adelaparvu.com about Michael Buck s cob house, Photo John Lawrence, The Telegraph

In Case, Design Interior

Ai locui într-o casă care a costat doar 150 de lire sterline?

Este foarte romantică casa din lut și paie, adică chirpici, ridicată de Michael Buck. Acest domn, fost profesor de artă la o școală privată din Anglia, și-a propus să vină cu o soluție pentru piața imobiliară deficitară din Marea Britanie. Ce se întâmplă mai exact la ei? Păi multe proprietăți sunt lăsate moștenire și ca atare oferta de locuințe noi este foarte mică. De aici și prețurile mari. Tinerii nu-și permit credite ipotecare pentru că și acestea sunt scumpe, iar chiriile nu sunt nici ele deloc ieftine. Așa că Michael Buck s-a gândit să demonstreze că se poate ridica o locuință din chirpici cu doar 150 de lire sterline. Și a reușit s-o facă cu ajutorul a 20 de voluntari care n-au folosit nicio sculă electrică. Și da, a ridicat-o pe propriul teren și a folosit pământul de pe el, la fel ca și multe materiale recuperate și reciclate. Întrebarea este dacă ai locui într-o astfel de casă.

adelaparvu.com about Michael Buck s cob house, Photo Michael Buck4

Căsuța, cu fundație din piatră și acoperiș din paie și mușchi, izolat cu la interior cu lână de oaie, are doar o cameră. Într-o parte e improvizat locul de gătit, în cealaltă e un loc de ședere și soba, deasupra căreia e locul de dormit. Până aici totul bine, dar apă curentă nu există, la fel nici electricitate. Lângă casă există un izvor de apă, iar wc-ul este unul în curte, ridicat tot din chirpici. Ei bine, deși sunt aceste neajunsuri, căsuța este închiriată unui om care muncește la o fermă din apropiere și care-și plătește chiria în lapte și smântână. Cum trăiește acest om aici? Cred că mulți oameni de la noi, care locuiesc la țară știu. Adevărul este că este această casă arată altfel decât ale noastre, dar ea amintește de viața grea de la țară, ceva de care mulți s-au ferit atât de mult încât s-au bucurat să se mute la oraș, la bloc.

adelaparvu.com about Michael Buck s cob house, Photo Michael Buck2

Care ar fi soluția? Soluția ar fi o casă de chirpici, dar proiectată să aibă și confort, cum face arhitecta Ileana Mavrodin. Ea spune pe site-ul ei casa-verde.ro că ridicarea casei de la Sasca a costat-o 2000 de dolari cu tot cu teren, dar și a fost ajutată de alții. Într-adevăr casele de lut, de chirpici, denumite și cob house în Engleză, pot fi absolut spectaculoase și confortabile și construite la prețuri accesibile comparativ cu alte sisteme de construcție. Dar visul de-ați face o casă la prețul unei canapele ieftine pentru mine nu există. Când ai cunoscut confortul apei curente, al electricității, al unui grup sanitar civilizat, să te întorci la un trai primordial este greu. De ce? Pentru că pierzi prea mult timp pentru lucruri care acum durează minute și nu ore.

adelaparvu.com about Michael Buck s cob house, Photo Michael Buck

Ai trăi într-o astfel de casă? Cred că nu. Ar fi ea o soluție pentru orice fel de criză a locuințelor? Jurnaliștii de la The Telegraph, care au făcut publică povestea lui Michael Buck, sunt convinși că nu. Dar ce putem învăța din povestea asta? Să știm ce ne dorim cu adevărat. Soluții accesibile există, dar niciodată unele la preț de nimic. O casă, indiferent din ce materiale e făcută, costă, iar majoritatea investiției este dedicată asigurării standardelor de confort din ziua de azi. În plus, trebuie să ai în vedere și costurile ulterioare legate de întreținerea casei, de exploatarea ei. Îmi place să visez, dar după o experiență similară la țară știu că gratis nu există, ieftin nu rezistă. Cred însă că visul oricum se poate realiza, atâta timp cât știe care este acel vis și ce așteptări ulterioare are. Mi-a plăcut proiectul acesta și crezul lui Michael Buck de-a demonstra că nu trebuie să muncești o viață ca să ai parte de un adăpost. Da, sunt de acord că e absurd să muncești o viață întreagă ca să ai parte de ceva absolut firesc, cum ar fi propria casă. E absurd ca aceasta să fie pentru mulți doar un vis. Dar uite, din idee în idee, din proiect în proiect sunt sigură că vom ajunge să ne găsim fiecare propria soluție. O viață avem? Colorată să fie!

https://www.youtube.com/watch?v=nJ8IkEosfic

adelaparvu.com about Michael Buck s cob house, Photo Michael Buck5

adelaparvu.com about Michael Buck s cob house, Photo John Lawrence, The Telegraph 2

adelaparvu.com about Michael Buck s cob house, Photo John Lawrence, The Telegraph 3

adelaparvu.com about Michael Buck s house, Photo Homecrux

adelaparvu.com about Michael Buck s house, Photo Dailymail

adelaparvu.com about Michael Buck s house, Photo Dailymail 2

adelaparvu.com about Michael Buck s house, Photo Dailymail 5

adelaparvu.com about Michael Buck s house, Photo Homecrux 2

adelaparvu.com about Michael Buck s house, Photo Dailymail 3

adelaparvu.com about Michael Buck s house, Photo Dailymail 4

adelaparvu.com about Michael Buck s house, Photo Homecrux 3

Chiosc de gradina ridicat tot din chirpici

Chiosc de gradina ridicat tot din chirpici

Sursa foto: Michael Buck blog, The Telegraph, Dailymail, Homecrux

9 raspunsuri pentru Ai locui într-o casă care a costat doar 150 de lire sterline?

 1. mimi spune:

  Excelenta idee. Casuta din povesti! Nu as locui in ea din simplul motiv ca este prea mica pentru familia mea, dar este superba!

 2. Mariana Dragason spune:

  Este frumoasa si ingenioasa, pentru o casuta de vacanta este relaxanta din toate punctele de vedere.

 3. mihaela spune:

  eu as zice ca s-ar putea ameliora confortul cu ceea ce se numeste toilette seche (nu stiu exact termenul in romaneste). toaleta arata aproape ca oricare alta dar in loc de apa se foloseste un fel de nisip amestecat cu bacterii care descompun, fara miros, materiile organice. imi imaginez eu 🙂 ca in loc sa tragem apa punem niste nisip si totul rămâne curat 🙂

 4. irenadaiana spune:

  Daca stau stramb sa judec drept cand ne-am mutat in casa noua nici la noi nu exista curent si nici apa curenta cat despre canalizare nici acum nu exista. singurul lucru pe care-l avem dupa sase ani e curentul in rest apa din panza freatica , hidrofor , fosa septica. speram la un panou solar dar casa verde s-a uscat in tara asta deci…Cred ca pana la urma susrsa de apa e cea mai importanta. Pentru curent exista panourile fotovoltaice si daca ai apa aproape totul e rezolvat. Restul tine de comoditate, de gradul de confort pe care ti-l propui/permiti , de cat vrei/poti sa investesti.

 5. Dac spune:

  Astfel de locuinte sunt o parte din solutie. Locuinte TEMPORARE cu chirii IEFTINE pentru muncitori chiar si studenti…. dar nu home sweet home

 6. Czessyk Enna spune:

  PAREREA MEA?…..daca ar fi mai ingrijit lucrate….ar fi chiar faine…relaxante….si pot fi una din solutiile vii torului ptr tineri cu suprt financiar mic…dar asigurat un confort minim decent!

 7. Ruxandra Sarbulescu Clit spune:

  Persoanele care nu stiu limba romana si scriu ați in loc de a -ți, nu au calitatea sa comenteze si mai grav sa-și publice apoi comentariile inepte. Casa de lut e intoarcerea la Rai. Credeti-ma, sunt arhitect!

 8. […] acesta devine rezistent, bogat și foarte des. Adevărul este că nici n-avem cum testa asta, dar în Anglia e clar că tradiția grădinăritului este una îndelungată, iar clima favorizează și ea […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *