioase pe fața exterioară. Sunt lăsate să se răcească natural, după care se ambalează pentru a fi livrate. Tot procesul de fabricare durează între 4 și 6 săptămâni, ca atare o sobă trebuie comandată din timp ca să-ți ajungă pe șantier când ai nevoie.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (14)

Cei de la Teracota Mediaș fabrică sobe portabile direct în ateliere proprii, dar numai modele mici, care pot fi transportate, pe care le poți vedea și achiziționa în magazinul online AICI.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (20)

Cahlele pot fi folosite pentru șemineuri, sobe de încălzit, dar și sobe de gătit. Poți cumpăra astfel de modele de AICI.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (15)

Multe modele de cahle sunt create în urmă cu 100 de ani și încă reproduse pentru că sunt pe gusturile oamenilor. În imagine un model italian cu flori în nuanțe vesele.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (4)

Într-o sală dedicată sunt expuse toate modelele de cahle care s-au fabricat la Teracota Mediaș. Eu le-am fotografiat pe bucăți pentru a putea fi mai bine vizualizate.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (5)

Printre cele mai populare sunt cahlele albe cu detalii pictate în albastru, dar fiecare model poate fi personalizat cu orice altă culoare sau combinație de culori.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (6)

Modelele de cahle reproduc de multe ori desene și ornamente specifice diferitelor zone etnografice din țară și nu numai. Așa că vei găsi și modele bucovinene, pe lângă cele transilvănene.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (2)

Desigur că pe lângă cahlele simple, care compun corpul sobei, există și elemente de colț, dar și cornișe și fleșe, care pot ornamenta partea superioară a sobei într-un mod spectaculos.

adelaparvu.com despre fabrica de sobe Teracota din Medias, Foto Adela Parvu (3)

Când vezi doar o parte din modele de cahle care manufacturează la Teracota Mediaș, te-ai putea trezi într-o mare dificultate să alegi. Așa că cel mai bine e să-ți stabilești simbolurile reprezentate prin desene, care consideri că te reprezintă și pe care le poți indentifica în modelul cahlelor. Și da, poți la Teracota Mediaș să-ți alegi culorile pentru cahle și să le pictezi chiar tu în nuanțele preferate. Pentru asta trebuie evident să ai o comandă fermă și să-ți programezi cel puțin două zile de ședere la Mediaș, un oraș liniștit, dar încântător, unde ai multe obiective de vizitat, în special arhitecturale. Așa că te poți gândi să combini lucrurile: să-ți pictezi soba, dar să vizitezi și Mediașul. Uite aici site-ul fabricii Teracota Mediaș – www.teracota.ro unde ai și date de contact. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Foto: Adela Pârvu și Andreea Beșliu

 

9 raspunsuri pentru Fabrica unde îți poți picta soba din cahle

 1. Mala spune:

  Sunt spectaculoase! Te lasa fara replica!
  Am o curiozitate legata de vopsirea sobelor deja manufacturate, funcționale. Exista vreo vopsea cu care se poate schimba culoarea teracotelor vechi?

 2. Mariana spune:

  Nu știam,din păcate,că la noi se fac asemenea minunății.Nu am unde, cum, sa instalez o astfel de soba…îmi plac atât de mult încât mi-as lua una ca ,, mobilă,, Mulțam Adela,ești grozava!

 3. Marinela spune:

  nu sunt asa buni meseriasi cum se zice.
  asta o spun din proprie experienta-am fost la ei acum 5 sau 6 ani si le-am dat modelul semineului sa-mi faca cahlele.Dupa 3 sapatamani de la comanda cand am venit cu ele acasa-surpriza-nu se pottiveau DELOC cu schita mea!Mesterul meu nu a putut sa le foloseasca pe tiparul semineului meu-si acum stau cu ele in pod DEGEABA!!!!

 4. Teodora spune:

  Sunt o poezie! Am o curiozitate. Oare nu se pot folosi pentru a fateta si altfel de suprafete? Spre exemplu, o insula de bucatarie? Sau pe post de faianta decorativa?

  • Adela Parvu spune:

   Bună Teodora! S-ar putea îmbrăca o masă insulă, doar că sunt mici probleme cu grosimea cahlelor. Un meșter priceput însă s-ar descurca să le monteze fără prindere umedă 🙂 Pe peretele bucătăriei însă clar va trebui o încărcare mai mare 🙂

  • Roxana spune:

   Buna, Teodora! Se poate si nu este complicat, ci minunat. In fotografie, modelul de cahla ales este Transilvania. In functie de cum iti e confortabil, ne poti vizita site-ul, fabrica, suna. Noi suntem mereu incantati sa ne cunoastem!

   443D3C1B-C50B-450D-97EE-124E4298593A

 5. Constanta spune:

  Imi plac foarte mult, am văzut în Hornbach câteva modele premontate. Am vorbit cu ei la fabrica, as cumpara una, imi trebuiesc doua, dar deocamdată una sa vad cum functioneaza. Stiti pe cineva care a cumpărat sa dea câteva informații , daca este mulțumit? Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *