adelaparvu.com despre expozitie Moroso 2014, designeri Martino Gamper si Peter McDonald (19)

In Case, Design Interior

Cum să nu-mi placă o casă de artiști plină de obiecte colorate?

Dincolo de culori, de forme, de ciudățenii, cel mai mult la casele artiștilor îmi place lipsa fricii. Da, ei îndrăznesc să-și pună în aplicare ideile fără să le fie teamă că vor fi judecați. În plus, îmi place faptul că nu ezită să pună mâna să facă singuri lucrurile, deși ei știu că le ia mai mult timp decât unui meșter priceput sau că ele nu vor ieși perfecte. Dar până la urmă este vorba despre satisfacția de-a realiza ceva prin efort propriu și de-a avea acasă amprenta ta personală. Locuința de față aparține unui cuplu creativ – Martino Gamper, designer de origine italiană și Francis Upritchard, sculptoriță neozeelandeză, ambii locuind acum în Londra.

Martino Gamper si Francis Upritchard

Martino Gamper si Francis Upritchard

Dacă n-ai auzit de Martion Gamper până acum, ei bine s-ar putea să-ți stârnesc interesul pentru lucrările sale, numai dacă-ți spun că e pasionat de reciclare. Multe dintre obiectele sale presupun reutilizarea obiectelor deteriorate pentru crearea de noi piese. Dar expozițiile sale au făcut furori, grație ingeniozității și funcționalității obiectelor, dar și asocierii cu nume importante din lumea designului cum ar fi brandul Gio Ponti (obiectele cunoscutului arhitect italian fiind reeditate și reinterpretate și azi). Cel mai recent proiect al său din 2014 a fost o expoziție de obiecte create împreună cu Peter McDonald pentru Moroso în timpul salonului de design de la Milano. Cât privește locuința sa din Londra, unde trăiește alături de Francis, care a devenit soția sa în 2009, ei bine l-a găsit plin cu mobilă luată de pe stradă. Deci la fix să-și pună în aplicare noi idei.

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (5)

Aici, în disctrictul Hackney, unde se află locuința cu aspect industrial, Francis a ajuns prima, înainte să-l cunoască pe Martino. Apartamentul a fost locuit de opt stundeți care îți dai seama cam ce grijă au avut de toate cele. După ce a curățat-o și a îndepărtat finisajele deteriorate, Francis s-a mulțumit cu lucruri strict necesare. Practic casa arăta ca un atelier, deși studioul ei se află în altă parte. Martino a completat totul cu culori și piese din propria colecție, dar nu s-a lăsat până nu a montat singur parchetul, de fapt un tip de suport care se pune sub parchet. Dar i-a plăcut textura acestui finisaj și faptul că așezarea elementelor mici i-a permis să imortalizeze în desenul pardoselii numele prietenilor lor care i-au ajutat la amenajare.

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (10)

Multe dintre piesele de mobilă din casă sunt făcute de către ei și conțin elemente inedite. Spre exemplu la bucătărie plinta de joa  mobilierului este o fâșie metalică de tablă perforată din acelea de se folosesc în ateliere ca suport pentru scule. Biblioteca sau alte etajere sunt extrem de simple, dar încăpătoare. pe hol ai să vezi chiar o adevărată instalație de rafturi ansamblată din cutii. Dormitorul simplu, cu piese din colecția lui Martino realizată în colaborare cu Gio Ponti, dar multe dintre finisaje poartă amprenta lor. O amenajare reușită, în urma unei munci care a ținut doi ani de zile. Când nu ești meșter îți ia mult timp până te prinzi cum e să-ți faci treaba și apoi să găsești orele acelea necesare pentru a-ți face singur finisajele prin casă. Dar a ieșit colorat, relaxat și artistic. Cum să nu-mi placă? Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre expozitie Moroso 2014, designeri Martino Gamper si Peter McDonald (19)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (15)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (3)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (2)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (12)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (8)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (11)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (13)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (6)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (9)

adelaparvu.com despre locuinta de artisti, apartament Londra, designeri Martino Gamper si Francis Upritchard, Foto Tom Mannion (7)

Expoziția din timpul salonului de mobilă (8-13 aprilie 2014) de la Milano organizată în showroomul Moroso semnată de Martino Gamper și Peter McDonald.

Moroso - CHAIR LIFT - Martino Gamper and Peter McDonald - 2014

adelaparvu.com despre expozitie Moroso 2014, designeri Martino Gamper si Peter McDonald (18)

Moroso - CHAIR LIFT - Martino Gamper and Peter McDonald - 2014
Sursa foto: Tom Mannion – NYT/ Martino Gamper

4 raspunsuri pentru Cum să nu-mi placă o casă de artiști plină de obiecte colorate?

  1. Elisa spune:

    Foarte simpatic. Mi-a placut la nebunie. Totul este colorat si asa frumos imbinat. M-a impresionat mult. 🙂 Am vazut un hotel care avea o idee de camere extrem de colorate… Il gasisem pe site-ul: Mult spor la scris articole de genul. Geniale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *