adelaparvu.com despre Chata Magoda (20)

In Case, Design Interior, Pensiuni

S-au îndrăgostit de o casă bătrânească și s-au mutat aici

Planul cuplului de care-ți scriu era să găsească un loc unde să ridice o pensiune. Căutau ceva în zona de munte, că le place aerul curat și liniștea. În drumurile lor au dat peste o casă bătrânească din bârne de lemn, coșcovită toată și părăsită, ce zăcea tristă pe panta unui deal. S-au îndrăgostit pe loc de ea și chiar dacă își doreau să ridice o construcție nouă, n-au rezistat tentație de-a o cumpăra. Numai că n-a fost deloc ușor. Oamenii de la țară nu-și înstrăinează peste noapte casele, fie ele și nelocuite și părăsite, plus că se uită încruntați la unii de vin așa, deodată, de la oraș. Dar cei doi au avut răbdare pentru că au simțit că această căsuță va fi a lor.

adelaparvu.com despre Chata Magoda (21)

Deși după arhitectura ei ai crede că e undeva pe la noi, casa se află în zona de sud-est a Poloniei, mai exact în Munții Bieszczady. Ea are mai mult de o sută de ani. Primul proprietar a fost o doamnă, care și-a dus traiul în tihnă aici. A trăit 94 de ani. Apoi, după al Doilea Război Mondial casa a fost cumpărată de cizmarul din sat, care a deținut-o până de curând și care n-a prea avut inimă s-o vândă. Dar până la urmă a cedat, mai ales după ce Jagoda și Mackiem, care au dat de ea, au povestit planul lor în privința casei. Cizmarului îi era teamă că ei vor doar terenul, dar după ce a aflat că vechea construcție se dorește a fi renovată a vândut terenul și construcția.

adelaparvu.com despre Chata Magoda (20)

Pe aceeasi lucarna vara si iarna se vad ca cele mai frumoase tablouri cu peisaje

Pe aceeasi lucarna vara si iarna se vad ca cele mai frumoase tablouri cu peisaje

Jagoda și Maćkiem, proprietarii pensiunii

Jagoda și Mackiem, proprietarii pensiunii

Cei doi au locuit în casa batrânească un an de zile, chiar dacă nu au avut cofortul de la oraș. Îți dai seama că wc-ul era în curte, iar încălzirea se făcea cu lemne. Dar nu doar că au locuit aici, dar au și pus mâna să o recondiționeze. Primul lucru a fost să-i întărească fundația. Au ridicat casa cu ajutorul unor sisteme hidraulice și au înlocuit piatra veche cu alta nouă și solidă. Au refăcut acoperișul, pe care de data asta l-au înălțat nițtel cât să poată fi mansardat și au tras instalații în casă, de la cele termice la cele sanitare. Aveau banii pentru o pensiune nouă, dar efortul lor a fost concentrat pe căsuța asta veche. Și după ce au terminat-o, s-au apucat și de cea nouă, care e pe același teren și pe care au făcut-o tot în stil tradițional.

 

adelaparvu.com despre Chata Magoda (13)

Și nu doar că au renovat și recondiționat casa bătrânească, dar s-au și mutat de tot în sat. Au renunțat la locuința de la oraș, că doar plăteau întreținerea degeaba. Acum au pensiunea cea nouă, unde și-au făcut loc pentru ei și până la urmă s-au ales nu cu una, ci două case pe care le închiriază în regim de pensiune. Mi-a plăcut mult cum și-au făcut site-ul de prezentare chatamagoda.pl, dar mai ales filmul în care își prezintă casa. Începe cu o muzică de dor și jale și se termină cu veselie și tihnă. E ca și cum fondul sonor ar fi vorbit și despre etapele de renovare ale casei (vezi filmul aici). Dacă ai de gând să-ți faci o pensiune sau ai deja una, merită să vezi și tu cum se promovează. Tot căutând case de genul ăsta, am impresia că lumea se deșteaptă și că noi europenii din Est suntem aproape de natuadelaparvu.com despre Chata Magoda (25)ră și prețuim tradițiile. Sper ca această casă să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre Chata Magoda (12)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (5)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (33)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (26)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (3)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (6)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (22)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (14)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (24)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (11)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (10)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (19)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (15)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (30)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (29)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (32)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (1)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (27)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (31)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (16)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (9)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (4)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (7)

adelaparvu.com despre Chata Magoda (2)

Sura foto: Michal Mrowiec/Weranda Country; Chata Magoda

8 raspunsuri pentru S-au îndrăgostit de o casă bătrânească și s-au mutat aici

 1. ioana nitulescu spune:

  Superba casa!

 2. Maria-Ribanna Tocan spune:

  Pur si simplu minunata ! Acum m-as muta !

 3. Jorjette spune:

  Intr-adevar, casa arata extraordinar si ca sa faci o casa sa arate asa ai nevoie de ceva investitii…

 4. Juli spune:

  O casa superba. Atat de calda, atat de intima si atat de placuta. Va multumesc ca ne ajutati cu idei pentru propria locuinta. Ma inspira foarte mult

 5. Alexandru Puiu spune:

  Apreciez enorm curajul si ambitia celor doi. Sper ca aceasta mentalitate sa apara si la noi intr-un procent mai mare, ma refer la faptul ca mai bine salvezi si reconsolidezi o bijuterie de casa veche traditionala decat sa ridici una noua si moderna!

 6. GEANINA spune:

  Multumimesc mult Adela imi faci ziua mult mai frumoasa cu postarile tale atat de calde si intime…multumesc inca o data…bravo!

 7. Ana Acojocaritei spune:

  O CASA SUPERBA.MA BUCUR CA EXISTA OAMENI CARE STIU SA CONSEVE ,,TRADITIA ROMANEASCA”…CALDA, TRADITIONALA, ODIHNITOARE SI PLACUTA. FELICITARI PROPRIETARILOR!
  Am si eu o casa in Muntii Neamtului, mostenita de la parinti la care trebuie sa renovez mansarda si nu gasesc meseriasii corespunzatori. As cere cateva idei daca se poate. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *