adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (4)

In Design floral, Gradina

Flori în culorile curcubeului, o invenție a olandezului Peter van de Werken

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

Ei bine, la asta nu mă așteptam, dar colegul meu de blog, Carli Marian, e pe fază cu nouățile din domeniul florilor, așa că el s-a gândit să te informeze și pe tine despre această invenție. Da, există flori colorate în culorile curcubeului și ideea asta i-a venit olandezului Peter van de Werken, cunoscut ca inventatorul trandafirilor curcubeu, adică Rainbowed Roses, așa cum și-a denumit și firma. Dar de la trandafiri a ajuns la mai multe flori cum ar fi de orhideele, crizantemele, crinii regali, gerbera, hortensiile  și mai nou experimentează și pe iarbă ornamentală. Dar cum le colorează?

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (15)

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (3)

Peter van de Werken

Peter van de Werken

Ei bine, tehnica de colorare a florilor este un secret bine păstrat. Nici nu e de mirare pentru că Peter van de Werken și-a folosit cunoștințele ca să obțină acest efect incredibil. A absolvit Colegiul Agricol din Den Bosch în 1992 și s-a specializat în biologie, fizică și chimie. În 1993 și-a deschis propria seră în Nederhemert, Olanda. Însă ca orice om care are un hobby, pasiunea lui Peter a fost și este colorarea florilor. Așa că după ce și-a deschis propria seră a experimentat, îmbinând pasiunea cu studiile sale de specialitate. Rezultatul? Aceste flori care uimesc. Ele sunt flori tăiate, deci se vând la fir și par de parcă fi pictate, dar de fapt coloranții sunt aplicați conform unei rețe secrete. Cert este că ei colorează clar și separat petalele florilor.

Peter van de Werken

Peter van de Werken

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (12)

Florile sunt crescute în sera lui Peter, ca mai apoi să fie ambalate și expediate în florării. Petalele florilor au culori diferite, toate cele șapte ale curcubeului. El spune că pentru a obține acest efect de curcubeu folosește culori obținute tot din plante, coloranți alimentari naturali, iar secretul constră în modul de dozare a acestor coloranți și succesiunea aplicării lor în faza de dezvoltare a florilor. Deci coloranții nu sunt injectați în tulpina florilor, așa cum se întâmlă în cazul orhideelor Royal blue, ci sunt absorbiți de către plantă până când ea produce flori. N-ai să crezi, dar el a ajuns acum să cultive anual milioane de flori, care sunt vândute ca fire tăiate și care se vând în întreaga lume.

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (14)

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (1)

Peter van de Werke și-a dus pasiunea chiar mai departe decât a colora florile în nuanțele curcubeului. A ajuns să facă pe comandă flori în culorile naționale ale diverselor țări. A dezvoltat atât de bine această tehnică de colorare încât poate avea control asupra nuanțelor care vor ieși la iveală în viitoarele flori. El spune că a mai are emoții înainte de a vedea florile, dar nu încetează să experimenteze. Cert este că florile astea uimesc. Fie că-ți plac sau nu, n-ai cum să le ingnori. Ce să-ți spun despre pețuri? Ei bine, nu sunt mici deloc. Spre exemplu, pe site-urile florăriilor online străine găsești 12 fire la prețul de 90 de dolari americani, iar la noi poți găsi buchet de 9 fire la prețul de 209 lei, buchet de 19 fire la prețul de 447 lei și chiar buchet pentru mireasă cu 19 trandafiri la prețul de 380 lei. Hai că sunt curioasă să-mi spui părerea ta despre aceste flori.

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (7)

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (6)

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (13)

Iarba ornamentala in culorile curcubeului

Iarba ornamentala in culorile curcubeului

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (11)

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (8)

adelaparvu.com despre inventatorul Peter van de Werken, trandafiri curcubeu, flori curcubeu, Rainbowed Roses (4)

19 raspunsuri pentru Flori în culorile curcubeului, o invenție a olandezului Peter van de Werken

 1. Brindusa spune:

  Arată interesant, ce-i drept… Eu nu vreau să ofensez pe nimeni, dacă are alte gusturi, dar mie, personal, îmi plac enorm florile, aşa cum sunt ele, în splendoarea lor naturală! De exemplu, când văd flori date cu sclipici, mă înfior. Nu-mi plac imitaţiile, lucrurile artificiale… Nu-mi place parchetul care imită plăci de gresie, sau gresia care imită lemnul, sau polistirenul care imită bârne de lemn… chiar dacă pot arăta bine la un moment dat. Cred că florile sunt superbe în sine… Nu-mi săriţi în cap dacă aveţi alte gusturi. 🙂

 2. raluca spune:

  nu pot sa spun decat ca brandusa mi-a luat cuvintele din gura…sunt total de acord cu tine draga mea…naturalul e cel mai frumos si firesc lucru.

