Azi trăim vremurile când stilurile nu sunt strict respectate, ci fiecare le combină acasă după bunul plac, singur sau cu ajutorul specialiștilor. Dar nu contează să respecți cu strictecțe un stil anume, ci să creionezi o amenajare care să-ți confere o stare de bine. Da, înainte de orice întreabă-te cum vrei să te simți acasă, ce-ți place (ca și culori, finisaje, texturi) și apoi poți repera în diverse tipuri de ambientare acele lucruri care te ajută să ai casa mult visată. Uite, locuința de față este una din Spania, mai exact Marbella, dar locuită de un cuplu de suedezi. Le-a plăcut arhitectura din Andalusia, peisajul mirific de acolo, dar casa are structură de lemn și cel puțin în cazul bucătăriei și a dormitoarelor și-au dorit să recreeze ceva în stil nordic, unul atât de familiar lor. Dar hai să-ți spun mai multe.
Exteriorul casei este tipic mediteranean, cu terase generoase umbrite, dispuse de-a lungul fațadelor curții interioare. Organizarea casei la interior este și ea una deschisă, cu zone ample la parter, acolo unde sunt livingul, sufrageria și bucătăria. Ferestrele generoase lasă să se întrevadă prin ele peisajele muntoase din zonă care se pierd în mare, dar tâmplăria delicată din metal are dantelării parțiale ce dau un aer romantic interiorului. Ca atare livingul este amenajat mai degrabă într-un stil provensal elegant, cu piese de mobilă cu alură clasică și câteva decorațiuni cu finisaj antichizat (lămpile de masă). Mi-au plăcut oglinzile mari care amplifică lumina și dau senzația unei încăperi mult mai mari. Bucătăria deschisă la vedere este generoasă, dar albul și prezența corpurilor de iluminat cu design industrial o fac să pară mai rece, mai nordică. Mai departe, locul de luat masa este ambientat în stil mediteranean, o combinație de piese de mobilă albe și din lemn natur, cu un candelabru din fier forjat.
La etaj sunt dispuse dormitoarele unde lemnul predomină prin tavanele lambrisate și grinzile la vedere. Dar atmosfera devine intimă grație tapetului închis la culoare. Și totuși nu e nimic sumbru. De ce? Pentru că pe fundalul acesta închis piesele mari de mobilă sunt albe și crem. În plus, draperii cu decoruri mărunte vin să aducă un strop de romantism și tușe feminine, care conferă eleganță. Și toate camerele au deschidere către terase sau balcoane, deci lumină naturală din plin și panorame de vis care completează excelent amenajările. Finisaje rustice date prin prezența lemnului, piese de mobilă elegante cu alură clasică și tapițerii confortabile completate de decorațiuni romantice și corpuri de iluminat deosebite. Alăturări inspirate gândite de arhitectul Cesar de Leyva care a reușit să combine stilurile mediteranean și nordic într-o amenajare elegantă. Sper să te inspire și pe tine!
Stmata D-na jurnalist de cand primesc mesajele D-voastra viata este mai colorata, experienta peisajistica mai bogata si idei de conceptie mai multe.Va multumesc.prof.univ. dr.M.Badescu
Si eu va multumesc domnule Badescu!
Superba,o casa primitoare si relaxanta!! 🙂