adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (17)

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Mii de puncte de culoare în motive tradiționale. Pictură pe ceramică creată de Carmina Brâncoveanu

Carmina Brâncoveanu

Carmina Brâncoveanu

Greu îți vine să crezi când le vezi că sunt picturi pe ceramică. De ce? Pentru că ai impresia că sunt cusute. Dar norocul meu a fost că Peter este talentat și știe să atragă atenția oamenilor din târg, căci în târg l-am găsit la Muzeul Țăranului Român, la final de iunie 2014. Așa că m-am apropiat și inevitabil am pus mâna pe ele pentru că repet par să fie cusute. Așa am stat și de vorbă cu Peter, soțul Carminei, cea care le creează. Și am aflat povestea acestor obiecte frumoase pe care Carmen, care și zice Carmina, le face din 2003.

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (21)

Peter Brâncoveanu

Peter Brâncoveanu

Totul a pornit de la un macat, adică o scoarță oltenească, o țesătură bogat ornamentat care se pune pe pat, pe perete sau pe masă, dar niciodată pe jos. Părinții Carminei sunt din Gândiova, județul Dolj, și în lada de zestre a părinților ei a dat peste macatul vechi, superb cusut cu motive tradiționale. Din păcate se afla într-o stare avansată de degradare și de teamă că-l vor pierde, Carminei i-a venit ideea să picteze modelul de pe el ca să rămână cumva, să fie transmis mai departe. Dar nu și-a închipuit că va ajunge să facă între 13 și 18 mii de puncte pe farfurii de ceramică. Inițial s-a gândit doar să decoreze cumva obiecte cu motivele prezente în țesături vechi care nu mai pot fi recuperate și prima dată au început cu mărțișoare. Asta până când un un văr de-al lor a ajuns în Japonia și de acolo s-a legat toată povestea cu ceramica.

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (8)

Ce-are a face Japonia cu motivele tradiționale românești? Păi stai să-ți spun. Vărul lor s-a căsătorit acolo cu o japoneză, iar părinții verișoarei asiatice au un magazin de pensule. Și vărul, când a venit în România, le-a adus cadou Carminei și lui Peter seturi de pensule care se folosesc la ideogramele nipone. Ei bine, pentru Carmina acestea au fost instrumentele perfecte pentru a așeza cu precizie fiecare picătură de culoare în desenele motivelor tradiționale. Ca să vezi cum un cadou poate schimba viața cuiva pentru că pe a Carminei clar a schimbat-o. Din 2003 s-a hotărât că doar asta vrea să facă și a renunțat la slujba ei de inginer. Peter încă mai profesează ca inginer în domeniu frigotehnic, dar în timpul liber și în weekenduri își ajută soția. Merge la târguri și se ocupă de partea tehnică, respectiv dat cu lac obiectele, fixat agățătorile de farfurii, lipit etichete te-ai prins, nu?

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (7)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (31)

Mai în glumă mai în serios, Peter spune că el e cu lăudatul. Lădudatul soției. E tare mândru de ea și o spune cu voce tare să se audă în târg. Cel puțin mie așa mi-a spus la Muzeul Țăranului Român, unde mi-a oferit un măr, căci era de ziua Sfinților Petru și Pavel când se spune că e bine să împarți aceste fructe. Dar nu m-am putut abține să nu vorbesc și cu soția lui. Așa am aflat că multe piese le face pornind de la bucăți mici de țesături vechi, dar că pe lângă ele mai improvizează și le dezvoltă. Asta este contribuția ei de artist. Au ajuns să aibă și clienți fideli, colecționari care cumpără frecvent. Carmina nu apucă să aibă stocuri, mai ales că o farfurie, în funcție de mărimea ei îi ia între 1 și 6 zile până o finalizează. Așa că imediat după ce termină una, deseori i se întâmplă să o și vândă ori la târguri ori prin intermediul blogului ei unde le postează. Și pentru că cei din preajma lor știu de pasiunea ei le trimit imagini cu bucăți vechi de țesături. Așa că are o arhivă impresionantă.

