Da, merită să accentuez treaba asta cu planificarea și proiectarea unei grădini pentru că salvezi mulți bani încă din această etapă. Și mă bucur că-ți pot exemplifica cu o lucrare făcută la noi, una reușită de la Focșani realizată de Florin Murgu, de profesie inginer silvic. Mai exact el s-a ocupat de grădina din spatele acestei case frumoase, care are o arhitectură ce sugerează specificul mediteranean. Când a proiectat grădina, acum doi ani de zile, Florin Murgu a ținut cont și de felul în care arată casa, iar pentru a avea timp să se ocupe cum trebuie de lucrări, partea de proiectare a avut loc pe timp de iarnă și a durat circa două săptămâni. Și conceptul a putut fi ajustat și modificat virtual, astfel încât în sezonul cald să se știe exact pașii, ordinea lucrărilor, materialele și plantele necesare și evident costurile. Specialistul a avut mână de liberă de la proprietari, ca atare le-a propus o amenajare de grădină care să facă spațiul de 350 de metri pătrați din spatele casei să pară mai mare decât este în realitate. Cum a reușit asta? Păi hai să-ți spun mai multe.
Grație proiectării grădinii proprietarii și-au putut da seama dinainte nu doar cum va arăta spațiul, ci și ce cromatică va avea vegetația, cât de mari vor fi plantele și cum se vor integra pavajele în ansamblul spațiului verde. Practic, aici Florin Murgu a conceput trei grădini într-un singură, mai exact trei zone distincte, funcționale separate prin elemente de trecere. Mai urmează o pergolă, dar și fără aceasta îți poți da seama de modul cum este creată grădina. Dar înainte de vegetație a fost importantă infrastructura – sistemul de irigare, sistemul de iluminat și proiectarea aleilor. S-a folosit un sistem de irigație prin aspersie pentru gazon și furtunuri de picurare pentru grupurile de plante, cu control automat și senzor de ploaie. Adică atunci când plouă nu mai e nevoie de apă pentru grupurile de plante. Inteligent, nu? Când a ajuns la partea de plante, Florin Murgu, care îți spuneam că e specialist, a realizat că solul nu e tocmai unul potrivit sau suficient, așa că a fost nevoie de completarea pământului dintr-o partea în alta a proprietății. De multe ori la o grădină amenajarea pare să nu avanseze prea mult până nu e făcută infrastructura și rezolvată problema solului, dar dacă n-ai unde să plantezi vegetația e degeaba, nu? Uite, aici amenajarea a durat 3 săptămâni, din care aproape două spațiul exterior arăta ca un șantier, dar spre final au venit și plantele.
Înainte de plantare însă au fost finalizate aleile, iar aici au fost folosite pavaje de calitate. Da, există pavaje ieftine, care se macină după doi trei ani și unele care rezistă, care nu-și pierd culoare și aspectul timp de cel puțin 20-25 de ani. Aici au fost folosite pavaje Semmelrock achiziționate de la Edil Italy din Focșani. După montarea lor, specialistul a folosit plante de înălțime medie și nu unele foarte mari și dezvoltate, așa cum vor mai toți oamenii, adică să se trezească cu o grădină instant. De ce? Pentru că din experiența sa Florin Murgu a observat că plantele mari suferă foarte mult la replantare și multe dintre ele mor. Ca atare, folosirea unor plante de talie medie a limitat din start pierderile. Un aspect foarte important în succesul lucrării și eliminarea la maxim a pierderilor a fost și folosirea plantelor crescute în ghiveci, mai ales că amenajarea a avut loc în perioada mai-iunie. La final, a urmat alegerea mobilierului de grădină și amplasarea lui conform planului.
Pentru o amenajare reușită e bine ca peisagistul să colaboreze și cu arhitectul casei nu doar pentru armonizarea grădinii cu arhitectura locuinței, ci și pentru că uneori există elemente care trebuie mascate. Uite, aici spre exemplu arhitectul a prevăzut un bazin de colectare a apei pluviale cu o capacitate de trei metri cubi, dar care nu arăta bine în ansamblul grădinii. Florin Murgu a mascat bazinul, dar el a trebui dotat și cu o pompă cu plutitor pentru ca apa să nu dea pe dinafară. Surplusul de apă este evacuat în sistemul de canalizare. Dar prezența bazinului, deși intenția construirii lui a fost bună, s-a dovedit a nu fi și utilă pentru că apa n-a fost folosită pentru grădină. Ca atare, Florin Murgu spune că din punctul său de vedere, mai ales după doi ani de la finalizarea grădinii, lucrarea s-a dovedit a fi o cheltuială nejustificată. Deci e mai sigur ca aspectele legate de grădină să fie concepute în colaborare cu un peisagist pentru evitarea unor lucruri care nu vor fi de folos.
Grădina arată acum elegant și frumos, grație grupurilor de plante în care sunt prezente atât unele din categoria arbuști, cât și plante cu flori. Nu doar volume diferite și forme variate în grădină, ci și plante cu flori care aduc culoare și provoacă încântare. Florin Murgu spune că nu ar fi reușit să ajungă la acest rezultat dacă n-ar fi proiectat bine din start grădina. A întâlnit cazuri în care oamenii mutau, după finalizarea spațiului verde, diferite plante, ceea ce a dus evident la uscarea lor. Dar când un specialist îți proiectează spațiul verde ai siguranța că fiecare plantă e amplasată unde trebuie, în funcție de ce are nevoie (apaă, soare, umbră etc), dar și că arată bine în ansamblul grădinii. Florin Murgu spune că și dacă n-ai bani pentru un peisagist care să-ți facă proiectul grădinii, merită să ți-o plafinifici, să iei o hârtie milimetrică și să te gândești exact ce pui și unde pui, nu de alta dar așa salvezi bani, timp și nervi. Uite, cum e în cazul acestei grădini frumoase. Există loc de terasă cu bucătărie de vară, loc formal (vezi zona din centru) și zona de vegetație. Dacă vrei să iei legătura cu specialistul îl poți suna la telefonul 0766.289.715. Mie mi-a plăcut această grădină din Focșani. Sper să te inspire și pe tine!
5
Buna ziua,
Va urmaresc blogul cu mare interes si placere! Felicitari pentru munca depusa.
Puteti sa imi spuneti ce sunt „pietricelele” dintre tufele de gard verde? ele tin umezeala la baza plantelor si nu permit cresterea buruienilor sau …. ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Oana
Buna Oana! De multe ori genul acesta de produse au rol decorativ. Sunt o varianta de decorare care aduce un plus de culoare in gradina, dar au si rolul de a impiedica formarea noroiului, adica spalarea pamantului sub imapctul ploii. Daca observi bine acolo nu s-a plantat gazon si de aceea pamantul trebuia cumva acoperit. Sper ca te-am lamurit 🙂
Au acelasi rol ca si mulciul decorativ. Pastreaza umezeala in pamant si impiedica dezvoltarea buruienilor
Pietricele decorative am vazut si la mall Panorama care, pentru a nu se imprastia au fost acoperite cu un lac
Aaa…nu stiu ce sa zic despre asta Aurora, mai ales ca lacul poate fi daunator pentru plante…
Aveam in vedere doar acel spatiu care trebuie sa ramina acoperit cu pietricele, nu in combinatie cu plante., o alee, de ex.
Amenajare superba!