adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (9)

In Balcoane, Colaboratori, Gradina, Sfaturi plante

Planta cățărătoare Mandevilla îți umple balconul sau grădina de flori

ing. horticultor Carli Marian si designer florist

Carli Marian ing. horticultor si designer florist

Înainte de orice, îți spun că acum, în plină vară, este sezonul acestei plante frumoase pe care o găsești în florării. Mandevilla este o plantă cu înflorire de vară extrem de spectaculoasă și foarte harnică în ceea ce privește numărul florilor. Cu ajutorul unui spalier din lemn sau a unei plase din sârmă poți crea pereți, paravane și rcade pline cu flori atât în balcon cât și în grădină. Dar, pentru a te bucura din plin de această floare, iată mai jos câteva sfaturi utile.

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (8)

În primul rând trebuie să știi că această floare se simte cel mai bine în plin soare, dar poate tolera și-o umbră parțială. Mandevilla preferă un nivel consistent de umezeală și ar trebui să încerci să menți solul reavăn, dar nu ud. Un rol important în acest sens îl are pământul, substratul de cultură, care trebuie să permită un drenaj foarte bun al apei. Pe lângă udările regulate, îți recomand ca în zilele toride de vară, în fiecare dimineață, să-i stropești foliajul, adică frunzele, cu multă apă. Și chiar dacă este o iubitoare de apă Mandevilla tolerează și unele momente de uscăciune, fără ca acest aspect să influențeze negativ înflorirea.

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (6)

Însă pentru a avea o producție omogenă de flori, nu este indicat să transplantezi Mandevilla într-un ghiveci prea mare. Dacă o pui într-un ghiveci mare asta nu afectează planta, dar va determina o concentrare a energiei către creșterea rădăcinilor și mai puțin către partea supraterană a plantei. Și astfel apariția florilor va întârzia până în momentul în care rădăcinile vor atinge partea de jos a vasului. Dar dacă planta are nevoie imediată de transvazare, cel mai bine este să cauți un vas cu o deschidere mai largă, dar mai puțin adânc.

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (10)

Dacă vasul joacă un rol important în apariția florilor să știi că aplicarea unui fertilizant determină abundența și evoluția florilor. Este adevărat că cele mai multe plante atunci când sunt cumpărate au solul tratat cu un îngrășământ cu eliberare lentă a nutrienților și astfel în primele luni de cultivare nu trebuie să-ți faci griji în privința acestui aspect. Dar după această perioadă este musai să aplici un fertilizant în mod regulat, în funcție de instrucțiunile înscrise, pe ambalajul produsului.

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (1)

După o înflorire splendidă de vară-toamnă, Mandevilla trebuie protejată de frig și adusă în interiorul casei. Aici cel mai bine s-ar simți într-un loc unde să primească cât mai multă lumină. Atenție Mandevillei nu-i place frigul, astfel că temperatura nu trebuie să scadă niciodată sub 15°C. În timpul sezonului rece nu trebuie să te alarmezi dacă planta nu înflorește sau pierde din frunze, aceste lucruri fiind normale. Este foarte important ca în această perioadă să stopezi administrarea îngrășământului, iar udările să fie din ce în ce mai rare, astfel încât solul să se păstreze ușor uscat. Din primăvară poți relua programul complet de îngrijire și o poți scoate afară în grădină sau balcon în momentul în care temperaturile nocturne nu vor mai scădea sub 12°C.

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (11)

Să știi că Mandevilla arată foarte bine atât singură în vas cât și într-un mixt cu alte flori. Îi place la nebunie să crească și să se înfășoare pe un spalier sau obelisc deoarece în acest fel își poate expune soarelui atât frunzele verzi, lucioase cât și florile roșii, roz sau albe. Dacă vrei un colț mereu înflorit nu mai sta pe gânduri și caut-o prin florării deoarece acum este momentul ei de glorie. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Mandevilla floare cataratoare, text Carli Marian (7)

8 raspunsuri pentru Planta cățărătoare Mandevilla îți umple balconul sau grădina de flori

  1. Aurora spune:

    Se poate gasi si la noi? Unde?

  2. Particularităţi
    Mandevilla este o plantă otrăvitoare, toate părţile acesteia fiind toxice, astfel că este recomandat să vă spălaţi pe mâini ori de câte ori aţi atins-o. De asemenea, în cazul în care aveţi copii sau animale, ghivecele trebuie poziţionate astfel încât aceştia să nu poată ajunge la ele.

  3. Magda spune:

    Multumesc, am o slabiciune pt. plantele agatatoare… am vazut-o in piata la intermediari, dar astia nu sunt in stare sa dea sfaturi pt. ingrijirea lor, doresc doar sa scape cat mai repede de plante pana nu se prapadesc (plantele nu ei)

  4. pop lucretia spune:

    pop lucretia ma intereseaza daca pot sa tund mandevilla toamna pentru ca a crescut foarte mult //

  5. alina spune:

    Buna ziua,
    am citit cu mare placere acest articol, ca si pe celelalte de pe blog. Este foarte adevarat ca e o planta putin pretentioasa, cu o crestere rapida si cu flori superbe, eu am avut 2 acum cativa ani in gradina si bineinteles ca nu au rezistat peste iarna… Totusi, eu vad aici o problema: fiind o planta cataratoare si cu crestere atat de rapida, care se intinde repede pe tot ce gaseste in jur, cum poate fi dusa peste iarna in interior? Sa zicem ca in primii ani reusesc sa duc ghiveciul in casa, dar ar trebuie sa nu i se permita sa se agate de nimic de afara, doar pe un spalier al ei… As vrea sa o cumpar din nou anul acesta, in toate variantele de culoare, dar ma gandesc ce voi face cu aceste plante cand vor fi foarte mari… Va multumesc pentru orice idee, Alina.

  6. Mihail spune:

    Am primit o plantă ”Mandevilla” de care m-am îndrăgostit.Dar.. in septembrie s-a infectat de la altă plantă din balcon cu ”pureci albi”. Am tratat-o cu un sprai recomandat din comerț. Planta ”vinovată s-a ”vindecat” dar Mandevilla nu. I-au căzut toate frunzele și a trebuit să o tund foarte mult. Nu mai dă semne de viață. Mai pot să o recuperez? Ce mă sfătuiși să-i mai fac? Oare in primăvară își va reveni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *