adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (2)

In Case, Design Interior, Romania Mea

Au recondiționat o casă tradițională de lângă Brașov

Mi-a plăcut mult casa aceasta de lângă Brașov, unde acum locuiește o familie de tineri, care au doi copii. Este o casă veche, pe grinda căreia au găsit înscripționat anul 1863. Casa a fost recondiționată și reamenajată, dar spiritul ei a fost frumos păstrat. Au muncit mult la ea, vreo doi ani de zile și încă lucrările nu s-au finalizat, dar merită să o vezi ca să-ți dai seama că traiul într-o casă cu arhitectură tradițională este ideal mai ales când ai copii mici. Norocul lor cel mai mare este că această casă se află aproape de Brașov. Cu mașina nu le greu să ajungă la serviciu în oraș. În plus, e mult mai liniște și frumos aici, iar peisajul te cucerește indiferent de anotimp.

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (1)

Dacă pe-afară arată cât se poate de tradițional, multe lucruri au fost schimbate la interior. Timpul și-a pus amprenta asupra construcției vechi realizată pe structură de lemn și pereți de chirpici. Însă tot ce s-a mai putut recupera a fost salvat. Ioana își amintește că numai curățatul grinzilor a luat o grămadă de timp și că acest lucru nu se poate face decât manual. Cel puțin cinci straturi de vopsea au fost îndepărtate pentru ca lemnul să arate frumos în final. Și pereții din chirpici au trebui refăcuți pentru că cei vechi erau deja scorojiți și tasați. Deși i-ar fi plăcut să păstreze podelele vechi din lemn, ele n-au mai putut fi recuperate, însă i-a venit o idee mai bună: plăci de teracotă cu încălzire prin pardoseală. A apelat la firma Instalcaz din Brașov pentru asta. Cu plăcile ceramice a păstrat aerul rustic al casei, dar nu-și mai face griji când cei mici umblă desculți sau în șosete prin casă pentru că pardoseala e caldă.

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (3)

Chiar dacă interiorul și l-a dorit în întregime rustic i-a fost foarte greu să găsească mobilier și obiecte în stilul acesta. În afara covoarelor țesute manual de către Antoneta Nadu și a costumului popular, restul a fost o corvoadă. Nici măcar perdele făcute de mână n-a găsit. Așa că a luat hotarârea ca până va găsi ceva tradițional și confortabil să amenajeze actual. Dar zău că arată bine livingul cu canapeaua generoasă, lampa sculpturală în colț și candelabrul Ingo Maurer. Și l-a dorit mult pe acesta din urmă că i-au plăcut becurile înnaripate. Și l-a găsit pe internet, deoarece la noi în magazine i s-a părut foarte scump.  Dar acum e mulțumită că-l are. Deși nu este fan al caselor în stil provensal, la baie nu a găsit ceva cu adevărat rustic, așa că a făcut un compromis, dar eu zic că i-a ieșit fain. Ioana spune că în Brașov chiar nu ai de unde alege la capitolul decorațiuni și accesorii, așa că multe le-a cumpărat de pe unde a găsit.

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (2)

Bucătăria în schimb i-a ieșit rustică și e tare frumoasă. Deși spațiul dedicat ei este destul de restrâns, este foarte bine organizată ca să aibă totul la îndemână. Și are aici mai ales ceea ce multe femei visează: chiuveta sub fereastră. Numai că există un impediment cu soluția asta – riști să nu mai poți deschide fereastra decât pe verticală. Aici e un caz fericit, robinetul e rabatabil, deci fereastra se poate deschide. Pe geam vede în curte, care și ea a suferit mari transformări. Dale de piatră împânzesc zona din jurul casei, iar între ele e pus pietriș pentru drenajul apei. Acum ei nu mai cresc păsări de curte și animale, deși îți dai seama că aici zeci de ani de zile a fost o gospodărie țărănească în toată regula. Și fundația din piatră a fost nou construită. Ioana spune că multe lucruri le-au făcut în regie proprie, dar că e mai bine să apelezi la un specialist ca să nu mai trebuiească să refaci lucrurile. Acum pentru extinderea casei care este în faza de șantier au apelat la o firmă. Abia aștept să văd cum se finalizează totul. Vezi? Vremurile se schimbă, dar bine că arhitectura tradițională a casei a fost păstrată. Eu mă bucur că au făcut-o pentru că și așa neterminată arată tare bine. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (11)

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (6)

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (13)

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (9)

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (10)

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (8)

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (5)

adelaparvu.com despre casa traditionala reconditionata Brasov (4)

18 raspunsuri pentru Au recondiționat o casă tradițională de lângă Brașov

 1. Ioana spune:

  Foarte frumos!

 2. Cre Jo spune:

  Fereastra din bucatarie se deschide 🙂 robinetul e rabatabil 🙂

 3. Marian Raducu spune:

  Superb.

 4. Adriana spune:

  It looks so cozy <3 I love it!

 5. cristian spune:

  uufff…pietrisul ala alb din curte este groaznic…

 6. cosmin spune:

  tipic romanesc ,lipsesc din peisaj propietarii care la sfarsit nu platesc (exterior realizat de OC)

 7. vlad spune:

  e chiar mai mult decat ok o da spre frumos dar Adela costurile unei asemenea renovari fara a tine cont de valoarea initiala (pamant+casa veche)? Eu personal cred ca ar fi interesant si daca in discutii ai putea aduce (cat se poate) si costurile macar estimative. Inteleg ca acest site este pentru prezenatre, pentru formarea unei idei, pentru schimbarea unui trend (ca sa zic asa) dar repet parerea mea este ca ar trebui si niste date referitoare la costuri, ca sa stie cei interesati daca se „inhama” la vreun model anume vazut aici (ca sunt ceva mai multe modele de urmat).
  PS:Masina din curte este Porsche Cayenne (nu e tocmai accesibila oricui) 😉

  • Adela Parvu spune:

   Vlad, atunci cand vine vorba despre case n-ai cum sa compari costurile cu mancarea sau cu vestimentatia. E clar ca sunt sume mari la mijloc. De cele mai multe ori proprietarii nu-mi pot spune costurile pentru ca fac astfel de renovari in timp si uita socoteala. Dar sa stii ca intreb despre asta si de fiecare data cand le aflu, le si public :). Nu-mi doresc sa schimb niciun trend, nu mi-am propus nici sa impun vreunul, ci doar sa informez si sa arat ceea ce se poate face. Referitor la masina, ai presupus ca e a proprietarilor, dar te-ai gandit ca s-ar putea sa fie al vreunui oaspete?

 8. […] Și aici e secretul, pentru că dacă locuiești într-o localitate de munte și vrei să-ți faci casă tradițională, păi atunci merită să vezi o construcție tipică pentru o astfel de zonă. Stai la câmpie și […]

 9. Sonia spune:

  Buna, Adela,

  Mai ai, cumva, vreun update despre finalizarea amenajarii acestei case?
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *