adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (6)

In Case, Design Interior

A simțit că salvează o bucățică de lume

M-am întrebat și eu care sunt motivele pentru care cineva se angajează în reconstrucția unei case țărănești? Căci e mult mai ușor să construiești ceva nou, mai ales când ai și bani, iar problema necesității unei locuințe nu se pune. De ce ai vrea în condițiile acestea să te înhami la o lucrare complicată de-a reabilita o ruină? Designerul finlandez de succes Ristomatti Ratia și-a răspuns târziu, adică la final, la întrebările de genul acesta. Prima dată a acționat din instinct. Când a descoperit ruina unei case țărănești din insula estoniană Saaremaa, înconjurată de pomi fructiferi, s-a îndrăgostit pur și simplu de loc. A știut că trebuie să facă ceva. Hai să vezi ce a făcut.

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (1)

Nouă ne este puțin cunoscut Ristomatti Ratia, dar el a devenit celebru la nivel internațional după ce a creat colecția de obiecte pentru masă denumită Decembre, o serie de piese din plastic simple, funcționale pentru care n-ai crede că cineva poate obține recunoaștere internațională. Dar creativitatea lui Ratia nu s-a oprit aici. De la genți, la textile pentru interior, de la suporturi pentru lemne la șemineuri, Ratia și-a construit un adevărat brand. Și dacă te uiți cu atenție la obiectele lui, de o simplitate debordandă, înțelegi de ce a fost fascinat de ruina asta. Și aici era vorba despre simplitate. O casă din piatră și lemn în mijlocul unei grădini roditoare. Aflat deja la o vârstă înaintată (este născut în 1941) l-a atras și tihna oferită de acest colțișor de rai. Îi plac oamenii, îi place să socializeze, dar pentru a crea pentru oameni are nevoie de un refugiu. Iată că l-a găsit aici.

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (2)

Dar ce a găsit mai exact? Rămășițele unei case ridicată în urmă cu mai bine de o sută de ani, abandonată și neîngrijită. A cumpărat proprietatea, iar localnicii l-au sfătuit în repetate rânduri să demoleze tot și să construiască ceva nou. Dar Ratia spune că vine un moment în viață când e vorba doar de dragoste și din dragoste te lași provocat să faci imposibilul posibil. S-a apucat să repare casa, dar fără să distrugă din ceea ce a găsit. A observat cum cei ai locului au case similare, unde lemnul se relevă în toată frumusețea sa. Acoperișul l-a făcut din stuf, după tradiția locului, iar pe pardoseala din holul casei a pus pietre de râu, iar în bucătărie a decorat plafonul cu crengi de castan. Ideea asta i-a venit după ce a văzut suporturile din ramuri folosite de localnici pentru uscarea peștelui, la fel ca și gardurile lor împletite.

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (16)

Este interesant cum a folosit bucățile de lemn de ienupăr. Se vând sub formă de bucuri, grupuri mici de șipci de lemn care au o aromă plăcută, dar care au și proprietăți medicinale. Ei bine, Ratia a utilizat aceste produse pentru a capitona pereții saunei din casă, o idee ingenioasă care s-a dovedit și decorativă și sănătoasă, sub influența aburului ienupărul eliberând aromele și uleiurile esențiale curative. A încercat ca în toată casa să utilizeze doar ceea ce i-a oferit natura și ceea ce a putut restaura din casa veche. Și-a dorit să păstreze simplitatea debordantă a locului care l-a cucerit. Și atmosfera ei a fost pe deplin creionată așa cum și-a imaginat. Acum e locul lui de refugiu, locul unde vine și schițează alte obiecte, alte proiecte.

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (14)

Dar care a fost motivația lui? A găsit un colț de rai unde nu-l întrerupe nimeni din gândurile lui, unde se simte fericit. Aici îi vin ideile fără să-l bâzâie telefonul, fără să-l disturbe televizorul, radioul sau vreo sonerie. Și fericirea asta are o cauză. Oricât de creativ ai fi, satisfacția că recuperezi ceva te umple de bucurie. Imposibilul a devenit posibil. Simte că salvat o bucățică din lumea asta, din istoria ei. De fapt și de drept, reparând o casă veche te simți ca și cum ai face din nou ordine în tine, ca și cum ai repune la locul lor gândurile, sentimentele, emoțiile. O casă țărănească vorbește despre un trai simplu, până la urmă de legătura cu natura. O restaurezi ca apoi să ieși în curte și s-o admiri, dar te trezești minunându-te de pomii și fructele lor între care stai atârnat în grădină. Parte din natură suntem și noi, iar o casă țărănească nu te lasă să uiți asta. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (4)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (5)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (6)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (8)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (7)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (9)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (10)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (11)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (12)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (13)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (3)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (17)

adelaparvu.com about rustic old house in Saaremaa, designer Ristomatti Ratia (15)
Sursa foto: Inside/East News/ Weranda Country

Un raspuns pentru A simțit că salvează o bucățică de lume

  1. […] și decorațiuni interioare, dar viața ei s-a schimbat după 45 de ani când a moștenit o ruină de casă țărănească pierdută printre dealuri. Dar cu această casă a descoperit noua ei chemare: restaurarea de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *