OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Case, Design Interior

Din prețuire pentru natură dintr-o casă veche au făcut una eco și s-au mutat la țară

Și casele și locurile pot schimba destinul oamenilor. Da, poți să ajungi din întâmplare undeva și ceea ce vezi acolo să te fascineze atât de mult încât să iei decizi radicale. Așa s-a întâmplat cu un cuplu de tineri care prin plimbările lor în vacanță au dat peste o construcție veche și dărăpănată din lemn, o casă lungă în prelungirea căreia era și hambarul. Și era înconjurată de copaci. De departe se prierdea printre ei. Abia când au ajuns aproape și i-au atins bârnele încărcate de povești, de anotimpuri, de soare și ploaie au realizat că acolo a fost un cămin. I-a uimit cum puteau oamenii să construiască asemenea minunății în urmă cu secole, iar casele astea din lemn chiar să reziste așa de mult.

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (3)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (15)

Mari iubitori de natură și pasionați de tradiție cuplu de tineri și-au dat seama că nu cunosc foarte multe despre această parte a țării lor. Magda și Thomas, doi polonezi obișnuiți cu satele din jurul orașelor mari, au dat peste zona asta din nordul țării unde arhitectura e atipică. Au aflat că aici a existat chiar o comunitate de olandezi care și-au lăsat amprenta și asupra formei și structurii clădirilor tărănești. I-a bătut gândul să-și facă o casă de vacanță în zonă căci e și marea aproape, iar locul e înțesat de pâlcuri de pădure. Apoi s-au înflăcărat și și-au spus că merită să salveze o astfel de casă veche. Și au ajuns să salveze nu una, ci două, dar mai mult, să se mute definitiv la țară.

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (1)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (16)

Desigur că atunci când îți propui să salvezi o casă veche trebuie să te aștepți la costuri mari. Pentru că nu e vorba doar de renovare, ci de restaurare, iar asta e o muncă de expert. Dacă dai peste ceva vechi și valoros, cum ar fi tâmplărie sculptată sau sobe vechi nu poți să-ți bați joc de ele, chiar merită să faci o investiție serioasă și să apelezi la restauratori. Și dacă nu-ți permii asta e mai bine să vinzi cuiva care are aplecarea către frumos, dar și banii necesari. Oamenii ăștia au făcut imposibilul posibil, respectiv au investit tot ce aveau în aceste case, dar asta după ce au contactat profesioniști de la muzee de profil și au luat legătură cu arhitectul Magdalena Adamus. Și bineînțeles că pe lângă restaurarea și conservarea elementelor vechi a fost nevoie și de modernizare pentru ca cele două case să poată fi locuite.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arhitectul a conceput un proiect ingenios prin care a integrat în construcția veche dotări noi. Chiar dacă băile, inexistente inițial, la fel ca și bucătăriile și-au făcut loc acum la interior, din afară modernitatea nu se simte. Casele beneficiază de sisteme geotermale pentru apă caldă și căldură, suplimentată pe timp de iarnă și de sobele care funcționează pe lemne. Acoperișurile de stuf au fost refăcute, iar pentru păstrarea formei și aspectului lor nu au montat pe ele panouri solare. Oricum ar fi fost dificil asta. Cert este că acum casele astea vechi, care să ne înțelegem pentru mine oricum sunt eco pentru că nu dăunează mediului, au devenit confortabile, dar păstrează șarmul conferit de istoria lor. Și da, acum proprietarii au un mini muzeu în aer liber și încă mai muncesc la detalii, căci n-ai cum să te plictisești la țară niciodată. Mi-a plăcut atmosfera lor, dar și povestea. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (12)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (2)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (5)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (6)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (4)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (8)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (9)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (11)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (10)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (2)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (3)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (12)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (6)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (5)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (4)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (8)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (11)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (7)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Tomirri Photography (10)

adelaparvu.com despre casa veche taraneasca cu acoperis din stuf trasformata in casa eco, arhitect Magda Adamus, Foto Rafal Lipski (14)Sursa foto: Rafal Lipski Weranda Country, Tomirri Photography

10 raspunsuri pentru Din prețuire pentru natură dintr-o casă veche au făcut una eco și s-au mutat la țară

 1. Carmen Pop spune:

  Absolut superb! Mii de multumiri pentru munca de „furnicuta” cu care adunati si postati aceste articole pe blogul dvs. Este o incantare pentru ochi si suflet si o sursa pentru inspiratia fiecaruia dintre cei care vor sa faca din casa lor „un camin”. Felicitari! Si inca o data, infinite multumiri!

 2. vasile spune:

  Au reslefuit diamantul dandu-i noi fete si o noua valoare ce va dainui in timp.
  O atmosfera calda si primitoare la interior, sobrietate si distinctie la exterior. Noi lasam case de patrimoniu in paragina ca sa folosim terenul pentru „monstruozitati”.
  Si ne intrebam de ce Polonia nu este in criza, dupa modul in care gandesc si actioneaza sunt cu un secol inaintea noastra.
  Un sfarsit de saptamana minunat.

  • Adela Parvu spune:

   Eu nu ma mai intreb. Stiu despre cat de destepti sunt din anii 2000, cand au transformat zone miniere intr-unele turistice. Au facut dintr-un oras cum e la noi spre exemplu Petrosani un centrul turistic cu aqua park 🙂 A fost sotul meu acolo si a vazut cu cochii lui. Si asta se intampla acum 10 ani!

 3. Diana Carabanda spune:

  Multumesc, Adela Parvu ca-mi trimiti raze de soare in fiecare zi!

 4. makeupbyrouxy spune:

  Suuuper ideea cu tapetul in baie!

 5. mimi spune:

  Baile si bucataria sunt dementiale!

 6. […] cumpărat un apartament și cu banii rămași vroiau să se apuce de renovat. Numai că au văzut o casă veche pe net și au simțit nevoia să o viziteze. Dar hai să-ți spun mai […]

 7. […] din grinzile vechi de lemn ale casei a căzut și ea s-a speriat. Atunci și-a spus că această casă veche nu este încă în stare bună și sigură pentru copilul ei și a decis să-l lase pe soțul ei […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *