adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (4)

In Case, Design Interior

O minune de căsuță, colorată și făcută din materiale recuperate

N-ai crede că așa ceva se poate face din materiale reciclate și nici că cineva ar avea atâta imaginație încât să-și vopsească la exterior casa în atâtea culori. Ei bine, locuința asta e pe placul meu din multe puncte de vedere. Pe lângă faptul că e colorată, mi-a plăcut că are terase exterioare și că la interior măsoară 93 de metri pătrați. I-am spus eu căsuță pentru că așa arată, dar dacă te gândești mai bine este foarte confortabilă. Desigur că mi-a mai plăcut și faptul că inițial a fost ridicată ca și casă de vacanță, dar ulterior a devenit reședință permanentă. De ce? Pentru că proprietarii care locuiesc aici își cultivă acum toate cele în grădină, ba mai au și stupi de albine ca să facă miere. Dar hai să-ți spun mai multe, așa cum am aflat de la Louise Lakier, designer și fotograf, cea care a găsit casa și a și imortalizat-o în imagini.

In imagini sunt constructorul casei impreuna cu sotia si fiica lui

In imagini sunt constructorul casei impreuna cu sotia si fiica lui

Proprietarii, un cuplu din New York, au fost în vizită la fiica lor, care împreună cu partenerul ei de viață deținea un teren în Insula Vashon. Lewis și Dean s-au decis că-și doresc un refugiu de vacanță aici și împreună cu fiica lor și cu un constructor din zonă, chiar fratele partenerului fiicei ei, au început să facă planurile de bătaie. Constructorul John Demyanovich are o pasiune de-a realiza mobilier și de-a face renovări de case cu materiale recuperate. Are un mare talent pentru așa ceva. I se pare că multe astfel de materiale sunt prea ușor abandonate sau nefolosite și sunt de acord cu el. Au făcut planul casei, după ce au căutat mult timp insiprație pe net. În final, când s-au decis ce și cum va arăta casa, au trecut cu toții la treabă. Și-au împărțit sarcinile pentru ca această construcție din lemn să fie cât mai repede ridicată. Poate că totul a ieșit așa de frumos pentru că toți cei implicați au pus mult suflet.

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (13)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (14)

Ideea a fost ca pe lângă aspect și organizare interioară, casa să fie pusă la punct și din perspectiva consumului, adică proprietarii să nu aibă de plătit mult pentru întreținerea ei. Au denumit-o Casa Salsa. Constructorul Demyanovich a cumpărat un camion de cherestea deteriorată pe care a folosit-o pentru finisajele casei și elementele de la interiorul casei, dar tot ce înseamnă lambriuri exterioare (siding), grinzi și căpriori sunt noi, iar terasa exterioară este din lemn de cedru, rezistent la intemperii. Constructor a fost și arhitect și meșter și artizan, restul familiei fiind pe post de muncitori inimoși și direct interesați să iasă bine totul.

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (4)

La interior tot este spațios și luminos, grație modului de organizare interioară deschisă în zona de zi și a numeroaselor ferestre. Casa are doar două dormitoare, unul la parter și altul la mansardă, în rest zona de zi este spațioasă, cu living, sufragerie (loc de luat masa) și bucătărie. Din cheresteaua veche și curbată, constructorul a realizat treptele scării interioare. A muncit ceva ca să îndrepte scândurile, să le lipească și să le aducă la aceleași grosimi, dar efortul a meritat. Dulapurile bucătăriei sunt unele recuperate dintr-o casă ce urma să fie reamenajată. Demyanovich a revopsit ușile și a adăugat câteva sertare noi. Lambriurile de lemn din bucătărie sunt din panouri de placaj tăiate la fața locului și asamblate pentru a se potrivi între ele.

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (8)

Dacă te întrebi de unde este pardoseala de la parter, află că toată este din lemn și e una recuperată de la o altă casă ce a fost demolată cu ani în urmă. Aici constructorul a revopsit-o și i-a dat un finisaj special, făcut de-a dreptul artistic, dar care pare nou nouț. La baie, aflată la parter, e tot o combinație de materiale. Piatra naturală pentru podea a fost primită de la un prieten, iar pentru zona de duș constructorul a făcut singur un finisaj cu piatră de râu. Fereastra de aici, n-ai să crezi, dar este una recuperată, iar dulapurile le-a făcut singur. Toate ușile interioare ale casei sunt unele recuperate și refinisate. Și balustrada scării interioare este din ramurile copacilor sacrificați de compania de electricitate, care a trebuit să-și facă loc pentru plasarea în zonă a stâlpilor de electricitate. I-a luat ceva timp meșterului să le potrivească și să anticipeze uscarea lor, care duce la diminuarea dimensiunilor ramurilor tăiate, dar în final a ieșit frumos.

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (12)

Și pentru decorarea și mobilarea interioară s-au folosit multe obiecte fie cumpărate de la magazinele second hand fie primite ori recondiționate. Cert este că acest proiect i-a apris așa de tare pe toți, încât în scurt timp au reușit să ridice și să finalizeze casa. S-au chinuit puțin la capitolul culori, căci tot ce vezi pe fațadele casei sunt culori combinate, nu luate de-a gata. Dar a ieșit de excepție. Mi s-a părut extraprdinar faptul că constructorul și familia s-au mutat aici pe perioada construcției și au locuit într-o rulotă. Acum, în imaginile surprinse de Louise Lakier, îl vezi pe acest om talentat și dedicat împreună cu soția și fiica lui. După ce a finalizat casa, inițial făcută cu gândul pentru a fi de vacanță, proprietarii au decis să locuiească permanent aici. Așa au apărut și rafturile suspendate pentru cărți, o altă idee ingenioasă de-a constructorului. Cum o fi să te muți de la New York într-o loc ca ăsta? Nu pot să-mi imaginez, dar pot să-mi închipui că nu faci o astfel de schimbare dacă n-ar fi vorba de un trai mai bun. Mor după cum arată casa la exterior. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (10)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (9)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (7)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (6)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (3)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (2)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (1)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (11)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (15)

adelaparvu.com despre casa colorata, casa de lemn, Casa Salsa, foto Louise Lakier (4)

16 raspunsuri pentru O minune de căsuță, colorată și făcută din materiale recuperate

 1. vasile spune:

  Buna ziua. Frumos si ingenios modul in care, cu materiale refolosibile, s-a realizat aceasta bijuterie de casa plina de personalitate. O zi linistita.

 2. Adriana spune:

  Imi place mult cum arata podeaua reconditionata! Iar peretele din pietricele din baie este senzational.
  Pare o casa calda si primitoare, iar culorile exteriorului ma fac sa zambesc, arata ca o oaza de optimism!:)

  • Adela Parvu spune:

   Da, clar te binedispune Adriana o casa de genul acesta! Mie nu mi-a venit sa cred ca pardoseala este din lemn recuperat. Arata super! La fel si ideea cu piatra de rau din baie 🙂

 3. […] O minune de căsuță, colorată și făcută din materiale recuperate […]

 4. Iluca Adriana spune:

  De vis !!! Azi m-as muta in ea. 🙂

 5. Radu spune:

  Supeerr !
  Casuta si stupi, cred ca nu as mai vrea nimic de la viata, doar sanatate sa ma pot bucura de aceste lucruri

 6. Magda spune:

  adorabil si deosebit ca tot ce primesc pe acest blog

 7. solaria spune:

  Peretele din piatra de rau spalata, parca asa se zice…este o nebunie! Mi-au venit in minte versurile din Testamentul lui Arghezi ” Din bube, mucegaiuri şi noroi Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi „

 8. Gyorfi Helen spune:

  super casuta ! plina de culoare si suflet.
  Apreciez preocuparea pentru reciclare si pentru refolosirea materialelor naturale: piatra , lemn.

 9. bartesch spune:

  foarte frumos nu pot spune in cuvinte

 10. Barbulescu spune:

  Nu cred ca e posibil sa faci asa ceva in Romania. Nu primesti autorizatie de la primarie

 11. […] nu sunt decât variațiuni pe aceeași temă, ca să spun așa. Ei bine, am ales să-ți prezint o casă în care ai să descoperi roz, galben, verde și albastru laolaltă în zona dedicată […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *