Asta e casa perfectă pe care s-o admiri în zile triste și înnorate pentru că e atât de caldă și primitoare, atât de solară încât te binedispune instantaneu. Cel puțin eu asta am simțit când am dat peste ea. Și mare mi-a fost mirarea să aflu că în ciuda aspectului ei de construcție veche renovată este de fapt o casă nou construită. Secretul? Proprietarii ei și-au dorit un loc romantic, unul care să evoce parfumul de odinioară. Ca atare au apelat la un arhitect care să le facă o casă nouă cu aspect vechi. După cum îți poți da seama încă de la exterior, casa este în Spania, iar proiectul a fost atât de frumos materializat încât ai fi în stare să pui pariu că e o fostă fermă de secol XIX.
Arhitectul Daniel Lizaturry care a proiectat casa a fost mai mult decât ingenios. De ce? Pentru că terenul pe care urma să fie ridicată casa nu era foarte generos, în plus avea deja vegetație pe el. Dar a amplansat casa vizualizând-o peste ani în raport cu vegetația. Da, în timp arborii din grădină vor crește înalți și vor avea coroane bogate, ceea ce va amplifica senzația de fostă fermă, în ciuda dimensiunilor modeste ale lotului de teren. În plus, s-a inspirat din zonă, respectiv regiunea Empordà, unde există mai multe locuințe vechi remodelate, și a proiectat casa pentru a avea imaginea nu de fermă de secol XIX, ci a unei ferme vechi modernizate. Ca atare arhitectul de la biroul Lizaturry Tuneu a conceput corpuri de clădire care arată precum niște extinderi ulterioare. De aici și combinația de materiale de pe fațade – piatră și tencuială. Asta mi-a plăcut la nebunie. Ce idee ingenioasă să recreezi o clădire cu o istorie întreagă.
Și mai spectaculos este faptul că arhitectura casei este complimentată de terase largi, superb amenajate, care extind spațiul util al casei pe timp de vară. Și sunt amenajate în acord cu fațadele, respectiv pavajele lor sunt asortate pietrei care evocă ideea de fermă veche, piatră care în timp va capăta aceeași patină cu cea a fațadelor. În rest, există terase ascunse, pe lângă cea corespondentă bucătăriei aflată în aer liber și care are doar o structură metalică pe post de pergolă. La interior vechiul este excelent recreat și îți dai seama de asta grație prezenței tavanelor boltite. Pentru a respecta tema proiectului s-a apelat la meșteri locali care să facă zidăria cu piatră veche recuperată de clădiri demolate și să înglobeze în structura casei bârne de lemn vechi. Arhitectul a plusat cu brio la etaj unde dormitoarele au mici extinderi separate prin deschideri în arcadă. El spune că a vrut să refacă imaginea vechilor spații de depozitare din casele de piatră țărănești. Deci chiar și un ochi avizat ar putea fi ușor păcălit asupra vârstei reale a clădirii.
Decorul interior a fost dorit de către proprietari cât mai natural și în tonuri neutre. Designerul de interior Ivana Tuneu a ales ca atare finisajele rustice tipic mediteraneene din zona Cataluniei. Cărămida aparentă, piatra, zugrăvelile simple, dar în tonuri calde vin să confere o senzație primitoare la interior. Piesele mari de mobilă ca și decorațiunile sunt neutre, adică în tonuri de brej, crem, gri – nuanțe care nu ies în evidență. Li se spune neutre pentru că ele se combină foarte ușor cu orice alte culori mai vibrante. În acest cadrul neutru petele de culoare sunt aduse prin decorațiuni mici – perne fantezie, aștenuturi de pat și foarte important – flori! Da, cu ajutorul florilor în glastre simple de sticlă poți aduce culoare și prospețime în casă, mai ales atunci când ți-e teamă de nuanțe îndrăznețe pe suprafețe mari. De asemenea, poți folosi pe post de decorațiuni și măști de ghiceve colorate sau tablouri care să iasă în evidență.
Mobilierul este o combinație frumoasă de piese tapițate, din lemn lucrat manual sau vopsit cu aspect antichizat, precum și mici piese și corpuri de iluminat din metal sau fier. Meriră să observi texturile – de la perdele, draperii la covoare și husele mobilierului – toate conferă senzația de hand made, de natural, de țesături făcute la mînă. Asta dă varietate într-un interior, chiar dacă nuanțele sunt foarte apropiate. În living un șemineu vechi de proveniență franceză cu o oglindă în arcadă deasupra, ce parcă ar fi o fereastră, atrag atenția de la mobilierul fix construit cu etajere și nișe de-a dreptul moderne.
Și obiectele și piesele de mobilier din materiale împletite – răchită, rogojini, rattan contează mult în aspectul de rustic elegant al casei. Și spațiile par mai luminoase și ample pentru că la parter pardoseala de la interior este foarte asemănătoare ca și culoare și textură cu cea de pe terase. E ca și cum interiorul ar fi extins către spațiul verde al grădinii. Tare frumoasă casa asta. M-a uns pe suflet! Aș vedea un proiect similar în Dobrogea, unde clima și materialele naturale cum e piatra se potrivesc de minune, desigur cu o arhitectură adaptată. Sper să te inspire și pe tine!

Vreau si eu o moara !
[…] Zici că are 100 de ani, dar e nou construită. O casă caldă cu terase de vis! […]
vreau si eu un ajutor la o casa de 100 ani amenajari
Minunata! Eu asociez culoarea si caldura peretilor , mai ales, cu cea a nispurilor desertice …Imi place foarte mult! Multam Adela!
[…] ceva rustic, chiar dacă ai în minte un model de mobilă cum e aceasta, nu prea te gândești la nuanța solară de galben. Și da, nu te uita după hotă, plită sau alte electrocasnice din bucătărie pentru că ceea ce […]
[…] obiecte excelent alese și corpuri de iluminat încântătoare. Mie îmi place pentru că e o casă solară, una în care lumina ce pătrunde cu generozitate prin ferestre este amplificată de galbenul pai […]
[…] casă cu finisaje antichizate, despre care n-ai zice că e nou construită. Dar asta înseamnă să respecți locul și prin arhitectură, să ai grijă ca noile construcții să fie integrate în peisaj și în […]
Buna seara.
O singura intrebare am, vis a vis de terasa (poza numarul 4 din articolul dumneavoastra), aveti mai multe fotografii cu ea, sau aveti idee unde le-as putea gasi?
Cu deosibita stima
Claudiu Grecu.
Buna Claudiu! Din pacate nu am mai multe imagini, dar daca fac rost de ele, te anunt.
Buna ziua.
Va multumesc pentrul raspunsul prompt. Am incercat si dupa numele arhitectului si dupa sursa pozelor, insa nu am gasit nimic in plus. Sper sa aveti dumneavoastra mai mult noroc.
O zi placuta va doresc!
Arhitectul are pozele disponibile aici, dar astea sunt toate http://www.lizarriturrytuneu.com/portfolio/sa-calma/
Foarte frumos acest stil arhitectural, ma bucur ca inca se practica.