adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (8)

In Decoratiuni, Designeri si Arhitecti, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Faine corpurile de iluminat create de clujenii Eliza Bălana și Sergiu Tîrziu

Îmi plac oamenii care se pun pe treabă după ce și-au găsit inspirația. Eliza și Sergiu sunt din Cluj-Napoca, ambii absolvenți ai facultății de arhitectură din orașul natal. Anul trecut au fost la târgul de mobilă de la Milano iSaloni, unde nu doar târgul în sine e fascinant, ci mai ales evenimentele conexe, unde expun în special tinerii designeri, fie în cadrul Salone Satellite, fie în afara spațiul expozițional la FuoriSalone. Ei bine, clujenii noștri au văzut, au admirat, le-a plăcut, în special standul Lago unde le-a atras atenția câteva obiecte deosebite, dar când au ajuns acasă și-au spus că și ei ar putea crea obiecte interesante. Au ales să se concentreze pe corpuri de iluminat pentru că ambii lucrează în domeniu, Eliza este axată mai mult pe amenjări interioare, iar Sergiu este profilat pe arhitectură. Au observat că greu mai găsești corpuri de iluminat care să se potrivească frumos în diferite stiluri de amenajare și care să aibă și prețuri bune. Simțeau ei că ar fi putut face una ș-alta, dar până n-au fost la Milano parcă nu erau foarte hotărâți. Acolo au prins microbul cu origami.

Eliza Bălana și Sergiu Tîrziu

Eliza Bălana și Sergiu Tîrziu

S-au gândit să încerce mai multe forme și mai multe tipuri de materiale: metal, tricotaje, împletituri, nuiele, plastic și hârtie. Aveau multe idei și parcă și-ar fi dorit să le facă pe toate, dar au realizat curând că cel mai bine e să te concentrezi pe o singură colecție și să iasă aia bine. Așa că după ce au au dibuit formele de tip origami s-au gândit să le producă inițial din hârtie. Origami știi ce este, un soi de joc creativ cu hârtie. Este o sursă de inspirație pentru mulți designeri, dar adevărul este că tipurile de plieri nu sunt infinite, însă combinația lor dă unicitate obiectelor. Este însă mai mult decât probabil ca la aceleași combinații să ajungă mai mulți creatori, în mod independent, fără să știe unul de celălalt. De aceea cei doi s-au sucit, s-au muncit și au ajuns în final la corpurile de față, adică la forme simple, care nu presupun complicații în faza de producție. Au luat în calcul faptul că hârtia e ușor de manipulat și ușor de personalizat, dar tot nu erau mulțumiți cu Happy Lamps, cum le-au denumit. S-au străduit să găsească un material mai convingător și rezistent și așa au luat în vizor și plasticul. Dar cine crede că plasticul e la îndemâna tuturor se înșeală. Ai nevoie de tehnologie pentru asta.

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (12)

Eliza Bălana și Sergiu Tîrziu au muncit circa opt luni de zile ca să ajungă la rezultatul final, cel pe care-l vezi de față și și-au înregistrat creațiile la ORDA, ca să fie siguri în privința drepturilor de autor. Au trecut la plastic și au căutat vopseluri speciale ca să-l personalizeze prin culoare. Greu, dificil pentru că plasticul ca să-l vopsești trebuie să-l grunduiești, vopsești, să-l usuci, să ai anumite condiții de lucru. Ți-am spus eu că e nevoie de tehnologie ca la final să iasă suprafețele faine și fără imperfecțiuni. Dar au găsit plastic direct colorat, iar dacă cineva vrea altă nuanță decât ceea ce pot oferi ei pot trece din nou la personalizarea cromatică de care-ți spuneam. Acum, pe lângă cele cinci modele, care-mi plac cum arată toate împreună, Eliza și Sergiu vor să completeze gama lor Happy Lamps cu o veioze, aplice și un corp cu diametru mai mare de 100 cm, o lustră generoasă ca dimensiuni. Pentru ca să ajungă ok și cu prețurile îți pot face orice model atât din plastic, cât și din carton pentru că evident cartonul este mai accesibil.

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (4)

Unde se potrivesc Happy Lamps? Păi în primul rând hai să-ți spun cum le poți așeza: individual, înșiruite, în buchet, suspendate la înălțimi diferite, le poți combina formele sau poți alege același model în mai multe exemplare, poți să combini și culorile. Deci ai loc de joacă cum vrei. Și pentru că forma lor este una de tip origami merg tare frumos atât în interioare rustice, cât și în cele moderne, chiar și în cele clasice nu mai spun de cele ecletice. Eliza își expune motivația “am dorit să creăm niște corpuri care să se poata integra în multe tipuri de amenajare, dar care să aibă personalitate, să se facă observate și să contribuie la calitatea spațiului”. Dacă asortezi frumos culorile, iar cei doi chiar te pot sfătui despre asta, le găsești loc atât acasă, cât și în spații publice (pub-uri, restaurante, pensiuni, birouri etc.). Cu ce becuri se potrivesc? Eliza îți recomandă becurile (lămpile eco) mari de tip glob cum sunt cele de AICI, căci le completează frumos și în plus oferă o lumină plăcută. Cât costă lămpile? Păi una costă 57 euro (din material plastic) și 41 euro (dacă sunt din carton). Eu zic că au ajuns la un preț tare bun având în vedere că le fac pe comandă, deci nu în serie. Uite, dacă vrei să iei legătura cu Eliza și Sergiu și să cumperi lămpile lor accesează pagina lor de Facebook/ HappyLamps unde ai și datele lor de contact. Sper să te inspire și pe tine și să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (2)

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (1)

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (3)

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (6)

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (5)

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (9)

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (10)

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (13)

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (7)

adelaparvu.com despre lampi origami, Happy Lamps, designeri Eliza Balana si Sergiu Tirziu (8)

 

17 raspunsuri pentru Faine corpurile de iluminat create de clujenii Eliza Bălana și Sergiu Tîrziu

 1. Ingrid spune:

  Imi plac. Tineri, talentati, curajosi…

  • Adela Parvu spune:

   Si mie mi-a placut de ei Ingrid! Si stii de ce? Ca s-au apucat sa faca cu ce-au avut la indemana, ca au investit din bani proprii si au reusit sa fac niste obiecte frumoase si de calitate la preturi excelente.

 2. Marianne spune:

  Parca sunt niste Origami.In spatiiile moderne-cotidine-se armonizeaza
  perfect.Felicitari tinerilor.

 3. Raluca spune:

  Foarte frumoase si colorate, chiar Happy!

 4. Lumi spune:

  Foarte dragute!! Simple si totodata sofisticate! 🙂

 5. Adrian spune:

  Buna Adela,

  te rog daca ai cum sa ma ajuti cu o informatie, caut pentru o terasa, mobilier din ratan, un fotoliu, o canapea de trei locuri si una de doua locuri, eventual cu o masuta, multumesc anticipat.

  • Adela Parvu spune:

   Adrian, fii pe faza ca acum despre subiectul acesta ma documentez, deci vei gasi pe blog articolul cu pricina cu multe informatii 🙂

   • Adrian spune:

    Multumesc Adela, insa te rog sa tii cont de un aspect, in Romania am vazut ca cei de la Mobexpert si cei cu magazine similare au scos la vanzare ” ratane ” dar numai din plastic si la preturi ” serioase „, ceea ce nu este tocmai in regula pentru noi consumatorii…

    • Adela Parvu spune:

     Stiu, stiu Adrian 🙂 De aia imi ia mai mult timp documentarea 🙂

    • silvia spune:

     Buna. Eu am gasit mobila de interior si de gradina din zambila de apa si le-am gasit usor dand cautare: mobila din zambila de apa. Tot pe acelasi site am gasit si mobila din ratan natural. Preturile mi s-au parut accesibile. Sper ca te ajuta. O zi excelenta.

 6. Andrei spune:

  Si nu iau foc aceste corpuri de iluminat? Nu-si schimba nuanta dupa cateva ore de functionare a becului?

  • Eliza spune:

   Buna Andrei. Materialul nu este inflamabil insa la temperatura mare isi poate modifica forma. De aceea recomandam utilizarea becurilor economice sau cu led. Culoarea nu este afectata in niciun fel.

 7. Ina spune:

  Bravo lor, dar exagerata inregistrarea la ORDA. Modele similare de lampi (origami) existau pe Internet anterior inregistrarii lor, exista tutoriale pe Youtube, etc. Spre exemplificare: https://www.etsy.com/listing/198714691/origami-light-chestnut-mint-green?ref=shop_home_active_9 sau http://origamica.com/products/spring-origami-lamp

  • Elis spune:

   Exact! Nellianna si Keneth de la Snowpuppe le fac inca din 2010 si le vand pe Etsy dar si pe pagina afacerii lor. Deci chiar au exagerat cu inregistrarea la ORDA!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *