adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (5)

In Constructii, Romania Mea, Shopping

Domuri geodezice făcute de Cora Siegmeth din Timișoara, expert atestat pentru România și Europa

Povestea Corei Siegmeth este una fabuloasă, iar pasiunea ei pentru construcțiile de lemn își are rădăcinile încă din copilărie. Dar înainte să-ți spun despre ea, merită să accentuez un lucru esențial, mai ales pentru cei care au mici afaceri – dacă nu ești prezent pe internet în ziua de azi, nu exiști, dacă nu ai imagini de la lucrările tale ai mai puțină credibilitate. Da, e greu să ai grijă de toate lucrurile care țin de promovare, dar ele sunt obligatorii. Cum să afle lumea de tine dacă tu nu spui lumii despre ceea ce faci? Și foarte mulți se feresc să-și promoveze afacerea pentru că au impresia că se promovează pe ei. Când viața ta se confundă cu profesia, când construcțiile pe care le faci sunt ca și copiii tăi pot apărea astfel de confuzii pentru tine, dar nu și pentru noi cei care căutăm specialiști, iar Cora T. Siegmeth este fără îndoială unul de top.

Cora T Siegmeth alaturi de Dennis Odin Johnson

Cora T Siegmeth alaturi de Dennis Odin Johnson

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (6)

De mic copil a fost înconjurată de acest material prețios pe care noi îl luăm de-a gata: lemnul. La opt ani a primit cadou un circular de la o mătușă din Germania, iar cu tatăl ei mergea frecvent la împăduriri și meșterea în atelierul acestuia. Da, a fost o fetiță curajoasă căreia îi plăcea să lucreze, să bricoleze și avea o imaginație bogată de vreme ce nu-i plăceau desenele cu linii drepte. Când a ajuns să dea la facultate și-ar fi dorit să studieze industria lemnului, dar părinții ei s-au împotrivit. Facultate de arhitectură nu exista pe vremea aceea în Timișoara așa că a ajuns inginer, dar la politehnică. După revoluție însă a făcut ceea ce și-a dorit și a studiat la Brașov ingineria lemnului. Visul ei era să-și facă propria casă din lemn, una în care să trăiască 100 de ani așa cum crede Cora că ar fi și normal pentru oricine. Dar toate planurile s-au schimbat când a văzut filmul Lord of the Rings unde casa hobiților i-a reaprins spiritul aventuros din copilărie. A făcut copii după imaginile din film, le-a studiat, le-a analizat întrebându-se dacă este într-adevăr posibil să construiești așa ceva. A ajuns la concluzia că e doar un decor interesant, dar nu e viabil pentru traiul de zi cu zi. Și după film, adică prin 2000-2001 a devenit și netul popular și accesibil la noi.

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (11)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (9)

Pe internet a tot căutat construcții fără linii drepte și așa a dat peste domurile geodezice, dar erau doar schițe, nu și imagini cu proiecte finalizate. Inițial a crezut că sunt doar idei ale unor oameni visători ca ea pentru ca în final să constante că în SUA existau chiar și școli specializate unde puteai să înveți cum să ridici domuri. Cora era în acel moment al vieții ei cu apartamentul vândut, iar banii investiți în fundația casei ei de lemn. Dar nu avea pace și își dorea să ajungă în SUA să studieze despre domuri. Încurajată de familie, cu banii pentru casă, a pleat în State la școala lui Dennis Odin Johnson, specialistul care a lucrat direct cu Fuller inventatorul domurilor. A fost prima persoană din Euro-Asia care a mers la această specializare și a ajuns acasă cu licență de execuție pentru toată Europa și cu dreptul de a organiza traininguri și a oferi consultanță pentru sistemele de domuri inventate de către americani. Desigur, Cora T. Siegmeth deține și licența pentru a vinde elementele de îmbinare a domurilor, unele patentate în SUA și fără de care nu se pot ridica aceste tipuri de construcții.

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (3)

Întoarsă în țară și-a dorit să ridice pentru ea un astfel de dom pe fundația deja turnată pentru casa ei din lemn, dar nici până azi n-a apucat să-și finalizeze casa pentru că cererile au început să vină nu doar din țară, ci și din străinătate. În plus, casa ei a fost mai mult una de încercări. A montat și demontat ferestre de mansardă, diferite tipuri de panouri sau de învelitori. Acum știe cum se comportă materialele după ce le-a testat pe propria-i piele și familie. Cora este un om foarte pasionat de meseria ei și îți poate povesti la în detaliu despre ce înseamnă lemnul, cum NU trebuie uscat artificial pentru că va crăpa, cum se fac îmbinările, cum trebuie respectate reglementările. Ea zice așa: “Îți trebuie inimă pentru lemn. Altfel, te lasă să-l lucrezi, dar după ani de zile te plesnește dacă nu l-ai lucrat cu sufletul.” Lemnul a fost motivul pentru care și domurile geodezice au atras-o și pentru care nu face rabat de la ceea ce a învățat din experiență, de la facultate și de la cursurile de specializate.

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (1)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (2)adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (4)

La acele cursuri din SUA Cora a aflat că la americani nu deloc de joacă cu domeniul construcțiilor. Dacă n-ai certificat de calitate riști să faci închisoare și ți se confiscă toată averea. Acolo nu merge să înlocuiești unele materiale doar pentru că sunt mai ieftine. De aceea ea le spune de multe ori și clienților săi – mai bine investești într-o izolație potrivită decât să-ți iei cadă cu hidromasaj. Cada o poți monta mai târziu, dar cu izolația casei nu e la fel. De asemenea, le spune clienților că fundația trebuie făcută numai de către firme autorizate, nu cu meșteri găsiți aiurea. Cora spune adevărul, nu ceea ce vor să audă clienții. Ea știe totul despre domurile acestea geodezice și oferă de la informare, adică manuale traduse în limba română, până la planificare, proiectare și kiturile prefabricate conform specificaților americane care exced reglementările de la noi.

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (10)

Am întrebat-o de ce nu are un site și de ce pagina de Facebook e atât de greu de găsit pentru că eu n-am dat de ele, decât cu mare dificultate. Mi-a mărturisit că a trecut printr-o perioadă foarte grea a vieții când o boală nenorocită a chinuit-o, iar tot ce a însemnat pasiunea ei din 2007 încoace a fost lăsat pe plan secundar. A avut leucemie, iar tratamentul a fost foarte costisitor. Spune acum că “se poate scăpa de leucemie, dacă scapi de doctori.” N-am intrat în amănunte, dar am înțeles că se simte bine și că e din nou pe șantiere și mai mult, am priceput cât de curajoasă, luptătoare și tenace este. Mi-a spus că atunci când s-a întors din SUA a luat legătura cu presa, dar că spre amărăciunea ei articolul apărut în presa locală vorbea despre “o ingineră care vrea să construiască OZN-uri.” Eu nu cred deloc că aceste tipuri de case sunt OZN-uri. Cora este omul care le arată tinerilor din ziua de azi că visele sunt posibile, că trăiesc într-o lume în care au puterea să decidă ce vor să studieze și au și unde să facă asta. Cora este cea care spune că poți avea o casă pentru bani mai puțini atâta timp cât o faci mai mică sau dacă ți-o construiești singur, nu dacă faci rabat de la calitatea materialelor de construcție. Și poți să construiești singur pentru că aceste case de tip dom sunt disponibile sub formă de kituri.

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (7)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (10)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (8)

Dacă îți dorești să construiești o casă tip dom, dar vrei să afli mai întâi toate detaliile legate de partea tehnică, să știi că de la Cora T. Siegmeth poți achiziționa manualele traduse în limba română. De asemenea, dacă vrei să faci singur o astfel de casă, adică să ți-o ridici singur poți achiziționa materialele tehnice și filmele cu etape de excuție la prețul de 145 de euro plus TVA. Ca să-ți faci o idee cam cât ar costa o casă construită de firma Corei îți pot spune că un dom mic de circa 45 de metri pătrați la interior ar ajunge la 22.000 de euro, iar unul 10 metri diametru de circa 150 mp desfășurați pe două nivele ar ajunge la 60.000 de euro. Și merită să-ți spun că poți merge și la cursuri să înveți despre domuri, traininguri pe care Cora le organizează, dar acestea se țin numai dacă sunt 12 participanți pentru că în cadrul acestor ședințe participanții chiar construiesc un dom. Deci dacă vrei să iei legătura cu această doamnă tenace cel mai sigur îți trec numărele ei de telefon 0753.706.777, 0727.119.409, iar aici găsești pagina de Facebook. Rar mai găsești un om atât de pasionat și de direct ca și Cora T. Siegmeth. Abia aștept să pornească din nou site-ul sau măcar să-și facă un blog. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice Cora T Siegmeth (5)

Aceste proiecte sunt semnate de către specialiștii de la Natural Space Domes, care organizează și cursurile de specializare pentru aceste tipuri de construcții. Am făcut o selecție a unor proiecte care se pot face și la noi.

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (14)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (5)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (2)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (1)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (4)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (9)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (16)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (8)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (15)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (12)

Câteva imagini de la interiorul acestor tipuri de case dom.

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (11)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (13)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto NaturalSpacesDomes (3)

Există și sere sub formă de domuri, iar una dintre firmele care le construiește este Geodesic Greenhouse Kits de la care am selectat imaginile de mai jos.

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto Geodesic Greenhouse Kits (5)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto Geodesic Greenhouse Kits (3)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto Geodesic Greenhouse Kits (4)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto Geodesic Greenhouse Kits (1)

adelaparvu.com despre case tip dom, domuri geodezice, Foto Geodesic Greenhouse Kits (2)

19 raspunsuri pentru Domuri geodezice făcute de Cora Siegmeth din Timișoara, expert atestat pentru România și Europa

 1. […] Domuri geodezice făcute de Cora Siegmeth din Timișoara, expert atestat pentru România și Europa […]

 2. Elena-Raluca-10ani spune:

  Bravo! Mi-ar place o astfel de casa!as da blocul cu toata dragostea!

 3. Maria spune:

  Un articol excelent! Multumesc ca ai pus si contactele Corei.

 4. radhacross spune:

  exista un asemenea dom in Ciofliceni[langa Snagov]in golful de padure de langa manastirea catolica si herghelie
  il stiu bine,l-am studiat de-afara pt ca am lucrat peste drum de el la casa unui prieten care s-a mutat acolo
  e interesant si ciudat,personal insa nu sunt deloc atras de estetica de acest tip

 5. Costin spune:

  am facut si noi unul in Saftica, avem documentata constructia: https://www.facebook.com/photo.php?v=617796768257501

 6. Mrs. Mona spune:

  Noi trebuie sa intelegem ca Adela ne informeza si arata diferite concepte. USA ete o tara care poate incude si Finlanda, si Grecia, si Portugalia si Olanda si etc. De asta sunt tot felul de case care merg ptr o regiune dar nu si ptr alta. Multmesc Adela ptr munca ta sa ne deschizi orizontul 😉

 7. Cora spune:

  Multumesc pentru reportaj si pentru aprecieri.
  Citesc articolul de 2 zile si m-ati lasat fara cuvinte.
  Nu mi-am dat seama ca pot face o asa impresie.
  Sincer, ma bucura, dar si ma intimideaza. Multumesc inca o data.

 8. […] remarcat stilul de construcție de tip dom, care mi se pare foarte ingenios, mai ales că aceste căsuțe sunt ridicate în pantă și […]

 9. […] Da, acoperișul curbat scoate casa din anonimat, iar la interior apar arcuri metalice din oțel galvanizat care pe mine m-au dus cu gândul la joncțiunile flexibile din vechile autobuze. În 2008 când au cumpărat casa aveau deja în minte că va fi o lucrare de restilizare a ei. De fapt Papazian a găsit aici în Porland ceea ce n-ar fi putut avea la New York – un loc de joacă pentru a-și pune ideile în aplicare. Pe site-ul lui a publicat și schițele de modificare a locuinței și ai să vezi că treaba n-a fost deloc ușoară. Pe timpul șantierului, adică în 2009, au locuit într-o singură cămăruță, iar la final, după circa un an de zile, deveniseră și părinți. Casa achiziționată a fost ridicată în 1940, iar ei nu și-au dorit să șteargă urmele trecutului, ci să le îmbine pentru ca arhitectura rezultată să încapsuleze mai multe perioade. Un fel de tranziție de la vechi la contemporan. Arhitectul s-a lăsat inspirat de forma tunelurilor, a peșterilor considerând că boltele oferă senzația de expansiune atât pe orizontală, cât și pe verticală. Te lasă să respiri și inevitabil te fac să gândești altfel. […]

 10. Robert K spune:

  Pe doamna Cora am avut placerea sa o cunosc personal si pot spune ca este un bun profesionist. Am vizitat si domul sau (aflat pe vremea aceea in constructie) geodezic de linga Timisoara. Am fost foarte aproape sa semnam un contract dar intre timp am descoperit domurile monolitice care ne-au placut mai mult. Domurile geodezice sunt frumoase dar au limitarile lor.

 11. Floren spune:

  Domul se poate face și cu secțiune ovala?

 12. Massimo spune:

  Hi i Wish some information about geodetc dome

  • Adela Parvu spune:

   Hi Massimo! You can call the specialist at this phone numbers +40 753.706.777, +40 727.119.409

   • Cojocaru Ana spune:

    Doamna Adela, cu toată stima nu mai promovați aceasta individa care înșală lumea spunându-le povesti despre cum proiectează ea domuri. Femeia aceasta m-a păcălit cu 3000 euro spunându-mi ca îmi face proiectul casei și participa la ridicarea domului. Am chemat-o la Fundata județul Brașov, i-am plătit cazare și mâncare și după 10 zile cu noi pe șantier, nu am reușit decât sa facem o mare groapa care depășea mult prea mult nevoia unei fundații. Deasemenea proiect de structura nu ne-a făcut deși i-am plătit. Ne mintea într-una ca așteaptă proiectul de la structurist. Nici vorba de proiectul final. A plecat la Timișoara după 10 zile spunându-ne ca ne returnează banii ca ea nu face fata lucrării. Am chemat pe altcineva ca să ne ajute sa ridicam construcția. Este o mincinoasa care bate câmpii. Va rog verificați unde locuiește. Minte

   • Cojocaru Ana spune:

    Am reușit sa construim un dom cu alte echipe de constructori. Domul meu se afla în comuna Fundata județul Brașov,daca doriți sa verificați.

  • Cojocaru Ana spune:

   Dear Massimo, forget about this fraud Cora women. She took me 3000 euro and she did’t give me The Project. We started the construction of the Dome with her there with US lieing US that she waiting The Project from The structure expert. After 10 days still no Project. We had to call some one else instead of her. She never gave me back my money. Beware she is a fraud. My Phone number is +40725979505

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *