Aveam în minte căsuțele norvegiene colorate, așa cum are și prietena mea Gabriela, una roșie, pe o coamă de deal, căci s-a mutat acolo de ani buni. Așa că nu m-aș fi așteptat să găsesc una ca aceasta, cu lemn sculptat și aer rustic, cu cerdac, ușă de intrare decorată și stâlpi de-a dreptul artistici. De altfel, nici proprietarii n-au avut în minte imaginea aceasta când s-au dus să o vadă prima dată. Știau că este veche, chiar foarte veche, că doar li s-a zis că are ziduri din bârne masive de acum 300-400 de ani. Da, lemnul folosit la construcția casei au fost adus în urmă cu secole din Rusia. Erik și Karen, care locuiesc în Oslo, s-au pregătit să dea peste o colibă pe care aveau să o renoveze. Dar n-a fost nici pe departe așa.
Situată într-una dintre cele mai frumoase zone de schi din Scandinavia, cel puțin așa se fălesc norvegienii, casa aceasta din Halligdal chiar este una de vis. Într-adevăr cei doi au avut de reparat la ea mai mulți ani și au făcut modificări frumoase, mai ales la interior, dar casa i-a surprins plăcut ca și arhitectură și detalii. Acum în cei 166 de metri pătrați au parte de tot confortul, dar și de atmosfera absolut specială creionată în tușe tradiționale. Iar peisajul în care este situată este unul de basm cu vedere că piscurile din apropiere, care se înalță la 2000 de metri. Lângă casă, atunci când nu se pierd pe fundal troienelor, se văd mestecenii pitici, ce îmbracă pantele din zonă. Ei întregesc panoramele ce se văd de la interior prin ferestrele cu formă tipică celor din secolul XVII din Norvegia, cu multe detalii minuțios făcute în lemn.
Centrul casei este primitor și deschis, cu bucătăria și sufrageria care comunică liber și livingul discret separate de ele. Peste tot sunt șemineuri care încălzesc plăcut casa. Apoi urmează dormitoarele, cel matrimonial, elegant și colorat cu textile călduroase, și cel al copiilor cu paturi suprapuse. O să-ți placă și baia, care este generoasă și spațioasă. Arată ca un adevărat loc de relaxare. Și peste tot e o combinație reușită de obiecte vechi, tradiționale și piese actuale. Costume populare înflorate sunt pe post de decor, iar țesături cu motive etnice înfrumusețează ferestrele. Colțul meu favorit din casa asta? Biroul din living, așezat lângă șemineu și în fața ferestrei. Mă și închipui acolo scriind pe blog. Ce să mai zic? Nu mai zic nimic, te las să te bucuri de imagini, dar nu înainte de-a te provoca să te gândești la un lucru important: casa asta a rezistat sute ani, oare de ce nouă ne este frică de locuințe din lemn? Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: Weranda Country, Dos Santos Solvi, Hemis, East news
2
Superba 🙂
SUPERB- descoperim o alta lume – la focul din soba
🙁 capul ala de animal mort agatat pe un perete anuleaza toata caldura. Nu vad nimic de vis in niste incaperi in care troneaza la tot pasul semnele unor barbarii nejustificate aduse la rang de hobby.