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (1)

Farfuriile sunt din ceramică, uneori din porțelan și le cumpără din Alba Iulia, acolo unde mai există o fabrică de veselă. Carmina spune că de multe ori pornește în crearea unui obiect de la forma farfuriei care o inspiră mult. Îi plac cele atipice, adică nu doar rotunde, ci și dreptunghiulare, ovale sau romboidale. Pe spatele fiecărei farfurii este notat de unde a fost găsit modelul de țesătură de la care a pornit desenul, deci nu musai de unde e motivul tradițional, ci de unde a fost cules de către ei sau prietenii lor. Farfuriile costă între 30 și 300 de lei în funcție de mărimea și complexitatea decorului, doar ți-am spus că are piese care însumează peste 18.000 de puncte. Carmina încearcă să facă ceea ce și-a propus – să inventarieze frumosul din casele bătrânilor noștri. Și-l transmite mai departe și pe bijuterii din lemn. Tare mult mi-au plăcut obiectele făcute de ea. Peter spune glumind că farfuriile sunt pentru lasagna doar dacă mănânci pe verticală. Uite, ai aici blogul lor artcarmina.worpress.com, pagina lor de Facebook, dar și numerele de telefon 0757.109.842 și 0734.867.503. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (20)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (11)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (15)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (16)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (14)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (9)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (5)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (4)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (25)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (23)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (24)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (22)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (19)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (18)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (14)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (29)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (27)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (26)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (2)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (3)

adelaparvu.com despre farfurii si bijuterii pictate cu motive traditionale romanesti, artisti Carmina si Peter Brancoveanu, Romania craftsmen (12)

13 raspunsuri pentru Mii de puncte de culoare în motive tradiționale. Pictură pe ceramică creată de Carmina Brâncoveanu

 1. artcarmina spune:

  Multumim frumos pentru cuvintele frumoase pe care le-ai scris despre noi si despre pasiunea noastra.
  Blogul tau este despre locuri si lucruri frumoase si despre oamenii care contribuie la pastrarea frumosului.Inca o data iti multumim ca ne-ai dat un loc in galeria ta.
  Cu mare drag,
  Carmina si Peter Brâncoveanu

 2. Mariana Oancea spune:

  Splendide aceste obiecte!Le-am vazut in urma cu ceva ani la un targ.Am fost impresionata, le-am admirat dar nu am achizitionat nimic desi iubesc ceramica (mi-am tot cumparat diverse din locurile prin care am fost).Dar eu nu vazusem decat ceramica pictata „traditional” si tehnica aceasta mi s-a parut „ciudata”.Nu mai vazusem.Mi-au ramas in minte totusi.Felicitari familiei Brancoveanu! Multumesc Adela pentru articolele tale !Voi intra pe blogul dumnealor.

 3. catalina spune:

  Sunt superbe, Carmina! Felicitari pentru tot ceea ce creati si pentru efortul depus! Felicitari, inca o data, si tie, Adela! Esti o norocoasa ca poti descoperi asemenea talente! Succes in tot ceea ce faceti!

 4. Coco spune:

  mmm… de cand imi doresc o farfurie pictata! le-am descoperit si eu demult la un targ si de atunci le urmaresc blogul si sper ca vara asta sa imi cumpar 🙂 sa ma mandresc cu o piesa de colectie in casa mea 🙂 multa sanatate si spor doamnei Carmina!

 5. Virginia spune:

  Multumesc Adela pt articole si romanii frumosi prezentati, de exceptie totul.
  Chiar ma gandeam, calatorim si venim acasa cu tot felul de suveniruri, din tara mai putin, poate nu ajungem in locurile unde sunt acesti oameni frumosi si-ti multumesc pentru ca am sa pot vorbi si cu prietenii despre aceste lucruri.
  Zile cu inspiratie

 6. Mrs Mona spune:

  Ce poveste frumoasa / cum un cadou schimba destinul / si ma amuza ca articolele tale sunt pline de ingineri care se reprofileaza ; stiu si eu pe cineva 😉 Le urez mult noroc Brancovenilor 🙂 tare frumoase farfuriile – chiar ca arata cusute

 7. elena spune:

  Nu am mai vazut asa lucrare perfecta .sunt superbe

 8. Dana spune:

  Am avut sansa sa intalnesc doi oameni frumosi ca si obiectele create de ei la Sinaia.Multumim !Obiectul achizitionat e ireal de frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *