Vitex

In Gradina, Sfaturi plante

5 plante cu flori parfumate pentru grădină mai puțin cunoscute

ing. horticultor Carli Marian si designer florist

Carli Marian ing. horticultor si designer florist

O grădină frumoasă este aceea care te invită la contemplare atunci când o priveștiși și care te cuprinde înlăuntrul ei atunci când îi adulmeci parfumul. Florile parfumate sunt cele care dau nota distinctivă oricărei grădini și de aceea m-am gândit să-ți prezint 5 plante cu flori mirositoare pe care s-ar putea să nu le cunoști sau să nu știi că pot fi cultivate și la noi, dar care s-ar potrivi pe terasa sau în grădina ta, iar unele chiar și pe balcon.

Daphne carol mackie

Daphne carol mackie

Daphne odora/ Dimensiune: până la 4 metri

Plantele Daphne sunt prețuite în grădină pentru florile sale care te învăluie într-o aromă intensă de lămâiță. Să știi că florile apar primăvara, moment în care oferă maximul de parfum, după care mireasma scade în intensitate. Pentru terasă sau grădină să știi că preferă un loc în plin soare sau la umbră parțială, cu un sol bogate în humus și bine drenat. Preferă solul umed dar excesul de apă îi poate determina putrezirea rădăcinilor. Însă pentru a menține solul umed în timpul verii în jurul plantei și pentru a răcori rădăcinile te sfătuiesc să aplici un strat cu mulci. Planta aproape că nu are nevoie niciodată de tăieri, dar, dacă simți că trebuie neapărat să reduci ceva, o poți face cu atenție. Deoarece plantele sunt susceptibile la infecții fungice, de regulă, se aplică doar câteva tăieri esențiale pentru a avea cât mai puține porți de infecție. Îți recomand să faci tăierile dimineață pe uscat și să aplici repede un fungicid pentru a reduce riscul de contaminare.

 Daphne

Daphne

Daphne

Daphne

Daphne

Daphne

 Daphne

Daphne

Crinul oriental/ Dimensiuni: 1-6 metri înălțime și 1-2 metri lățime

Întotdeauna când vine vorba de crinii orientali (la noi cunoscuți sub numele de crini regali), sunt adeptul zicalei ”cu cât este mai mult parfum cu atât este mai bine”. Mirosul lor este bine cunoscut și apreciat de foarte mulți oameni. Să știi că parfumul crinilor este mai intens după-amiaza, pentru că atunci soarele încălzește florile și astfel parfumul volatil este eliberat. Grupurile de crin îți recomand să le așezi în grădină pe lângă alei, fie în rândul de mijloc, fie chiar pe margine, pentru a încuraja trecătorii să le miroasă florile. Poți folosi soiuri cu flori albe mari parfumate precum „Casa Blanca”, sau cu flori roz precum „StarGazer” sau de ce nu „Conca d’Or” care este un frumos crin galben.

adelaparvu.com despre plante cu flori mirositoare mai putin cunoscute, text Carli Marian, in foto Crin1

adelaparvu.com despre plante cu flori mirositoare mai putin cunoscute, text Carli Marian, in foto Crin 8

adelaparvu.com despre plante cu flori mirositoare mai putin cunoscute, text Carli Marian, in foto Crin (2)

adelaparvu.com despre plante cu flori mirositoare mai putin cunoscute, text Carli Marian, in foto Crin 9

adelaparvu.com despre plante cu flori mirositoare mai putin cunoscute, text Carli Marian, in foto Crin 3

Crin oriental

Crin oriental

Actaea simplex varietatea „Blacksatin”/ Dimensiune 4-6 metri înălțime și 4 metri lățime

Actaea „Blacksatin” oferă un miros ușor fructat dar pregnanat, care ți se va tipări în minte. Frunzele sunt negru-purpuriu și dantelate. La începutul verii apar flori mici, albe, dispuse în inflorescențe pufoase, globulare, la capătul unor tije lungi. Se potrivesc de minune la marginea aleilor deoarece este musai să le vezi frunzele rafinate și să le adulmeci parfum florilor. Să știi că florile în toamnă vor fi urmate de bace rotunde (fructe), în nuanțe de roșu, alb sau albastru, otrăvitoare pentru oameni, însă delicioase pentru păsări. Actaea este o plantă perenă, rezistentă căreia îi priește un sol bogat în humus și localizat într-un spațiu parția lumbrit. Sunt ideale pentru borduri umbrofile.

