adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (12)

In Case, Constructii, Design Interior, Romania Mea, Shopping

Cu 500 de euro pe metru pătrat poți avea și tu o casă modernă din lemn cum e cea din Bacău

Arhitectură modernă, finisaje impecabile și un ambient plăcut la interior. Proprietarii acestei case din Bacău au decis să-și construiască o locuință din lemn pentru durata mică de execuție, materialele de calitate și prețul foarte atractiv – 500 de euro pe metru pătrat. Au apelat la arhitectul Radu Dobreanu pentru a le proiecta o casă spațioasă și luminoasă care să le asigure confort pentru ei și pentru cei doi copii ai lor. Iar specialistul a luat în calcul toate dorințele lor, forma și orientarea terenului, evident și bugetul alocat. Așa că le-a propus sistemul unei case pe structură de lemn de tip framing, adică una cu ziduri pefabricate care se montează pe șantier, deci nu lemn cu lemn ca la casele din bârne spre exemplu . Rezultatul? De excepție!

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (8)

Da, chiar dacă vezi că o parte din zidurile exterioare sunt tencuite să știi că de fapt toată casa este pe structură din lemn. Cei de la firma Ecokit, care au fabrica și atelierele la 5 kilometri de Bacău, și-au făcut un renume prin calitatea pe care o oferă. Au și o filială în Franța, unde alături de parteneri francezi au ridicat o mulțime de locuințe pe structură din lemn. La noi oamenii se uită mai mult la preț și nu aleg întotdeauna cele mai bune materiale, deși prețul de 500 de euro pe metru pătrat înseamnă mai mult decât o casă sănătoasă pentru toată viața. Înseamnă o casă a cărei factură pentru gaze și apă caldă într-o iarnă grea, cum a fost în 2012-2013, a fost de doar 445 lei în decembrie-ianuarie, pentru o locuință de 237 de metri pătrați cât are casa de față. Cum e într-o iarnă mai ușoară? Factura ajunge la 250 lei. Păi atât ne costă la bloc, nu într-o casă mare ca asta!

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (7)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (10)

Mi-a plăcut tare mult cum sunt combinate finisajele pe fațade. Deși forma casei e simplă prin modul de alăturare al lambriurilor și a suprafețelor tencuite imaginea casei este una foarte atractivă. Da, contează și grădina frumos amenajată de către Verde Plus Decor Bacău care se vede pe ferestrele largi, ce asigură lumină din plin la interior. Dar cum e organizată casa? La parter are living, bucătărie, sufragerie, birou, baie, cameră tehnică, garaj, iar la etaj are 3 dormitoare, un birou, dressing și două băi. Desigur, la parter după cum poți vedea există și o terasă spațioasă de circa 36 de metri pătrați, iar aproape de ea un loc de grătar.

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (16)

Și îți spuneam că au ales o casă din lemn și pentru timpul scurt de execuție. Cât a durat? Casa a fost ridicată în 2012. În luna mai au turnat fundația și au lăsat-o să se usuce natural până în iulie. N-am știut, dar cică e musai să lași o fundație să se usuce minimum 21 de zile. Din iulie până în octombrie a fost construită casa, deci în doar 3 luni de zile familia din Bacău a avut locuința mult visată. Și da, ei n-au făcut rabat de la calitate. Au ascultat constructorul de la izolarea cu vată bazaltică până la ferestrele Rehau cu geamuri triple. O casă până la urmă ți-o faci pe viață, iar genul acesta de elemente și materiale de construcție nu le mai schimbi. Ferestrele, pe lângă geamurile triple, sunt bicolore, deci au culori diferite la exterior și la interior. Tânărul cuplu mi-a spus că nu a fost cu mult mai scump, dar că arată mult mai bine și sunt mulțumiți de alegerea făcută.

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (17)

Interiorul și l-au dorit modern, cât mai ușor de întreținut și neapărat luminos. Pentru asta au aplelat la designerul Teodora Nicodim care le-a făcut proiectul de amenajare interioară și i-a ajutat să aleagă de la finisaje la decorațiuni ceea ce li se potrivea. Mie îmi place tare mult lumina de la interior și faptul că cele mai multe ferestre sunt orientate către grădina îngrijită și verde, care cu timpul va deveni o adevărată oază de verdeață. La cum arată casa mie nu mi s-a părut deloc scump prețul de circa 500 de euro pe metru pătrat, iar faptul că facturile sunt cum sunt pentru o locuință atât de mare, căci e mare la 237 de metri pătrați, e mai mult decât tentant. Uite, dacă vrei să iei legătura cu arhitectul Radu Dobreanu vezi site-ul lui aici, unde găsești o mulțime de proiecte, iar pentru firma Ecokit vezi site-ul aici. Faină casă! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (12)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (1)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (2)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (4)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (3)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (5)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (6)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (9)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (15)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (13)

adelaparvu.com despre casa din lemn Bacau, casa Romania, csa tip framing, casa Ecokit, arhitect Radu Dobreanu (12)

33 Responses to Cu 500 de euro pe metru pătrat poți avea și tu o casă modernă din lemn cum e cea din Bacău

 1. ani spune:

  E placuta la exterior .Interiorul , prea mult alb si prea mult venghe.Parca striga dupa o pata de culoare sau macar dupa un pic de lemn natur…

 2. Adela spune:

  biotaconstruct.ro

 3. alina spune:

  Este eleganta casa. Se cunoaste cand omul apeleaza la specialisti. 🙂 Iar factura la energie pare ok, data fiind suprafata ei.

  Ma intreb (deoarece nu cunosc):
  -cum se comporta aceste case (din panouri prefabricate de lemn) pe termen lung, daca necesita interventii de intretinere mai deosebite sau frecvente decat casele din materiale clasice
  -daca scartaie ori vibreaza (imediat sau dupa un timp) de la etaj (Am citit pe niste forumuri de constructii ca ar exista probleme legate de silentiozitate la casele din lemn cu etaj. Asa este oare?)

  Referitor la costul caselor, am ajuns la concluzia ca el este determinat substantial de finisaje, nu de pereti, asa ca e bine de stiut ce avantaje si dezavantaje au diversele materialele de constructie in conditiile in care se folosesc izolatori de aceeasi calitate.

  La casele din panouri de lemn, un avantaj vizibil este timpul lor redus de executie. Ar mai fi faptul ca sunt usoare si probabil se comporta bine in caz de cutremur. Cu izolator de calitate, pot fi eficiente termic (dar asta e valabil, de exemplu, si pentru caramida de calitate, care e si ea eco).

  Oare ce dezavantaje ar avea astfel de case (daca exista dezavantaje)?

 4. Razvan spune:

  Pretul d 500mp include si finisajele interioare, este pretul casei la „cheie”?

 5. Doina spune:

  Decorul,imprejurul casei,adica gradina este frumos si va fi si mai frumos in viitor.
  Casa s-ar putea sa merite.Am stat intro casa de acest fel,o pensiune pe langa Cluj si intr-adevar la etaj era groaznic! Cel putin pt. mine. Se misca podeaua la fiecare pas de aveai impresia ca este un mic cutremur! Eu am ales o camera la parter…Poate pt. altii nu are acelasi efect….Nu stiu exact care era cauza acestei vibratii.
  Interiorul casei mi s-a parut cuminte,prea cuminte, oarecum corect,rece! In afara de faptul ca nu are culoare (doar rosu ceva in living si un vas in bucatarie si bleu in baie) dominanta alb-venghe sau alb-negru mi s-a parut obositoare si fara personalitate. Nu are viata! In afara de asta nu am vazut nicio decoratie pe peretii aceia albi,albi: nici un tablou, o statueta, o amuleta, ceva acolo…si plantele sunt puse asa ca de ochii lumii, fara grija de a le aseza,combina! Si slava Domnului, spatiu pt.plante este… Mie mi se pare interiorul, ca o casa demonstrativa pt. vanzare de mobilier!
  Parerea mea este ca fiind implicate doua parti: comanditarul si designerul de interior,amandoi au un cuvant de zis, ca sa faca un lucru bun.Si tot in spiritul acestei afirmatii inseamna ca rezultatul este ceea ce a reiesit din contributia ambelor parti, in cazul acesta si dupa mine: rece,impersonal!

 6. Mihai spune:

  Pretul este mult prea mare pentru o casa pe structura de lemn.Construim case pe structura de lemn in sistem Framing din 2004 si pot spune ca am incercat mai toate variantele;si panouri prefabricate (sistem care nu imbunatateste neaparat calitativ constructia,mai mult usureaza montajul la distante mari de fabrica dar ridica costurile si cu 100%) si structura executata manual direct pe santier ceea ce lucram si acum dar la un pret de 300 euro/mp construit la cheie.Nu se justifica diferenta de pret nici cum.Noi executam prinderile doar cu filet si conectori metalici plus ridigizari suplimentare pentru un anumit gen de structuri.Scartaitul de care spunea cineva mai sus e datorat prinderilor cu cuie sau proasta executie,chiar daca sunt cuie speciale lemnul nu face diferenta si apar tolerante.Planseul dintre etaje este alta problema pusa in discutie.Daca apar asa probleme inseamna ca nu se respecta tehnologia,un planseu de lemn bine executat se comporta mult mai bine decat unul din beton dar sunt multe de discutat si nu cred ca aici e cel mai nimerit loc..Casele de lemn se fac cu meseriasi dedicati si nu cu echipe platite la mp.Vad in astfel de forumuri multe tampenii si ineptii postate de unii cu anumit interes sau doar pentru a se afla in treaba dar cei neavizati nu stiu sa faca diferenta si le iau toate de bune.Te si umfla rasul cate prostii poti citi ..Pana la urma fiecare cu norocul lui..

 7. Manolovici Nicu Marian spune:

  Adela , iti marturisesc ca lucrez de ani buni in Scandinavia. Sistemul de constructive de aici m a ajutat enort in a I mi imbunatati bagajul cunostintelor in ceia ce priveste o casa din lemn , bine facuta . Nu pot fi de accord insa cu pretul pe metro patrat finisat…. cam scump pentru tineri ce vor o casa a lor ! Am primit o oferta cu 100 E pe metro de la o firma din Suceava …. la rosu , cu munca mea , la pretentiile mele , cu cit ar fi de scumpe materialele , si tot nu sar de 300 pe metru ! Ce fac , o fac din caramida ?

 8. claudiu spune:

  fffff scumpa !!!!!!
  Draga Adela, la 500 E/mp + TVA si din OSB – lasa de dorit !!!!!

  • Adela Parvu spune:

   Claudiu, nu e doar din OSB, iar in 500 de euro ai lemn masiv, uscat ca lumea, izolatie cu vata bazaltica, acoperis cum trebuie. O casa e o casa, nu m-as astepta sa fie ieftina, dar pretul acesta e sub preturile pe metru patrat pentru un apartament.

 9. Paul spune:

  Domnule Mihai executati case din lemn?
  Aveti un nr de contact?

 10. catalin spune:

  Doar mie mi-au calculat la 800euro/mp cei de la ecokit? Probabil m-au prins cu ciunga-n par!?

  • Adela Parvu spune:

   Cătălin, te rog să verifici data la care am scris articolul. Între timp să știi că prețul lemnului a crescut foarte mult. Și așa, la 800 de euro/ mp, gândește-te că e un preț foarte bun comparativ cu ceea ce se întâmplă pe metru pătrat cu apartamentele din blocurile vechi. Eu te felicit pentru decizia luată și îți doresc să ai parte numai de momente fericite în noua ta casă! Bucură-te de ea, bucură-te de reușita ta pentru că este mare lucru să ai propria ta casă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *