Nu m-aș fi gândit la o iurtă ca la o locuință, dar după ce l-am întâlnit pe Bogdan am căutat să aflu mai multe despre aceste tipuri de construcții. Am rămas cu gura căscată de modul cum pot fi ambientate la interior și cât de spectaculos pot arăta (vezi în imaginile de mai jos). Ca orice construcție și iurtele pot fi tradiționale, moderne sau chiar de lux. Cele mai de succes sunt cele moderne a căror structură este conform tiparului tradițional, dar în locul pâslei pentru îmbrăcarea și izolarea lor se folosesc textile impermeabile de calitate, care asigură nu doar izolația, ci și hidroizolația. De asemenea, spațiul util de la interior poate varia în funcție de diametrul și înălțimea iurtei. Cert este că iurtele au ajuns în atenția celor care căută soluții accesibile ca preț pentru o locuință sau în turism, ca și spații de cazare. Dar cum s-a apucat Bogdan Maltezeanu să facă iurte?
Da, Bogdan Maltezeanu este student la arhitectură și este pasionat de construțiile din lemn. A fost fascinat de structura ingenioasă a iurtei. Dar n-a fost vorba despre dragoste la prima vedere. Nu! Bogdan este unul dintre membrii de bază la Incubator 107, un centru cultural ce organizează ateliere interesante. Așa a ajuns în Estonia la un festival de teatru senzorial. Acolo, un grup de englezi au adus cu ei o iurtă ce urma să găzduiască o parte dintre turiști. A pus și el umărul la treabă, dar i s-a părut tare anevois procesul, migălos pentru că structura cilindrică din șipci de lemn trebuie fixată în vreo 900 de puncte cu noduri din frângii de polipropilenă. Iar capetele nodurilor trebuie bine fixate. Însă după ce totul a fost gata și Bogdan a stat alături de ceialți în interiorul iurtei s-a simțit fantastic. Da, a știut că asta vrea să facă, să construiască iurte.
Dar ce este o iurtă? Este una dintre cele mai vechi tipuri de locuințe, consemnată de Herodot, părintele istoriei, ca fiind tipice pentru sciți, un popor nomad localizat din Nordul Mării Negre și până în Asia Centrală. Eu știu de iurte ca fiind locuințele tradiționale ale mongolilor, o țară unde temperaturile coboară până la -30 de grade Celsius și unde vântul bate cu putere, ceea ce face ca media temperaturilor vara să nu depășească 20 de grade. Am și văzut la Discovery documentare despre Ginghis Han, iar istoricii susțin că aceste iurte ar fi fost decisive în flexibilitatea și migrarea mongolilor, care au cucerit vaste teritorii în XIII ajungând să aibă propriul imperiu. Ok, acum în vremurile noastre lumea nu este nomadă, dar se pare că genul acesta de locuințe poate fi adaptat atât pentru zonele de munte, cât și pentru cele de la malul mării.
Cât timp ia să fie ridicată o iurtă? Bogdan Maltezeanu a urmat cursuri în Marea Britanie pentru a învăța mai multe despre iurte. Apoi și-a folosit abilitățile ca și student la arhitectură pentru a face calcule și a proiecta corect o astfel de construcție. Deși pare simplă, cadrul ușii, ca și croiala materialelor izolante nu sunt deloc simple. Dar după ce a dibuit totul și a realizat proiectul s-a apucat și de manufacturarea pieselor necesare. Treabă grea. Fără partea de fabricație, procesul de asamblare durează circa o săptămână, spune Bogdan. Și da, e necesară o platformă dreaptă, de preferat una din lemn. Cel puțin așa le-a ridicat el pe cele construite la noi. Una a fost construită la mare și a fost sediul pentru atelierele Incubator 107 din vara lui 2013, iar cealaltă a fost ridicată la munte pentru Tabăra Medievală.
Fiind din categoria locuințelor temporare în mod normal n-ai nevoie de aprobări pentru ridicarea unei iurte. Dar situația se schimbă atunci când faci o platformă pentru ea. Spre exemplu, pentru iurta ridicată la mare Bogdan a avut nevoie de aprobări de la primărie. Ai putea locui într-o iurtă? Cu siguranță că da, dar asta depinde numai de tine. Prețul uneia făcută de Bogdan, cu suprafața utilă de circa 38 de metri pătrați la interior, se ridică la 3500 de euro (dar în preț nu intră și dotările cum ar fi baia sau bucătăria). Văd iurtele ca alternative la o casă pe roți sau la o casă container. Pentru un sat de vacanță mi se pare o idee bună (cum este și cel de la Câmpul Cetății) sau chiar pentru spațiu dedicat evenimentelor, cum sunt nunțile. Bogdan spune că ambientul interior este plăcut indiferent de anotimp. Cu o extra izolare și vara, când e cald, la interior iurta este prietenoasă. Uite, dacă vrei să iei legătura cu el îl poți contacta pe mail la iurta.calatoare@gmail.com și telefon 0730.235.394. Sper că ți-am trezit curiozitatea!
Mai jos ai imagini cu iurtele ridicate de Bogdan Maltezeanu. Fotografii de Ana Zavelea
Iurta ridicată de Bogdan Maltezeanu pentru Tabăra Medievală.
1
Inedit! ma intreb uneori cum de gasesti toate subiectele noi, Adela…! 🙂 un astfel de proiect nu reprezinta pe prea multi, probabil, dar e bine sa stim de tinerii romani creativi
Incredibil. Nici n-am știut că există așa ceva. Eu le-aș numi corturi uriașe. Dar sunt super!
super idee ! dar oare ai nevoie de ceva autorizatii sa o instalezi ? autorizatie de constructie ? de campare ? oricine isi poate ridica una in curte ?
acum o saptamina m-am intilnit cu un fost colaborator al proiectului Dexcar.
Mi-a spus ca face Iurte mongolesti si ca ma costa 2500 de lei una ,daca o fac eu. De 13 ani tot incerc sa fac cumva rost de o locuinta si peste tot numai conditii si birocratie.Se pare ca nu suntem noi primii oameni pe pamint si ca gaura de la macaroana a fost facuta sa se inmoaie mai repede la fierbere. Am descoperit Soleta,dar Iurta este ceva de vis pentru o viata linistita,eco,bio sau cum o mai fi .iar pretul este 3 luni de tigari :))) .Multumim celor care au creat Internetul si lui DUMNEZEU care este Calea .Adevarul si Viata. Deci…se poate,fara anl,fara habitat…care de fapt nu sunt chiar ieftine sau gratuit si confortul lasa de dorit.Appo,am vazut pe altii traind in rulote sau in autorulote. E bestial,…doamne ajuta 🙂
Buna ziua, cum putem lua legatura cu Bogdan? Are un site web?
Bună Stefan! Poți să-l contactezi pe adresa de email bogdan.maltezeanu@gmail.com, tel 0730.235.394