Actaea

Actaea

Actaea

Actaea

Actaea

Actaea

 Actaea

Actaea

 Actaea

Actaea

Abelia mosanensis varietatea”Monia”/ Dimensiune: 6 metri înălțime și 5 metri lățime

Dintre florile prezentate de mine aici află ca abelia de departe îți va oferi cea mai puternică mireasmă din grădină. Îți garantez că la o simplă adiere de vânt parfumul va fi simțit chiar și de către vecinii tăi. Acest atu este speculat și de către marile case producătoare de parfumuri, care folosesc în elaborarea esențelor extract de abelia. Florile sale apar de regulă spre sfârșitul primăverii sau începutul verii. Într-o primă fază boboci sunt de culoare roz, iar când florile se deschid apar mici trompete albe cu parfum de liliac. În grădină trebuie să-i oferi un sol bine drenat, poziționat într-o zonă fie însorită fie cu umbră parțială.

Abelia

Abelia

Abelia

Abelia

Abelia

Abelia

Abelia

Abelia

Vitex agnus sau copacul castității/ Dimensiune: până la 7 metri înălțime și lățime, adevărate masive florale

Este un arbust ce înflorește la sfârșitul verii -începutul toamnei când va da atât culoare cât și parfum grădinii tale. Inflorescențele sunt lungi și poartă flori de culoare albastră ce emană un parfum asemănător cu cel al liliacului. Din cauza faptului că înflorește doar pe lăstarii anuali, îți recomand ca tăierile să se desfășoare doar primăvara devreme. Ca și exigențe biologice să știi că iubește o expunere însorită și cu un sol bine drenat.

Și acum îți spun că dacă ai o grădină colorată atunci este musai să fie și plină de parfum! Dacă-ți amenajezi grădina cu ajutorul unui specialist sigur îți va recomanda dintre aceste plante. Numai să-l anunți că-ți dorești parfum în grădină. Sper să-ți prindă bine aceste informații!

Vitex

Vitex

Vitex

Vitex

Vitex

Vitex

Vitex

Vitex

15 raspunsuri pentru 5 plante cu flori parfumate pentru grădină mai puțin cunoscute

 1. s'anda spune:

  FRUMOASE!!!Si de unde procuram ???Ca pe-acili-sa n-am prea vazut??

 2. Virginia spune:

  Multumesc imi faci zilele mai frumoase cu fiecare articol, sanatate si spor in tot ce faci

 3. carlimarian spune:

  Sper ca va sunt de folos link-urile! Se pot comanda online de catre oricine isi doreste sa aduca putin parfum in gradina.

 4. niko spune:

  Multumim pentru informatii ! Va rog daca se poate si sfaturi pentru flori ce cresc la umbra. Curtea mea este inconjurata de pomi (artari) ce se afla pe domeniu public si din aceasta cauza este umbroasa. Sunt sigura ca va pot multumi anticipat. De fiecare data ati fost prompta in informatiile solicitate, o mare calitate a acestui site.

 5. […] și frunze mari pufoase, aceasta este scurta descriere a plantei de gloxinia. Deși nu are florile parfumate să știi că gloxinia compensează prin varietatea mare de culori pe care le oferă. Poate avea […]

 6. […] mai des. Vei observa că în perioada de vegetație uneori creșterile sale pot fi haotice, dar pentru a-i păstra forma și înălțimea, o poți tăia, până aproape de bază, fără probleme. Aceste tăieri te […]

 7. Patrascu Dan spune:

  Buna ziua! Incerc si eu sa imi procur o planta abelia monia, dar nu reusesc. Ma puteti ajuta? Am incercat la Eutopia, dar nici ei nu mai au. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *