adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (30)

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Minunate piese de mobilier tradițional și icoane pe sticlă semnate de Gheorghe și Elena Mateescu din Curtea de Argeș

Îi vezi la târguri poate rebegiți de frig sau transpirați de la căldură, poate liniștiți și retrași în spatele tejghelei sau în vervă la tabara altui meșter convingând clienții că au făcut alegerea bună cumpărând obiecte tradiționale. Dar mulți oameni nu-și dau seama cu cine stau de vorbă sau ce obiecte au în față. Am simțit o strângere de stomac când unul dintre clienți i-a spus domnului Mateescu „Breee, cu cât dai chestia asta?” Era vorba despre o poliță cu peste 3000 de crestături în ea și cu simboluri reinterpretate de pe vremea școlilor de arte și meserii înființate de Regina Maria. Da, era o poliță încrustată cu trifoi cu patru foi simbol al bucuriei, fericirii și norocului, dar și al crucii. Era cu triunghiuri cu vârful în sus, care sugerează ascensiunea și cu triunghiuri cu vârful în jos, care fac trimitere la decadență, dar care împreună reunite în romburi sunt mesajul echilibrului. Dar clientul se credea la piață și avea senzația că polița e precum o legătură de ceapă și poate negocia “chestia” pentru simplu fapt că meșterul popular se afla în spatele unei tarabe.

Gheorghe Mateescu mester popular Curtea de Arges

Gheorghe Mateescu mester popular Curtea de Arges

Da, mi s-a strâns stomacul pentru că am realizat cât de multe legături cu tradiția am pierdut noi românii, cât de puțină atenție acordăm lucrurilor din jurul nostru. N-avem de unde să știm că în fața noastră e un meșter popular, deși târgul așa se numește, dar putem avea curiozitatea să întrebăm mai multe. Eu când ajung într-un loc ca acesta primul lucru care mă interesează nu este prețul, că poate nici n-am bani la mine, dar sigur vreau să aflu din ce zonă sunt motivele populare. Și de aici afli și cu cine stai de vorbă, căci numai un meșter popular autentic îți poate spune din toată inima ce și cum face. Un meșter popular este un creator care investește cu mesaje, cu simboluri obiecte utilitare, alea de le folosim zi de zi. Da, o fi o lingură de lemn care-ți trebuie în bucătărie, dar dacă are capătul în formă de șarpe nu e întâmplător, ci e simbolul protecției casei. Poate e un polonic, dar dacă are pe el încrustat un cocoș e semn că fiecare zi dată de Dumnezeu și vestită de pasărea de curte merită trăită din plin și când pui cu el mâncarea în farfurie e semn că ziua aia e binecuvântată, căci ai avut ce pune pe masă.

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (21)

Măi oameni buni viața asta e prea scurtă ca să învățăm totul despre oameni și lume, dar prin ceilalți avem șansa să nu îmbătrânim degeaba. Eu tot zic că suntem ca într-un stup de albine și fiecare se pricepe la ceva, dar tocmai de aceea trebuie să-l respectăm pe cel de lângă noi orice meserie ar avea. Iar când vine vorba despre meșterii populari pentru mine e mai multe decât respect. Eu îi iubesc pe acești oameni pentru că-mi reamintesc constant cine și de unde sunt, iar Florin și Elena Mateescu chiar ne pot spune foarte multe lucruri despre tradițiile noastre și implicit despre identitatea noastră. Este impresionant faptul că acești oameni n-au fost toată viața meșteri populari, ci au redescoperit dragostea pentru tradiție după anii 90. Și au făcut-o temeinic. Acasă la Curtea de Argeș au o prețioasă comoară bibliografică, multe cărți și copii după volume prețioase, schițe și planșe cu motive etnografice. Au bătut satele, au intrat în casele vechilor maiștri de la școlile de arte și meserii din perioada interbelică, au fost la Balcic, la Peleș, la muzee. S-au documentat și apoi s-au apucat de treabă pentru că au realizat că a fi meșter popular este o responsabilitate, nu doar o chestiune care ține de plăcere sau de necesitate.

Acasa la sotii Mateescu

Acasa la sotii Mateescu

Domnul Gheorghe Mateescu spune că el a făcut în tinerețe școala de tâmplărie și binale și că a lucrat în atelierul unchiului său în tinerețe, dar n-ar fi crezut că o să facă vreodată artă populară. Doamna Elena Mateescu nici n-ar fi bănuit că poate picta icoane pe sticlă, cu atât mai puțin că singură va desluși tainele acestui meșteșug. Dar repet, acești oameni au învățat și s-au documentat sârguincios înainte. Nu degeaba au ajuns să fie invitați în țară și în străinătate la peste 500 de târguri și expoziții, să aibă peste 80 de premii, să fie invitați la emisiuni tv sau să fie incluși pe lista scurtă și prețioasă a meșterilor populari de la Muzeul Țăranului Român.

Acasa la sotii Mateescu

Acasa la sotii Mateescu

Ceea ce fac ei fac exclusiv manual, dar sunt atenți la simboluri și mesaje. Și da, fac creație, în sensul că nu repoduc fidel ceea ce au în cărțile și schițele lor de-acasă sau ce au fotografiat și filmat pe unde s-au documentat. Vin cu propria manieră de lucru și cu propria interpretare. Gheorghe Mateescu spune în acest sens că este necesar să se facă o discticție inclusiv în nomenclatorul de profesii între artizan, meșteșugar și meșter popular. El spune că artizanii și meșteșugarii fac mereu aceleași lucruri, le reproduc, pe când meșterii populari sunt creatori, deci îi indentifici după stilul propriu.

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (23)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (26)

La târgul din Cișmigiu taraba era mică, deci doar câteva obiecte de la o ladă superbă la polițe, linguri la toiaguri. Da și icoane pe sticlă înrămate și păpuși îmbrăcate în costume populare. Ai să vezi mai multe nuanșe de lemn, dar nu e vorba despre colorare cu baițuri, ci despre o rețetă naturală obținută din fiertură de coajă de nucă verde și coajă de anine roșu. Ai să vezi încrustate rozete simbolul soarelui, al celebrării vieții pe pământ , înconjurate de dinți de lup simbol al continuității, al ciclurilor naturii dacă vrei.

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (20)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (14)

Prețurile? Pe măsura talentului, priceperii și timpului. Lada costă cât toate pachete de țigări luate într-o lună, polița costă circa 20 de pachete de țigări, iar o lingură puțin mai mult decât un pachet de țigări. Toiagurile costă între 8 și 10 pachete de țigări, iar o icoană cam cât 20 de pachete. Îmi cer scuze, dar am folosit această comparație ca să-ți dai seama despre ce vorbim pentru că sincer ne plîngem că suntem sărăci, dar dăm banii pe tâmpenii. Țigările se duc și te duc…la medic, obiectele astea le folosești zi de zi și ajung să fie mai valoroase odată cu trecerea timpului, plus că te ung la suflet prin frumusețea și mesajul lor. Mă bucur că am găsit pe net și un film despre soții Mateescu și ți-l postez mai jos. Iar dacă mâine ai timp, adică 22 iunie 2014, du-te în Cișmigiu că-i găsești la târg. Dacă nu, îi poți suna la numărul de telefon 0722.76.03.67. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (30)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (29)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (4)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (26)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (25)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (24)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (23)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (22)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (17)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (16)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (15)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (12)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (11)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (10)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (8)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (7)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (19)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (27)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (9)

adelaparvu.com despre mobila traditional romaneasca si icoane pe sticla mesteri populari Gheorghe Mateescu si Elena Mateescu, Curtea de Arges Romania (5)

10 raspunsuri pentru Minunate piese de mobilier tradițional și icoane pe sticlă semnate de Gheorghe și Elena Mateescu din Curtea de Argeș

 1. Liana spune:

  Superb, curaj stramosesc într-o lume parca straina de romanism, grabita dupa falsuri, stifturi, lux. Dumnezeu sa-i ocroteasca , si pe tine ca-i descoperi!

 2. […] Minunate piese de mobilier tradițional și icoane pe sticlă semnate de Gheorghe și Elena Mateescu… […]

 3. Mariana Oancea spune:

  Felicitari Adela, din nou, pentru articolele tale!I-am cunoscut, candva, pe acesti minunati oameni ,la un targ.Am si cumparat cate ceva atunci de la dumnealor.Admir, iubesc, respect arta populara.Poate, vreodata, ai sa-i intrebi si despre minunatele costume populare, fote, ii, din acea zona. Din Albesti, Bradet, Nucsoara care sunt o bogatie de flori brodate. Spor in toate, tie si familiei Mateescu.

 4. […] în Parcul Cișmigiu din București, între 20 și 22 iunie 2014, am dat și peste căsuța meșterului popular Maria Mihalachi și m-am bucurat tare mult pentru că așa am ocazia să răspund celor care m-au […]

 5. alina spune:

  Sunt foarte frumoase aceste obiecte si imi imaginez cu cata minutiozitate si dedicare au fost facute.

  Referitor la respectul fata de semeni (apropo de clientul din articol), unii concetateni de-ai nostri mai au, se pare, mult de invatat…

 6. Mrs. Mona spune:

  Uite ca a venit si un fluture acum in gradina unde iti citesc articolul. Adela cred ca este un inger care te-a auzit ce frumos si cu suflet ai facut acest articol. Numai Dumnezeu stie de ce asa si nu asa. 😉 dar bucuria acestor oameni in a crea atatea lucruri minunate nu se poate plati in aur (desi nu ar fi tocmai rau ) 😉

 7. mrs spune:

  un număr de telefon , ma puteți ajuta ? VĂ ROG FRUMOS !

  • Adela Parvu spune:

   Marius, dar numarul de telefon e trecut la finalul articolului. Asa fac pentru fiecare articol, datele de contact sunt trecute la finalul textului, dupa care sunt mai multe imagini.

 8. […] ani. Da, e greu să lucrezi doar cu soția, iar meșterii buni nu prea lucrează împreună, căci fiecare are atelierul său. Însă Moise e pregătit și pentru viitor, având de pe acum grijă de cei care vor să rămână […]

 9. […] vede pe timpul zilei, dar alura sa delicată oferă o lumină plăcută pe timp de seară. La fel, mobila din locul destinat sufrageriei este foarte suplă. Deși din lemn, liniile ei sunt de-a dreptul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *