adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (1)

In Case, Design Interior

Simplitate fascinantă în spiritul naturii. Case cu adevărat emblematice

Pe măsură ce descopăr oameni, case și poveștile ce-i leagă realizez cât de mult am reușit să ne îndepărtăm de natură în loc să ne apropiem de ea. Cred că avem nevoie, la fel ca și copiii, să facem nenumărate greșeli pentru a ajunge la concluzia că nu mai trebuie să le repetăm niciodată. Casele care par simple, realizate din materiale locale, cu acel aer sălbatic natural rezonează cu mulți dintre noi, ne lasă impresia că totul exista acolo, iar noi nu ar fi trebuit decât să aranjăm puțin locul, să venim cu o organizare minimă. Dar dacă stai să cântărești mai bine lucrurile, natura este foarte complexă. Arhitectul francez Savin Couëlle spune că o casă e precum corpul uman, formată din multe detalii pline de suprize. Și câtă dreptate are! Povestea lui și a caselor pe care le-a creat își au originile în jocurile copilăriei, perioadă în care îi plăcea să se ascundă în peșterile din apropierea casei. Dar hai să-ți spun mai multe pentru că merită.

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (19)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (17)

Din familie de arhitecți, atât bunicul, cât și tatăl cunoscuți ca și creatori nonconformiști, Savin Couëlle a devenit la rândul său o figură emblematică. Născut în Aix-en-Provence (ca și Cezanne) a copilărit în anii 60 în Sardinia, acolo unde tatăl său a avut comenzi de anvergură din domeniul hotelier. Își petrecea timpul hălăduind printre construcțiile megalitice nuraghi, rămășite ale unei culturi preistorice, turnuri din piatră cu lăcașuri ca de peșteră. În arșița soarelui acolo găsea liniște și răcoare și avea timp să observe de la adăpost peisajul, să simtă briză mării, să atingă pietrele vechi. Emoții și senzații care i s-au întipărit în minte și care i-au servit ca viziune pentru abordările sale arhitecturale de mai târziu. Și nu a părăsit spațiul Mediteranei. Între Sardinia și Corsica a materializat cele mai multe proiecte pentru clienții săi, mai exact în mica insulă Cavallo. Arhitectul Savin Couëlle crede cu tărie că oamenii ar trebui să se gândească la construcții ca la un habitat sculptural, care se camuflează în natură, care devine invizibil, parte din mediu.

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (18)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (20)

De-a lungul anilor a strâns în jurul său o echipă de artizani și meșteri care s-au obișnuit cu el, care știu să-i materializeze ideile. Maestrul Savin Couëlle, căci poate fi considerat un adevărat artist, spune că face planuri, dar nu-i este teamă să le schimbe pe parcurs și să asculte ceea ce-i dictează clădirea. Se consideră un arhitect intuitiv deoarece dacă un spațiu îi sugează a fi living în loc de bucătărie ajustează din mers proiectul. De ce? E mereu cu gândul la clienții lui, își dorește ca aceștia să fie fericiți, să se bucure de cea mai bună priveliște, cea mai benefică lumină natură, să aibă cel mai bun confort. Și apropos de asta confortul pentru el înseamnă ambiente clădite exclusiv cu materiale naturale, da, sub formă de peșteri, locuri unde vara ție bine fără aer condiționat, iar iarna poți aprinde un foc și totul se încălzește repede. Parte din mediu, dar la adăpost de intemperiile lui, aproape de mare, dar la loc ferit de valurile ei. Simplitate, dar care creionează luxul, un lux natural. Până la urmă să ai un adăpost e un lux, nu-i așa?

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (15)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (21)

Savin Couëlle e timid și retras. Nu și-a făcut publicitate și nici nu s-a promovat, însă fotografi celebri precum Olsen l-au persuadat și l-au copleșit pentru răspândi în lume creațiile acestui magnific arhitect. Richard Olsen (www.richardolsen.org) a captat multe imagini cu aceste fascinante clădiri, deși arhitectul era cu ele în faza de șantier. Dar reviste cunoscute, precum AD au făcut publice lucrările sale, iar în cartea Handmade Houses: A Century of Earth-Friendly Home Design poți găsi imagini memorabile ale lui Olsen și povești incredibile despre o altfel de arhitectură. Savin Couëlle spune că întotdeauna i-a plăcut ca pe timpul șantierelor să se implice, să contribuie cu mâinile sale la ridicarea construcție, să aplice tencuieli, să simtă că modelează precum un artist. Chiar dacă acum are 85 de ani (e născut în 1929) e încă vivace și muncește, dar ceea ce lasă în urma sa este fără îndoială o inspirație pentru mulți dintre noi, o lecție despre locul pe care ar trebui să ni-l găsim în natură, nu subjugând-o, ci folosind ceea ce ne dăruiește pentru a organiza totul în spiritul ei. M-au cucerit iremediabil construcțiile sale pentru că am înțeles care au fost ideile, viziunea și valorile care stau la baza lor. Absolut fascinant! Mai jos ai imagini cu mai multe case concepute de Savin Couëlle. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (16)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (2)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (11)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (43)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (42)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (39)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (47)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (13)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (46)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (44)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (4)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (5)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (3)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (41)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (32)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (6)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (7)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (34)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (35)adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (45)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (24)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (23)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (28)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (25)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (22)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (38)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (48)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (37)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (33)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (27)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (30)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (29)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (31)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (26)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (14)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (12)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (8)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (9)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (10)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (40)

adelaparvu.com despre case din piatra, arhitect Savin Couelle (36)Surse foto: Richard Olsen (www.richardolsen.org/blog)/ AD/ Couelle/ Handmade Houses: A Century of Earth-Friendly Home Design

15 raspunsuri pentru Simplitate fascinantă în spiritul naturii. Case cu adevărat emblematice

 1. Mala spune:

  Rămîi fără cuvinte cînd vezi asemenea locuri !

  • Adela Parvu spune:

   Sa stii ca si mie mi-a fost greu sa-mi gasesc cuvintele Mala 🙂 Imi venea doar sa pun imaginile si sa spun- bucurati-va de ele. Dar m-am straduit sa ma concentrez pentru ca Savin Couelle chiar este un arhitect genial!

 2. Dana spune:

  Casa este exceptionala, nu cred sa existe multi arhitecti in lumea asta care sa produca asa ceva. Lasand la o parte peisajul, care denota o pozitie de milioane, casa este de aceeasi factura si se completeaza perfect. Nu am mai vazut asa ceva pana acum.

 3. prof.univ.dr.Mircea Badescu spune:

  Desi realizata din cele mai pamntene elemente posibile:piatra lemn metal ai certa senzatie ca esti in rai.Fantastic este putin zis .Multumim din suflet ca am reusit prin D- voastra sa admiram aceste minune! prof.M Badescu.

 4. […] Simplitate fascinantă în spiritul naturii. Case cu adevărat emblematice […]

 5. Virginia spune:

  Exceptional, un om deosebit ca si tine, multumesc pentru toate articolele cu care imi incep fiecare zi, o lume plina de culoare si frumos, multa sanatate

 6. Savescu Carmen spune:

  Superb!!

 7. Incredibil de frumoase !

 8. Mihaela Tomazi spune:

  Cred ca este ceea ce mi-am dorit dintotdeauna. Superb este puțin spus.Felicitări !!!

 9. Mario spune:

  Stau și mă gândesc că eu am lucrat pentru el 😁 din păcate anul trecut sa stins din viață și au rămas multe lucrări neterminate …era o fată cu el tot timpul Sara o cheamă cred că ea va continua cea ce a făcut el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *