Avem studenţi arhitecţi talentaţi, asta dacă judecăm după premiile pe care tinerii români le-au obţinut la cea de-a patra ediţie a concursului Unknown, unde au fost înscrise 258 de proiecte de la 9 universităţi europene, din 6 ţări. Concursul Unknown – housing as open problem este organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” – UAUIM împreună cu Asociația Europeană pentru Educație în Arhitectură – AEEA. Sponsorul unic al acestui concurs este Lafarge, companie care a acordat premii consistente în sume de bani.
Care a fost tema concursului? La Unknown – housing as open problem, tradus prin sintagma “o necunoscută – locuirea ca problemă deschisă” s-a pus problema unui nou concept de casă flexibilă. În ziua de azi, deşi ne bucurăm de tot felul de facilităţi şi tehnologii suntem mai puţin legaţi de un loc anume, de o casă. Oscilăm de la o adresă la alta într-un fel nomad. Agențiile imobiliare vând vise la metru pătrat. Astfel, în acest context bulversant, arhitecții sunt somați să găsească o soluție. Pentru găsirea unei rezolvări, primul pas este recunoașterea Necunoscutului şi evident propunerea de soluţii pentru un stil de viaţă imprevizibil.
Studenţii au propus în cadrul concursului proiecte care să răspundă la nevoia de a avea o casă accesibilă si uşor de construit. Concursul s-a desfăşurat pe perioada unui an academic, între septembrie 2011 – februarie 2013. Juriul internaţional, alcătuit din profesori arhitecţi de mare notorietate în domeniu, s-a reunit în zilele de 22 şi 23 februarie în spaţiul de expoziţii UAUIM. Din cele 258 de proiecte au ajuns în faza finală 42 care au fost expuse şi jurizate. Proiectele participante la concurs reprezintă rezultatul unui binom studenți-profesori. Astfel, cele 42 de proiecte jurizate în finală au fost elaborate de 51 de studenți, coordonați de 23 de profesori.
Ştefan Nechita din România şi Victor Vieaux din Belgia sunt câștigătorii marelui premiu al Unknown, fiecare în valoare de 4000 de euro acordaţi de către sponsorul exclusiv Lafarge. Proiectul “The pit” al studentului român este un buncăr special, un adăpost al valorilor civilizaţiei umane. El se constituie ca “muzeu al locuirii”, un spaţiu viu care se actualizează în mod constant. Cel de al doilea premiu 1 acordat pentru “Cubul Rubik Urban” al studentului belgian de la universitatea belgiană LUCA reprezintă o propunere de locuire colectivă flexibilă şi inovatoare care mizează ludic pe conceptul de densitate.
Premiile sunt consistente, cei doi mari câștigători ai concursului Unknown – housing as open problem nu sunt singurii premiaţi în bani. Koen Moesen (Belgia) și Camiel Vannoten (Belgia) s-au clasat pe locurile doi și trei, premiile pentru ei fiind în valoare de 3.000 euro și respectiv 2.000 euro. Organizatorii au oferit și 3 mențiuni, în valoare de 1.000 euro fiecare câștigătorilor Alexandra Gabriela Epure, Răzvan Paul Tivu și Guillaume Harache. Având în vedere complexitatea temei, juriul a reţinut şi nominalizat 3 alte proiecte.
Prof. Dr. Arhitect Zeno Bogdănescu, Rector al UAUIM: “Și anul acesta au fost suficiente proiecte valoroase care să își merite recompensa și scopul concursului să fie atins, și anume acela de a pune în discuție programul de arhitectură cel mai studiat în toate școlile, locuirea. Aceasta rămâne o problemă deschisă, care doar prin abordarea permanent raportată la necesitățile mereu schimbătoare ale societății și oamenilor, permite răspunsuri creative și folositoare”.
Prof. Dr. Arhitect Zeno Bogdănescu, Rector al UAUIM:
„Este foarte important ca această sponsorizare, ce a făcut posibil concursul, să continue pentru a organiza alte competiții ce pun în discuție teme foarte importante, dar pe care doar piața de proiecte nu le va aborda niciodată sau doar punctual, cu efecte imediate. Acest timp al reflecției, al meditației și găndirii eliberate de presiunea imediatului poate genera tipuri de soluții ce pot avea mai multă influență asupra realizărilor concrete.”
Sonia Artinian, CEO Lafarge România:
“Am susținut Concursul Internațional pentru Studenții din Arhitectură încă de la prima sa ediție, din anul 2005, pentru că dorim să contribuim la educația viitorilor arhitecți și să fim martori la primele lor realizări”.
“Implicarea noastră constantă în programele de educație se bazează pe convingerea că numai dacă încurajăm tinerii arhitecți înspre idei noi, putem să construim împreună locuințe și orașe care să facă față realității în continuă schimbare a lumii noastre.”
Juriul au fost alcătuit din: Prof. Dr. Arh. Pere Riera (Profesor în cadrul Universității Autonome din Barcelona și membru al Institutului pentru Știința Mediului și Tehnologie / Spania – Preșenditele juriului), Prof. Dr. Arh. Zeno Bogdănescu (Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”/ România), Arh. Leo van Broeck (CEO al Bogdan & Van Broeck Architects / Belgia), Arh. Maurizio de Vita (Arh. în cadrul Studio De Vita & Associati Architetti / Italia), Prof. Dr. Arh. Urs Hirschberg (Preşedintele Asociației Europeane pentru Educație în Arhitectură AEEA, Decan al Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnologice din Graz şi Director al Institutului de Architectură și Media / Austria), Prof. Arh. Johannes Käferstein (Dipl. Arh. ETH BSA SIA, Directorul Departamentului de Arhitectură din cadrul Universității de Științe Aplicate și Arte din Lucerna, Elveţia), Léopold Lombard (Director al Diviziei de Relații cu Arhitecții din cadrul Grupului Lafarge / Franța) și Conf. Dr. Arh. Françoise Pamfil (Manager al concursului UAUIM-AEEA-LAFARGE din anul 2005, Conferenţiar în Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” / România).