Liniile și formele simple, geometrice, epurate de ornamente, ale stilului Art Deco au revenit în trend, iar din ce în ce mai multe branduri din domeniul designului interior au colecții de piese dedicate. Nu întâmplător arhitecții și designerii aleg să amenajeze interioare în acest stil al anilor 20-30, care acum este unul reinterpretat, cu linii mult mai fine, grafice, mai ales când această imagine vizuală se potrivește și stilului de viață al proprietarilor. Dar cum poate arăta acest stil reinterpretat acum într-o locuință actuală? Ei bine, ca să-ți dai seama, am ales să-ți prezint un apartament de circa 79 de metri pătrați, situați la ultimul nivel mansardat al unei clădiri, unde totul este gândit funcțional, dar coerent vizual, conform proiectului arhitecților de la biroul Raca-Architekci. Specialiștii au proiectat amenajarea interioară pentru un cuplu de muzicieni, care călătorește mult și pentru care ordinea contează mult, la fel ca și starea de bine când ajung acasă. Un loc unde trebuie să și exerseze și pentru care au vrut o încăpere dedicată. Dar hai să vezi cum este exploatat ca spațiu locuința de trei camere și trucurile aplicate aici.
Locuința aflată într-o clădire nou construită avea planul cu zona de zi deschisă, cu bucătăria open-space față de living. De asemenea și intrarea în apartament coincidea cu cea în spațiul zonei de zi. În acest sens, arhitecții au avut în vedere o organizare a mobilierului, astfel încât să existe zone clare de circulație, dar și de depozitare. Modificările făcute au fost la nivelul băilor. Baia de serviciu păstrată pe poziție a fost folosită pentru ca lângă ea să fie configurat locul mașinii de spălat, iar baia din dormitorul matrimonial a fost mărită pentru o configurare similară băilor de hotel.
Intrarea în locuință se face direct în zona de zi, ca atare ușa de la intrare trebuia integrată în ambient. Soluția arhitecților a fost să prevadă o nuanță închisă, în ton cu nuanța ușii de la intrare și să trateze zona mai elegant. Un dulap de depozitare este configurat similar unei placări, cu o linie de demarcație la înălțimea de 90 cm, linie care se continuă și în celelalte funcțiuni și care imprimă senzația de ordine.
O banchetă completată de o oglindă vine să creioneze locul de intrare în locuință. De asemenea, la nivelul pardoselii gresia cu asăect terazzo marchează zona și asigură o protecție a suprafeței imediat la intrare. Accente aurii conferă eleganță, la fel și plinta neagră.
Totul comunică deschis în zona de zi, dar linia cu scop decorativ situată la înălțimea de 90 cm unește toată amenajarea, această continuându-se și în dreptul bucătăriei și sufrageriei. Pentru o imagine impecabilă, la nivelul pardoselii linia de îmbinare între gresie și parchet este rezolvată fără profil de îmbinare. Bucătăria este marcată față de restul amenajării prin culoare și finisaje.
Muchiile mesei insulă, precum și ale stâlpului dintre zona de intrare și bucătărie au fost rotunjite, conform caracteristicilor stilului Art Deco. Pentru o imagine cât mai coerentă vizuală, electrocasnicele mari sunt înglobate într-un ansamblu de mobilier gândit pe verticală, în nișa bucătăriei. Partea superioară a ușilor mobilierului este frezată pentru a da impresia de placare.
Marmura este folosită ca finisaj în zona bucătăriei, conform stilului abordat, ceea ce-i conferă și eleganță alături de accentele aurite, cum e bateria de pe blatul mesei insulă și corpurile de iluminat suspendate.
Situată pe colțul spațiului zonei de zi, prin tratarea în nuanțe deschise de gri luminos, bucătăria nu se simte un spațiu sufocat. De asemenea, la nivelul pardoselii, parchetul a fost continuat și aici pentru a nu mai fragmenta vizual, dar și pentru a continua finisajul cald, în contrast armonios cu griurile și accentele negre.
În lateralul bucătăriei este locul de luat masa, unde culoarea închisă a zugrăvelii este din nou prezentă. Pentru ca funcțiunile să se citească frumos, corpurile suspendate ale bucătăriei sunt configurate până în tavan, iar către sufragerie un raft luminat face trecerea plăcut, ăn raport cu proporțiile spațiului.
Oglindă rotundă și blat de masă rotund, ambele elemente vin să confere spațiului mai multă eleganță, dar și să îndulcească liniile calculate ale acestui colț din spațiul de zi. Nuanța apropiată a draperiei cu cea a peretelui vine să păcălească ochiul în privința dimensiunilor, dar și să creioneze armonios locul de luat masa.
Peretele placat în partea inferioară cu lamele din MDF vopsit lucios, precum și detaliile aurite de la nivelul ramei oglizii și ale corpurilor de iluminat, vin să aducă strălucirea caracteristică stilului Art Deco. În rest, piesele de mobilier negre, cu design suplu, se conturează grafic în spațiu.
Canapeaua așezată pe centrul spațiului delimitează zona de conversație. Odată așezat pe canapea, tot ceea ce este în spate nu deranjează, dar și când intri în locuință și vezi spațiul bucătăriei și sufrageriei, linia discretă de la nivelul blatului continuată și pe perete ordonează ambientul și îl echilibrează, în ciuda multor piese care sunt prezente aici.
Zona de tv este simplu tratată, cu finisaje preluate din zona bucătăriei (marmura) și cu freezările de la nivelul mobilierului, tratat peste tot în spațiul de zi la fel. Astfel, chiar dacă de pe canapea se vede holul către celelalte spații, din punct de vedere vizual totul este liniștit și armonios.
Holul este mobilat pe partea vizibilă dinspre living cu un ansamblu ce ascunde spații de depozitare, dar și locul separat gândit pentru mașina de spălat rufe. Mânerele sunt configurate ca piese decorative, aceleași peste tot pentru un aspect unitar.
Baia de serviciu, cu lavoar și vas de toaletă, este elegant amenajată, cu placări din marmură, mobilier pe comandă și accente aurite.
Formele rotunde sunt prezente în baia de serviciu prin lavoar, oglindă și corp de iluminat, dar de asemenea, linia de la nivelul mobilierului din hol este continuată și în baie prin prezența unui profil negru discret.
Cel mai mic dintre dormitoare este transformat în cameră de studiu, dar și de depozitare. Locul pianei este gândit ca într-o nișă configurată în ansamblul mobilierului, realizat pe comandă după forma spațiului și, evident, conform proiectului arhitecților.
Pentru a izola mai bine fonic încăperea dedicată studiului, au fost prevăzute placări tapițate la nivelul pereților, dat și mochetă la nivelul pardoselii. Nuanțele folosite și similare celor din zona de zi.
Dormitorul este într-o încăpere cu formă tipică de mansardă, unde lumina naturală este asigurată prin patru ferestre Velux, care schimbă total percepția asupra spațiului. În fața patului un ansamblu de dulapuri este tratat similar unei placări, același material fiind folosit și pentru tăblie.
Suprafața de deasupra tăbliei patului este tapițată, ceea ce asigură un confort sporit, atât vizual, cât și practic, peretele fiind exterior. În plus, abordarea este una elegantă, tapițeria din catifea fiind pusă în evidență prin contrast de culoare și textură cu placarea de la nivelul tăbliei.
Accente aurite sunt prezente și în spațiul dormitorului, iar piesele mici de mobilier alese cu design grafic, similare celor din living.
Înainte de interveția arhitecților, baia din dormitorul matrimonial era mai mică și lipsită de lumină naturală. După reconfigurarea ei, spațiul a fost mărit și deschis prin tâmplărie metalică cu geamuri către dormitor, zona de duș fiind tratată ca o nișă ascunsă. Fiind parțial la vedere, zona lavoarului a fost gândită mai elegant pentru ca totul să se vadă frumos, dar și ca lumina naturală să fie reflectată în oglindă. Când se dorește intimitate, o draperie în spatele tâmplăriei asigură acest lucru.
Locuința este spetaculoasă prin simplitate, dar și prin calitatea materialelor și eleganța pieselor alese. Totul tratat în aceleași nuanțe și texturi, o linie pe orizontală care pare să lege toate camerele și funcțiunile, puține decorațiuni, dar corpuri de iluminat și oglinzi care suplimensc asta și țesături decorative moi, confortabile care imprimă căldură. Foarte frumos amenajat și coerent gândite și cele mai mici detalii. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Tom Kurek
19
Buna ziua!
Am vazut ca in dormitor era plasata o pianina. Am si eu una si imi este foarte greu sa o integrez in decor. Mi-ar fi de mare folos niste imagini. O tema de articol poate:)
Multumesc tare mult si felicitari pentru blog, e o adevarata incantare!
Imi plac foarte mult manerele decorative. De unde se pot achizitiona?