  • solaria spune:

   Am admiratie pentru „tehnica ‘si tehnologie ” si atat! Nu mi-au placut niciodata florile care sunt colorate artificial… si vorba Brandusei …, chiar nici acelea date cu ” sclipici”.

 3. Maria Gy spune:

  Sincer….mie nu imi plac! Florile imi plac naturale, nu colorizate.

 4. mimi spune:

  Deci nu sunt doar eu „Giga contra”, interesant si atat. Nici Adela nu a spus ca sustine aceasta idee, doar ne-a informat, nu-i asa?

  • Adela Parvu spune:

   Pai nu e clar? Am vrut sa va informez ca sa vedeti cum sunt produse florile acestea in cazul in care dati de ele in florarii. De multe ori cand vezi pentru prima data asa ceva esti tentat sa crezi ca sunt 100% artificiale, dar ele sunt totusi flori naturale colorate. In plus, atunci cand veti da peste alte flori care au nuante stranii, va veti gandi de doua ori daca nu cumva sunt colorate 🙂

 5. carlimarian spune:

  Mie imi amintesc mereu de prajiturile macarons, oare de ce?

 6. Sorin spune:

  Ce nu s-a mentionat este fiecare poate sa faca acasa acesti trandafiri curcubeu. ideal ar fi sa se foloseasca trandafiri din sortimentul vendela (un alb-crem): https://www.youtube.com/watch?v=8JocGICueKI
  eu am avut ocazia sa-i „inmanunchez” in buchete de vreo cateva ori si pot sa spun ca sunt o minunatie.

 7. savu cristina spune:

  eu am vrut sa fac economie la buzunar dar si surprize placute cunoscutilor iar anul trecut am incercat si eu experimentul pe balcon cu 4 pahare de plastic etc etc ….poate ca nu am taiat cum trebuie tulpina…ideea e ca mie nu mi-a tras deloc din acel colorant si trandafirul a ramas alb ,alb ……Am fost foarte dezamagita pt ca am avut toata increderea si nic nu m-am gandit c a nu o s a imi reuseasca …….MI-as dori sa gasesc o florarie in Bucuresti care sa vand la fir acesti trandafiri sa pot lua 2, 3 fire macar pt cei mai apropiati din familie …….

 8. olivia Klein spune:

  Daca va place atat de mult naturalul ma intreb de ce va colorati parul,buzele,ochii??,ar trebui sa se infioare barbatii cand va privesc la fel cum va infiorati voi cand vedeti flori colorate.Cu fardurile pe fata voastra aratati la fel de artificeale ca florile colorate.

  • Brindusa spune:

   Olivia, eu iubesc naturalul şi asta se vede şi din înfăţişarea mea. Aşa că nu are de ce să se înfioare nimeni când mă vede (cel puţin din acest punct de vedere 😀 ).

   Există însă şi un mod de a te machia discret, cu bun gust; poţi astfel corecta faptul că ai buzele mult prea palide, de exemplu. Nu cred că orice femeie care se machiază arată întotdeauna absolut artificial. E chestiunde de gust, de măsură, ca să nu ajungi să arăţi ca un pom de Crăciun. 🙂

   Da, în general, cred că ce e natural arată cel mai bine, sau cel puţin ceea ce se apropie cel mai mult de natural. Nu îmi plac deloc machiajele care transformă în aşa hal, încât nu mai recunoşti persoana respectivă. Personal, mie nu mi-ar aduce nicio satisfacţie aşa ceva, chiar dacă aş putea arăta mult mai bine. Prefer să fiu plăcută pentru ceea ce sunt cu adevărat, nu pentru o mască. Dar când e vorba de machiaj în sine, lucrurile pot fi mai nuanţate, nu toată lumea se machiază aşa exagerat. Iar la urma urmei… discuţia era despre flori. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *